Cappadocië: Feeënschoorstenen, ondergrondse steden en rotskerken


Ik durf het best hardop te zeggen: als je van reizen houdt, móet Cappadocië op je lijstje komen te staan. Dit gebied in Midden-Turkije is met geen enkel ander gebied op aarde te vergelijken. Met zijn bijzondere landschappen, oudheid, feeënschoorstenen, rotskerken en valleien. Op slechts een paar uur vliegen vanaf Nederland ligt de stad Kayseri, waarvandaan je gemakkelijk met een huurauto naar Göreme rijdt: een ideaal uitgangspunt voor een paar dagen (of weken) Cappadocië. Een aantal Cappadocië must-do’s op een rijtje!

gorome

1. Luchtballonvaart over de feeënschoorstenen

Een ervaring die je in dit bijzondere gebied niet mag missen is een ballonvaart in Cappadocië. Heb je nog nooit eerder een ballonvaart meegemaakt, dan is dit natuurlijk al een unieke ervaring op zich. Maar ook als dit niet je eerste ballonvaart is zal een vaart boven dit Cappadocië je bijblijven. De feeënschoorstenen vanuit de lucht, het veranderende landschap met bijbehorende kleuren, de zonsopgang én de tientallen andere ballonnen, een verbluffende ervaring.

cappadocie ballonvaart

2. Zonsondergang bij Rose Valley

De zon onder zien gaan terwijl je op een rustig plekje bovenaan deze vallei een koud drankje drinkt, na een warme dag is heerlijk. Deze vallei in Cappadocië is zo uitgestrekt dat je iedere keer wel weer een nieuw punt vindt om naar te kijken en met het veranderende licht wordt het een waar kleurenspektakel.

zonsondergang-rose-valley
sunset-rose-valley

3. Göreme openluchtmuseum in Cappadocië

In dit museum in Göreme kun je een kijkje nemen in verschillende rotskerken en rotswoningen, zoals deze vroeger uit de rotsen gehouwen zijn in Cappadocië. Het museum is toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Probeer op je wandelroute ernaartoe vooral van de route af te wijken, zodat je links en rechts nog wat mooie uitzichtspunten mee kunt pakken.

Gorome openlucht museum

4. The Three Beauties of Urgup

Misschien wel de beroemdste feeënschoorstenen van Cappadocië vind je in Urgup. Deze steenformaties worden liefkozend ook wel ‘The Three Beauties” genoemd. Niet voor niets staat dit plaatje ook op een 50 Lira biljet van Turkije!

Three beauties cappadocia

5. Ondergrondse stad in Cappadocië

Niet geschikt voor claustrofobische mensen, maar de Derinkuyu underground city is wel iets unieks. Om beschermd te zijn tegen de vijand werd een compleet gangenstelsel uitgehouwen, inclusief ventilatie- en communicatiekanalen waar tienduizenden mensen en dieren konden leven, koken en slapen in tijden van nood.

Derinkuyu-underground-city

6. Pigeon Valley

De duivenvallei is – zoals de naam al doet vermoeden – de thuisbasis van heel veel duiven, deze zie je hier dan ook overal. Het is een mooi punt waar je even langs kunt rijden om van het uitzicht te genieten.

pigeon-valley

7. Overnachten in grotkamers in Cappadocië

Veel hotels in Cappadocië beschikken over ‘caverooms’, hotelkamers uitgehouwen uit een rots. Het is niet goedkoper of duurder dan een normale kamer, dus zeker leuk om in een caveroom te overnachten!

rotskamer-gorome

Door ons geselecteerde accommodaties in Cappadocië:

B&B
Peace Stone House
Een centraal gelegen B&B met kamers geheel in streekstijl. Je kunt hier zowel privékamers als een bed in een slaapzaal boeken.
Grothotel
Goreme Palace Cave Hotel
Familiehotel in het centrum van Gorome met supermooie grotkamers. Gasten vinden vooral het uitzicht vanaf het dakterras erg mooi!
Cavehotel
Vineyard Cave Hotel
Centraal gelegen hotel met grotkamers. Gasten vinden vooral het ontbijt hier heel erg goed en ook de familiesfeer van het hotel.

8. Ihlara Valley

De Ihlara vallei is iets anders dan de meeste valleien in Cappadocië, het is een groene vallei waar een riviertje doorheen stroomt. Je kunt kiezen om een korte wandeling van ongeveer 5 km te maken, of een lange wandeling waar je een dag voor uit trekt.

ihlara-valley

Nog meer zien in Cappadocië

Behalve deze tips, zul je je zeker niet vervelen in Cappadocië. Er zijn meerdere leuke dorpjes om nog te bezoeken, en je kunt er oneindig wandelen door de bergen en valleien. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Trotter raadplegen, hier staan een aantal mooie wandelroutes in beschreven.

Praktische informatie

Je vliegt in slechts een paar uur rechtstreeks van Amsterdam naar Kayseri, er zijn een aantal maatschappijen waarbij je deze vlucht goedkoop kunt boeken, bekijk hier de goedkoopste vluchten naar Cappadocië. Vanuit Kayseri kun je het beste met een huurauto naar Görome rijden, dit is een goed startpunt voor de meeste bezienswaardigheden van Cappadocië. Openbaar vervoer is in Cappadocië minder handig. Van anderen heb ik gehoord dat het best heel druk in Cappadocië kan zijn, ik heb dit echter niet zo ervaren, op het moment dat ik het bezocht was het er heel rustig.

Checklist voor je reis

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Kayseri
Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Turkije in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Ontdek Cappadocië op z'n best. Vind en vergelijkde leukste tours en boek ze alvast online

Visum Turkije aanvragen

Voor Turkije heb je een visum nodig. Hierbij volstaat voor Turkije een e-visum die je online tot wel 12 uur van tevoren kunt regelen via e-visums.nl. Het e-visum Turkije is 180 dagen geldig. Binnen die periode mag je maximaal 90 dagen in Turkije doorbrengen. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Het visum Turkije wordt aan je paspoort gekoppeld, dus printen is in nagenoeg alle gevallen niet nodig! De kosten voor het e-visum Turkije zijn € 24,95.

Direct visum Turkije aanvragen >

Is Turkije veilig?

Tot 19 juli 2018 gold de noodtoestand in Turkije. Ondanks dat er nog steeds een verhoogd risico voor terroristische aanslagen geldt, is het op dit moment veilig om naar Turkije te reizen. Zeker wanneer je naar toeristische gebieden als Cappadocië reist is er echt helemaal niets aan de hand. De noodsituatie had betrekking op de politieke onrust en was niet op toeristen gericht. Mocht je bijvoorbeeld ook naar Istanbul reizen, vermijd dan situaties waar massa’s mensen bij elkaar hangen, zoals demonstraties. Ook de grensgebieden met Syrië en Irak kun je het beste gewoon vermijden. Maar een vakantie Cappadocië kun je dus prima plannen! Check eventueel de actuele stand van zaken.

3 Comments

Add yours

+ Leave a Comment