Rondreis Flores en Komodo island: van Maumere naar Labuan Bajo


Flores, Indonesië staat bekend om de kratermeren van vulkaan Kelimutu, de nationale parken Komodo en Rinca (waar je grote Komodovaranen in levenden lijve kunt ontmoeten), de traditionele dorpen waar de mensen betel nut kauwen en de prachtige duiklocaties! En, bijzonder, doordat de Portugezen en Spanjaarden de eerste Europeanen waren op dit eiland, zie je hier in tegenstelling tot andere eilanden in Indonesië, kerken in plaats van moskeeën.

Wil je Flores bezoeken als onderdeel van je rondreis? Met deze Flores bouwstenen van Riksja Travel stel je zelf je ideale rondreis samen!

Indonesie-Flores-landschap

Rondreis Flores en Komodo van oost naar west

We gaven al eens 5 Flores tips voor dingen die je kunt zien en doen op Flores en Komodo. In dit artikel gaan we graag een stapje verder. Het eiland heeft namelijk veel te bieden en het zijn juist de kleine dingen die vooral Flores zo speciaal maken. Het enthousiasme van de locals bijvoorbeeld. Ze zwaaien vriendelijk, trekken je aandacht door ‘hi mister, hi mister’ te roepen en zijn fotogeniek met hun krullende kroes haar. Wanneer je vanuit het oosten van het eiland naar het westen reist dan krijg je een goed en gevarieerd beeld van wat Flores, Indonesië te bieden heeft. Je sluit je rondreis Flores dan af in de hoofdstad Labuan Bajo vanwaar je gemakkelijk Komodo nog even mee kunt pakken. Ben je een duikliefhebber, dan is Labuan Bajo de perfecte spot van waaruit je mooie duiktrips kunt maken. Wil je een unieke duikervaring, boek dan een vervolg verblijf op Kanawa Island.

rondreis-flores-komodo

Van Maumere naar Moni: ikat weverijen en koloniale geschiedenis

In en rondom Maumere valt niet heel veel te beleven. Je kunt wat snorkelen in de zee-tuinen of kerkjes bezoeken. Het is goed om er een nachtje te blijven voordat je echt op pad gaat en je rondreis Flores start. De meeste mensen rijden vanuit Maumere door naar Moni. Moni is de perfecte uitvalsbasis om de Kelimutu vulkaan te beklimmen. Onderweg naar Moni kom je door de regio Sikka en langs het gelijknamige dorpje. Sikka staat bekend om zijn ikat weverijen én als een plek waar de Portugese geschiedenis goed zichtbaar is. De oude katholieke kerk, Toja Bobu, in het dorp is open voor bezoek en ook kun je een kijkje nemen op de begraafplaats. Een volgende stop die de moeite waard is, is die bij Koka beach. Een echt paradijsje dat (nog) niet in elke reisgids terug te vinden is. Wanneer je verder doorrijdt de binnenlanden in, op weg naar Moni, slinger je weer door de groene bergen.

Indonesie-Flores-Katholiek-SikkaIndonesie-Flores-Koka-Beach

Kelimutu Vulkaan: drie schitterende kratermeren

Het perfecte moment om de Kelimutu vulkaan te bezoeken is bij zonsopkomst. Het heeft toch altijd iets magisch om de zon op te zien komen wanneer je zo’n mooi panoramisch uitzicht hebt. De Kelimutu vulkaan is een bijzonder natuurverschijnsel doordat mineralen ervoor zorgen dat de kleuren van de kratermeren regelmatig veranderen. De meren hebben al verschillende kleuren blauw, groen, bruin en zwart gehad. Vanaf de parkeerplaats is het maar een half uurtje naar boven wandelen om een prachtige zonsopkomst te beleven. Wanneer je in het donker langs de meren loopt kun je de kleuren nog niet zien, die blijven een verrassing totdat de zon zijn licht erop laat schijnen. Houd er rekening mee dat je extra geld moet betalen per camera die je naar boven meeneemt!

Indonesie-Flores-Kelimutu-Vulkaan-twee-kleuren-meerIndonesie-Flores-Kelimutu-vulkaan-zwarte-meerIndonesie-Flores-Kelimutu-zonsopkomst

Van Moni naar Riung: Nduaria markt en prachtige uitzichten

Nadat je de zon hebt zien opkomen over de Kelimutu vulkaan kun je doorreizen richting het westen van het eiland. Flores is een vrij langerekt eiland, maar relatief smal. Je rijdt van het ene zuidelijke vissersdorpje dwars door de bergen en rijstvelden om aan het einde van de middag op het volgende exotisch strandje aan de noordkust uit te komen: in dit geval Riung! Het is een flinke dag rijden naar Riung wat voor veel reizigers het volgende overnachtingsadres is. Een stop bij de markt ‘Nduaria’ is zeker de moeite waard. Het is interessant om te zien welke lokale groenten- en fruitsoorten verkocht worden. Daarnaast is de markt toch ook altijd perfect om ongeneerd mensen te kijken. De vrouwen komen er bij elkaar om de roddels van de dag te bespreken en de mannen paffen sigaretten weg. Hier en daar scharrelt een kip of knort een varken, terwijl kinderen rondrennen en vliegen.

Indonesie-Flores-Nduaria-fruit-markt

Riung 17 islands: wilde dieren spotten en snorkelen

Aan de noordkust van Flores ligt Riung met zijn prachtige koraaltuinen. De omgeving is een nationaal conservatiegebied en heeft de officiële naam ‘Pulau tujuhbelas’ wat ’17 eilanden’ betekent. De naam is een beetje gek gekozen, want het zijn eigenlijk 20 eilandjes voor de kust van Riung. Waarom dan toch de naam 17 eilanden? De lokale bevolking heeft ooit bedacht dat de naam '17 eilanden' makkelijker te onthouden is, omdat independence day op de 17e (augustus) plaatsvindt. Bijzondere logica… In het water rondom de eilanden van Riung leven veel exotische dieren zoals dolfijnen en tropische vissen. In de mangroven en bossen eromheen leven apen en vliegende honden. Met een boot vaar je langs de eilanden om dieren te spotten, te genieten van prachtige uitzichten en voor de liefhebber (aanrader!) te snorkelen.

Indonesie-Flores-Riung-flying-foxes

Flores-Mangrove

Van Riung naar Bajawa: warmwaterbronnen en betel nut

Op weg van Riung naar Bajawa kun je in het dorpje Soa een stop maken bij de warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen zijn een populaire spot voor de lokale bevolking. In de weekenden gaan ze er graag naartoe om te baden en te relaxen. Het water is zo’n 40 graden en wordt verwarmd door de vulkanen. Flores kent veel traditionele dorpen waar de huizen op palen staan en de daken van riet zijn. De kippen, honden, katten en varkens lopen rondom de huizen. Op de veranda’s zitten (voornamelijk) vrouwen te roddelen en te werken terwijl ze kauwen op betel nut. Betel nut is een zeer verslavend middel. Vooral in Zuidoost-Azië en de eilanden in de Pacific wordt betel nut als een traditie gekauwd. Het heeft een (licht) verdovende werking en geeft een soort van roes. Van alle eilanden die ik bezocht heb in Indonesië viel me het kauwen van betel nut vooral in Flores op. En dan specifiek in de kleine traditionele dorpen. Zelfs kinderen kauwden op de bladeren! Het was in sommige dorpen echt een uitzondering om een brede glimlach te zien met een rijtje witte tanden. Bijna alle mannen en vrouwen hebben rood/bruin gekleurde tanden en spugen de resten van hun betel nut te pas en te on pas op de grond.

Indonesie-Flores-BajawaIndonesie-Flores-Betel-nut

Bajawa: Cultureel hoogtepunt van Flores

Bajawa is echt weer een uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. In en rondom Bajawa zijn veel traditionele dorpjes te vinden met traditionele huizen: Adathuizen. Sierlijke huizen met rieten daken gebouwd op palen. Tradities worden hoog gehouden in deze dorpen. Denk bijvoorbeeld aan vooroudervereering. Het is interessant om een dorp te bezoeken. De inwoners zijn vaak net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen.

Indonesie-Flores-traditioneel-dorp-

Bajawa naar Ruteng: slapen bij de nonnen in het klooster

De rit van Bajawa naar Ruteng duurt ongeveer vier uur. Het zijn soms lange ritten in de auto, maar over het algemeen vervelen ze niet. Door bamboe bossen, langs rijstvelden en tropisch begroeingen slinger je door de bergen. Er zijn oneindig veel mooie fotostoppen te vinden die de reisduur naar je eindbestemming Ruteng kunnen verlengen. In Ruteng kun je op een hele speciale plek overnachten, namelijk bij de nonnen in het klooster. Iets wat je niet snel doet en al helemaal niet in Indonesië! Gezien Flores hoofdzakelijk Katholiek is tref je er dus nonnen en kloosters aan i.p.v. tempels en moskeen (er worden trouwens wel steeds meer moskeen gebouwd). Een overnachting in een klooster betekent eenvoudig, maar nette kamers waar je voor 21:00 binnen en op je kamer moet zijn. Houd er trouwens rekening mee dat Ruteng wat hoger ligt waardoor het ‘s avonds flink kan afkoelen!

Klooster-Flores

Ruteng: voor schitterende wandelingen

Ruteng ligt in de bergen en wordt omringd door schitterende sawah's, meren, vulkanen en bossen. Een fantastisch decor wat uiteraard verkend moet worden. Je kunt er prachtige wandelingen maken waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Doordat het dus hoger ligt zijn de temperaturen ook perfect om actief bezig te zijn. Heb je even genoeg van al dat groen, we kunnen het ons niet voorstellen; het marktstadje is ook het centrum van de Maggarai stam die bekend staan om de weving van hun sarongs. Zeker waard om dus ook even de markt op te gaan!

Flores-Indonesie

Ruteng naar Labuan Bajo

De rit van Ruteng naar Labuan Bajo duurt ongeveer 3,5 uur. Onderweg is een fotostop in het dorpje ‘Cancar’ aan te raden, het dorpje waar de rijstvelden de vorm van een spinnenweb hebben!

Indonesie-Flores-Ruteng-Cancer-Spiderweb

Checklist voor je reis door Flores, Indonesië

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Indonesië in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Ontdek Flores op z'n best. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

De hoofdstad van Flores, Labuan Bajo

Toerisme heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld in de hoofdstad van Flores. De afgelopen jaren zijn er veel hotels bijgekomen en komen er steeds meer toeristen naar Labuan Bajo. Het is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de nationale parken ‘Komodo’ en ‘Rinca’ en tevens de start- en eindlocatie van veel ‘liveaboards’. Liveaboards zijn boten waar je duikvakanties mee kunt maken. Je slaapt op de boot en hebt aan boord alles wat je nodig hebt. Het is de perfecte manier om op de meest afgelegen plekken de mooiste duiken te maken. In en rondom Flores vind je world class duiklocaties en daarom zijn liveboards ontzettend populair in deze regio. Van prachtige luxe boten tot een meer betaalbare prijsklasse waar je ook je ook comfortabel je dagelijkse drie duiken prima van kunt maken.

Indonesie-Flores-Labuhan-Bajo

De draken van Komodo

De draken, zo worden de reuze varanen op Komodo ook wel genoemd. Deze grote beesten behoren tot de hagedissoort en kunnen wel drie meter lang worden. Het zijn geen knappe koppen, maar toch zijn ze ontzettend populair. In Labuan Bajo kun je aan boord van een houten boot stappen om twee dagen lang de eilanden Komodo en Rinca te bezoeken. Op beide eilanden kun je onder begeleiding van rangers mooie wandelingen maken, waarbij je naast de varanen ook buffels en ander wild tegen komt. Laat het duidelijk zijn dat je een goede afstand tussen de varaan en jezelf moet bewaren, minimaal vier meter wordt gezegd.

Indonesie-Flores-Komodo-Draak-VaraanIndonesie-Komodo-varaanIndonesie-Flores-Rinca-Buffalo

Kanawa Island: perfecte uitvalsbasis om te duiken

Zoals gezegd, het Komodo National Park is de perfecte locatie om te duiken. Alsof je in een aquarium rondzwemt. En wat is er nou toffer dan een piepklein idyllisch eilandje om te vertoeven. Elke dag maak je een paar duiken en ’s avonds proost je met een Bintang op een geslaagde dag om de volgende dag op te staan en precies hetzelfde te doen. Die perfecte plek is voor mij toch wel Kanawa Island Resort. Het klinkt luxer dan het is, de hutjes zijn super basic maar voorzien in alles wat je nodig hebt. Het eten in het restaurant is van goede kwaliteit en gevarieerd. De beach bar is gezellig en heeft koude biertjes. Naast deze faciliteiten is er nog de duikschool. That’s it. Meer heb je niet nodig om je rondreis Flores perfect af te sluiten!

Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort-eiland  Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort

Vervoer en accommodaties Flores

De infrastructuur op Flores is goed. De wegen zijn goed geasfalteerd, ze zijn alleen wel smal en slingeren rondom de bergen omhoog en naar beneden. Dat betekent dat je niet heel hard kunt rijden. Rijden is eigenlijk heel intensief en misschien is zelf rijden wel een beetje zonde. Je moet je echt goed concentreren op de weg en mist daarom de fantastische uitzichten die je tegenkomt. Een auto met chauffeur huren is dus veel relaxter. Qua accommodaties kun je vooraf zelf het e.e.a. boeken of ervoor kiezen om een pakketreis af te nemen: dus je auto met chauffeur en je overnachtingen. Het nadeel hiervan is dat je reistempo al vast ligt, maar heb je maar beperkt tijd dan is dat juist weer een voordeel!

Door ons geselecteerde accommodaties

Homestay
The Geckos Homestay
KELIMUTU | Ontzettend gastvrij onthaal. Eenvoudige kamers, maar dat maakt het uitzicht goed. Perfecte uitvalsbasis om de vulkaan te bezoeken
Hotel
Bajawa-Roo Hotel
BAJAWA | Fijn hotel met ruime kamers aan de rand van Bajawa. Mooi uitzicht over het stadje. Mooie uitvalsbasis om zelf omgeving te verkennen
Hotel
Wae Molas Hotel
LABUAN BAJO | een verwen hotel na alle eenvoud. Betaalbaar, kleinschalig met uitzicht op de haven. Zwembad aanwezig en comfortabele kamers

Rondreis-Flores-Komodo

Meer indonesië inspiratie

Ga je naar Indonesië, maar kun je maar niet kiezen welke eilanden de moeite waard zijn? We zetten de mooiste eilanden Indonesië op een rij. We nemen je mee naar Zuid-Sulawesi en Noord-Celebes, op rondreis Sumatra van noord naar west en delen onze reistips Lombok met je. Wil je echt off the beaten track, de Balliem Vallei, Papua is dan het overwegen waard. Kies je ervoor om je in de Nederlandse geschiedenis in Indonesië te verdiepen dan is juist een rondreis Java weer een hele goede keuze. Bali is uiteraard het perfecte eiland om je rondreis Indonesië af te sluiten.

Ook naar Azië op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

 

Wil je je Azië-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. Voor het online boeken van je bus- of veerboottickets in Azië hebben wij hele goede ervaringen met 12Go.Asia. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Welcome Pickups. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

Categories

5 Comments

Add yours
 1. Sophie

  Hoi Janneke,
  Bedankt voor je leuke verslag! Ik vroeg mij af hoe jij van de ene plek naar de andere plek bent gegaan. Had je een auto met chauffeur? Of taxi’s met andere reizigers?

  • Janneke

   Hoi Sophie, thanks voor je berichtje! Flores is zo ontzettend mooi, leuk dat je overweegt die kant op te gaan! Ik ben er in 2013 geweest en omdat ik maar tien dagen had heb ik vooraf een auto met chauffeur geregeld en de hotels ook vastgelegd. Zelf vind ik dat wel fijn wanneer ik veel wil zien en doen in korte tijd. Ter plaatse kun je in de grote plaatsen ook gemakkelijk vervoer regelen. Als je die kant op gaat dan is Kanawa Island een mooie afsluiter, helemaal als je ook nog eens van duiken houdt! Groetjes, Janneke

  • Janneke

   Hai Marjolein, we zijn op Maumere gevlogen en zijn in een week naar Labuhan Bajo gereisd. Daarna zijn we nog een dag of 5 op Kanawa island geweest. Al met al een kleine twee weken dus. Groetjes, Janneke

+ Leave a Comment