Meteen naar de content

York, Engeland: de leukste bezienswaardigheden van de stad

janneke dijkhuis

Door Janneke

Engeland

Groot-Brittannië

Stedentrip

Stedentrip Groot-Brittannië

Als onderdeel van je rondreis door Engeland of als city trip, wat je ook zoekt; York is het antwoord. Deze betoverende stad telt voor elke maand van het jaar een kerk en voor elke dag van het jaar een pub. Een rijk verleden in de chocolade industrie, spook verhalen, ontzettend goede straatmuzikanten, het grootste trein museum van Europa, om maar een paar dingen op te noemen. Een stad die door de Romeinse-, Vikingen- en Middeleeuwen geleefd heeft kent een onmiskenbare charme en zit boordevol verhalen.

Engeland-York-Street-SignsEngeland-York-Gebouw-Shambles-Markt

Oude Romeinse stad

Volgens vele Engelsen is York de stad waar de Engelse geschiedenis het best bewaard is gebleven. York is gesticht als stad door de Romeinen in het jaar 71, een hele oude stad dus met ontzettend veel geschiedenis! Toen het Romeinse rijk viel namen de Saksen het over, gevolgd door de Vikingen. In de elfde eeuw namen de Noormannen de stad over en werd de stad opnieuw voorzien van stadsmuren en werd de kathedraal ‘the Minster’ gebouwd. De Noormannen brachten hiermee het Romeinse karakter terug naar de stad. Het grootste deel van de stadsmuren staat nog overeind en je kunt zelfs een wandeling van 3,4 kilometer over de muur maken.

Engeland-York-wall

Game of York: Kastelen, musea en straatvoorstellingen

Als je de tv serie ‘Game of Thrones’ leuk vindt, past York helemaal in je straatje. Musea, torens en kastelen liggen verspreid in en rondom de stad die de geschiedenis vertellen van ‘the house of Lancaster’ (rode roos) en ‘the house of York’ (witte roos) en hoe deze vochten om de troon van Engeland in hun ‘Wars of the Roses’. Ook neemt de stad je mee terug in de tijd naar de ‘hundred years of war’; een gevecht tussen ‘the house of Plantagenet’ de heersers van het Verenigd Koninkrijk en ‘House of Valois’ de heersers van het Franse Koninkrijk. De verhalen worden vertaald naar straatvoorstellingen en de herinnering aan deze lang vervlogen tijden liggen goed bewaard in de vele musea.

Engeland-York-Cliffords-TowerEngeland-York

Historische York Minster

In de middeleeuwen werden de meest prachtige kathedralen gebouwd in Europa. The Minster in York is zo’n prachtige kathedraal en staat vooral bekend om zijn gebrandschilderde vensters. De bouw van the Minster is in de 13de eeuw gestart, maar de geschiedenis van de plek waar de kathedraal staat, gaat veel verder terug. In de begin jaren van de 4e eeuw stond het noordelijk hoofdkwartier van het Romeinse leger op de plek waar vandaag de dag de Gotische kathedraal staat. Je kunt de hoogste toren van the Minster beklimmen, 275 traptreden vormen een smalle weg naar het hoogste punt van York vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt over de stad.

Engeland-York-Minster-VenstersEngeland-York-Minster

York is de hoofdstad van zoetigheden

Vanaf de 18de eeuw speelde handel een steeds grotere rol in de economie van Engeland. Er werd een spoornetwerk aangelegd rondom York waardoor de stad een belangrijk hub werd voor nationaal transport. Vooral cacao en suiker werden via de stad verder het land in vervoerd. Je kunt de hele chocolade geschiedenis herleven (en proeven!) in ‘York’s chocolate story’. Je wordt meegenomen langs interactieve schilderijen die zelfs tegen elkaar praten en ruzie maken over wie de eerste chocolade maker in York was. Bekende chocolade merken uit York zijn Kitkat, Smarties, chocolate orange en chocolate mint om er maar een paar te noemen!

Engeland-York-Chocolate-Story

York’s ale’s brouwerij

In Groot-Brittannië en Ierland vind je veel brouwerijen die mooie ale biertjes produceren. Het verschil tussen pils en ale is dat er bij ale geroosterde gerst toegevoegd wordt, wat voor een amber/ koper-achtige kleur zorgt. Een ander verschil is dat pils ondergistend is en ale bovengistend. De brouwerij in York is gebouwd in de 16de eeuw en heeft na 40 jaar gesloten te zijn geweest, in 1996 zijn deuren weer geopend. Naast de vaste ales wordt er elke maand een speciale ale gebrouwen en vier keer per jaar een seizoens-ale. Tijdens een tour door de brouwerij krijg je een uitleg over hoe de ale’s precies gebrouwen worden, waarna je in de pub van de brouwerij vier ale’s van de tap kunt proberen. Cheers!

Engeland-York-BreweryEngeland-York-Brewery-beer

Een ghost tour door deze spookstad

Onder de straten van York liggen meer dan 3 miljoen mensen begraven. Als de muren ogen zouden hebben… Bekende spookverhalen gaan over het meisje achter het raam dat door haar ouders opgesloten werd in haar slaapkamer, omdat ze de pest had. De ouders zijn het huis ontvlucht en het meisje is gestorven van de honger. Ze wordt nog regelmatig achter het raam van de bovenverdieping van het huis gespot. Een ander spookverhaal gaat over Margaret Clitherow die vocht voor de Katholieke kerk, in een Protestantse stad, en voortvluchtige priesters in haar huis verborg. Ondanks dat ze zwanger was van haar vierde kind, werd ze geëxecuteerd. Er werd een scherpe steen onder haar rug geplaatst en op haar borst haar eigen houten voordeur. Vier zwervers werden gesommeerd om zware stenen op de deur te plaatsen welke er voor gezorgd hebben dat ze haar rug brak; letterlijk verpletterd tot de dood.

Engeland-York-Ghost-tour

Struinen door de straten van York

Wanneer je door de straten van York struint, struikel je over de straatmuzikanten. Echt hele goede straatmuzikanten waar je best even voor wil stoppen om te luisteren wat ze spelen. De stad heeft een ongekende charme, in de oude gebouwen verschuilen ambachtelijke winkeltjes vol met zoetigheden en hartige lekkernijen. Eén van de bekendste straten is ‘Shambles’. Een straat die vanuit de Romeinse tijd bekend staat als ‘butchers street’. De slagers bereidden op de eerste verdieping, boven de winkeltjes, hun vlees voor en gooiden de restanten uit het raam op straat. Vandaag de dag is het een drukke straat en een populaire plek om een selfie te schieten. De markt ligt naast Shambles en op het pleintje aan de andere kant van de straat worden regelmatig leuke voorstellingen gegeven door straatartiesten.

Engeland-York-Shambles-streetEngland-York-street-musician

Pubbing

Als je nog niet overtuigd bent van een stad met zoveel charme en karakter, laat dan de diversiteit aan pubs je over de streep trekken. Met een pub voor elke dag van het jaar, inmiddels zal dit aantal wel gegroeid zijn, sta je niet droog in York! Van hippe Gin tenten zoals ‘Sutlers’ tot donker bruine cafés met een rijk verleden zoals ‘the Golden Fleece’. Van goed gestylde cocktail bars als ‘Bobo Lobo’, waar je dirty martini’s weg kunt sippen, tot verscholen underground bars als ‘Sotano’ waar beginnende artiesten hun talenten laten zien op ‘open mic night’.

Engeland-York-Bobo-Lobo Engeland-York-Evil-Eye-pub

Hoe reis je naar York?

P&O ferries heeft een dagelijkse verbinding tussen Zeebrugge en Hull en Rotterdam en Hull. Je stapt ’s avonds op de boot om de volgende ochtend fris en fruitig in Hull aan te komen. Vanaf de haven pak je de bus naar het treinstation en vandaar reis je in ongeveer een uur en twintig minuten naar het centrum van York. Een andere mogelijkheid is vliegen; Leeds is de dichtstbijzijnde optie en andere mogelijkheden zijn Doncaster (ook wel Robin Hood Airport genoemd, hoe cool is dat!?) of Manchester. Alle luchthavens bieden bus en/of trein opties naar York aan.

Bekijk hier het actuele aanbod voor de goedkoopste vliegtickets >>

England-York-Minster

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen