Meteen naar de content

Review: De ideale muggenspray, bestaat die?

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Kampeerartikelen

Reisvoorbereiding

Reviews

Muggen, ze zijn een pain in the ass op reis. Want niet alleen kunnen ze je irritant jeukende muggenbulten opleveren, ze kunnen je ook behoorlijk ziek maken. Malaria, Dengue of Zika bijvoorbeeld, om er een paar te noemen. En dus kom je er niet onderuit jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Er zijn talloze manieren om dit te doen, maar de beste manier blijft toch het gebruik van muggenspray. Maar ja echt fijn is het niet om jezelf doorlopend onder een laagje muggenspray te bedekken. DEET, citronel… het is allemaal niet ideaal. Dus toen Zen’sect ons vroeg om hun nieuwe Tropical spray te testen, was onze nieuwsgierigheid gewekt. Zou dit dan de ideale muggenspray zijn? We hebben het getest!

Tip: geen muggen meer tijdens het kamperen? Bekijk dan eens deze anti-muggenlamp

reishangmat-groen

Meest voorkomende tropische ziektes overgebracht door de mug

Om te beginnen is het goed om te weten waarom je je eigenlijk moet beschermen tegen muggen. De één wordt vaker geprikt dan de ander, maar reis jij naar tropische bestemmingen in bijvoorbeeld Azië, Afrika of Latijns-Amerika, dan is bescherming tegen muggenbeten wel gewenst. In veel landen komen namelijk tropische ziektes voor die je liever niet oploopt. Niet alleen kunnen die je vakantie flink verpesten, ze kunnen ook daadwerkelijk gevaarlijk voor je zijn. Je kunt jezelf al tegen veel ziektes inenten voor je op reis gaat (doe dit ook!), maar dat biedt nog geen bescherming tegen ziektes als Malaria, Dengue en Zika, momenteel de meest voorkomende tropische ziektes die via de mug worden overgebracht. Laat je voor je op reis gaat goed informeren over welke ziektes op jouw reisbestemming actief zijn. Doe dit het liefst uiterlijk 6 weken voor je reis, in verband met eventueel benodigde inentingen. Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD reizigersvaccinaties of je huisarts.

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die overgebracht kan worden door de zogenoemde malariamug. De ziekte uit zich vooral in heftige koortsaanvallen. Er zijn verschillende vormen van Malaria, maar de meest voorkomende, Malaria Tropica, is ook gelijk de ernstigste. Hierbij raken nauwe bloedvaten naar vitale organen verstopt, wat levensbedreigend kan zijn. Behandeling is daarom noodzakelijk als je de ziekte oploopt. Maar beter dus om te voorkomen! Malaria kun je nog voorkomen door medicijnen te slikken, maar deze worden niet meer voor elke gebied voorgeschreven. Sinds 1 april 2017 is het protocol voor preventie van Malaria veranderd voor middelmatige risico gebieden (Dit geldt dus uitdrukkelijk NIET voor Afrika!). Reizigers die naar Azië of Latijns-Amerika afreizen hoeven niet meer preventief medicatie te slikken, maar worden geadviseerd goede muggenspray te gebruiken.  Mocht men in deze gebieden klachten krijgen, kunnen ze wel medicatie slikken om mogelijke besmetting te bestrijden.

Jungle trek Amazone Peru-kano

Dengue

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is net als Malaria een infectieziekte en kan door verschillende soorten muggen overgebracht worden. Ben je besmet met Dengue dan kun je rekenen op plotselinge hoge koorts, hoofdpijn (achter de oren), pijn in spieren en gewrichten en huiduitslag. In de meeste gevallen herstel je weer van Dengue, maar in 5% van de gevallen ontwikkelt de ziekte zich tot een levensbedreigende situatie. Heb je dergelijke symptomen binnen 3-14 dagen nadat je in een tropisch gebied bent geweest waar de mug actief is, is het dus wel degelijk verstandig om een arts te raadplegen. Tegen Dengue bestaat geen vaccin of medicijn. Je kunt het dus alleen voorkomen door jezelf tegen muggenbeten te beschermen.

Zika

Zika is een virus dat verspreid wordt door een mug die overdag actief is. Het is een ziekte die vergelijkbaar is met Dengue en Gele koorts. Zika is een mild virus dat in principe niet gevaarlijk is, vooral erg vervelend! Zika is echter wel gevaarlijk voor zwangere vrouwen en dan met name voor het ongeboren kindje, maar ook voor mensen die al wat zwakker zijn wegens andere gezondheidsklachten. Zika uit zich net als Dengue in plotselinge koorts, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag/ jeukende huid. Doordat de symptomen zo overeenkomen met Dengue, maar ook met bijvoorbeeld de chikungunya-infectie, is het lastig vast te stellen of iemand het Zikavirus heeft opgelopen. De symptomen verdwijnen na ongeveer een week weer, zonder blijvende klachten. Behandeling tegen Zika is er niet en een vaccin evenmin, dus ook hier geldt dat het beschermen tegen muggen wel raadzaam is.

jungle-trek-salento

Gele koorts

Gele Koorts is een hele nare infectieziekte die, net als bovengenoemde ziektes, overgebracht wordt door de mug. Dit met koorts, hoofdpijn, braken, vermoeidheid, geelzucht en nierfunctiestoornis tot gevolg. Ook kunnen er bloedingen in maag en darmen ontstaan en loopt het in 40% van de gevallen dodelijk af. Gelukkig bestaat er tegen Gele koorts wel een vaccinatie. Deze is voor vele landen waar de ziekte voorkomt dan ook verplicht. Ga jij op reis en laat je je informeren, dan zul je hier dan ook altijd, zelfs als het niet verplicht is, een inenting voor ontvangen. In je vaccinatie paspoort (gele paspoort) ontvang je een stempel dat je tegen de ziekte ingeënt bent. Iets dat je bij sommige landen moet kunnen aantonen voor je het land in mag.

Hoe kun je je tegen muggenbeten beschermen?

Oké, beschermen tegen muggen dus! Veel mensen hebben een hekel aan muggenspray. Je moet jezelf tenslotte toch een paar keer per dag helemaal met muggenspray bedekken. Je ziet vaak dat mensen gebruik maken van elektronische apparaatjes of kaarsjes die citronel verspreiden of dat men gebruik maakt van wierrook om de muggen te verjagen. Hoewel de mug inderdaad verjaagd wordt met deze geuren, biedt het geen 100% bescherming. Ten eerste wordt de geur heel lokaal verspreid en kan bijvoorbeeld de wind invloed hebben op waar de geur zich naartoe verspreidt. Ook al zit je naast de geurbron, is het maar de vraag of je beschermd bent. Geen aanrader dus als enig beschermingsmiddel. Ook kun je jezelf beschermen door kleding te dragen die je armen en benen bedekt, maar ook dat biedt geen 100% bescherming. Je handen, enkels, nek en gezicht zijn tenslotte nog steeds blootgesteld aan de mug. En soms prikt een mug zelfs door (dunne) kleding heen! Of je moet insectenwerende kleding dragen, maar dat gaat in veel gevallen misschien wat ver. Eigenlijk is de enige echt effectieve, en realistische bescherming dus muggenspray (of geurolie). Wij nemen zelf altijd een fles mee en gelukkig is er ook altijd op locatie muggenspray te krijgen.

Jungle trek Amazone Peru

Werkzame stoffen in muggensprays

Door de meeste websites, reisgidsen en artsen wordt altijd DEET geadviseerd. DEET is een zeer effectief bestandsdeel in muggensprays en biedt hele goede bescherming tegen muggenbeten. Over het algemeen kun je geen muggensprays krijgen met meer dan 50% DEET. En dat heeft een reden. DEET is namelijk een vrij heftig goedje. In principe is het niet schadelijk voor je, maar echt lekker is het niet. Het feit dat het nagellak van je vingers verwijdert en materialen als plastic en leer aantast, zegt wel genoeg. Het is bovendien wat plakkerig als je het op je huid aanbrengt en het heeft een sterke chemische geur. Effectief dus, maar geen allemansvriend. Je kunt ook kiezen voor natural sprays (of geurolies). Deze sprays werken vaak op basis van geur, zoals citronel en eucalyptus. Omdat je de geur direct op je huid aanbrengt is dit effectiever dan wanneer je de geur in een ruimte verspreidt en het biedt dus zeker een goede bescherming. Het nadeel: je ruikt heel sterk naar citroen en in het geval van geurolie of bijvoorbeeld kokosolie voelt je huid behoorlijk vet aan. Ook niet altijd ideaal dus. Tot voorheen waren dit de keuzes die je had als het om insectensprays gaat. Het voldoet prima, het biedt bescherming, maar het is nog niet ideaal. Inmiddels is er een nieuwe optie op de markt met het bestandsdeel Icardine. Een spray met Icardine plakt niet, voelt niet vettig aan en verspreidt een aangenamere geur. Klinkt ideaal, maar hoe werkt dat nu echt?

zensect-muggenspray

Test: Zen’sect Tropical

Zen’sect Tropical is de spray die Icardine in plaats van DEET bevat. Een nieuwe insectenspray die je 8 uur lang beschermt tegen muggen die de genoemde ziektes overdragen. Icardine is een stof die uitermate effectief is ter afwering van muggen zoals tijgermuggen en Malariamuggen, maar dus ook een paar voordelen heeft: Hij is niet agressief voor de huid, voelt niet vettig aan, heeft een minder dominante geur. En omdat hij minder agressief is, tast hij geen synthetische materialen aan, zoals je zonnebril, flipflops of nagellak ;). Bovendien kan het, net als natural sprays, gebruikt worden voor kinderen vanaf 3 jaar. Maar hoe is de spray nu echt? Wij ontvingen een flesje Zen’sect Tropical spray en namen het mee op reis.

Onze bevindingen

Om heel eerlijk te zijn, wij zijn heel nuchter: een muggenspray is een muggenspray en het is iets wat je op je huid sprayt. Noodzakelijk, maar niet super fijn. Dat het minder agressief is, is wel een onwijs groot voordeel. Want als je zoals ik een keer een lekkend potje muggenspray met DEET in je tas hebt gehad, die het leren hoesje van je e-reader volledig ruïneerde, dan blijf je je toch wel altijd afvragen wat je eigenlijk op je huid sprayt. Het idee dat Icardine veel minder schadelijk is, vind ik oprecht een heel fijn idee. Tijdens een kampeertrip testten we hem uit en, nee we zijn niet geprikt! Verder ruikt hij minder vervelend dan andere muggensprays, Ik vond hem een klein beetje naar wasmiddel ruiken, maar wel een frisse geur. Veel beter dan wat je van een muggenspray gewend bent. De spray plakte inderdaad niet en voelde ook niet vettig aan op de huid. Dat klopt dus helemaal.

Zen’sect Tropical de ideale muggenspray?

Muggenspray heb je gewoon nodig en het feit dat Zen’sect Tropical niet geheel onprettig ruikt en vooral niet zo agressief is als DEET is wel echt een groot voordeel. De ideale muggenspray wil ik niet hardop zeggen, want dat zou voor mij een spray zijn die helemaal geen geur achterlaat. Maar ik denk dat dat misschien ook wel een illusie is, dus tot die tijd gaat er voortaan gewoon een flesje Zen’sect Tropical mee op reis! Ook uitproberen? Lees hier meer over de muggenspray of bestel Zen’sect Tropical hier >>

1 reacties

  • kristof 18 oktober 2018 - 02:51

    Heb deze nacht mezelf volgerold met zensect. De muggen hoor ik landen juist en ik sta al vol muggebeten. Het product werkt helemaal niet.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen