De markten van Bangkok


Overal waar je kijkt zie je eten. Nee, je ziet het niet alleen. Je ruikt het. De geur is zo sterk dat je het bijna kan proeven. Het is druk. Chaotisch zelfs. Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet. Mensen die eten bereiden. Geconcentreerd aan de telefoon hangen. Midden tussen alle kraampjes ligt iemand te slapen. Er loopt een hond. Een kat. Misschien zelfs een haan. Een overvloed aan kleuren van kleding tot bloemen komt op je af. Ja, je bent op de markt. Eén van de velen in Bangkok.

Verkoper van Eend op lokale markt

Community functie van de markten in Bangkok

Misschien heb je het weleens afgevraagd: “Waarom staan twee kraampjes met exact hetzelfde aanbod, naast elkaar?”. In onze westerse ogen lijkt dit totaal onlogisch. Maar wist je dat er achter de kleurrijke chaos van de markt wel degelijk een logica schuil gaat? Ik bracht, samen met Context travel, een bezoek aan een lokale markt ergens in een buitenwijk van Bangkok. Daar spraken we met de marktmanager, die ons uitleg gaf over de opbouw van de markt. Zo zorgt het naast elkaar plaatsen van de kraampjes voor marktconforme prijzen. Monopoli van een kraampje zou de prijzen alleen maar opdrijven. En dat is niet de bedoeling. Want de markt heeft een community functie in een woonwijk. Mensen van alle rangen en standen moeten hier alles kunnen kopen om in hun dagelijkse levensbehoefte te voorzien. Van eten tot kleding en van kookgerei tot offerwaar. En omdat van dit laatste weer minder vraag is dan bijvoorbeeld eten, wordt er van een dergelijk kraampje maar één op de markt geplaatst. Van de markt moeten namelijk ook tientallen gezinnen onderhouden kunnen worden. De markt is daarmee het hart van een lokale samenleving.

Context travel lokale markt

Thailand proeven

Reizigers zijn er gek op: streetfood. Alles willen we uitproberen (nou ja… bijna alles). En ja, je vindt het in Bangkok op werkelijk iedere straathoek. Ook op de markt kun je het echte Thailand proeven. Hier vind je alles bij elkaar en kun je gerust een hele lunch of diner bij elkaar shoppen. Dus ga vooral met een lege maag naar de markt en probeer gewoon wat dingen uit. Zeker de kraampjes die drukbezocht worden door de Thai zelf, zijn hoogstwaarschijnlijk van goede kwaliteit. Je denkt misschien dat die producten nooit goed kunnen blijven in de warmte, maar aangezien het eten ‘van de straat’ onderdeel is van het dagelijkse leven, is de omloopsnelheid van de etenswaar zo hoog dat je iedere dag verse vis, groenten, fruit en vlees kunt verwachten. Niks wordt bewaard tot de volgende dag. De Thai willen tenslotte zelf ook lekker en vers eten!

streetfood op de marktDe markten van Bangkok

Verschillen per wijk

Thailand is een uitgestrekt land. Van oneindige rijstvelden in het noorden tot een lange kuststrook en eilanden vol palmbomen in het zuiden, waar de zee gedomineerd wordt door kleurrijke vissersboten. Vanzelfsprekend heeft dit ook invloed op de keuken en vind je andere type gerechten in het noorden dan in het zuiden. Dit vind je ook terug op de markten in Bangkok. Zo tref je op de ene markt veel meer pittige curry’s met vlees en groenten aan, terwijl je op de andere markt vooral vis en schaaldieren vindt. Daarnaast is er een grote Chinese community in Thailand te vinden en krijg je in Bangkok’s Chinatown totaal andere gerechten aangeboden. Met het bezoeken van slechts één markt, heb je dus niet gelijk de hele keuken van Bangkok kunnen ontdekken. Ook in de andere shopwaar zie je grote verschillen tussen de markten. De ene markt richt zich meer op het jonge publiek, terwijl de andere zich focust op gezinnen of juist werkende mensen of zelfs toeristen.

Bangkok's China town

Zelf de markten in Bangkok ontdekken

Op ontdekkingstocht dus. En ja, Bangkok is inmens! Dus trek gerust een paar dagen voor je bezoek uit. Kijk verder dan het overbevolkte, en alles behalve Thaise, Kao san Road! Verdiep je in de stad. Ga op in het dagelijkse leven. Neem de tijd. Want alleen dan komt die stralende glimlach van de Thai echt tot leven. Maar waar moet je nu eigenlijk heen?

Meet the locals op de markt

Bangkok kent een aantal hele gave, kleurrijke, markten die eenvoudig op eigen houtje te vinden zijn. Gewoonweg, omdat ze in iedere reisgids vermeld staan. Ja, je zal hier dus niet de enige toerist zijn, maar daarmee is een bezoekje niet minder de moeite waard. Populair zijn de Chatuchak (weekend) market, Night market bij Lumpini park en flower market bij China town. Informatie over al deze (en meer) markten vind je in de compacte ANWB extra Bangkok. Het leuke aan deze gids is dat je er ook wandelroutes en een handige kaart in vindt. Ook de Pocket Lonely planet Bangkok is een leuk gidsje, waarmee Bangkok, en haar markten, op eigen houtje kunt ontdekken.

Chatuchak weekend market

Meer zien in Bangkok, buiten de gebaande paden

Hoewel ik voorstander ben van lekker ongestoord ronddwalen, is het in zo’n metropool als Bangkok lastig in korte tijd de diversiteit van de stad te ontdekken. En als travel blogger, wil ik dat natuurlijk wel. Zoveel mogelijk zien en vooral ervaren. Gelukkig zijn er een aantal tours die daarbij een waardevolle aanvulling zijn op mijn eigen ‘wanderlust’. En ik zou iedereen aanraden met één of meerdere van de onderstaande organisaties op pad te gaan, gewoon omdat je op eigen houtje nooit zoveel kan ontdekken. En omdat het zo ontzettend gaaf en origineel is!

Local food op de markt

Night light tuktuk tour 

De night light tuk tuk tour van Expique is in één woord: Awesome! Wat heb ik een ontzettend toffe avond gehad. Niet alleen ontdek je een echt lokale markt en leer je meer rondom de religieuze tradities van de Thai. Ik werd positief verrast door de schoonheid van Wat Pho by night. Overdag is het al één van van favoriete tempels, maar in de avond is het er misschien nog wel mooier. Geen mens is er te bekennen en dat terwijl de gigantische gouden stoepa’s prachtig verlicht zijn. Indrukwekkend. De tour voert je verder, met eigen tuktuk’s, door verschillende wijken van Bangkok, langs het beste Pad Thai restaurant van de stad (Ja, hij was écht verrukkelijk en we hoefden niet in de lange rij te staan) en door de straten van China town. Een aanrader!

Wat Pho by nightDe beste pad thai van Bangkok

Co all day bike tour

Ook absolute aanrader waar de intensiteit en diversiteit van Bangkok aan je voorbij trekt is de all day bike tour van Co van Kessel. In 9 uur tijd (hij is er ook in 3 en 5 uur, maar die zijn minder uitgebreid), word je door verschillende uithoeken van Bangkok geleid. De smalle straatjes van China town, dwars over de markt, met de trein naar de wetlands in het Oosten, met de boot door de klongs en rond spitsuur in een overvolle skytrain dwars door het hart van de stad. Ja, dat allemaal met de fiets! Intens is wel het juiste woord. Maar ook volop genieten van de diversiteit van Bangkok. Een tour die zo origineel is, dat het voor velen een hoogtepunt van hun verblijf in de stad is. I loved it!

Fietsen door China townFietsen over de marktFietsen door de wetlands van Bangkok

Authentic market tour

Tijdens de ‘Authentic market tour” van Context travel verdiep je je in één van de lokale markten die Bangkok rijk is. Het idee achter de Context tours is dat je met een gids die gespecialiseerd is in een bepaald onderwerp een stad gaat ontdekken. En dan helemaal gericht op dat onderwerp. Van architectuur tot historie of bijvoorbeeld food. De authentic market tour is daarmee een hele bijzondere, waar je alles leert over de functie van de markt in de samenleving. Je krijgt een kijkje achter de schermen, die je een totaal andere blik op de Thaise markt zal geven. En last but not least, je mag je eigen lunch bij elkaar shoppen en datgene proeven waar jij nieuwsgierig naar bent. Eet smakelijk!

Lunchen context travelLunch bij elkaar shoppen

Thai cooking class

Bangkok kent vele Thai cooking scholen. Het loont dus de moeite om even rond te shoppen. Zelf volgde ik een cooking class bij Silom Thai cooking school. Eentje waar ik zelf erg enthousiast over was! De dag start met een bezoek aan een lokale markt. Een markt waar geen toeristen komen, maar waar de locals en chefkoks ‘s ochtends hun voorraad inslaan. De chef van Silom cooking school leidt je vol enthousiasme rond over deze markt en laat je zien welke ingrediënten hij inkoopt. Uiteraard begeleid door een korte uitleg per product. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. En de passie van de chef slaat al gauw over op de cursisten. Leuk aan deze cooking class is dat je per gerecht aan de slag gaat en gelijk na bereiden aan tafel schuift. Zo ontstaat er een mooie balans tussen koken, eten en gezelligheid. Al met al een zeer geslaagde ochtend, heerlijke lunch en eindelijk zelf die verrukkelijke Pad Thai bereid!

Silom Thai cooking schoolSilom Thai cooking school koken

Ben jij ook zo gek op markten op reis? Welke is jouw favoriet in Bangkok? Laat het ons, en andere lezers, weten in de comments!

OVERNACHTEN IN Bangkok: TIPS VOOR ACCOMODATIES

Ga je naar Thailand en ben je op zoek naar tips om te overnachten in Bangkok? Natuurlijk hangt de keuze voor een accommodatie af van je budget en wensen, daarom zetten we een aantal accommodaties in Bangkok op een rij.

BUDGETACCOMMODATIES OF HOSTELS IN Bangkok

Voor de budgetreiziger of soloreiziger is een hostel in Bangkok een goede keuze, deze vind je door de hele stad. Een mooi hostel in Bangkok is Been hostel Rachathewi. Het is ook nog eens een perfecte keuze wanneer je van plan bent flink te shoppen. Bed and butler Hostel heeft een super goede ligging wanneer je de meest bekende bezienswaardigheden in de stad wilt verkennen.

Bed and Butler Hostel

HOTELS OF KLEINSCHALIGE ACCOMMODATIES IN Bngkok

Reis je samen en kies je liever voor een tweepersoonskamer in Bangkok? Een accommodatie met goede reviews tegen een betaalbare prijs in Bangkok is niet lastig te vinden. Er zijn er zelfs zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij kiezen voor Homie hostel & Cafe. Het hostel met tweepersoonskamers is gelegen in de wijk Sukhumvit. Je vindt hier veel leuke restaurants en een uitgebreid nachtleven. Het is ook een perfecte uitvalbasis voor als je de markten van Bangkok wilt verkennen!

LUXE ACCOMMODATIES IN bangkok

Kom je net aan in Bangkok en wil je even goed bijkomen van de reis en jezelf verwennen met een supergaaf boetiek hotelletje dan is Chakrabongse Villas de perfecte keuze. Op loopafstand van de beroemdste tempels en direct aan de rivier maken deze villas een perfecte oasis om je reis door Thailand te beginnen.

Chakrabongse Villa

+ There are no comments

Add yours