Meteen naar de content

Marrakech Marokko: de leukste bezienswaardigheden tijdens je citytrip

iris klapwijk

Door Iris

Marokko

Marrakech

Stedentrip

Tijdens een citytrip Marrakech, Marokko, valt veel te beleven; het is een bruisende stad met veel bezienswaardigheden. Ook heeft Marrakech een rijke geschiedenis: het werd gesticht in 1082 en heeft sindsdien verschillende koninkrijken gekend. Het is één van de vier koningssteden van Marokko en van oudsher een echte handelsstad waar de Afrikaanse, Europese en Arabische wereld samenkomen. De medina, het oude centrum van Marrakech, doet denken aan het decor van een Oosters sprookje. Hier staan geurende specerijen uitgestald bij de stalletjes op het Djafna el Fna plein, hangen Perzische tapijten aan de wanden en je vindt er leren slippers en tassen in alle kleuren van de regenboog. Tegelijkertijd heeft de stad ook veel hippe barretjes en restaurants met mooie dakterrassen, daarom is een stedentrip Marrakech extra leuk.

Kortom: deze stad is absoluut het bezoeken waard, of je nu voor een weekendje Marrakech gaat, of de stad bezoekt tijdens een rondreis door Marokko. Dit zijn de mooiste Marrakech bezienswaardigheden en activiteiten tijdens je vakantie in Marrakech!

1. Het Djafna el Fna plein

Het Djafna el Fna plein is het bekendste plein van Marrakech en eigenlijk ontkom je er niet aan om hieraan een bezoekje te brengen. Overdag is het een vrij lege ruimte met her en der wat mensen, maar als de avond valt verandert alles. Honderden eetkraampjes worden opgezet waar je heerlijke verse gerechten kunt eten. Van inktvisringen tot kipspiesjes, gegrilde groenten en garnalen en couscous. Aan alle kanten proberen mensen je naar binnen te kletsen. Veel van de mensen die daar werken kennen wel een paar woordjes Nederlands, dus kijk niet raar op als je “Goedkoper dan de Aldi” of “Beter dan de buurman” hoort. Toeristisch is het dus wel, maar het Djafna el Fna plein is zeker een van de bezienswaardigheden in Marrakech die je niet mag missen! 

djafna el fna plein marrakech
Stedentrip marrakech streetfood

Tips voor je bezoek aan het Djafna el Fna plein tijdens je citytrip Marrakech

Wanneer je het Djafna el Fna plein aan het begin van je citytrip Marrakech bezoekt, kan de drukte best overweldigend zijn. Laat je niet teveel afleiden door de mensen die je naar binnen proberen te praten, maar kies een stalletje uit waar het eten je lekker lijkt en ga gezellig zitten aan de lange tafels. Aan de andere kant van het plein vind je ’s avonds een mengelmoes van handlezers, henna-artiesten, verhalenvertellers en slangenbezweerders. Je zult je verbazen over alles wat er om je heen gebeurt. Laat je dus niet gek maken door de drukte, maar laat het vooral lekker over je heen komen!

Excursie tip: maak tijdens je weekend Marrakech een streetfood tour in de avond met een gids.

avond marrakech

De Koutoubia Moskee op het Djafna el Fna plein

Ook op het Djafna el Fna plein vind je de Koutoubia moskee. Dit is de grootste moskee van Marrakech en een letterlijk hoogtepunt van de stad. De toren van de moskee is namelijk 69 meter hoog en deze zie je dus vaak van verre al. Als niet-moslim heb je helaas geen toegang tot deze moskee, maar je kunt er natuurlijk wel gewoon even omheen lopen.

Marrakech citytrip koutoubia moskee marrakech

2. De stadstuin Jardin Majorelle in de hippe wijk Guéliz

De prachtige stadstuin Jardin Majorelle is ook een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je citytrip Marrakech. De tuin is ontworpen door een Franse kunstenaar en werd in 1980 opgekocht door de wereldberoemde Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Als je denkt te ontsnappen uit de drukke stad en tot rust te komen in de tuin dan is dat een tegenvaller. Want meestal zijn er tientallen andere toeristen en is de rij om de tuin te bezoeken erg lang. Toch is een bezoek aan Jardin Majorelle het wachten waard. De muren rondom de tuin zijn kobaltblauw en steken erg mooi af tegen de bijzondere groene planten. Ook de architectuur van de tuin is erg bijzonder. Neem dus de andere toeristen voor lief en geniet van de mooie kleuren en planten.

Je vindt de Jardin Majorelle in de wijk Guéliz, een hippe en opkomende wijk. Rondom de ingang van de tuin zitten een aantal lekkere lunchplekken en leuke designwinkeltjes. Kortom; zeker één van de bezienswaardigheden in Marrakech die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je weekendje weg!

Tip: boek een rondleiding door de Majorelle- en Menora tuinen tijdens je stedentrip Marrakech

Jardin Marjorelle Marrakesh

3. De koranschool Medersa Ben Youssef

Een absolute aanrader in het rijtje Marrakech bezienswaardigheden is de oude medersa (koranschool); Medersa Ben Youssef. Want dit gebouw is werkelijk prachtig! In de 14e eeuw werd de school opgericht en rond 1570 werd het gebouw uitgebreid en opnieuw ingericht. Het was destijds het grootste Islamitische college in Marokko. De school is erg mooi: je weet niet waar je moet kijken, want alles is tot in details versierd met houtsnijwerk of mozaïek. Op de tweede etage van het gebouw zie je de oude studentenkamers. Het is bijna niet voor te stellen dat er 900 studenten in de school woonden en studeerden. En op de binnenplaats van de medersa zie je een waterbassin dat gebruikt werd voor wassingen. Daarnaast zie je op de vloer en op de muren verschillende bijzondere mozaïeken in prachtige blauw-groene kleuren. En vergeet niet omhoog te kijken voor de prachtige cederhouten koepel.

Tip: Boek een privé tour met gids en bezoek de mooiste bezienswaardigheden van Marrakech in een (halve) dag, ook Medersa Ben Youssef

Koranschool Marrakesh

4. De kleurrijke medina van Marrakech

Je kunt geen stedentrip Marrakech maken zonder rond te dwalen in de medina. De medina is de historische kern van Marrakech, de oude ommuurde stad. In 1985 werd de medina in Marrakech tot UNESCO wereld erfgoed verklaard. Je vindt er honderden souks. Souks zijn kleine winkeltjes met verschillende spullen: typische Marokkaanse slippers, kruiden, oliën, handgeweven tassen, leren schoenen, olielampen. Hier zijn de meest uiteenlopende producten verkrijgbaar, in alle kleuren van de regenboog. De winkels vormen samen een soort doolhof en je zal niet de eerst zijn die er verdwaald raakt. Probeer maar eens twee keer dezelfde weg te lopen: het is heel moeilijk te onthouden waar je al bent geweest door de wirwar van straatjes die op elkaar lijken. De medina heeft een aantal ingangen, maar de Bab Angnaou poort is zeker de moeite waard om te bekijken!

Tip: liever niet op eigen houtje door de medina je weg zoeken? Je kunt ook een privé-shopping tour met gids boeken! 

Marrakesh bezienswaardigheden
soukh marrakech marokko bezienswaardigheden

5. Marokkaanse thee tijdens je stedentrip Marrakech

Er is bijna geen ontkomen aan: Marokkaanse thee wordt je overal aangeboden tijdens je weekendje Marrakech. De thee is mierzoet, doordat er vaak grote lepels suiker in de pot gedaan worden. Het drankje wordt geserveerd uit een typische Marokkaanse, prachtige zilveren theepot op pootjes. Hierbij wordt het eerste glas weer terug geschonken in de pot en daarna worden alle andere glazen gevuld. Zo worden de smaken goed gemengd. De traditionele manier van thee serveren is grappig om te zien: de theepot wordt erg hoog -soms wel een meter!- boven de theeglazen gehouden tijdens het inschenken. Dit zorgt voor een schuimlaagje op de thee. Er wordt ook wel gezegd dat hoe hoger de thee wordt geschonken, des te leuker de gastheer of -vrouw je vindt. Het drinken van de traditionele Marokkaanse thee is dus zeker een van de leuke dingen om te doen tijdens je stedentrip Marrakech. 

6. Ooievaars in het Badia Paleis (El-Badi palace)

Het Badia paleis wordt ook wel het El-Badi Paleis genoemd, dat onvergelijkbaar betekent. Ook deze behoort tot de top 10 Marrakech bezienswaardigheden. Het werd gebouwd in de zestiende eeuw om de overwinning op het Portugese leger te vieren in de slag om de Drie Koningen. Tegenwoordig is het voornamelijk een ruïne, met overal prachtige sinaasappelbomen. Het paleis werd grotendeels afgebroken in 1696 door de toen heersende sultan Ismaïl. In het grote complex vind je ook een klein museum. De vloeren zijn nog intact en zijn mooi van kleur. En spot jij de ooievaars op de hoge paleismuren?

Marrakech bezienswaardigheden el badi paleis
el badi palace marrakech  Ooievaars el badi paleis marrakech

Bahia Paleis

Verwar het El-Badi Paleis niet met het Bahia paleis, dit zijn twee verschillende bezienswaardigheden in Marrakech. Het Bahia paleis is omringd door prachtige tuinen en ligt vlakbij het El-Badi Paleis. Deze twee bezienswaardigheden zijn dan ook goed met elkaar te combineren tijdens je weekendje Marrakech. 

bahia palace marrakech bezienswaardigheden

7. Overnachten in een riad tijdens je weekendje Marrakech

Een paar nachten in een riad slapen maakt je stedentrip Marrakech heel bijzonder! Het woord riad stamt af van het Arabische woord ryad, dat tuin betekent. Riads zijn traditionele Marokkaanse huizen of paleizen met een binnentuin. De huizen bestaan meestal uit twee verdiepingen en vooral de elite liet riads bouwen. De meeste riads in Marrakech zijn werkelijkwaar prachtig. Je ziet typische mozaïek patronen, de binnentuinen hebben vaak een stenen vijver en er is veel groen. Het kan erg warm zijn in Marrakesh dus een riad is een heerlijke plek om tot rust te komen in de drukke stad en een beetje verkoeling te krijgen.

Tips voor riads Marrakech: lees onze blog met de mooiste riads in Marrakech.

Aanraders voor een riad in Marrakech

8. De Saadi graftombes

De prachtige Saadi graftombes stammen uit de late 16e eeuw en zijn rijk versierd met marmer en mozaïek. De Saadian dynastie regeerde tussen 1524 en 1659 over Marrakech, de gouden eeuw van het land. Dit is goed terug te zien in de rijkelijk versierde graven. Er zijn verschillende kamers en er is een grote hal die diende als gebedsruimte. De tombes bevinden zich zowel binnen als buiten en er liggen in totaal meer dan 4400 leden van de Saadi begraven in het mausoleum. De Saaditombes zijn dus zeker één van de bezienswaardigheden van Marrakech die indruk zullen maken.

Tip: wil je het Badia en Bahia paleis en de Saaditombes bezoeken tijdens je citytrip Marrakech? Boek dan een gecombineerde skip the line tour met gids om wachtrijen te vermijden en meer te leren over de historie.

Saaditombes Marrakesh

9. Maison de la photographie: een fotomuseum over de geschiedenis van Marrakech

Het Maison de la photographie, ofwel het huis van fotografie, herbergt een verzameling van prachtige foto’s, ansichtkaarten, kranten en kaarten van de geschiedenis van Marrakech en Marokko. Dit museum is gehuisvest in een mooi, traditioneel huis dat op zichzelf al een bezoek waard is. Op het dakterras van het museum is een café waar je lekker kunt lunchen en een verse jus kunt drinken terwijl je geniet van een mooi uitzicht over de oude binnenstad.

fotografiemuseum Marrakesh

10. Een hammam bezoeken tijdens je citytrip Marrakech

Laat jezelf verwennen en ga naar een typische Marokkaanse hammam tijdens je citytrip Marrakech. Een hammam is een badhuis en sauna waar van oudsher mensen naartoe kwamen om zich te wassen, omdat ze zelf geen badkamer in huis hadden. Vaak komen mensen op vrijdag naar de hammam voor ze naar de Moskee gaan. Er zijn verschillende soorten hammams. Ga je naar een typische, niet toeristische hammam? Dan zijn er vooral lokale mensen en is het de bedoeling dat je zelf producten als zeep en scrub meeneemt.

Er zijn hammams voor mannen en vrouwen en dit is strikt gescheiden. Naar de hammam gaan is een sociale gelegenheid: mensen wassen elkaars rug en scrubben elkaar. Als je dit een beetje ongemakkelijk vindt, kun je naar een hammam gaan die wat luxer en toeristischer is. Hier heb je professionele masseurs, krijg je slippers en een badjas en word je volledig verzorgd met schuimkussens. Daarnaast worden je haren gewassen en je voeten gemasseerd. Heerlijk!

marrakech bezienswaardigheden hammam

11. De productie van leer en wol door authentieke leerlooiers en wolververs

In Marrakech zijn heel veel leren producten te koop: slippers, tassen, schoenen en riemen. De leerlooierijen liggen middenin de stad en zijn zeker een bezienswaardigheid op zich. Je kunt er gewoon naartoe lopen en voor een fooi neemt iemand je mee. Daar aangekomen krijg je krijgt een takje met munt om aan te ruiken, want het leerlooi proces stinkt enorm. De dierenhuiden worden namelijk geweekt in urine, waardoor er een penetrante zure lucht hangt. Ondanks de onaangename geur is het erg bijzonder om door dit wijkje te lopen. Verschillende verfbakken in diverse kleuren en stapel op stapel met huiden liggen verspreid. Ook de wolververijen zijn een bezoekje waard. Je vindt er wol in de meest uiteenlopende kleuren en de draden hangen vaak te drogen aan de bogen van de binnenplaats. Een erg kleurrijk gezicht!

Leer en Wol Marrakesh

12. Tips voor leuke winkeltjes en souvenirs in Marrakech

Shopaholics kunnen hun hart ophalen tijdens een weekend Marrakech. Niet alleen in de honderden souks waar je de meest kleurrijke producten vindt, ook in de vele designers winkeltjes die Marrakech rijk is. In de souks kan het soms erg druk zijn en mensen proberen je van alles aan te smeren. Afdingen hoort erbij, het is echt een spel. Kijk eerst goed rond en zie wat er allemaal te koop is, bedenk wat je ervoor uit wilt geven en sla je slag! Ga hierheen voor heerlijke olies, kruiden, gekleurde manden, leren tassen, riemen en slippers en mooie lampen.

Dit zijn een paar tips voor leuke winkels in Marrakech: boven restaurant Le Jardin vind je de prachtige kleding van Noyra Ayron. Niet goedkoop maar wel heel erg mooi: Max&Jan is een bekende designwinkel middenin de medina en is ook zeker een bezoek waard. Bij Jardin Marjorelle in de buurt vind je de hippe kleding- en hebbedingen winkel 33ruemajorelle waar je ongetwijfeld niet met lege handen vertrekt. Riad Yima is een gave tearoom en artistieke boetiek. Er hangen hier vaak ook prachtige foto’s. Sla ook zeker niet Maison ARTC over voor bijzondere designer kleding.

Marrakesh shoppen

13. De Marokkaanse keuken tijdens je citytrip Marrakech

Marokkaans eten is simpelweg verrukkelijk. Er worden veel verse ingrediënten gebruikt die rijkelijk worden gekruid. Couscous, lam, verse vis, dadels, noten, salades, Marokkaanse pannenkoekjes: overal waar je bent komen je uit de keukens de heerlijkste geuren tegemoet. Op het al eerder genoemde Djamna el Fna plein vind je allerlei streetfood kraampjes waar je aan lange tafels gedeeld van allerlei lekkers kunt eten.

Marrakech tip voor foodies: Wil jij Marrokaans leren koken? Volg dan een traditionele cooking class tijdens je stedentrip Marrakech!

streetfood Marrakesh

Tips voor restaurants in Marrakech

Naast streetfood zijn er ook veel moderne fusion restaurants in Marrakech. In het oude centrum vind je een aantal mooi vormgegeven restaurants met een goede kaart. Maar soms is het natuurlijk handig om te weten waar je moet zijn en daarom geven we een aantal tips voor leuke restaurants:

 • De kleine lampionnetjes op het dakterras van Nomad maken dit tot een extra gezellige plek. Het eten is er lekker en je hebt mooi uitzicht over de stad. Als het koud is ’s avonds krijg je dekentjes en gaan de warmte lampen aan.
 • Van dezelfde eigenaars is Le Jardin waar je in een prachtige groene binnentuin zit.
 • Terrasse des Epices is een bakkerij en restaurant met een kleine art gallery en eveneens een fijn dakterras. Ook leuk is het hier om een tafeltje aan het raam te bemachtigen en zo de drukte van het onderliggende pleintje te aanschouwen.
 • Le Famille is een knus plekje waar je heerlijk in de tuin zit en biologisch kunt eten. Er is ook een kleine winkel vol met spullen die je direct mee wilt nemen en de familie runt een riad. Je vindt Le Famille vlakbij het Badia paleis.
 • Tot slot nog het Henna Art Cafe, waar je naast – de naam zegt het al – veel henna kunst, ook twee mooie dakterrassen vindt waar je heerlijk kunt lunchen.

Marrakesh foodies

14. Leuke activiteit: een fietstour langs de bezienswaardigheden van Marrakech

Ook een erg leuke activiteit in Marrakech en een goede manier om in korte tijd de mooiste bezienswaardigheden te ontdekken tijdens je citytrip is per fiets. Baja bikes biedt superleuke fietstours door Marrakesh aan. Vol enthousiasme leidt de lokale gids je rond door de stad. Van de nieuwe stad Gueliz naar de oude ommuurde stad, de Medina. Zo zie je op een leuke manier een grote verscheidenheid aan historische bezienswaardigheden in Marrakech. Je kunt kiezen voor een Marrakech highlight tour of een fietstour met privé gids door de stad. Tip: boek de fietstour aan het begin van je weekend Marrakech, dan leer je meteen de stad en al haar mooie plekjes kennen!

Boek hier je fietstour door Marrakech >>

15. In de omgeving van Marrakech: het hippieplaatsje Essouiara

Heb je de meeste Marrakech bezienswaardigheden wel gezien? Dan kun je ook de badplaats Essouiara bezoeken. Deze plaats ligt op zo’n 3 uur van Marrakech Je kunt hier makkelijk heen met de bus en een dagtrip vanuit Marrakech is dan ook erg leuk om te doen. Als je voldoende tijd hebt voor je stedentrip Marrakech, is een bezoek aan Essouiara zeker de moeite waard. Het is een typische vissersplaats. In de haven liggen honderden blauwe vissersbootjes. Vooral in de ochtend en de middag is er veel bedrijvigheid. Skala du Port is een overblijfsel van de Franse overheersing en vanaf dit fort heb je een mooi overzicht over het stadje. Maak een strandwandeling, neem een duik in zee, relax bij een van de hippe strandtenten of neem een surfles. Eet verse vis in de haven aan de boulevard en waai lekker uit in dit gezellige hippieplaatsje.

Hoteltip Essouiara: Overnachten in Essouiara? Riad Dar Awil biedt mooie, betaalbare kamers dichtbij het strand.

Essouira Marrakesh

Tips voor excursies om te doen vanuit Marrakech

 

Wat is de beste tijd om naar Marrakech te gaan?

Het kan ontzettend heet worden in Marrakech in de zomer, wel 45 graden of hoger. Niet ideaal dus voor een citytrip. Het beste is dan ook om Marrakech te bezoeken in het voor- of najaar. Dan is het er lekker warm terwijl het bij ons nog koud is, maar nog niet te heet om de mooiste bezienswaardigheden van stad te verkennen. In de zomer is het vaak echt te heet om al die leuke dingen te doen tijdens een weekend Marrakech.

Checklist voor je weekend Marrakech

 • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Marrakech in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Marrakech. Vind de leukste tours!
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Marrakech op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.
 • Alvast wat dirhams mee op reis? Bestel je valuta online voor vertrek!

Aanbiedingen voor een stedentrip Marrakech

Kies je liever voor een complete stedentrip Marrakech inclusief vliegticket? Dan hebben wij een aantal aanbiedingen voor stedentrips incl. vliegticket en hotel voor je gevonden:

Tips om verder te reizen door Marokko

Er is genoeg te doen om je een weekend of langer te vermaken in Marrakech, je hebt zeker drie dagen nodig om alles te kunnen bekijken. Heb je nog meer tijd? Blijf dan wat langer in Marokko en bezoek ook Essouira, maak een tocht door de woestijn op een kameel of bezoek de Ouzoud watervallen tijdens een dagtrip vanuit Marrakech. Lees ook onze tips voor de blauwe stad Chefchaouen, een surfvakantie in Taghazout of vind hier een overzicht van al onze Marokko blogs

Meer tips: Lees onze reisroute voor een roadtrip Marokko.

Slapen in de woestijn

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen