Flores en de draken van Komodo


Het Indonesische eiland Flores staat bekend om de kratermeren van vulkaan Kelimutu, de nationale parken Komodo en Rinca (waar je grote Komodovaranen in levenden lijve kunt ontmoeten), de traditionele dorpen waar de mensen betel nut kauwen en de prachtige duiklocaties! En, bijzonder, doordat de Portugezen en Spanjaarden de eerste Europeanen waren op dit eiland, zie je hier in tegenstelling tot andere eilanden in Indonesië, kerken in plaats van moskeeën.

Indonesie-Flores-landschap

Mooie mensen en katholieke kerken

We gaven al eens tips voor 5 dingen die je kunt zien en doen op Flores, en gaan nu graag een stapje verder. Het eiland heeft namelijk veel te bieden en het zijn juist de kleine dingen die het eiland zo speciaal maken. Het enthousiasme van de locals bijvoorbeeld. Ze zwaaien vriendelijk, trekken je aandacht door ‘hi mister, hi mister’ te roepen en zijn fotogeniek met hun krullende kroes haar. Zelf ben ik van Maumere over land naar Labuhan Bajo gereisd en heb ik de reis afgesloten op een unieke duiklocatie. Onderweg van Maumere naar Moni kom je langs Sikka. Een dorp (en regio) dat bekend staat om zijn ikat weverijen én een plek waar de Portugese geschiedenis goed zichtbaar is. De oude katholieke kerk, Toja Bobu, in het dorp is open voor bezoek en ook kun je een kijkje nemen op de begraafplaats.

Indonesie-Flores-Katholiek-Sikka

Smalle wegen, mooie brede zandstranden

De infrastructuur op Flores is goed. De wegen zijn goed geasfalteerd, ze zijn alleen wel smal en slingeren rondom de bergen omhoog en naar beneden. Dat betekent dat je niet heel hard kunt rijden. Het eiland is super groen en de stranden zijn mooi wit. Onderweg naar de Kelimutu vulkaan is een stop bij Koka beach een aanrader, een echt paradijsje dat (nog) niet in elke reisgids terug te vinden is. Wanneer je verder doorrijdt de binnenlanden in, op weg naar de vulkaan, slinger je weer door de groene bergen. Zelf heb ik in Kelimutu eco lodge geslapen, deze lodge wordt op zonne-energie gerund. De lodge is wat hoger gelegen en daardoor is het vooral ’s avonds vrij koel.

Indonesie-Flores-kinderen-bus-wegIndonesie-Flores-Koka-BeachIndonesie-Flores-uitzicht-Kelimutu-Eco-Lodge

Kelimutu Vulkaan

Het perfecte moment om de Kelimutu vulkaan te bezoeken is bij zonsopkomst. Het heeft toch altijd iets magisch om de zon op te zien komen wanneer je zo’n mooi panoramisch uitzicht hebt. De vulkaan is een bijzonder natuurverschijnsel doordat mineralen ervoor zorgen dat de kleuren van de kratermeren regelmatig veranderen. De meren hebben al verschillende kleuren blauw, groen, bruin en zwart gehad. Vanaf de parkeerplaats is het maar een half uurtje naar boven wandelen om een prachtige zonsopkomst te beleven. Wanneer je langs de meren loopt kun je de kleuren nog niet zien, die blijven een verrassing totdat de zon tevoorschijn komt. Houd er rekening mee dat je extra geld moet betalen per camera die je naar boven meeneemt!

Indonesie-Flores-Kelimutu-Vulkaan-twee-kleuren-meerIndonesie-Flores-Kelimutu-vulkaan-zwarte-meerIndonesie-Flores-Kelimutu-zonsopkomst

Nduaria markt en prachtige uitzichten

Maak op weg van de Kelimutu vulkaan naar de volgende stop ‘Riung’ zeker een stop bij de markt ‘Nduaria’. Het is interessant om te zien wat de lokale groenten- en fruitsoorten zijn en daarnaast is de markt toch ook altijd perfect om mensen te spotten. De vrouwen komen er bij elkaar om de roddels van de dag te bespreken en de mannen paffen sigaretten weg. Hier en daar scharrelt een kip of knort een varken, terwijl kinderen rondrennen en vliegen. Flores is een relatief smal eiland. Je rijdt van het ene zuidelijke vissersdorpje dwars door de bergen en rijstvelden om aan het einde van de middag op het volgende exotisch strandje aan de noordkust uit te komen.

Indonesie-Flores-Nduaria-fruit-marktIndonesie-Flores-brugIndonesie-Flores-Gurusina-traditioneel-dorp

Riung 17 islands

Aan de noordkust ligt Riung met zijn prachtige koraaltuinen. De omgeving is een nationaal conservatiegebied en heeft de officiële naam ‘Pulau tujuhbelas’ wat ’17 eilanden’ betekent. Terwijl het eigenlijk 20 eilanden zijn. Waarom dan toch deze naam? De lokale bevolking heeft ooit bedacht dat de naam ’17 eilanden’ makkelijker te onthouden is, omdat independence day op de 17e (augustus) plaatsvindt. In het water rondom de eilanden leven veel exotische dieren zoals dolfijnen en tropische vissen. In de mangroven en bossen eromheen leven apen en vliegende honden. Met een boot vaar je langs de eilanden om dieren te spotten, te genieten van prachtige uitzichten en voor de liefhebber (aanrader!) te snorkelen.

Indonesie-Flores-Riung-flying-foxes

Warmwaterbronnen en betel nut

Op weg van Riung naar Bajawa kun je in het dorpje Soa een stop maken bij de warmwaterbronnen. De warmwaterbronnen zijn een populaire spot voor de lokale bevolking. In de weekenden gaan ze er graag naartoe om te baden en te relaxen. Het water is zo’n 40 graden en wordt verwarmd door de vulkanen. Flores kent veel traditionele dorpen waar de huizen op palen staan en de daken van riet zijn. De kippen, honden, katten en varkens lopen rondom de huizen. Op de veranda’s zitten (voornamelijk) vrouwen te roddelen en te werken terwijl ze kauwen op betel nut. Betel nut staat op de vierde plek van verslavingen, na nicotine, alcohol en cafeïne. Vooral in Zuidoost Azië en de eilanden in de Pacific wordt betel nut als een traditie gekauwd. Het heeft een (licht) verdovende werking en geeft een soort van roes. Van alle eilanden die ik bezocht heb in Indonesië viel me het kauwen van betel nut vooral in Flores op. En dan specifiek in de kleine traditionele dorpen. Zelfs kinderen kauwden op de bladeren! Het was in sommige dorpen echt een uitzondering om een brede glimlach te zien met een rijtje witte tanden. Bijna alle mannen en vrouwen hebben rood/bruin gekleurde tanden en spugen de resten van hun betel nut te pas en te on pas op de grond.

Indonesie-Flores-BajawaIndonesie-Flores-Betel-nutIndonesie-Flores-traditioneel-dorp-

Slapen bij de nonnen en spinnenwebben

Een speciale overnachtingsplek is het klooster in Ruteng waar je bij de nonnen kunt slapen. Het is een hoger gelegen dorp en ’s avonds koelt het dus weer flink af. Maar het is zeker de moeite waard, want waar slaap je nou in een klooster!? En je verwacht dit al helemaal niet in Indonesië! Je slaapt in eenvoudige, maar nette kamers, en moet voor 21:00 uur binnen zijn, wat voor één nachtje natuurlijk geen probleem is. Overig kun je eigenlijk bij alle accommodaties op Flores eenvoudige kamers verwachten. De volgende ochtend ben je na zo’n lange nacht fris en fruitig voor de reis naar Labuhan Bajo. Onderweg is een fotostop in het dorpje ‘Cancar’ aan te raden, het dorpje waar de rijstvelden de vorm van een spinnenweb hebben!

Indonesie-Flores-Ruteng-Cancer-Spiderweb

De hoofdstad van Flores, Labuhan Bajo

Toerisme is zich duidelijk aan het ontwikkelen in de hoofdstad van Flores. De afgelopen jaren zijn er veel hotels bijgekomen en komen er steeds meer toeristen naar Labuhan Bajo. Het is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de nationale parken ‘Komodo’ en ‘Rinca’ en tevens de start- en eindlocatie van veel ‘liveaboards’. Liveaboards zijn boten waar je duikvakanties mee kunt maken. Je slaapt op de boot en hebt aan boord alles wat je nodig hebt. Het is de perfecte manier om op de meest afgelegen plekken de mooiste duiken te maken. In en rondom Flores vind je de meest prachtige duiklocaties en daarom zijn liveboards ontzettend populair in deze regio. Van prachtige luxe boten tot een meer betaalbare prijsklasse waar je ook je ook comfortabel je dagelijkse drie duiken prima van kunt maken.

Indonesie-Flores-Labuhan-Bajo

De draken van Komodo

De draken, zo worden de reuze varanen op Komodo ook wel genoemd. Deze grote beesten behoren tot de hagedissoort en kunnen wel drie meter lang worden. Het zijn geen knappe koppen, maar toch zijn ze ontzettend populair. In Labuhan ben ik aan boord gegaan van een houten boot om twee dagen de eilanden Komodo en Rinca te bezoeken. Op beide eilanden kun je onder begeleiding van rangers mooie wandelingen maken, waarbij je naast de varanen ook buffels en ander wild tegen komt. Laat het duidelijk zijn dat je een goede afstand tussen de varaan en jezelf moet bewaren, minimaal vier meter wordt gezegd. Mijn voorkeur had minimaal 10 meter. Behalve die ene keer dat ik stoer met zo’n beest op de foto wilde…

Indonesie-Flores-Komodo-Draak-VaraanIndonesie-Komodo-varaanIndonesie-Flores-Rinca-Buffalo

Kanawa Island

Zoals gezegd, het Komodo National Park is de perfecte locatie om te duiken. Alsof je in een aquarium rondzwemt. En wat is er nou toffer dan een piepklein idyllisch eilandje om te vertoeven. Elke dag maak je een paar duiken en ’s avonds proost je met een Bintang op een geslaagde dag om de volgende dag op te staan en precies hetzelfde te doen. Die perfecte plek is voor mij toch wel Kanawa Island Resort. Het klinkt luxer dan het is, de hutjes zijn super basic maar voorzien in alles wat je nodig hebt. Het eten in het restaurant is van goede kwaliteit en gevarieerd. De beach bar is gezellig en heeft koude biertjes. Naast deze faciliteiten is er alleen nog de duikschool. That’s it. Meer heb je niet nodig om je reis door Flores perfect af te sluiten!

Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort-eiland Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort-aankomst Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort

Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort-kamer Indonesie-Flores-Komodo-Kanawa-Island-Resort-badkamer

REISADVIES VOOR JE VOLGENDE REIS?

Wil jij ook unieke reizen maken en ben je op zoek naar advies? Stel Janneke een aantal vragen of boek een Skype sessie via Plansify!

Onze favoriete producten bij deze reis

+ There are no comments

Add yours