De 10 meestgestelde vragen over digital nomads


Van vele citytrips tot wereldreis. Van hiken in de bergen tot bijzondere roadtrips. En van leven als digital nomad tot speuren naar weekendjes weg. We reizen veel. Heel veel. Logisch dus dat we heel veel vragen krijgen. Van vrienden, familie én natuurlijk van onze lezers. En die vragen beantwoorden we graag hier op ikwilmeerreizen.nl. Vandaag beantwoordt Annemarie de 10 meest gestelde vragen over digital nomads.

digital-nomad-view

1. Digital nomad?? Wat is dat?

Digital nomad, het is een term die je steeds vaker ziet opduiken in de media. Heb je geen idee waar het over gaat, dan is dat niet zo gek, want het aantal digital nomads is pas sinds de laatste jaren flink toegenomen en daarmee is de term, hoewel je hem steeds vaker hoort, nog niet zo heel bekend. Maar wat is het nu eigenlijk? Digital nomads zijn ondernemers, freelancers of remote workers die voor hun werk geen vaste werkplek nodig hebben – vaak omdat ze hun werk online kunnen doen, vandaar ‘digital’ – en daardoor locatie ongebonden leven. Dat niet afhankelijk zijn van een locatie, zoals een kantoor, biedt de mogelijkheid om te reizen, terwijl ondertussen het werk gedaan en dus al reizend het geld verdiend wordt. Digital nomads kiezen ervoor geen vaste thuisbasis te onderhouden, zodat ze de wereld over kunnen reizen en leven daarmee een nomaden bestaan. Digital nomads dus!

2. Hoe word ik digital nomad?

Om een leven te kunnen leiden als digital nomad moet je locatie onafhankelijk kunnen werken. Het begint dus bij het hebben van een eigen (online) bedrijf, werk als freelancer of een baan waarin je op afstand kan en mag werken. Heldere afspraken met eventuele samenwerkingspartners, relaties en/of een werkgever zijn hierin noodzakelijk. Een proefperiode van enkele maanden is aan te raden, want het is voor zowel jou als deze ‘thuisblijvers’ even aftasten hoe het werken op afstand in de praktijk verloopt. Dat niet alles direct soepel loopt is heel normaal. Om te beginnen duurt het even voor je aan je nieuwe werkritme gewend bent, maar ook voor het thuisfront is het even wennen aan jouw rare werktijden en soms haperende wifi. Maar met een flexibele instelling, geduld en vooral vertrouwen vind je hier beiden uiteindelijk een weg in. Als je eenmaal een basis geregeld hebt, waarmee je onderweg je geld gaat verdienen, dan is er eigelijk niet meer nodig dan het boeken van een enkele reis naar een plek in de wereld, waar jij op dat moment wilt zijn.

digital-nomad-colombia

3. Wat heb je nodig om overal te kunnen werken?

Basisbehoeften: laptop, internet en stroom

Een goede laptop (de meeste Digital nomads reizen met een MacBook), internet en stroom. Dat zijn zo ongeveer je eerste levensbehoeften als digital nomad. Om er altijd zeker van te zijn dat je internet hebt, doe je er verstandig aan een lokale simkaart in je telefoon te stoppen. Je kunt je telefoon dan op momenten zonder wifi als mobiele hotspot gebruiken (of gebruik een mifi router). Vaak heb je voor minder dan een tientje al meer dan 5 GB data, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. En het scheelt je een hoop irritatie, naast het feit dat je jouw tijd in bussen en treinen kunt gebruiken om te werken. Een simkaart koop je op het vliegveld, maar ook in lokale kiosken zijn ze eigenlijk altijd wel verkrijgbaar. Hier kun je ook je simkaart opladen als je door je databundel heen bent. Voor de dagelijkse werkzaamheden zoek je plekken met wifi op en die zijn wereldwijd prima te vinden! Een krachtige powerbank is daarnaast ideaal om je telefoon van stroom te voorzien, zodat je ook onderweg nog wat werk kunt verzetten.

digital-nomad-slack

Handige apps

Verder zijn er talloze apps die je het leven als digital nomad makkelijker maken. De belangrijkste en meest gebruikte apps om in contact te blijven met een (remote) team zijn Slack, Trello en Skype (tip: schaf Skype tegoed aan om ook ‘gewone’ telefoontjes te kunnen plegen naar bijvoorbeeld vaste nummers, wereldwijd, tegen laag tarief). Maar denk ook aan een app die de verschillende time zones in beeld brengt, zodat je altijd weet hoe laat het is op de locaties waar de mensen zitten waar jij mee samenwerkt. En natuurlijk zijn er vele handige reisapps te vinden.

En verder…

Naast hardware en software is goede travel gear van groot belang. Want als digital nomad reis je veel en ben je vaak lang van huis. Crappy gear is dan het laatste wat je wilt! En tot slot, het klinkt cliché, maar een flexibele en positieve instelling zijn nodig om als digital nomad gelukkig te blijven.

4. Waar vind ik goede werkplekken?

Een goede werkplek is een locatie die in je belangrijkste behoefte voorziet: wifi en stroom. En wifi en stroom vind je eigenlijk bijna overal wel ter wereld. Te beginnen bij je accommodatie, maar er zijn ook talloze café’s en restaurants of bijvoorbeeld co-working spaces, die in deze behoeften voorzien en daarmee een ideale werkplek vormen. Behalve of je er lekkere koffie kunt krijgen, let je dus ook op iets als stopcontacten. Want een lege laptop, daar zit je niet op te wachten. Wat een perfecte werkplek is voor jou, hangt af van hoe jij graag werkt. Zo vind ik het zelf erg fijn om mensen en levendigheid om me heen te hebben, dus werk ik graag in café’s, restaurants of de common area van een hostel. Er zijn ook heel veel digital nomads die liever wat meer rust om zich heen hebben en er daarom voor kiezen vanuit hun hotelkamer te werken of een appartement te huren, bijvoorbeeld via Airbnb of vergelijkbare tijdelijke, particuliere woningverhuur. Verder kun je in de meeste grote steden flexplekken opzoeken waar je andere digital nomads en lokale flexwerkers aantreft. Je hoeft gelukkig niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden, want over veel bestemmingen hebben je voorgangers al zogenaamde digital nomad guides geschreven. Vaak in de vorm van een (gratis) e-book.

digital-nomad-werk-cafe

5. Zijn alle digital nomads computer nerds?

Nee zeker niet. Hoewel er zich onder de digital nomads veel web- en software developers en programmeurs bevinden, zijn er nog talloze beroepsgroepen waarmee je al reizend je geld kunt verdienen. Denk aan Grafisch vormgevers, marketing consultants, bloggers, vertalers, schrijvers, fotografen, filmmakers, virtual assistents, coaches en zelfs klantenservice medewerkers. Dat je jouw werk online uit kunt voeren, betekent dus niet dat het werk internet gerelateerd moet zijn, een vaak gehoorde misvatting. Want denk bijvoorbeeld aan een overleg, hier hoef je negen van de tien keer niet écht voor naast elkaar te zitten. Skype werkt net zo goed! Doordat de beschikbaarheid van internet overal ter wereld de laatste jaren hard toegenomen is, samen met de ontwikkeling van handige tools om met elkaar in contact te blijven, is het steeds minder van belang fysiek in een kantoor aanwezig te zijn. Het nieuwe werken. Digital nomads hebben het nieuwe werken nog net even verder doorgetrokken door letterlijk te kiezen voor een levensstijl zonder grenzen.

Annemarie-digital-nomad

6. Wat zijn de beste landen om als digital nomad te leven?

Eigenlijk kun je overal heen waar een beetje degelijk internet en stroom te vinden is en dat is op heel veel plekken ter wereld. Het hangt dus eigenlijk volledig af van jouw eigen voorkeuren en budget. De meeste digital nomads kiezen voor bestemmingen waar het levensonderhoud relatief goedkoop is, zodat ze met minder inkomsten een comfortabel leven kunnen leiden. Hierdoor heb je ruimte om je eigen bedrijf uit te bouwen of bijvoorbeeld minder te werken. Op veel plekken leid je al een zeer comfortabel leven voor zo’n € 1.200 per maand. Maar er zijn ook genoeg nomads die het redden voor € 700,- per maand, of juist meer geld uitgeven. Om de ideale bestemming voor jou te vinden, biedt Nomad list een goed overzicht. Op deze website worden landen en steden met elkaar vergeleken op basis van wifi, klimaat, kosten voor levensonderhoud etc. Erg handig voor de oriëntatiefase! Natuurlijk zijn er een aantal landen en steden die erg populair zijn onder digital nomads, ook wel ‘nomad hubs’ genoemd. Als beginnende digital nomad kan het prettig zijn zo’n plek op te zoeken. Denk aan Bali (Canggu en Ubud), Thailand (Chang Mai en Koh Lanta), Colombia (Medellin) of bijvoorbeeld Spanje (Barcelona, Tarifa). Dit is erg aan verandering onderhevig, zo wint Boedapest in rap tempo aan populariteit, net als Griekenland. Zelf reisde ik de afgelopen twee jaar door een groot deel van Zuid- en Midden Amerika en Azië en ben ik nauwelijks plekken tegengekomen, waar ik mijn werk niet kon doen en kwam ik bijna overal wel mede-nomads tegen!

digital nomad

7. Hoe lang moet ik op één plek blijven om productief te kunnen zijn?

Dit verschilt echt per persoon. Dit kan van een aantal weken tot een groot aantal maanden zijn. Zelf blijf ik vaak 2-4 weken op één plek hangen voor ik verkas naar een volgende locatie, maar ik ken ook veel digital nomads die graag 2-3 maanden op een plek blijven. Wel is het zo dat je als digital nomad over het algemeen veel meer tijd nodig hebt om een plek te verkennen dan een doorsnee reiziger. Jij moet tenslotte ook gewoon je werk nog doen. Elke dag erop uit trekken is er dus niet bij. Het voordeel van langer op één plek blijven – naast de rust die het je geeft om productief te zijn in je werk – is dat je meer opgaat in het lokale leven en zo de lokale cultuur beter leert kennen. Veel meer dan wanneer je snel alle highlights afwerkt om weer naar de volgende plaats door te reizen. Slow travel dus!

abalibro-cartagena-werkplek

8. Hoe ontmoet ik andere digital nomads?

Als digital nomad zit je niet altijd op dezelfde lijn als de gemiddelde backpacker. Waar het voor hen lang leven de lol is, moet jij ook gewoon je werk doen. Dat betekent niet dat jij altijd maar achter je laptop zit en nooit mee kan doen met gezelligheid, maar je moet het wel iets meer verdelen. Slaap je in hostels dan kun je regelmatig vragende blikken en opmerkingen verwachten over het feit dat je aan het werk bent ‘in je vakantie’. Tja, voor hen is het vakantie, maar voor jou is het je leven. Zij gaan straks terug naar het normale werkende leven, terwijl jij gewoon de wereld rond kunt blijven reizen. Een verschillende levensstijl dus. Om die reden kan het erg prettig zijn om met andere digital nomads op te trekken. Maar ook om kennis, ervaring en inspiratie uit te wisselen, zoals je dat thuis misschien met collega’s en vrienden zou doen.

digital-nomad-werkplek

Facebook groepen

Op Facebook vind je heel veel digital nomad groepen. In dergelijke groepen kun je oproepjes plaatsen om met andere nomads op locatie in contact te komen, maar ook online met elkaar van gedachten te wisselen. Mijn favorieten zijn Global digital nomad network en Digital nomad girls. En voor de singles onder ons is er Nomad soulmates.

Op locatie

Wanneer jij voor een periode op dezelfde plek bivakkeert, ontdek je al snel dat je niet de enige bent. Zeker op nomad-proof locaties spot je al snel andere digital nomads. Bijvoorbeeld, omdat je beiden in hetzelfde café achter je laptop zit en je iemand regelmatig ziet/hoort skypen. Na elkaar een aantal keer gezien te hebben, raak je al snel met elkaar aan de praat en voor je het weet heb je er een nieuwe nomad-vriend bij!

Workations

Om het nog makkelijker voor je te maken, worden er door het hele jaar heen zogenaamde workations georganiseerd. Tijdens een workation werk en leef je 1-4 weken samen met een klein groepje digital nomads op een specifieke locatie. Hierbij wordt accommodatie en werkplek met wifi gefaciliteerd en vaak zijn de maaltijden ook gezamenlijk. Optioneel kun je deelnemen aan activiteiten als (kite)surfen, uitstapjes in de omgeving, yoga en workshops. Het doel van een workation is de uitwisseling van kennis en ervaring, maar ook gewoon het ontmoeten van andere digital nomads en werken vanuit een inspirerende omgeving. Co-living & co-working dus! Tijdens workations worden vele vriendschappen gesloten en voor je het weet heb je nomad-vrienden over de hele wereld. En omdat je allemaal locatie onafhankelijk leeft, is het heel goed te doen elkaar later weer ergens op te zoeken. Uiteenlopende voorbeelden van workations zijn wifitribe en nomad cruise.

wifitribe

9. Hoe regel ik verzekering en registratie van mijn bedrijf als ik geen vaste thuisbasis heb?

Dit hangt volledig af van de hoeveelheid tijd die jij in het buitenland doorbrengt, wat je doet en hoe je leeft. Maar één ding is zeker, voor je aan dit avontuur begint, is het van belang je goed in te lezen of te laten voorlichten.

Ben je langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland ben je in Nederland officieel verplicht je uit te schrijven bij je gemeente. Zelf sta ik nog ingeschreven in Nederland, heb ik een doorlopende reisverzekering (en hier 365 dagen + zakelijke dekking op laten zetten) en een normale zorgverzekering. En ook ons bedrijf is in Nederland geregistreerd. Ben je langer in het buitenland, hoor je je dus uit te schrijven en dat betekent dat je een andere verzekering nodig hebt en je geen belasting meer betaalt. Dit met financiële voordelen tot gevolg. Een verzekering die door veel nomaden wordt afgesloten is die van World nomads of OOM verzekeringen. Belangrijk bij het uitzoeken van een verzekering is het lezen van de kleine lettertjes. Vaak zijn er voorwaarden als het woonachtig zijn in Nederland tijdens het afsluiten. Maar ook moet je goed kijken of je gedekt bent als je wel in Nederland bent. Het is sterk situatie afhankelijk, er komt dus wel wat uitzoekwerk bij kijken.

Veel nomads registreren hun bedrijf in het buitenland met belastingvoordeel tot gevolg. Hiervoor zijn talloze verschillende opties, allemaal met eigen voorwaarden en kosten. Hierover is al veel geschreven. Dit kun je eenvoudig vinden als je zoekt in de digital nomad Facebook groepen, Google of door te praten met andere nomads. Populair op dit moment is e-residence in Estland.

digital-nomad-hangmat

10. Kleven er ook nadelen aan het leven als digital nomad?

Werken vanuit het paradijs klinkt natuurlijk heerlijk en dat is het ook! Maar zoals bij alles zijn er ook wel mindere kanten te vinden. Het heeft invloed op sociale contacten, liefde, bezit en zekerheid. Je leeft namelijk met de dag en in de toekomst kijken is er niet bij. Je hele bezit past in een backpack of koffer, met misschien nog een paar dozen in de opslag. Dat betekent afstand doen van heel veel materiële zaken! Sommige vriendschappen zijn helaas niet opgewassen tegen jouw afwezigheid (maar heel veel ook wel!). En een lange-afstand relatie is ook niet ideaal. Toch is dit niet allemaal negatief. De vrijheid van leven met de dag brengt zoveel moois! Minimalistisch leven kan erg bevrijdend werken en bespaart je een hoop geld. De vriendschappen die blijven, zijn vriendschappen voor het leven en kunnen zelfs intenser worden. Bovendien kun je rekenen op veel nieuwe vriendschappen onderweg. Dat je het thuisfront soms mist, hoort erbij. Daar hebben ze Skype en whatsapp voor uitgevonden. Bovendien betekent locatie onafhankelijk werken ook dat je naar huis kunt komen wanneer jij wilt! En wat de liefde betreft, er zijn talloze voorbeelden van dolgelukkige nomad-stellen. Samen de wereld verkennen, wie wil dat nou niet? Het kan wel lastig zijn om werk en reizen te combineren, daar moet je echt een balans in vinden. Enerzijds productief blijven en anderzijds ook je vrije tijd nemen is één van de lastigste dingen aan het leven als digital nomad. Maar ook daarin zal je na verloop van tijd je weg vinden.

Een lifestyle als digital nomad iets voor jou?

Sta jij op het punt om het roer om te gooien en een leven als digital nomad te leiden? Maar zit je nog met vragen? Bijvoorbeeld over de praktische invulling, het vinden van een balans in reizen & ondernemen, of het zoeken van een prettig werkritme ‘on the road’. Of is een locatie ongebonden leven jouw grote droom, maar weet niet nog niet zo goed hoe je dat met jouw werk(ervaring) kunt realiseren? In het weekend van 15 en 16 april en 13 en 14 mei organiseert Wonderlijk Werken weer de super gave Digital nomad series. Vier intensieve trainingsdagen met het thema locatie-onafhankelijk leven en ondernemen, inspirerende presentaties, workshops met specifieke opdrachten en 1-op-1 gesprekken gericht op jouw situatie. Wil jij aan deze inspirerende cursus deelnemen? Met de kortingscode: IWMRDIGITALNOMAD krijg je € 25,- korting.

annemarie-hangmat-in-het-water

Live volgen?

Wil je mijn reizen als digital nomad en de reizen van Mirjam live volgen? Op Intagram vind je altijd onze meest actuele reisfoto’s. Ook kun je mijn reis volgen op Polarsteps.

Onze favoriete producten voor digital nomads

5 Comments

Add yours
 1. Daniel Schreij

  Interessant artikel! Bedoelde je bij verzekeringen met Alliance toevallig Allianz (en zijn Globetrotterverzekering)? Met Alliance als zoekterm kan ik in ieder geval niets over verzekeringen vinden.

 2. CJ

  Hoi, ik heb een vraag.

  Als je je huur opzegt (of in ons geval je huis verkoopt) en naar het buitenland gaat dan heb je een briefadres nodig in Nederland voor de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb)

  Mijn KVK inschrijving is op mijn woonadres (ik ben freelancer), maar bij de KVK zeggen ze dat ze geen briefadres accepteren als inschrijfadres.

  Hoe lossen jullie dit op?

  Ik weet dat er diensten zijn die KVK inschrijfadressen aanbieden voor een paar tientjes per maand, maar het zijn toch weer een paar tientjes extra.

  • Annemarie

   Hi CJ, Ja, wat je zegt klopt inderdaad. Het is handiger om bij iemand ingeschreven te staan als woonadres (bijv familie) en daar ook je KVK adres van te maken. Op een briefadres kun je inderdaad niet je bedrijf inschrijven. Heb je geen vast adres waarbij je je kunt inschrijven, dan zijn er andere betaalde oplossingen, waarbij je als het ware een bedrijfsadres koopt.

 3. Diana Beekvelt

  Allereerst een heel leuke website heb je met een ton aan relevante informatie. Ik ben van plan om binnen een half jaar mijn wereld te verplaatsen naar een (t)huis op wielen. Ik ben grafisch ontwerper en fotograaf en wil in een bus gan wonen en werken. Maar wat ik mij afvraag is hoe je een bestemming bepaald als je alle vrijheid hebt om te gaan en te staan? Hoe zorg je voor een rendabel bestaan. Zijn er verder nog haken en ogen waar ik vooral vooraf rekening kan houden.

  • Annemarie

   Wat leuk om te horen! Blij dat onze artikelen relevant voor je zijn :) Het bepalen van een bestemming is misschien wel het allermoeilijkste en persoonlijk één van mijn grootste struggles. Zoals je zegt, alles kan. Dat is best een lastige keuze. Wat je moet leren is om knopen door te hakken en niet meer achterom te kijken. Dus helder krijgen wat je op dat moment zoekt, op basis daarvan je opties trechteren en dan een keuze maken (evt obv prijs, klimaat, wat je wilt zien, wat goed voelt en mogelijk welke nomad vrienden er uithangen). Het is belangrijk om na het maken van je keuze ook een ticket te boeken. Dan staat dat vast en geeft het je ontzettend veel rust (zo werkt dat voor mij in ieder geval). Ja, je houdt het ‘wat als ik nou naar X was gegaan’- gevoel, maar dat moet je achter je laten. Elke keuze is een goede en als het niet bevalt ga je naar de volgende plek.

   Wat betreft een rendabel bestaan. Denk als een freelancer. Jij bent al grafisch ontwerper en fotograaf. Eigenlijk maakt het niet uit of je dat in Nederland doet of onderweg. In beide gevallen betekent een opdracht, inkomsten. Het onderweg zijn, kan voor een fotograaf zelfs extra opties bieden. Ook kunnen nieuwe klanten zich aandienen als je onderweg bent. En het leven onderweg (zonder huis in Nederland) is over het algemeen goedkoper dan een leven in Nederland.

   Verder is het belangrijk om je balans te zoeken. Hoeveel uren wil je werken? Plan je vrije dagen, waarop je leuke dingen gaat doen etc. Kijk ook eens bij wonderlijkwerken.nl zij bieden (online) cursussen voor aspirant digitale nomaden en helpen je met al je bovenstaande vragen. Erg leuk om te doen! Ik weet dat ze met een nieuwe serie bezig zijn, dus zeker even checken!

+ Leave a Comment