Meteen naar de content

Wandelstokken test: de beste trekkingstokken vergeleken!

Marc Lommert

Door Marc

Reisaccessoires

Reviews

Wandelvakantie

Wanneer je goede wandelstokken wilt kopen zal elke gerenommeerde outdoorzaak je trekkingstokken van Leki of Black Diamond aanraden. Lang waren dit ook de enige twee merken waar je 100% van op aan kon op je wandeltocht door de bergen, maar er is een nieuwe naam op de wandelstokmarkt: Helinox. Hoog tijd dus om deze drie merken wandelstokken eens met elkaar te vergelijken, zodat jij de beste wandelstokken kunt kopen!

Tip: zoek je wandelstokken met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Kijk dan ook eens in het assortiment van Decathlon!

Wandelstokken-test

Waarom eigenlijk wandelstokken kopen?

Zodra je één keer met een volle rugzak door een bergachtig gebied hebt getrokken kun je het beamen: wandelstokken zijn een verademing. Het meebewegen van je armen geeft je een extra ritme dat je nodig hebt om zo efficiënt mogelijk met je energie om te gaan. Bovendien is je natuurlijke balans beter wanneer je armen en benen consequent tegenovergesteld bewegen. Soms kan een derde steunpunt in de vorm van je wandelstok net dat extra vertrouwen geven om wel die berg op te gaan of die afdaling aan te durven. Maar vooral zijn de bergwandelstokken er voor wanneer het mis gaat: dreig je te vallen dan kan de stok je balans herstellen, nog ver voordat je dat met je handen gekund zou hebben. Een veilige gedachte dus.

Helinox Ridgeline wandelstokken

Helinox is het merk dat we vooral kennen van de blauw-zwarte lichtgewicht stoeltjes, en dat zich nu ook richt op wandelstokken. En dan is altijd de vraag: is dit een revolutionaire toevoeging in het marktsegment, of moet ook deze schoenmaker bij z’n leest blijven? De geteste Helinox Ridgeline FL 135 wandelstokken zien er cool uit met hun koningsblauwe kleur en zijn met 350 gram de lichtste van de drie (hoewel het elkaar niet veel ontloopt). Ze maken gebruik van een draaisluiting, waardoor de stok op elke gewenste lengte af te stellen is. De trekkingstokken zitten bij aankoop in een degelijk zakje (als enige van de drie) en na een eerste inspectie is mijn verwachting al iets gegroeid.

Helinox-Ridgeline
Helinox Ridgeline

Leki en Black Diamond bergwandelstokken

Voordat Helinox zich op deze markt stortte was de keuze al nooit makkelijk: Leki en Black Diamond zijn merken die zichzelf al lang bewezen hebben met hun wandelstokken en het gaat voor een deel dan ook om persoonlijke voorkeur en natuurlijk om wat je ermee wilt gaan doen. Tijdens deze test is ervoor gekozen om van elk merk een gemiddelde stok te nemen. Niet de lichtste, niet de meest geavanceerde, maar ook niet de goedkoopste. Dit om een zo breed mogelijk beeld van het merk en de prijs-kwaliteit verhouding te krijgen. De geteste wandelstokken zijn:

Black Diamond Trail Ergo Cork – 520 gram – €89,95

Helinox Ridgeline FL 135 – 360 gram €149,95

Leki Carbonlite – 420 gram – €129,95

Black-Diamond-Ergo
Black Diamond Ergo
Leki-Carbonlite
Leki Carbonlite

Wandelstokken test: de drie merken wandelstokken tijdens het wandelen

De wandelstokken zijn niet zomaar tijdens een wandeling door de uiterwaarden geprobeerd. Er zijn meerdere dagen lange stukken mee gelopen, over bergachtig terrein, waarbij de stokken meer dan gebruikelijk ingevouwen en weer uitgevouwen zijn. Er is extreem op geleund, mee gevallen, geklommen en afgedaald, en natuurlijk op elke denkbare ondergrond mee gelopen.

Leki wandelstok

Elke wandelstok heeft zijn voor- en nadelen. De bovenkant van de Leki wandelstok is ronder dan de andere twee, waardoor je handpalmen er fijn omheen sluiten bij het naar beneden wandelen. Bovendien heeft deze stok de mogelijkheid je camera of telefoon op het uiteinde te bevestigen en de stok zo als camerastatief te gebruiken.

Black Diamond wandelstok

De handgreep van de Black Diamond is van kurk: fijn bij natte handen of omstandigheden, want je grip is beter dan bij de andere wandelstokken. Daarnaast heeft deze wandelstok een klemsluiting in plaats van een draaisluiting. Makkelijker voor beginners, maar behalve dat heeft het niet echt een voordeel, maar juist een verhoogde kans op het tussen de rotsen blijven steken of beschadiging.

Helinox wandelstok

De Helinox wandelstokken blinken uit in eenvoud. Geen kurken handgreep, geen handigheidjes. Maar is dat niet precies wat we van een wandelstok verwachten? Van de drie geteste stokken voelde de Helinox het meest stug en dus het sterkst aan. Maar dat mag natuurlijk ook wel, voor de hogere aanschafprijs.

Black-Diamond-test Leki-Carbonlite-testHelinox-test

Conclusie trekkingstokken test

Vooropgesteld: dit zijn alle drie goede bergwandelstokken om te kopen. Persoonlijke voorkeuren voor en opgedane ervaringen met bepaalde sluitingen bepalen voor een deel welke wandelstok je gaat kopen. Maar dat neemt niet weg dat er verschillen tussen de trekkingstokken zitten.

Handige features voor bergwandelstokken

De handgreep van kurk van de Black Diamond is hier een voorbeeld van. Ligt lekker in de hand, met zowel droge als natte (zweet)handen. Daarnaast heb ik tijdens mijn solowandeltochten de statief-functie van de Leki Carbonlite opvallend vaak gebruikt: het is altijd handig om een statief bij je te hebben in de vorm van één wandelstok. Maar, ondanks de leuke features, gaat het bij wandelstokken om de relatie tussen het gewicht en de stevigheid. En in dat opzicht moet ik zeggen dat nieuwkomer Helinox op z’n minst de aansluiting met de wandelstokken van Leki en Black Diamond gevonden heeft.

Van de aanschaf van de Leki Carbonlite ga je sowieso geen spijt krijgen. Stevig, licht en betrouwbaar. Ben je op zoek naar een goedkope keuze, dan is de Black Diamond Ergo Trail Cork de wandelstok met de beste prijs-kwaliteit verhouding van de drie uit deze test.

De beste wandelstokken uit deze test

Echter: ook tot mijn eigen verrassing beviel de Helinox Ridgeline mij dusdanig goed dat dit de wandelstok is die ik vanaf nu op mijn wandeltochten mee zal nemen. Toegegeven: de stokken zijn aan de dure kant, maar wanneer je voor de komende jaren gewoon de beste allround wandelstokken wilt hebben, dan adviseer ik je die paar tientjes daar extra voor uit te geven.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen