De Azoren, Portugal: het paradijs van Europa!


De Azoren, Portugal, zijn nog onontdekt door de massa: gelukkig, maar onterecht. Deze Portugese eilandengroep in het hart van de Atlantische Oceaan vormt het meest westelijke punt van Europa. De negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden die samen de Azoren vormen zijn uitgedoofde kraters in de diepblauwe oceaan. Inmiddels zijn de eilanden begroeid met prachtige bossen, bloemen en graslanden. Actieve reizigers zullen hun geluk niet op kunnen in deze subtropische archipel, die als bijnaam ‘Het Hawaï van Europa’ heeft. Een vakantie op de Azoren verrast en verbaast zelfs de meest doorgewinterde reiziger!

Azoren Portugal

Het waanzinnige berglandschap van de Azoren, Portugal

Wanneer je uit het vliegtuig stapt, zie je het meteen: bananenbomen, groene weiden, de Portugese muziek in de straten en het goedkope Sagres bier. Je vakantie op de Azoren, Portugal, is begonnen! De douanebeambten lachen, de bewoners zitten gemoedelijk in bloeiende stadstuinen. Als de mist wegtrekt, onthult een waanzinnig berglandschap zich, vol kratermeren, valleien, ruige massieven en glooiende heuvels. Aan variatie geen gebrek op de Azoren: waar je op Pico wijnvelden vindt, zit je in Horta aan de drukbezochte haven, drink je Kims passievruchtensap in Ponta Delgada en klim je naar het vuurmeer op Sao Miguel eiland.

Vakantie Azoren Portugal

Hikes over kliffen, plattelandsweggetjes en vulkanen

Op alle bewoonde eilanden van de Azoren zijn uitdagende wandelpaden te vinden voor zowel de getrainde hiker als de hobbyist. Sao Miguel is groen en heeft prachtige kratermeren zoals het Lagao de Fogo en Sete Cidades. Op Terceira wandel je langs rotsachtige kliffen over plattelandsweggetjes, door dichte bossen. Op Pico beklim je de gelijknamige vulkaan met adembenemend uitzicht op het eiland en in Sao Jorge wandel je langs de Caldeira de Cima over bijna buitenaards ruig terrein. Neem goede wandelschoenen mee naar de Azoren, download kaarten op maps.me en zorg voor regenkleding. Het weer kan snel omslaan.

Hiken op de Azoren, Portugal

De Azoren eilanden zijn zeer betaalbaar

Ondanks haar geïsoleerde ligging is het leven op de Azoren eilanden niet duur. Een accommodatie op de Azoren, Portugal, kan iets prijziger zijn, maar je dagelijkse boodschappen, kopje koffie op het terras en ijsje aan het strand, zijn zeer betaalbaar. Voor 1 euro drink je een espresso met uitzicht op zee. Een Sagres of Super Bock biertje kost ook slechts een euro en voor 2 euro eet je al een vers broodje in de pasteleria. Ook verse vis, wijn en soep zijn stukken goedkoper dan in Nederland. De lokale bus kost slechts enkele euro’s en er zijn maar weinig bezienswaardigheden waar apart voor betaald hoeft te worden.

Azoren Portugal strand

Overnachten op de Azoren eilanden

Ook overnachten op de Azoren hoeft niet duur te zijn, er zijn accommodaties beschikbaar in alle prijsranges. Van hostels tot guesthouses tot luxe hotels.

Door ons geselecteerde accommodaties op de Azoren Portugal

Door ons bezocht
Hostel
Memoria Hostal
ANGRA DO HEROISMO | Dit mooi gesitueerde hostel in het hartje van de stad heeft slaapzalen, privékamers, een mooie patio en gratis WiFi.
Door ons bezocht
Hotel
Hotel Teresinha
TERCEIRA | Dit prachtige hotel in Praia do Vitoria is gunstig gelegen, heeft een mooi zwembad en heerlijk ontbijt. Goede service.
Guesthouse
Out Of The Blue
PONTA DELGADA | Guesthouse met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Azoren eilanden

Bloemenpracht op de Azoren

De bioloog kan zijn hart ophalen op de Azoren eilanden. In het voorjaar, maar ook in de zomermaanden is er een ware bloemenpracht te zien op de eilanden. Langs wandelpaden groeien margrieten en hortensia’s. Enorme varens en mossen maken het beeld compleet. Ook de gecultiveerde natuur is een bezoek waard: De Terra Nostra tuin in Furnas kost 8 euro, maar is die prijs meer dan waard. Deze botanische tuin heeft tevens een thermale bron van 38 graden, waarin je een duik kunt nemen. Ook de Jardim de Terceira in Angra do Heroismo is een aanrader. Vanaf de obelisk kijk je uit over de stad met kleurrijke bloemen op de voorgrond.

Eilandhoppen Azoren

De onderwaterwereld: op zoek naar walvissen en dolfijnen

De Azoren zijn dé plek in Europa om walvissen en dolfijnen te spotten. Met een zodiac boot ga je vanaf eiland Faial, Sao Miguel, Pico of Terceira opzoek naar deze machtige dieren. Het is hier geen file varen: de tochten worden georganiseerd met respect voor de dieren en de natuur. Houd er wel rekening mee dat de zee ruig kan zijn. Als je last hebt van zeeziekte doe je er verstandig aan een pilletje in te nemen voor vertrek. Een walvistocht van circa 3 uur kost rond de 60 euro.

Azoren vakantie

Wat te doen op de Azoren: door ons geselecteerde tours

Cultuur snuiven op de Azoren, Portugal

Naast bijzondere natuur vind je ook cultuur op de Azoren. De eilandbewoners hebben hun eigen festivals, muziek en culinaire specialiteiten. Ze zijn trots op hun erfgoed en tradities en vertellen hier graag over. Ook hebben de Azoren eilanden een aantal leuke steden, zoals Ponta Delgada op Sao Miguel, Horta op Faial en Angra do Heroismo op Terceira. Angra do Heroismo staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het stadje ligt aan zee, heeft een authentieke binnenstad met wit gepleisterde huizen, een aantal statige kathedralen en bijzondere tuinen.

Vakantie Azoren

De verborgen stranden van de Azoren

Ondanks het feit dat de Azoren niet te boek staan als strandbestemming, heb je wel degelijk leuke plekken om te genieten van zon, zee en (lava)strand. Het zeewater is door de warme golfstroom die langs de eilanden trekt vaak redelijk van temperatuur. De stranden op de Azoren zijn rustig, ruig en bieden een fijne afwisseling naast het wandelen en andere sportieve activiteiten als mountainbiken en kanoën. Ook kun je op sommige plekken tussen de lavarotsen zwemmen, zoals in Calheta de Biscoitos op Terceira.

Wat te doen op de AzorenAzoren bezienswaardigheden

Het milde klimaat van de Azoren eilanden

Op de Azoren, Portugal, is het eigenlijk nooit te warm en nooit te koud. De dagtemperatuur schommelt gedurende het hele jaar tussen de 15 en de 25 graden. Grote uitschieters zijn er zelden. Ook ‘s nachts daalt het kwik zelden onder de 10 graden. Wel waait er vaak een frisse wind over de eilanden, waardoor wolken komen en gaan. Er valt regelmatig een bui, wat ten goede komt aan de bloemrijke natuur en de landbouw.

Bezienswaardigheden Azoren

1 comment

Add yours
  1. Paula

    Zooo mooi! En de bergen, heerlijk :D Het is dat we al een reis hebben staan, anders zou ik het er na het lezen van dit stuk zo weer naartoe gaan!

+ Leave a Comment