Na inspanning komt ontspanning: outdoor-stoeltjes getest!


Het kan het verschil zijn tussen de volgende dag weer helemaal opgeladen wakker worden, of gebroken je slaapzak uit rollen. Het verschil tussen het gevoel de hele wereld aan te kunnen, of een stijve nek en rug. Of gewoon het verschil tussen heerlijk ontspannen een zonsondergang bekijken, of net iets minder ontspannen diezelfde zonsondergang bekijken. Wat maakt dit verschil? Het lichtgewicht stoeltje dat je meegenomen hebt op je trip!

Helinox-Ground-Chair

Tijdens een mooie hike relaxen in de Ground Chair van Helinox

Ontspannen na een dag inspannen

De fanatieke fietsers en hikers zullen het beamen: na een dag van inspanning gaat er niets boven een stukje ontspanning. Soms vind je na een dag fietsen of wandelen, of na het motorrijden of liften, een prima plekje waar je in het gras tegen een boom kunt zitten. Maar niet altijd. En voor dat soort momenten is het een fijn idee om een eigen zitplaatsje mee te nemen. Tijdens mijn hikes in Zuid Frankrijk testte ik er twee: het lichtgewicht model van Thermarest (de Treo Chair) en de lichtste versie van Helinox (de Ground Chair).

Thermarest-Treo-Chair

Tussen de Franse fruitbomen uitrusten op de Treo Chair van Thermarest

Outdoor-stoeltjes

De Ground Chair en de Treo Chair zijn de meest lichte stoeltjes van respectievelijk Helinox en Thermarest. Stoeltjes die het comfort van een grote stoel benaderen, maar extreem klein in de klappen zijn en bijna niets wegen. In model verschillen de twee stoeltjes wel wat van elkaar, waardoor ook het gewicht, het pakvolume, de uitstraling, de stevigheid en – niet onbelangrijk – het zitcomfort anders zijn. Logisch is dan ook dat de prijs niet helemaal gelijk is: De Helinox Ground Chair kost €99,95 en de Thermarest Treo Chair €59,99. Maar dat maakt het natuurlijk extra interessant, want welk stoeltje is zijn kostprijs (meer) waard?

Treo-Chair-2016

De Treo Chair

Ground Chair vs. Treo Chair

Qua verpakking heeft Thermarest gekozen voor een harde behuizing (een cocon gevormd door de drie poten) die opengeklapt kunnen worden en waar de rest van de stoel in verstopt zit. Helinox kiest voor een zakje dat minder bescherming biedt, maar weer makkelijker in je tas past of eraan vast te strappen is. Meer persoonlijke voorkeur dan echt voordeel dus. Wat betreft opzetten (en vooral weer uit elkaar halen) wint Helinox de slag: het buizenframe van de Ground Chair zit met elastiek aan elkaar waardoor meteen duidelijk is hoe alles in elkaar moet, en bovendien nooit materiaal kwijt kan raken. Wel moet gezegd worden dat de stoffen zitting van de Treo Chair gemakkelijker om de pootjes te bevestigen is dan wat stuggere zitting van de Ground Chair.

De Helinox ziet er degelijk en zakelijk uit, terwijl de Thermarest – verkrijgbaar is in verschillende kleuren – wat gezelliger oogt. Vrijwel iedereen die ik deze twee stoeltjes liet zien, gaf qua uiterlijk de voorkeur aan de Treo Chair. Beide stoelen kunnen een gewicht aan van boven de 120 kilogram: ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker dus. Wel moet gezegd worden dat de basis van de Treo Chair bij het opzij leunen wat instabieler bleek dan de Ground Chair. Dit zal ook de vermoedelijke reden zijn dat Thermarest in 2016 een opvolger met vier poten zal introduceren: de Quadra Chair (die later deze zomer nog in een review vergeleken zal worden met de Helinox One Chair).

Ground-Chair-2016

De Ground Chair

Gewicht vs. Zitcomfort

Waar het bij deze stoeltjes echt om gaat is het gewicht vs. het zitcomfort. Zoals gezegd is de zithouding bij de twee stoelen al verschillend: de Ground Chair is een lage variant, waarin je echt onderuit zit. De Treo Chair komt dichter in de buurt van een echte stoel, want naast lekker languit zitten, zou je vanuit deze stoel ook aan een lage tafel kunnen eten of een spelletje kunnen spelen. Pluspuntje voor de Treo dus. Echter: het hogere model brengt ook een hoger gewicht met zich mee. 600 gram vs. 1000 gram. Voor stoeltjes zo comfortabel als deze twee is dat natuurlijk geen gewicht, maar de 400 gram verschil maakt dat de Ground Chair echt voor elke outdoor-liefhebber een optie is (zelfs voor lichtgewicht hikers) en de Treo Chair meer voor fietsers of motorrijders geschikt is.

Treo-Chair-Thermarest

Genieten van de Vaucluse vanuit de Treo Chair

Conclusie: twee veelzijdige stoeltjes

Wanneer je op zoek bent naar een lichtgewicht stoeltje dan heb je aan zowel de Treo Chair als aan de Ground Chair een goede koop. Ga je voor ultiem lichtgewicht op bijvoorbeeld een hike, dan is de Helinox jouw stoel. Maken die paar grammetjes voor jou niet zo veel uit, dan is de wat modieuzere Thermarest de beste en goedkopere keuze. Daarnaast zijn deze stoeltjes niet alleen voor reizigers ideaal: ook wanneer je naar een picknick, het strand of zelfs naar een verjaardag gaat, vanaf nu heb je overal je eigen stoel bij de hand!

Welke van deze twee stoeltjes de kostprijs meer waard is? Hoewel de Helinox Ground Chair duurder is, zal dit voor de outdoorliefhebber een betere keuze zijn. Hij is lichter, steviger en makkelijker in het opzetten. De iets comfortabelere houding en de leukere uiterlijk van de Thermarest Treo Chair wegen daar niet tegen op, ook al is deze stoel – vanwege de komst van de verbeterde Quadra Chair – wat goedkoper. Maar welke van deze twee stoeltjes je ook koopt: op beide zal je heerlijk zitten na een zware dag op de fiets of na een lange hike.

Helinox Ground Chair:

Prijs: €99,95 bij Beversport.

Gewicht: 623 gram.

Aantal sterren: ★★★★★★★★ .  .  (8/10)

Thermarest Treo Chair:

Prijs: €59,99 bij Campz.

Gewicht: 1008 gram.

Aantal sterren: ★★★★★★★ .  .  .  (7/10)

Ground-Chair-Helinox

Genieten van de zon in de Ground Chair

Meer handige reviews

Ga jij kamperen? Lees dan ook onze review over de BioLite Firepit en de Omnia camping oven of lees welke handige kampeergadgets wij meenemen naar de camping. Bekijk hier al onze product reviews. Of lees over het kopen van een bell tent!

+ There are no comments

Add yours