Dít eet je alleen in Zuid Afrika!


Zuid Afrika staat misschien niet bekend om zijn foodcultuur, maar laat je verrassen! Er zijn, zeker als je een beetje zoekt, veel overheerlijke gerechten te vinden. Het gaat dan voornamelijk om ‘boerekos’, wat wij boerenkost of home cooked meals zouden noemen. Puur, smaakvol eten, dat misschien niet altijd de prijs wint voor de meest fotogenieke maaltijd, maar wél bijna altijd heerlijk smaakt! Onderstaande gerechten kun je waarschijnlijk door heel Zuid Afrika vinden als je even rondvraagt, maar ik proefde alles in de regio Free State. Hier vallen o.a. de plaatsen Bloemfontein, Clarens en Parys onder. Een regio die nog geen massatoerisme kent en waar je dus, bij je zoektocht naar puur Zuid Afrikaans eten, vaak alleen tussen locals eet en allerlei mensen spreekt: een mooie ervaring die je niet wilt missen!

1. Braai

De braai is misschien wel no. 1 van de Zuid Afrikaanse foodcultuur. Als je in Zuid Afrika bent, zul je minstens één keer, maar waarschijnlijk meerdere keren, worden uitgenodigd voor een braai bij iemand thuis, want de Zuid Afrikanen zijn dol op hun barbecue. En dan praten we niet over een paar hamburgertjes bakken, nee, Zuid Afrikanen nemen het bereiden van vlees serieus. Op een braai worden vaak grote stukken vlees bereid. Het is echt een sociale aangelegenheid en dus leuk om een keer mee te maken!

Fotocredits: South African Tourism

Fotocredits: South African Tourism

2. Bobotie

Een must-eat als je in Zuid Afrika bent is bobotie: een kruidige gehaktschotel met daarnaast gele rijst met rozijnen. Het is misschien internationaal gezien wel het meest beroemde gerecht van Zuid Afrika. Alle verschillende smaken die je tegelijk proeft maakt het echt een feestje om te eten!

bobotie

3. Vetkoek

Vetkoek is nog het best te vergelijken met onze Nederlandse oliebol. Alleen dan misschien wat minder vet van binnen, waardoor hij in Zuid Afrika ook als soort broodje wordt gebruikt. En meestal is hij ook een stuk groter dan onze bol. Je kunt vetkoek in allerlei soorten variaties krijgen, met vlees, kaas of jam bijvoorbeeld. Je hebt zelfs een ‘Vetkoekpaleis’ in het plaatsje Parys. De beste vetkoek at ik in Clarens, bij het Roadside Cafe.

vetkoek

4. Biltong

Biltong is een populaire snack die je bij elke supermarkt of tankstation kopen kunt. Het is nog het best te vergelijken met de Amerikaanse beef jerkey, gedroogd vlees. En het grappige is, wij Nederlanders hebben Zuid-Afrika eigenlijk deze snack gebracht. Toen de Nederlanders voor het eerst in de Kaap kwamen, brachten ze het recept voor gedroogd vlees mee. Omdat er in die tijd nog geen koelkasten en vriezers bestonden, was dit ideaal te combineren met de jacht op wild in Zuid-Afrika en zo ontstond biltong. Een lekkere snack bij een glas Zuid Afrikaans rooiwijn!

biltong

5. Afval

Inderdaad, in het Nederlands niet echt een aantrekkelijke naam voor een gerecht misschien, maar het staat toch echt op de kaart van Zuid Afrikaanse eettentjes. Het is een gerecht bestaande uit gekookte gebroken maiskorrels (stampmielies/samp) en groente.

 menukaart zuid afrika

6. Bunny Chow

Een uitgehold brood met daarin een soort stoofpotje, dat is bunny chow. De saus trekt op deze manier een beetje in het brood: heerlijk!

bunny chow

7. Stoofpotje met pap

Stoofpotjes zijn ook populair bij restaurants die ‘boerekos’ serveren. Naast het stoofpotje krijg je vaak ‘pap’ een soort puree gemaakt van maismeel en wat verschillende groentes.

stoofpotje

8. Boerewors

De favoriete boerewors van Zuid Afrikanen vind je op de braai, deze is lang en in een spiraal gedraaid. Maar behalve deze echte boerewors, kom je in Zuid Afrika allerlei varianten worst tegen, zelfs een Frankfurter, zoals hieronder bij de bierbrouwerij in Clarens. Een bezoek aan deze brouwerij is trouwens sowieso een aanrader, je kunt hier, voordat je een biertje van de uitgebreide kaart kiest, eerst alle biertjes proeven in een speciale (gratis) proeftray.

boerewors

9. Potjiekos

Eten uit de pot, dat is eigenlijk wat potjiekos inhoudt. Het gaat dan om eenpansgerechten, slow food, welke gekookt worden in een grote gietijzeren pan. Dit gerecht is ontstaan bij de Voortrekkers, een groep Nederlandse kolonisten die weg trokken van de Britse machthebbers. De Voortrekkers vulden de pan tijdens hun trektocht met allerlei ingrediënten die ze tegenkwamen, zo ontstond potjiekos. Meer weten over de Voortrekkers? Bezoek dan zeker het Voortrekkermonument in Pretoria, dit imposante bouwwerk is zeker een bezoek waard, ook voor het prachtige uitzicht.

potjiekos

+ There are no comments

Add yours