Meteen naar de content

Reisroute Cambodja: backpacken langs de mooiste bezienswaardigheden

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Cambodja

Rondreis

Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië is een populair gebied onder backpackers. Veel reizigers combineren Thailand, Cambodja, Laos en/of Vietnam met elkaar. Hoewel de landen dicht bij elkaar liggen, verschillen ze wel veel van elkaar. Elk land heeft zijn eigen cultuur, natuur en unieke bezienswaardigheden. Zo ook Cambodja, dat grenst aan alledrie de landen Thailand, Laos en Vietnam. Ondanks de beladen historie van het land is Cambodja economisch de laatste jaren flink opgekrabbeld en is het een geweldige, veelzijdige bestemming om een rondreis te maken. De prachtige tempels van Angkor trekken jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, maar ook minder bekende plekken als Battambang en Kampot en de eilanden in het zuiden zijn een goede reden om te gaan backpacken in Cambodja. In dit blog delen we een gevarieerde reisroute voor een rondreis Cambodja. Deze route brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van Cambodja en is ook goed te combineren met een reis door buurlanden Laos, Vietnam en Thailand. Dus wil jij de bekende en minder bekende Cambodja bezienswaardigheden ontdekken, dan is deze route zeker een aanrader!

backpacken cambodja

De geschiedenis van Cambodja

Cambodja is ongeveer 4,5 keer groter dan Nederland en heeft 17 miljoen inwoners (dit waren er na de oorlog, eind jaren ’70, slechts 4 miljoen). Het land kent een bloedige geschiedenis. Na de onafhankelijkheid van de Fransen in 1953 werd Kampuchea (zoals de Cambodjanen hun land noemen) zwaar gebombardeerd tijdens de Vietnamoorlog en kende het een schrikbewind onder de Rode Khmer van 1975-1979. In vijf jaar tijd vonden naar schatting ruim twee miljoen mensen de dood door geweld, opsluiting en uithongering. Zoals gezegd, is het land inmiddels weer aardig opgekrabbeld en heeft het genoeg te bieden voor wie wil gaan backpacken in Cambodja. Meer over de geschiedenis vind je terug in Phnom Penh, maar naast de hoofdstad en de bekende Ankor tempels bij Siem Reap kun je nog veel meer prachtige Cambodja bezienswaardigheden ontdekken tijdens je vakantie. We delen de leukste dingen om te doen tijdens je rondreis door Cambodja.

phnom penh killing fields

Over deze reisroute voor Cambodja

De afstanden in Cambodja zijn te overzien en de route die je aflegt hangt een beetje af van waar je het land binnenkomt. Ga je backpacken door Cambodja, vanuit Thailand, Laos of Vietnam, dan is de kans groot dat je niet in Phnom Penh begint. Reis je bijvoorbeeld vanuit Thailand naar Cambodja, dan start je waarschijnlijk in Siem Reap. En kom je vanuit Vietnam naar Cambodja reis je mogelijk via de zuidkust en begin je je route bij Kep of Kampot. Je kunt onderstaande reisroute voor Cambodja daarom zo indelen als je zelf wilt.

Route mogelijkheden voor Cambodja

In dit artikel gaan we even uit van het startpunt van je rondreis in Phnom Penh, maar zelf reisde ik vanuit Thailand naar Siem Reap, Phnom Penh, Kep, Kampot, Kong Rong Samloem en eindigde ik mijn reis weer in Phnom Penh, waarvandaan ik terugvloog naar Thailand. Gastblogger Zinzi volgde de route, zoals in dit blog aangegeven, van Phnom Penh naar Kampong Cham, Siem Reap, Battambang, Koh Rong en terug naar Phnom Penh. Beide hele vergelijkbare routes dus, maar toch net iets anders. 

Een individuele georganiseerde rondreis door Cambodja maken

Wil jij onderstaande rondreis door Cambodja maken, maar wil je niet alles zelf regelen? Ik maakte mijn rondreis met reisorganisatie Riksja Travel. Ik koos voor de Cambodja on a budget reis, waarbij je een aantal trajecten met de bus aflegt i.p.v. met privé vervoer. Je verblijft wel in mooie 3- en 4-sterren hotels tijdens je reis en dagen met een gids worden afgewisseld met vrije dagen waarop je zelf kunt bepalen wat je gaat doen. De reis komt langs bijna alle Cambodja bezienswaardigheden uit dit artikel. Ik was zelf erg te spreken over de reis en alles was tot in de puntjes verzorgd. Dit is een ideale keuze als je wel een mooie rondreis door Cambodja wilt maken, maar niet alles zelf wilt uitzoeken en regelen. Naast deze reis, biedt Riksja travel meer mooie rondreizen door Cambodja en ook kun je je eigen reis samenstellen met behulp van bouwstenen. Zo kun je zelf je reisroute door Cambodja bepalen. 

Bekijk het volledige aanbod Cambodja reizen van Riksja Travel >>

kampot cambodja

Phnom Penh: het startpunt van je rondreis Cambodja

Als je met het vliegtuig naar Cambodja reist, begint jouw backpack-avontuur waarschijnlijk in de hoofdstad Phnom Penh. Phnom Penh telt ongeveer een miljoen inwoners en ligt op de plek waar de belangrijkste rivieren van het land, de Mekong en de Tonlesap rivier, samenkomen. De hoofdstad bruist en is een paradijs voor foodies. Op de avondmarkt eet je, naast heerlijke Cambodjaanse curry, ook traditionele gerechten als vis amok en beef loc lac. Verder is een bezoek aan Cambodja’s koninklijke paleis zeker een aanrader: de stijlvolle residentie is een lust voor het oog en tevens een heilige plek met prachtige tuinen.

Hoteltip Phnom Penh: Plantation Urban Resort & Spa – een oase in de drukke stad, met mooi zwembad. Heerlijk om je rondreis Cambodja mee te starten!

phnom penh cambodja

De geschiedenis van de Killing fields

Naast het koninklijk paleis zijn de belangrijkste herdenkingsplekken die herinneren aan Cambodja’s moeilijke geschiedenis ook in Phnom Penh te vinden. Dit zijn niet de leukste bezienswaardigheden van Cambodja, maar wel heel belangrijk, omdat ze je kennis laten maken met het stukje geschiedenis dat onlosmakelijk verbonden is aan het land. In Phnom Penh vind je de helaas wereldberoemde Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis, waar tienduizenden burgers slachtoffer werden van het Rode Khmer regime. Met een respectvol in elkaar gezette audiotour, ingesproken door ooggetuigen en familieleden van slachtoffers, leer je meer over het leven onder het regime van Pol Pot, zodat we niet vergeten en zorgen dat het verleden zich niet herhaalt.

Wat te doen in Phnom Penh? Lees onze tips voor de leukste Phnom Penh bezienswaardigheden.

Thuol sleng gevangenis phnom penh Thuol sleng gevangenis phnom penh

Buiten de gebaande paden backpacken in Cambodja: verken Kampong Cham

Vanuit Phnom Penh rijd je in ongeveer drie uur per bus naar Kampong Cham. Deze stad met pakweg 60.000 inwoners ligt in het Noordoosten van het land aan de Mekong. De stad wordt weinig bezocht door toeristen, maar is door haar goedkope accommodaties, mooie ligging aan de Mekong en budget restaurants een fijne plek voor backpackers in Cambodja om buiten de gebaande paden te treden. Het levensritme is hier langzamer dan in de hoofdstad. Vissers vertrekken ‘s ochtends vroeg en in de namiddag flaneren gezinnen over de boulevard.

Wat te doen in Kampong Cham?

Je kunt vanuit Kampong Cham een boottocht maken naar het kleine eilandje Koh Paen, gelegen in de Mekong rivier, of de Wat Nokor bezoeken, een prachtige tempel uit de 11e eeuw. Ook is het een aanrader om een fiets te huren: je kunt dan op een leuke manier kennismaken met het achterland van de stad. Fiets langs de oevers van de Mekong, door kleine dorpjes en langs verscholen tempels en kerkhoven.

Hoteltip Kampong Cham: Natural bungalows – nette budget bungalows met landelijk uitzicht. Een rustpunt in je reisroute door Cambodja!

vakantie Cambodja

Siem Reap en de beroemde Angkor tempels

Vanuit Kampong Cham neemt de busreis naar Siem Reap en het sprookjesachtige Angkor Wat vijf tot zes uur in beslag. De meeste bussen stoppen onderweg in Skuon, waar je gefrituurde vogelspin kunt proeven. Eenmaal in Siem Reap barst het van de hostels, souvenirshops, restaurants en prachtige boutique hotels met zwembad. De Night Market in Siem Reap is een gezellige plek voor een Angkor biertje, een lekkere kom noedels of om souvenirs in te slaan. Ook zijn er veel leuke dingen te doen in de omgeving van Siem Reap, zoals het bezoeken van een lotus farm. Het is een sfeervol stadje waar je gerust een paar dagen kunt vertoeven.

Meer van Siem Reap ontdekken? Lees onze tips voor de Siem Reap bezienswaardigheden.
Hoteltip Siem Reap: Siem Reap Home steading – homestay met mooie, luxe kamers en zeer vriendelijke gastheer.

Siem reap cambodjasiem-reap-lotusboerderijen

De tempels van Angkor Wat

De echte attractie van Siem Reap is uiteraard het Angkor tempelcomplex. Dit is het grootste religieuze tempelcomplex ter wereld, met Angkor Wat (de hoofdtempel) als hoogtepunt. De tempels van Angkor stammen uit de 12e eeuw en zijn te verkennen per fiets of tuk tuk. Een tuk tuk om je de hele dag door het magische tempelcomplex rond te laten rijden kost niet meer dan $25. De entree van Angkor bedraagt $37 voor een dag en $62 voor drie dagen. De zonsopkomst en zonsondergang zijn geweldige momenten om mee te maken. Je kunt de tempels ook met een tour met gids boeken. Vaak zit hier dan zonsopgang- en/of zonsondergang bij in. Er zijn ook tours te boeken, waarbij je de wachtrijen overslaat. Ideaal in het hoogseizoen. 

Meer tips voor Angkor Wat? Lees dan ook onze Angkor Wat guide.
Tip: maak je een rondreis Cambodja met Riksja travel? Dan bezoek je ook de mooist tempels van Angkor. Tijdens mijn rondreis met Riksja travel maakte ik een fietstour langs de tempels, een aanrader! Bekijk hier het volledige aanbod.

angkor wat tempelcomplexbayon tempelcomplex siem reap ta prohm tempel cambodja

Aanraders voor Angkor Wat tours

 


 

Varen op het idyllische Tonlé Sap meer

Vanuit Siem Reap rijd je in minder dan een half uur naar de oevers van het Tonlé Sap meer. De drijvende dorpen in het Tonlé Sap meer vormen een leuk uitstapje tijdens jouw backpack trip door Cambodja. Het Tonlé Sap meer is een groot meer dat zich uitstrekt over vijf Cambodjaanse districten. Tijdens de regentijd wordt de watermassa zelfs het grootste zoetwatermeer van de regio en is dus zeker een van de bezienswaardigheden in Cambodja die de moeite waard zijn om te bezoeken. Per boot verken je de drijvende dorpen, die volledig zijn ingesteld op het leven in en met het water. Je maakt kennis met dorpelingen, bezoekt de houten paalwoningen en leert meer over visserij. De zonsondergang is adembenemend mooi. Probeer je excursie dus zo te plannen dat je dit bijzondere natuurverschijnsel kunt meepikken op je Cambodja route.

Aanrader: boek een sunset boat trip op het Tonle Sap meer.
Tip: wil je je onderdompelen in het lokale leven? Tijdens deze bouwsteen van Riksja Travel overnacht je in een traditionele paalwoning op het Tone Sap meer. Leuk om te combineren met de bouwstenen voor Siem Reap en Battambang, of boek deze rondreis.

tonle-sap-meer

Met de slow boat over het Tonlé Sap meer naar Battambang

Nog leuker dan de hierboven genoemde excursie over het Tonlé Sap meer, is deze boottocht onderdeel maken van je reisroute door Cambodja van Siem Reap naar Battambang. Tijdens een boottocht naar Battambang kom je namelijk nog véél meer mooie floating villages tegen dan tijdens een losse excursie. Battambang ligt 77 km van Siem Reap en is te bereiken per bus of per boot. De bus is dan misschien wel de snelste optie (zo’n 3 uur), de boot (zo’n 8 uur) is zeker de meest avontuurlijke en wat mij betreft één van de Cambodja bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Wie van slow travel houdt, zal zeker genieten van de boottocht. Battambang zelf is een leuke stad die tussen de rijstvelden ligt. Het staat bekend om een aantal bijzondere bezienswaardigheden in Cambodja, zoals de vleermuizengrot en bamboetrein.

Meer tips voor Battambang? Lees dan ook onze tips voor Battambang.
Hoteltip Battambang: Oh Battambang boutique hotel – sfeervol boutique hotel in Battambang met ruime kamers en zwembad.

boot-siem-reap-battambang

Checklist voor je vakantie Cambodja

  • Wat neem je mee? Bekijk onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Cambodja
  • Visum nodig? Regel je visum eenvoudig online
  • Reis je met bus of boot? Plan je route en boek je tickets vooraf online
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Opgehaald worden van het vliegveld? Reserveer je taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Kampot

Cambodja is in een ver verleden door de Fransen gekolonialiseerd. Een plek waar je dat nog goed terugziet is het sfeervolle plaatsje Kampot. In het historische centrum vind je nog veel oude Frans koloniale gebouwen. Aan de rivier is het goed vertoeven. Langs de rivier loopt een mooie boulevard met veel restaurants en bars en zelfs een aangelegd strand (net buiten het centrum). Daarnaast is er in de omgeving van Kampot veel te doen. Zo staat de regio bekend om zijn hoge kwaliteit peper en is het bezoeken van een peperplantage echt een must als je naar Kampot gaat. Een aanrader hiervoor is La Plantation, waar je een gratis rondleiding met peperproeverij kunt volgen. Ook vind je een aantal grote zoutvelden in de omgeving van Kampot die leuk zijn om te bezoeken. Een van de andere bezienswaardigheden in dit deel van Cambodja is de Kampong Track cave. In deze gigantische grot is een tempel gevestigd. Loop vooral ook een rondje om de grot om van het prachtige landschap te genieten, er loopt een pad van 4km lang. Je kunt hier ook met een trap een van de rotsen beklimmen voor een waanzinnig uitzicht over het gebied. Tot slot is Bokor national park een grote trekpleister van het gebied.

Tour tip: maak een dagtrip naar Bokor national park met een gids.
Hoteltip: Rikitikitavi – erg fijn hotel op een goede locatie in het centrum van Kampot, aan de rivier.

kampot cambodja tipskampot zoutvelden bezienswaardigheden kampot cambodja cambodja bezienswaardigheden kampot

Kep

Een half uurtje vanaf Kampot vind je het rustige kustplaatsje Kep, een leuke stop om toe te voegen aan je rondreis Cambodja als je nog meer het echte Cambodjaanse leven wilt ervaren. Het strand van Kep is niet het mooiste, maar er is genoeg te doen in de omgeving. Huur een scooter en maak een rondje door het national park van Kep, waar je een mooi uitzichtpunt hebt. Vervolgens kun je de zoutvelden van Kep bezoeken en de stranden verderop ontdekken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Kep is de crab market. Op deze markt wordt vis, die ter plaatse in zee gevangen wordt, direct verhandeld. Verser wordt het niet! Je kunt hier verschillende soorten vis, inktvis en krab van de barbecue bestellen, zeker een aanrader!

Hoteltip: Raingsey Bungalows – erg leuke, kleinschalige accommodatie met mooi zwembad en fijne bungalows.

crab market kep cambodja highlightsfish market kep backpacken cambodja kepkep cambodja rondreis

Koh Rong en Koh Rong Samloem, de paradijselijke eilanden van Cambodja

Na een indrukwekkende backpack reis door Cambodja is het fijn om nog even echt vakantie te vieren en lekker te luieren op het strand. En waar kan dat beter dan aan de Cambodjaanse kust? Reis naar de kustplaats Sihanoukvill en neem daar de boot naar Koh Rong, of het kleinere eiland Koh Rong Samloem. In een uur sta je op een prachtig eiland met groene jungle en hagelwitte stranden. Er zijn leuke bars en restaurants te vinden en het is de perfecte plek om te genieten van zon, zee en strand. Deze eilanden in de Golf van Thailand hebben alles waar je van droomt aan het eind van je rondreis Cambodja: cocktails bij zonsondergang, azuurblauwe zee en gezellige strandbungalows. Ben je op zoek naar rust, dan is het idyllische Koh Rong Samloem echt een aanrader. Maar wil je juist iets meer te doen en zien hebben, dan is het grotere Koh Rong een geschikt eiland voor jou. 

Hoteltip Koh Rong: The Secret garden Koh Rong – Luxe overnachten aan het strand, heerlijk aan het einde van je reisroute
Hoteltip Koh Rong Samloem: La Passion by Anurak – Supermooi hotel aan een paradijselijk stukje strand. 

eiland koh rong samloem cambodjakoh rong samloem cambodja reisroute cambodjala passion zwembad koh rong samloem

Langer de tijd om te backpacken in Cambodja?

Ga je voor langer dan twee weken backpacken in Cambodja? Dan heb je misschien tijd om nog meer mooie plekken toe te voegen aan je reisroute Cambodja. Overweeg bijvoorbeeld een trip naar Kratie om de bijzondere Irrawaddy dolfijnen te zien in de Mekong. Wil je drie weken door Cambodja reizen? Dan is deze rondreis van Riksja travel misschien iets voor jou. Je bezoekt dan, naast bovenstaande bezienswaardigheden, nog meer mooie plekken in Cambodja.

kampot, cambodja highlights, riverside

Door ons geselecteerde accommodaties voor deze route Cambodja

Hoe regel je vervoer voor je reisroute Cambodja?

Backpacken in Cambodja kan gemakkelijk op de bonnefooi, al kun je misschien het beste je accommodaties wat verder van tevoren boeken wil je verzekerd zijn van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het busvervoer is goed geregeld en meestal simpel te boeken via je accommodatie of op het dichtstbijzijnde busstation. Wil je zeker zijn van een plaatsje? Reserveer dan je busticket online. Zelf reisde ik een aantal trajecten met busmaatschappij Giant Ibis, een goede busmaatschappij in Cambodja, waarvoor je ook je tickets online kunt boeken. Voor kleinere afstanden zijn tuktuks een uitkomst. Onderhandel wel altijd over de prijs voordat je plaats neemt in de kleurrijke taxi’s. 

Online bustickets boeken? Boek hier je bus- en bootreizen eenvoudig online >>

rondreis cambodja kep

E-visum voor Cambodja aanvragen

Voor Cambodja heb je een visum nodig. Je kunt kiezen voor een visa on arrival, maar je kunt je visum ook alvast online aanvragen, zodat je bij aankomst in Cambodja niet in de rij hoeft te staan. Hierbij volstaat voor Cambodja een e-visum die je online tot wel 72 uur van tevoren kunt regelen. Via de website van de overheid betaal je hier $36 voor, of je kunt je visum aanvragen via een visumbureau als e-visums.nl. Je doet je aanvraag dan in het Nederlands en kunt met iDeal betalen. De kosten zijn dan €54,95. Het e-visum voor Cambodja is single-entry en 30 dagen geldig. 

Direct visum Cambodja aanvragen >>

rondreis cambodja kampot

Individuele, georganiseerde rondreis door Cambodja maken

Wil je een rondreis door Cambodja maken, maar niet alles zelf organiseren? Het is ook mogelijk om dit via een reisorganisatie als Riksja Travel te boeken. Je kunt daarbij kiezen voor een complete rondreis, of je reis (deels) zelf samenstellen met bouwstenen. Het voordeel hiervan is dat je samen met een reisspecialist die Cambodja goed kent een route samenstelt die helemaal bij jou past. Daarnaast weten zij ook goed de bijzondere plekjes te vinden en overnacht je vaak in kleinschalige hotels. 

Rondreis Cambodja on a budget

Zelf maakte ik met Riksja travel de rondreis Cambodja on a budget. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, verblijf je wel in mooie 3- en 4-sterrenhotels, maar je reist bij deze reis grotendeels zelf met de bus, zoals van Siem Reap naar Phnom Penh, maar ook van Phnom Penh naar Kampot. Beide busreizen zijn goed te doen. Ook heb je meerdere dagen met vrij te besteden programma. Door deze samenstelling van de reis kun je een goedkopere individuele rondreis door Cambodja maken, met toch de luxe van verblijf in mooie hotels. De bustickets worden voor je geregeld en ook zit er voor enkele dagen een gids bij de reis inbegrepen. Liever reizen met privé vervoer? Kies dan één van de andere rondreizen. 

Bekijk het aanbod Cambodja reizen >>

la passion zwembad koh rong samloem

Vakantie Cambodja als onderdeel van een reis door Zuid-Oost Azië

Backpacken in Cambodja wordt vaak gedaan als onderdeel van een langere reis door Zuid-Oost Azië. Een vakantie Cambodja is namelijk goed te combineren met Thailand, Vietnam en Laos. Reis bijvoorbeeld van Thailand, door Cambodja naar Vietnam. Of maak een rondje via Laos. Heb je zo’n twee weken de tijd, dan is een rondreis Cambodja ook prima op zichzelf te doen . Zoals je hebt kunnen lezen zijn er namelijk meer dan genoeg bezienswaardigheden in Cambodja om een gevarieerde vakantie mee te vullen.

Lees al onze Cambodja blogs

cambodja-reisinfo

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen