Meteen naar de content

10 praktische tips voor first-time-couchsurfers

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Backpacken

Couchsurfing, het blijft toch een bijzondere manier van reizen, waar je ongetwijfeld bijzondere herinneringen aan over houdt. Eerder schreven we al waarom je zeker een keer moet gaan couchsurfen en over het hosten van couchsurfers, maar toch zijn er nog veel mensen met koudwatervrees. Het is een spannend idee dat je bij een ‘vreemde’ thuis gaat slapen, en dan ook nog in het buitenland! Hoe zorg je ervoor dat je bij een betrouwbare, leuke couchsurf host terecht komt? En hoe krijg je voor elkaar dat iemand jouw aanvraag voor een slaapplek überhaupt accepteert? Zeker op plekken waar veel reizigers komen, is het niet altijd gemakkelijk om een host te vinden. En als je dan geaccepteerd bent en je hebt een slaapplek, hoe zorg je dan dat je eerste couchsurf experience een succes wordt? Met deze 10 praktische tips voor first-time-couchsurfers heb je grote kans van slagen!

couchsurfing

 

1. Vul je profiel zo volledig mogelijk in

De eerste stap naar je eerste couchsurfexperience is het aanmaken van een profiel op de Couchsurfing website. Zorg dat je profiel volledig is, dat het echt weergeeft over hoe jij als persoon bent. Plaats voldoende foto’s bij je profiel. En vraag als je ergens verbleven hebt of diegene een review over jou wil schrijven. Eigenlijk alles zodat een toekomstige host goed kan inschatten of jij je thuis zou voelen bij hem of haar. Zo heb je meer kans uiteindelijk ‘geaccepteerd’ te worden bij een host thuis.

2. Couchsurfing is geen gratis hotel

Een vraag die veel mensen stellen als ze voor het eerst over couchsurfing horen is: ‘Maar hoef je dan helemaal niets te betalen?’. Dat klopt, in die zin dat je geen rekening krijgt en geld hoeft te betalen. Maar een couchsurfadres is zeker geen gratis hotel. Als je een verzoek doet als ‘Hey, wij komen om 2 uur ’s nachts aan in jouw woonplaats, we zoeken een overnachtingsplaats en gaan ’s ochtends gelijk weer weg’, dan denkt een potentiële host al snel dat je alleen op zoek bent naar een makkelijke, gratis slaapplek en wijst hij of zij hoogstwaarschijnlijk jouw verzoek af.

Slapen in de woestijn

 

3. Lees het profiel van je host goed

Niets is irritanter als host om verzoeken te krijgen van mensen die duidelijk je profiel niet goed hebben gelezen. Het geeft namelijk aan dat de aanvrager weinig interesse heeft in zijn host en vooral op zoek is naar een gratis slaapplek. Kijk welke interesses je host heeft en of deze aansluiten bij jouw interesses en waar jullie raakvlakken hebben. Probeer hier in je verzoek op terug te komen. Spelen jullie bijvoorbeeld allebei gitaar of houden jullie van dezelfde muziek? Je host zal het leuk vinden om dit terug te lezen in je verzoek, elke host wil namelijk graag iemand over de vloer waarmee hij een klik zal hebben. En uiteindelijk is dat voor jezelf natuurlijk ook leuker!

4. Bedenk wat jij de host kunt bieden

Hosten is leuk omdat je wat kunt opsteken van je gasten en een beetje thuis-op-reis gevoel krijgt. Daar doet je host het dus voor en het is aan jou om te zorgen dat hij of zij niet teleurgesteld wordt. Laat dus weten in je aanvraag waarom je juist bij deze host wil verblijven en wat je hem of haar kunt bieden. Ben je goed in koken? Bied dan aan om een maaltijd voor je host te koken uit je eigen land. Of misschien kun je goed gitaar spelen en wat gezelligheid bieden op deze manier. Verzin iets origineels, het maakt dat je opvalt in de mailbox van je host.

bali-cultuur-koken

 

5. Zorg voor goede reviews of host zelf

Elke keer dat je ergens couchsurft, of je mensen host, schrijf je een review over elkaar. Hoe beviel de experience, was de ander spraakzaam, netjes, gezellig? Deze ‘reviews’ zijn te vinden op je profiel. Zo kun je lezen wat couchsurfers over elkaar zeggen. Als je voor je eerste eigen keer couchsurfen wel al iemand gehost hebt, zorgt dit voor goede reviews. Dit kan je kans op een eigen slaapplek op je volgende reis aanzienlijk verhogen.

6. Lees de reviews over je host

Voordat je een couchsurfverzoek plaatst, is het handig om de ervaringen van couchsurfers voor je bij deze host te lezen. Zo krijg je een goed beeld van waar je straks eventueel gaat belanden.

 

7. Spreek af op een duidelijke plek

Is je request geaccepteerd dan spreek je ergens af met je host om elkaar te ontmoeten. Dit kan gewoon het adres van het huis waar je ook gaat verblijven zijn, maar misschien biedt je host aan om je op te halen van het station of het vliegveld. Hoe dan ook, zorg ervoor dat het voor beide partijen duidelijk is op welk tijdstip je waar afspreekt. En zorg dat je in elk geval een telefoonnummer en het huisadres al hebt van de plek waar je gaat verblijven. Niet in elk land zijn ze zo strict met het maken van afspraken. Je zal niet de eerste zijn die uren zit te wachten zonder te weten waar je uiteindelijk heen gaat. Als je elkaar misloopt of je host is veel te laat, kun je dan altijd nog een berichtje sturen en gelijk naar het huisadres gaan.

Djafna el Fna plein marrakech

 

8. Neem een cadeautje mee

Een goede binnenkomer is om iets mee te nemen uit je eigen land voor je host. Je host heet je immers welkom in zijn eigen huis! Dit hoeft geen enorm cadeau te zijn, maar gewoon een pak stroopwafels, snoepjes of iets waarvan je aan de hand van het profiel van je host hebt gezien dat hij of zij dat waarschijnlijk leuk vindt. Bijkomend voordeel: het ijs bij aankomst is dan ook vaak gelijk gebroken.

moederdag-cadeau

 

9. Voel je (een beetje) thuis

De kunst van het couchsurfen is om je (een beetje) thuis te voelen in je tijdelijke huis. Verwacht niet van je host dat hij of zij de hele tijd drinken voor je gaat pakken bijvoorbeeld, maar vraag of het goed is als je even een kop koffie of thee voor iedereen maakt, of een fles drinken in de koelkast zet. Stel voor om te koken (of als je niet goed kan koken, vraag of je eten kan afhalen of trakteren op een etentje buiten de deur) of ontbijt/lunch mag regelen. Je teveel thuisvoelen is ook niet goed; ruim bijvoorbeeld gebruikte spullen weer netjes op, doe de afwas en blijf weg uit eventuele privévertrekken van je host. Bedenk wat je zelf fijn zou vinden als je een logée hebt, zo zorg je ervoor dat de sfeer relaxed wordt en je host ook niet het gevoel heeft dat hij de hele tijd voor jou moet ‘zorgen’. Uiteindelijk maak je samen een couchsurf-experience!

10. Blijf niet langer dan drie dagen

Er is een spreekwoord dat zegt ‘Gasten en vis blijven drie dagen fris’. En zo is het vaak ook. Eén nacht is eigenlijk iets te kort, je leert je host en/of het huis waar je verblijft dan net een beetje kennen. Maar langer dan drie nachten wordt het vaak voor iedereen ook een beetje ongemakkelijk. Voor de eerste keer couchsurfen zou ik dan ook 2 nachten aanraden, zo kun je goed uittesten of het iets voor je is.

Tenslotte….

Wie weet er nu beter wat de leukste hotspots in town, de beste eettentjes en de mooiste bezienswaardigheden zijn dan een local? En daar verblijf jij bij! Je mag er vanuit gaan dat een couchsurfhost het leuk vindt om zijn kennis van zijn omgeving met jou te delen. En als je mazzel hebt, neemt je host je gewoon mee op sleeptouw. Beantwoord vragen die beginnen met: ‘Vind je het leuk om mee te gaan naar’ dan ook altijd met ja, geheid brengt het je op bijzondere plekken! Je kunt ook natuurlijk je host zelf meevragen, door je plannen te delen en te vragen of hij zin heeft om mee te gaan. Én: als je een leuk verblijf gehad hebt, laat dan een leuk briefje achter voor je host en natuurlijk een goede review!

 

Onze favoriete producten bij het couchsurfen

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen