Reizen naar Suriname: tips & tricks
Voor wie op zoek is naar een gevarieerde reis buiten de gebaande paden kan Suriname een hele verrassende bestemming zijn. Van de levendige hoofdstad Paramaribo tot de dichte jungle in de binnenlanden en de ruige kust in het noorden. Suriname is één van de meest bosrijke landen ter wereld, het land bestaat voor 80% uit jungle. Des te meer reden voor avonturiers om dit prachtige land te bezoeken. Wil jij gaan reizen naar Suriname? We delen praktische tips en handige informatie voor je Suriname reis die je helpen bij de reisvoorbereiding. Met dit Suriname reisadvies ga je goed voorbereid op pad!
Waar ligt Suriname?
Suriname is een zelfstandig land dat tot 1974 nog bij Nederland hoorde. Het land ligt in aan de noordoostkust van Zuid-Amerika tussen Guyana (West) en Frans-Guayana (Oost) en grenst in het zuiden aan Brazilië. Suriname bestaat voor 80% uit tropisch regenwoud, de Amazone en door het midden en oosten van het land stroomt de Suriname rivier. De hoofdstad van Suriname is Paramaribo, welke een belangrijke uitvalsbasis vormt voor wie gaat reizen door Suriname. Alle wegen in het land leiden naar de hoofdstad, waar het grootste deel van de Surinamers woont en werkt. Het verschil tussen het leven in Paramaribo en de binnenlanden van Suriname is groot. Het is dan ook zeker aan te raden niet alleen de hoofdstad te ontdekken, maar ook de binnenlanden en jungle van Suriname in te trekken.
Wat te doen in Suriname?
Zoals gezegd beslaat het Amazone regenwoud het grootste deel van Suriname. Wie gaat reizen naar Suriname zal dan ook de dichte jungle in moeten trekken om de binnenlanden, en schitterende flora en fauna, van Suriname te ontdekken. Maar ook de hoofdstad Paramaribo kent diverse bezienswaardigheden, zoals Fort Zeelandia, een mengelmoes aan interessante religieuze gebouwen en een prachtige palmentuin. Geniet daarnaast ook van het overheerlijke streetfood aan de Suriname rivier en duik het nachtleven van Paramaribo in. Lees hier meer tips voor Paramaribo. In de binnenlanden zijn trips naar het eiland Isadou in de Suriname rivier, het Brokopobdo meer, de indianenstammen bij Galibi en het bijzondere Frederiksdrop aanraders. Ook kun je een uitstapje maken naar Frans Guyana. Lees meer over deze en andere tips voor je Suriname vakantie.
Paramaribo als uitvalsbasis voor reizen door Suriname
De hoofdstad van Suriname, Paramaribo, is ook de enige grote stad van Suriname. De meeste Surinamers wonen dan ook hier. Paramaribo is eigenlijk de enige plek waar alles geregeld wordt en waar het actieve leven zich bevindt. Mensen leven er een relatief westers bestaan, Paramaribo is de stad waar mensen werken, waar ziekenhuizen zijn en eigenlijk alle signalen van een beschaving zijn. Ga je de binnenlanden in dan valt dat snel weg! In Paramaribo bevinden zich leuke restaurantjes, souvenirwinkeltjes en koffiezaken. Verder vind je in elke wijk altijd streetfood en snelle afhaal restaurantjes met heerlijk Surinaams eten. In Paramaribo kun je uitgaan, een bioscoop bezoeken, winkelen, eigenlijk bijna alles wat je van een stad gewend bent. Het is slim om Paramaribo als uitvalsbasis te gebruiken voor een Suriname reis.
Lees ook onze tips voor de Paramaribo bezienswaardigheden.
Door ons geselecteerde accommodaties in Suriname
De Kleine Historie
Guesthouse
PARAMARIBO | Guesthouse met dorms en privékamers. Perfecte locatie aan Waterkant op loopafstand van de bezienswaardigheden van Paramaribo.
Q-Inn
Boutique hotel
PARAMARIBO | Modern, schoon hotel in het centrum van Paramaribo. Historisch centrum op loopafstand.
Hotel Palacio
Hotel
PARAMARIBO | Prachtig hotel in oud koloniaal huis in het historische centrum van Paramaribo met een goed ontbijt.
Tours in Suriname
Wie een reis Suriname maakt, kan dus hoofdstad Paramaribo het beste als uitvalsbasis gebruiken. Vanuit hier kun je verschillende meerdaagse tours maken de binnenlanden en jungle in. Hou er rekening mee dat de meeste tours daarom ook één of meerdere overnachtingen bevatten en daarmee vaak boven de 100 euro per dag uitkomen.
Cultuur in Suriname
In Suriname is er een grote diversiteit aan culturen die allemaal naast en met elkaar leven. Als je iets van de historie van Suriname kent, weet je dat Suriname vroeger een handelsoord van Nederland was om exotische kruiden en specerijen te kweken. Door de slavernij zijn er allerlei bevolkingsgroepen gekomen die nog steeds het hedendaagse Suriname vormen. Zo zijn er veel invloeden vanuit Afrika; de Creolen en Marons. Er zijn de Hindoestanen (uit India en Sri Lanka) en de Javanen die uit Indonesië kwamen. Natuurlijk zijn er ook indianen die ooit de inheemse inwoners van Suriname waren. Ook zijn er in de vorige eeuw Nederlanders naar Suriname verhuisd die er boerderijen hadden, deze groep wordt de Buru’s genoemd, boeren dus. Verder zijn er nog veel Chinezen die pas in de laatste eeuw naar Suriname gekomen zijn voor handel, Brazilianen die er goud kwamen zoeken en Joden en Libanezen die via Europa zijn gekomen. De grote mengelmoes van al deze culturen vormen samen Suriname. Laat je dus verassen door heerlijke gerechten en bijzondere gewoontes!
Reisadvies Suriname
Met de economie in Suriname gaat het momenteel niet zo heel goed. Ze bevinden zich in een financiële crisis. Eigenlijk sinds de onafhankelijkheid van Nederland van ongeveer 30 jaar geleden is de overheid erg corrupt. Maar maak je geen zorgen over de veiligheid in Suriname. Het is er voor toeristen namelijk wél veilig, maar je moet er als Nederlandse toerist wel alert zijn. Neem als je op stap gaat bijvoorbeeld alleen een klein bedrag aan cash mee, loop niet te veel alleen en laat dan je telefoon in je zak of thuis. Bekijk voor de meest actuele veiligheidsvoorschriften altijd de site van de Nederlandse overheid om te kijken hoe het reisadvies Suriname is. De verschillen tussen rijk en arm zijn in Suriname groot en dat betekent ook dat je wél goed op je spullen moet letten. Lees ook onze tips over veilig reizen. Maar buiten enige oplettendheid is het reisadvies voor Suriname dus zeker wel positief.
Vaccinaties Suriname
Officieel is het land Malariagebied en moet je hiervoor dus tabletten slikken als je gaat reizen naar Suriname. Het is aan jou of je dit ook doet. Tegenwoordig wordt ook niet altijd meer geadviseerd om gedurende je trip tabletten te slikken, maar geeft de GGD alleen noodpillen mee, voor het geval je symptomen van Malaria krijgt. De GGD-adviseur zal het huidige reisadvies voor Suriname met je bespreken. Zelf ben ik tijdens mijn Suriname reis gestopt met het slikken van de tabletten, omdat ik er ziek van werd. Uiteraard is het in de jungle heel belangrijk om goede muggenspray te gebruiken en is het slim om voor je Suriname reis bij een officiële instantie advies te vragen over de benodigde vaccinaties voor Suriname. Ook heb je een stempel voor Gele koorts nodig voor het reizen naar Suriname. Ga minimaal 6 weken voor vertrek even langs bij de GGD of je huisarts voor je inentingen. Of nog handiger, laat je thuis vaccineren via Thuisvaccinatie.nl. Hier hebben wij zelf goede ervaringen mee en het scheelt weer tijd!
Visum Suriname
Om naar Suriname te reizen heb je een visum (toeristenkaart) nodig. Sind april 2019 is de fysieke toeristenkaart Suriname vervangen door een elektronische toeristenkaart. Dit e-visum Suriname kun je eenvoudig online aanvragen via bijvoorbeeld e-visums.nl. Je hoeft daarvoor dus niet meer naar het consulaat van Suriname. Het duurt 5 werkdagen voor je de toeristenkaart in je mailbox hebt, dus vraag hem op tijd aan! Het visum is 90 dagen geldig en de kosten via e-visums.nl zijn € 64,95.
Direct je toeristenkaart Suriname aanvragen >>
Klimaat Suriname
Het is goed om te weten dat Suriname een tropisch land is. Het weer in Suriname is dus eigenlijk altijd warm. De beste reistijd voor Suriname is in de droge periodes van februari tot en met april en van half augustus tot en met november. Er zijn vier seizoenen in Suriname: het kleine regenseizoen van begin december tot eind januari; het kleine droge seizoen van begin februari tot eind april; het grote regenseizoen van eind april tot half augustus; het grote droge seizoen van half augustus tot begin december. Vaak valt er in het regenseizoen in de namiddag of ’s nachts een enorme bui en is het de rest van de dag droog. Het kan wel voorkomen dat het de hele dag door regent, maar dit is dus meestal niet het geval tijdens het regenseizoen. Wil je zeker weten dat je niet al teveel regen hebt tijdens het reizen door Suriname, dan is ons reisadvies om in de droge seizoenen het land te bezoeken.
Welke taal wordt er in Suriname gesproken?
In Suriname is de officiële taal Nederlands. Bijna iedereen spreekt er Nederlands, met uitzondering van groeperingen in de binnenlanden of ver van de stad af. Kinderen krijgen op school les in het Nederlands en je zal merken dat mensen er juist extra beleefd spreken en bijvoorbeeld een vreemde altijd aan zullen spreken met u!
Checklist voor reizen naar Suriname
-
Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
-
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Suriname
-
Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
-
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
-
Inentingen Suriname nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
-
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Suriname in huis
-
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
-
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
Munteenheid in Suriname
In Suriname is de muntéénheid de Surinaamse Dollar SRD, dit is voldoende voor bijna alles wat je in Suriname koopt, maar breng voor het reizen naar Suriname vooral ook euro’s mee! Euro’s hebben ze er graag, tours moet je zelfs vaak betalen in contante Euro’s. Dit is dus zeker handig om bij je te hebben tijdens je Suriname reis.
Meer tips voor reizen naar Suriname
Enthousiast geworden over reizen naar Suriname en ben je op zoek naar ons reisadvies voor route en tips voor bezienswaardigheden? Lees dan onze rondreis Suriname eens door. De meeste mensen nemen Paramaribo als uitvalsbasis om van daaruit meerdaagse tours te boeken richting de binnenlanden. Wil je weten wat te doen in Paramaribo? Lees dan onze aanraders en tips voor Paramaribo eens door.
Laat je horen