10 redenen waarom je een keer móet Couchsurfen!


Couchsurfen, heb jij er wel eens van gehoord? Niet? Dan nog even kort een uitleg over wat couchsurfen is. Op de website www.couchsurfing.org kunnen mensen over de hele wereld een slaapplek in hun huis aanbieden of met andere mensen in contact komen die zelf een slaapplek aanbieden in hun huis. Als je een slaapplek aanbiedt, word je in couchsurftermen een ‘host' genoemd en als je zelf gebruik maakt van een slaapplek ‘couchsurfer'. Eerder schreef ik al over waarom het zo leuk is om couchsurfhost te zijn. Het is eigenlijk alsof je een beetje op reis bent, maar dan vanuit je eigen huis. Maar behalve een slaapplek aanbieden, kun je dus zelf ook gebruik maken van het couchsurfing-netwerk om bij iemand te overnachten. Overigens kun  je kiezen voor allebei de opties, maar het hoeft niet. Je kunt ook óf alleen host zijn, óf alleen couchsurfer. En ook al lijkt het misschien een beetje spannend in het begin, een keer couchsurfen is een onvergetelijke ervaring! Maar waaróm dan? Ik geef je 10 redenen!

Couchsurfing in Marokko

1. Uit je comfortzone stappen

Spannende dingen zijn vaak leuk. Couchsurfen is zo'n ding. Het zorgt ervoor dat je even uit je comfortzone wordt gehaald. Want je weet niet waar je gaat slapen, hoe de host is waar je bij belandt, wat je gaat eten en wat je die avond gaat doen. Je moet je eigenlijk gewoon laten verrassen. En dat is niet makkelijk, maar oh zo leuk achteraf. Want hoe je ervaring ook is, je hebt het maar wel mooi aangedurfd!

2. Al je vragen kunnen stellen

Soms mis je als je op reis bent een beetje achtergrondinformatie. Ja natuurlijk, je hebt reisgidsen en je kunt dingen Googlen. Maar dan krijg je alleen maar informatie, geen meningen of uitgebreide respons. Eten mensen in de USA echt veel fastfood? Hoe vinden Zweden zelf de Surströmming? Wat doen Brazilianen in hun vrije tijd? Hoeveel leuker is het als je het aan de locals kunt vragen waarbij je verblijft. Het levert de leukste gesprekken op.

3. De beste lokale gerechten proeven

Voor foodies is couchsurfen ook dé gelegenheid om nieuwe gerechten te proberen. Niemand anders dan een local weet beter in welk tentje ze de beste local dish bereiden. Welk soort streetfood je absoluut geprobeerd moet hebben. Het betekent niet dat jullie constant samen op stap hoeven te zijn, je kunt ook vragen aan je host om een lijstje met adressen of gerechten voor je te maken die je de volgende dag kunt proberen. En als je helemaal mazzel hebt blijkt je host een ware kok(kin) en smul je van een home cooked meal.

couchsurfing

4. Binnenkijken bij locals

Even ergens binnenkijken, het normale leven in een land observeren, welke reiziger wil dit nu niet? Als couchsurfer krijg je die kans. Je draait als het ware mee in het dagelijks leven van een local om zo je reisland echt te ervaren.

5. Nieuwe vrienden maken

Soms heb je echt een klik met een host, het lijkt alsof je hem of haar al jaren kent! Als dit het geval is, heb je grote kans dat hij of zij je ook aan zijn vrienden introduceert, meeneemt naar een feestje of etentje. En voor je het weet heb je er een stel (reis)vrienden bij!

6. Hidden gems ontdekken

Misschien wel één van de tofste dingen aan couchsurfen, je komt op de meest bijzondere plekken. Plekken die niet in de Lonely Planet staan en je ook niet vindt tijdens het Googlen. Maar plekken die waarschijnlijk wel vooraan in je reisverhaal vermeld worden wanneer je thuis komt. Dat hele kleine speciale restaurantje, die prachtige kerk, die te gekke winkel of dat leuke straatje. Als je host tijd heeft om je zijn woonplek te showen, zeg hier dan zeker geen nee tegen!

7. Talenkennis verbeteren

Couchsurf je in een land waarvan je ook de taal aan het leren bent? Dan heb je nu de kans om je geleerde talenkennis in te zetten en te verbeteren. Probeer zoveel mogelijk gesprekken te volgen en vraag of je host je eventueel af en toe kan verbeteren of aanvullen als je er niet helemaal uit komt. De meeste mensen vinden het hartstikke leuk dat je überhaupt probeert hun taal te spreken dus zullen je zeker proberen te helpen! 

8. Interessante discussies voeren

Niets interessanters dan cultuurverschillen. Veel mensen die aan couchsurfing doen zijn heel open-minded, staan zeker open voor andere meningen en culturen. Dit kan heel interessante discussies opleveren over cultuurverschillen of wereldproblemen. Het kan je zomaar een heel andere kijk op bepaalde zaken geven of vooroordelen wegnemen (of bevestigen :).

9. Dingen doen die je anders nooit zou doen

En dan beland je ineens middenin een Salsa dansklas, huur je bij een vage kennis van je host een auto om naar de woestijn te rijden of slaap je op de grond bij iemands gezin op het platteland in Marokko…. tijdens het couchsurfen lijken zich altijd wel dingen aan te dienen waarvan je achteraf denkt: ik had niet gedacht dat ik dat zou gaan doen! Maar het zouden best eens dingen kunnen zijn die uiteindelijk in je top 5 van highlights van je trip belanden.

10. Het is gratis!

Bewust op nummer 10: Couchsurfing is gratis! Ja, het kan je een hoop geld besparen voor een accommodatie, maar dat is een bijkomend voordeel. Couchsurfen is namelijk niet bedoeld om als gratis hotel te gebruiken. Er wordt van jou als gast wel verwacht dat je de host ook een goede ervaring geeft en ook je best doet je sociaal op te stellen. Maar, als je daarvoor openstaat, kun je wel heel low-budget reizen met een aantal couchsurfadressen als overnachtingsplek! Tip: neem iets typisch Hollands mee als cadeautje voor je host. Bijvoorbeeld een pak stroopwafels of een sleutelhanger met klompjes. Dit wordt altijd ontzettend gewaardeerd!

Couchsurfen iets voor jou?

Enthousiast geworden over couchsurfing? Lees dan ook onze couchsurfing tips.

Categories

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment