Meteen naar de content

Wegdromen in Tayrona national park, Colombia

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Colombia

Natuur en Wildlife

Een populaire bestemming in Colombia is Tayrona national park (of Parque Tayrona). En niet geheel zonder reden, want dit natuurgebied bij Santa Marta, in het noorden van Colombia, is werkelijk prachtig! De stranden met de kenmerkende reuze keien en de palmbossen maken dit gebied tot één van de hoogtepunten van je Colombia reis.

Cabo-san-juan-tyrona-colombia

Het park verkennen

Je kunt op verschillende manieren het park verkennen. Vanaf de hoofdingang aan de oostkant van het park, kan dit te paard of te voet. Wat mij betreft is hiken door het park veruit de beste optie, maar als je écht niet wilt lopen, kun je dus ook een paardrijtocht boeken bij de start van het voetpad. Je kunt eventueel ook lopend heen en te paard terug, maar de meeste mensen wandelen gewoon door het park. Vanaf de ingang heb je eigenlijk één wandelroute, met halverwege een zijspoor die iets anders loopt, maar je op dezelfde plek brengt, naar Cabo San Juan. Je kunt je eerst met een shuttle busje vanaf de ingang naar de echte start van het wandelpad laten brengen, maar je kunt dit ook lopen. Dit is een vrij saaie asfaltweg en is ongeveer een uur lopen tot het echte wandelpad begint. Het pad brengt je eerst over houten vlonders door een dicht bos naar de kuststrook. Daar beklim je via trappen de reuze keien die zo kenmerkend zijn voor Tayrona national park. In de hitte is het wel flink zweten geblazen, maar je wordt beloond met een waanzinnig mooi uitzicht over de zee. Het pad vervolgt zich zigzaggend langs de kust, door prachtige palmbossen, over reuze keien en langs witte zandstranden. Het pad brengt je langs alle kampeeropties die er in Tayrona national park zijn. Ook kan het zomaar zijn dat je een groep apen aantreft tijdens de wandeling. Probeer dus af en toe ook even stil te staan en goed te luisteren naar de dierengeluiden om je heen.

palmen-bos-tayrona hiken-tayronaTayrona-national-park-hike

De meeste mensen lopen tot aan Cabo San Juan, maar het is ook mogelijk om vanaf daar door te steken helemaal naar de westkant van Tayrona. Van medereizigers die dit hebben gedaan, heb ik vernomen dat het een werkelijk schitterende tocht was. Het is een hike van ongeveer 6 uur vanaf Cabo San Juan. Het beste is dus om naar Cabo San Juan te lopen, daar overnachten en de volgende dag vroeg verder trekken. Omdat bijna niemand dit doet heb je de natuur bijna helemaal voor jezelf en kun je de toeristen dus even helemaal ontvluchten. Zorg wel voor voldoende water en eten voor onderweg.

stranden-tayrona-np

Stranden

Hoewel Tayrona voornamelijk uit stranden bestaat, kun je, in verband met sterke stroming, niet overal in de zee zwemmen. Op veel plekken is het dan ook verboden om te zwemmen. Maar gelukkig zijn er ook voldoende baaien waar je wel kunt zwemmen en zonnen. La Piscina is, naast Cabo San Juan, een populaire baai om te gaan zwemmen. Deze vind je halverwege de wandeling richting Cabo San Juan. Het kan hier overdag aardig druk worden, maar in alle vroegte is het hier prachtig. Wanneer je overnacht in Cabo San Juan, is het een aanrader de volgende ochtend ’s ochtends vroeg te vertrekken, zodat je voor de drukte uit bij La Piscina bent. Wij brachten de ochtend door in het kleine baaitje vlak voor La Piscina en hadden het strand een aantal uren helemaal voor onszelf. Rond het middaguur werd het erg heet en zijn we weer verder gaan wandelen.

Tayrona-national-park-colombia-seala-piscina-tayrona-national-park-colombiaTyrona-national-park-colombia

Eten in Tayrona national park

Bij La Piscina vind je een aantal stalletjes met super lekker eten. Je kunt er o.a. heerlijke verse arepa’s, ceviche en sapjes krijgen. Tussen camping Arecife en La Piscina vind je daarnaast nog een bakkerij. Tenminste, daar moet het voor doorgaan. Want meer dan een huisje en een paar plastic stoeltjes is het niet. Maar de broodjes die hier in de authentiek houtoven gebakken worden zijn erg smakelijk! Vooral het broodje gevuld met chocolade is om je vingers bij af te likken. Voedzaam zijn ze ook, dus als je niet zo heel veel honger hebt, kun je ook een broodje samen delen.

Voor een avondmaaltijd kun je bij de meeste campings wel terecht. Hou er rekening mee dat de kosten iets hoger zijn dan de gemiddelde prijzen in Colombia.

bakery-tayrona-national-park-colombia Tyrona-national-park-colombia-ceviche-streetfoodCeviche-tyrona-national-park-colombia

Kamperen

Breng je een bezoek aan Tayrona, dan is het aan te raden hier één of twee nachten door te brengen. Dit kan op één van de campings in het park. Kamperen is de enige manier om te overnachten in het park. Maar er zijn wel verschillen in luxe en faciliteiten per camping.

uitzicht-torentje-cabo-san-juan

Door ons geselecteerde accommodaties in Tayrona National Park

Cabo San Juan

Zoals gezegd is veruit de populairste camping Cabo San Juan. Een plek bestaande uit twee schitterende baaitjes die in een punt samenkomen. En waar je een duik kunt nemen in het helderblauwe water. Verwacht hier geen luxe, want de camping is vrij basic. Ook is Cabo San Juan erg toeristisch, maar na 16.00 uur keert er iets meer rust over de baai als de dagtoeristen weer vertrekken. Het is dus zeker een bezoek waard. Vooral rond zonsondergang en -opgang heeft de plek iets magisch.

cabo-san-juan-tayrona-national-park zonsondergang-tayrona-national-parkzonsopgang-tayrona-national-park-colombia

Overnachten in Cabo san Juan

Het beste is om een plekje in een hangmat te bemachtigen, omdat de temperatuur in de tentjes in de brandende zon aardig op kan lopen. Het is ook mogelijk om in het bekende torentje, op de punt waar de baaien samenkomen, in een hangmat te slapen, maar hou er rekening mee dat dit ’s nachts koud kan zijn. De hangmatten zijn vochtig van het zoute water en de zeewind waait dwars door het torentje heen. Maar wakker worden met zonsopgang is dan weer een bijzonder moment op deze plek! Je kunt er ook voor kiezen om je eigen compacte reishangmat mee te nemen en te vragen of je die mag ophangen. Is een stuk frisser! Neem in ieder geval een travel sheet mee, die houdt je ’s nachts een beetje warm, schoon én beschermt je tegen muggen.

Tayrona-national-park-cabo-san-juan

Reserveren van een plekje op de camping is niet mogelijk. Zorg dat je voor 13.00 uur op locatie bent, rond die tijd gaat de ‘inschrijving’ open. Ook als je twee nachten blijft, moet je de tweede dag opnieuw in de rij staan om een hangmat te reserveren. Het is even een vervelend proces waar je je maar bij neer moet leggen.

cabo-san-juan-tayronaovernachten-cabo-san-juan-tayrona-colombia

Faciliteiten op Cabo San Juan

Op de camping vind je een klein, basic toiletgebouw met douches, toiletten en twee wasbakken. Het is allemaal een beetje behelpen, maar het volstaat. In het restaurant kun je een eenvoudige maaltijd krijgen. Ook zijn er in het winkeltje op de camping een aantal basis dingen als toiletpapier, frisdrank, bier en chips te krijgen. Alles is (voor Colombiaanse begrippen) relatief duur, omdat bevoorrading allemaal met paard en/of boot gedaan moet worden. Het is dus aan te raden om eventueel zelf een fles (of pak) wijn of bijvoorbeeld rum mee te nemen als je ’s avonds nog een drankje wilt doen. Er is op Cabo San Juan na zonsondergang verder niks te doen (en het wordt heel donker), dus je moet jezelf zien te vermaken met een spelletje en goed gezelschap. Een zaklamp is aan te raden! Wat betreft ontbijt raad ik aan om wat muslirepen o.i.d. mee te nemen, zodat je niet hoeft te wachten in de lange rij voor het ontbijt ’s ochtends en je voor de drukte uit in alle vroegte en stilte van het park kunt genieten.

cabo-san-juan-strand-colombia

Arrecifes

Eén van de eerste campings die je aantreft als je vanaf het Oosten het park binnenkomt, is Arrecifes. Een prachtige en luxe camping met uitstekend restaurant. De prijzen liggen iets hoger dan bij Cabo san Juan, maar daar krijg je dan ook echt veel meer luxe voor terug. Uiteindelijk betaal je een paar euro meer voor een frisgewassen, stralend witte hangmat met mosquito net, ruimte om je heen, een kluisje en prachtig toiletgebouw. Reden dat de meeste mensen hier niet voor kiezen is dat het strand bij Arrecifes geen beschutting heeft en je hier niet in de zee kunt zwemmen. Maar La Piscina ligt er op ongeveer 15 á 20 minuten lopen vanaf, dus als je comfort zoekt, is dit absoluut een fijne camping. Ook leuk voor een tweede nachtje in het park! Arrecifes verhuurt trouwens ook huisjes voor diegenen die niet willen kamperen.

Reserveren bij Arrecifes kan al bij de ingang van het park, maar je kunt er ook op de bonnefooi heengaan.

arecife-tayrona

Overige campings

Er zijn meer campings in Tayrona. Zelf heb ik daar niet geslapen en vond ik ze er ook niet aantrekkelijk uitzien. Maar in het hoogseizoen zijn er dus zeker meer opties en je kunt altijd wel een slaapplekje vinden.

Dagtrip naar Tayrona

Hou je niet van kamperen en heb je niet zoveel tijd, dan kun je er ook voor kiezen alleen een dag in het park door te brengen. Het is ongeveer 2 uur lopen vanaf de start van het wandelpad naar Cabo San Juan (anderhalf uur naar La Piscina), dus je houdt voldoende tijd over om van de mooie stranden te genieten. Om nog meer tijd te besparen kun je ook vanaf Santa Marta met de boot richting Cabo San Juan. Hou rekening met een ruige tocht, maar als je maag daar tegen bestand is, is dit een prima optie. De boot vertrekt om 16 uur ’s middags weer terug naar Santa Marta. Je moet de boot vooruit boeken bij je ho(s)tel of een tourbureautje. Shuttle bussen vanaf het wandelpad naar de ingang van het park, rijden tot 17 uur.

Santa Marta

Tayrona national park ligt op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Santa Marta. Er rijden doorlopend bussen van en naar het park. Wil je op tijd bij het park zijn, dan kun je ook in de buurt van de hoofdingang overnachten. Wij verbleven twee nachtjes in de prachtige Yuluka eco lodge. Hoewel de lodge aan de rand van de autoweg ligt, zie je daar helemaal niks van! Gelijk bij binnenkomst begint de dichte jungle die doorloopt tot de kust. Maar het leukste aan deze lodge is de waterglijbaan waarmee je vanaf één van de hutjes zo het zwembad in glijdt! De lodge biedt zowel privé cabins als een dorm. Ook is er een restaurant, maar verder is er weinig te doen. Het is dus echt een stop voor je het park gaat bezoeken en zin hebt in rust en natuur om je heen.

yuluka-eco-lodge

Palomino

Als je uit het park komt, kun je vanaf Tayrona eenvoudig doorreizen naar Palomino. Dit is een busrit van ongeveer 1,5 uur. Ik schreef er al eerder over, in Palomino vind je nog een heerlijke laidback vibe en kun je volop genieten van een paar dagen strand, lekker eten en tuben!

7 reacties

 • Herbert Mast 26 juli 2017 - 23:42

  Tien jaar geleden was ik er met mijn dochter Mariska. We dronken onderweg naar de plek, die Mariska het paradijs noemde, cocosnoot sap uit een echte cocosnoot! Ik heb er de lekkerste vis, die ik ooit heb geproefd, daar gegeten !

  • Janneke 27 juli 2017 - 08:28

   Hoi Herbert, wat mooi dat je zulke goede herinneringen hebt aan die plek :). Wij zijn ook laaiend enthousiast!

 • Marjolein Hendriks 7 december 2017 - 21:19

  Vraagje,. Is het Yuluka Hostel goed te bereiken vanuit Santa Marta? Groetjes Marjolein

  • Annemarie Auteur 7 december 2017 - 21:30

   Hoi Marjolein, Ja heel goed! Je kunt gewoon de bus nemen vanuit Santa Marta richting Tayrona en bij de chauffeur aangeven dat je er bij Yuluka hostel uit wilt. Dan komt het goed!

 • Sophie 20 januari 2018 - 14:02

  Weet je nog hoe de camping in arrecife noemde? Bestaat er ‘n website/pagina van of heb jij de contactgegevens toevallig? :) groetjes, Sophie

  • Annemarie Auteur 20 januari 2018 - 19:29

   Hoi Sophie, de camping heet ook Arrecifes en je kunt een plekje ter plekke regelen bij de ingang van Tayrona np, of er gewoon heen gaan. Het is allemaal niet heel groot, dus het wijst zich vanzelf!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen