Meteen naar de content

Angkor Wat, Cambodja: de mooiste Khmer tempels bij Siem Reap

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Cambodja

Cultuur en Unesco

Zuidoost-Azië

Gelegen tussen Thailand, Laos en Vietnam is Cambodja een perfecte tussenstop tijdens je reis door Zuidoost-Azië. Een prachtig land dat zeker een bezoekje waard is. Je vindt hier namelijk, naast schitterende natuur en stranden, de indrukwekkende ruïnestad Angkor. Met als belangrijkste tempel van Cambodja, Angkor Wat. Je bezoekt het oude Khmer-rijk Angkor vanuit het gezellige toeristenplaatsje Siem Reap en kunt er dagen tussen de schitterende tempels ronddwalen.

De meeste reizigers nemen hiervoor 2 of 3 dagen de tijd, want naast het beroemde tempelcomplex Angkor Wat vind je nog veel meer indrukwekkende tempels, zoals de Bayon, Ta Prohm en prachtige de toegangspoorten van Angkor Thom. Maar wat kun je in die paar dagen nu eigenlijk zien? We zetten de belangrijkste tempels van Angkor, Cambodja voor je op een rijtje, zodat je niets hoeft te missen als je het Angkor Wat tempelcomplex gaat bezoeken.

angkor wat tempelcomplex

Angkor Wat: de bekendste tempel van Cambodja

De grootste en belangrijkste tempel van Angkor is Angkor Wat zelf. Er wordt vaak gezegd dat het tempelcomplex Angkor Wat een wereldwonder is op de beroemde lijst van indrukwekkende, klassieke bouwwerken, maar dat is niet waar. Wel staat Angkor Wat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wanneer je het gebied binnen komt rijden doemen de vijf hoge torens van dit grote Khmer-bouwwerk voor je op. Via een lange stenen loopbrug betreed je het oude tempelcomplex. Het is net alsof je zelf en rol speelt in Lara Crofts Tomb Raider als je de gangen van het bouwwerk betreedt. Niet zo gek, want de film is hier grotendeels opgenomen. Angkor Wat is bovendien erg populair om bij zonsopgang te bezoeken. Je kunt een sunrise tour met gids boeken of je ’s ochtends vroeg bij je hotel laten ophalen door een tuktuk driver.

Tip voor sunrise bij Angkor Wat: ga direct als de Angkor Wat tempel opengaat naar binnen, wacht niet tot de daadwerkelijke zonsopkomst. Als iedereen nog buiten staat te wachten, kun jij rustig de tempel verkennen. Als de zon opkomt, duurt het namelijk nog even voor hij daadwerkelijk boven de tempels uitkomt. Zo heb je genoeg tijd om weer naar buiten te lopen en alsnog te genieten van dit moment!

angkor wat angkor cambodia monnik angkor cambodjatempel angkor wat cambodjamuurdecoratie angkor wat angkor wat kleding

Angkor Thom

Angkor Thom is het ommuurde en centrale deel van het oude Khmer-rijk. Op zijn hoogtepunt telde Angkor Thom zes toegangspoorten. Bijvoorbeeld de Zuiderpoort die je met zijn gigantische gezichten een schitterende entree geeft naar het gebied. Binnen de ‘muren’ vind je diverse, soms grotendeels vervallen, ruïnes die met hun kolossale beelden en versieringen nog steeds indrukwekkend zijn. Goed bewaarde en schitterende bouwwerken binnen Angkor Thom zijn de Bayon, het Olifantenterras en Phimeanakas. 

Tip: je kunt ook een van de toegangspoort beklimmen. Wanneer je een fietstour maakt door de tempelstad maak je hier een tussenstop.

Toegangspoort Ankor Thom angkor thom poort

Bayon

Misschien nog wel indrukwekkender dan de belangrijkste tempel Angkor Wat is het centraal gelegen tempelcomplex Bayon. Dit Boeddhistische bouwwerk bestaat uit maar liefst 54 torens met elk 4 gezichten. Waar je ook kijkt, vanuit iedere hoek word je aangestaard door de vele Boeddha’s. Of het ook daadwerkelijk Boeddha’s vertegenwoordigen, is niet helemaal zeker, want er gaan meer verhalen over de betekenis ervan de ronde. Maar mooi is het zeker! Wat wel zeker is, is dat dit tempelcomplex gebouwd is door een Boeddhistische koning. Dit in tegenstelling tot Angkor Wat, welke door een Hindoeïstische koning werd gebouwd en later omgetoverd tot Boeddhistische tempel. Je kunt dan ook duidelijke verschillen zien in de bouwstijlen tussen Angkor Wat en de Bayon, met name in de muurdecoraties.

angkor tempelbayon tempelcomplex siem reap bayon boeddhabayon angkor cambodja

Ta Prohm

Een ander bekend bouwwerk bij Angkor Wat is Ta Prohm. De wortels van de reusachtige kapokbomen hebben de tempel overwoekerd en houden de blokken steen op hun plaats. De bizar gevormde wortels geven de tempel een mysterieus uiterlijk. Op deze plek zie je heel goed hoe de natuur door de eeuwen heen haar plek terugveroverd heeft. Op het hoogtepunt kende Angkor 300 tempels. Elke koning bouwde namelijk meer tempels dan zijn voorganger om zo zijn macht kenbaar te maken. Van die 300 tempels zijn er nog 90 over in Angkor. Het grootste deel van de verdwenen tempels is verwoest door de natuur. Wanneer je door Ta Prohm loopt, wordt gelijk duidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren.  

ta prohm tempel siem reapbomen tempel angkor tempels angkor ta prohm ta prohm angkor siem reaptempel ta prohm angkor

The Elephant terrace

Olifanten speelden een belangrijke rol in het oude Kmer-rijk. Niet voor niks komen de dieren ook terug in de bouwwerken van Angkor. Al wandelend over de muren van het Elephant terrace krijg je een goede indruk van wat ooit een groots Khmer-rijk is geweest. Zeker de enorme gebeeldhouwde olifanten, die het verhaal vertellen van deze vroegere tijden, geven een rijke indruk. Hoe langer je langs de muren slentert, hoe meer je ziet. Er is geen stukje steen onbewerkt gebleven! 

Olifantenterras, Cambodja

Phimeanakas

Het piramidevormige Khmer paleis Phimeanakas heeft een rechthoekige basis en wordt omringd door hoge muren. Je kunt het gebouw aan vier kanten via hoge trappen betreden. Eenmaal bovenop Phimeanakas heb je een mooi uitzicht op Baphuon in het zuiden.

trappen-Phimeanakas-angkor-cambodja Phimeanakas-angkor-siem-reap

Checklist voor je reis naar Cambodja

Phnom Bakheng

Je moet er even een korte klim voor over hebben, en je bent ook niet de enige, maar zeker bij zonsondergang is het op een heuvel gelegen complex Phnom Bakheng absoluut de moeite waard. Langzaam zie je de zon de vele torens van het oude Khmer-rijk oranje kleuren en in het uitgestrekte landschap wegzakken. Een schitterend einde van een dag bij Angkor, Cambodja! 

Op zoek naar een alternatief? Ook Phnom Krong moet erg mooi zijn voor zonsondergang. Of boek een sunset tour.

Sunset Ankor, Phnom Bakheng

Hoeveel dagen in Angkor?

Voor de echte geschiedenis- of cultuurliefhebber is het zeker de moeite waard nog langer tussen de tempels van Angkor, Cambodja, te dwalen. Er is ontzettend veel te zien. Zeker wanneer je meer tijd hebt en grotere afstanden kunt afleggen. Hou er rekening mee dat het er in bepaalde seizoenen erg heet kan zijn. Met weinig schaduw in het uitgestrekte landschap moet je het dan iets rustiger aan doen. Hoeveel dagen je nodig hebt om Angkor te bezoeken, hangt af van wat je allemaal wilt zien. Er zijn tickets verkrijgbaar voor 1, 3 of 7 dagen. Deze kun je online bestellen of ter plaatse. 

Online een toegangsticket voor Angkor bestellen? Dit kan bij de officiële ticket office.

Eén dag naar Angkor

Bovenstaande tempels zijn allemaal te bezoeken in één dag, maar bedenk dat dit wel erg veel is voor één dag. Een volle dag inclusief sunrise en sunset is voor de meeste mensen wat teveel gevraagd met temperaturen ruim boven de 30 graden. Heb je één dag de tijd, beperk je dan tot Angkor Wat (eventueel met sunrise), de Bayon en Ta Phrom. Onderweg pak je de toegangspoorten van Angkor Thom ook mee en je komt langs het Elephant terrace. Wanneer je dit met een tuktuk doet, kun je eventueel Phimeanakas ook nog meepakken als je het tempo hoog houdt. 

Kosten toegangsticket Angkor 1 dag: $37

Drie dagen naar Angkor

Wanneer je sunrise en sunset bij Angkor mee wilt maken, en naast de beroemde tempels, nog meer tempels in het gebied wilt verkennen, kun je het beste een ticket voor drie dagen in Angkor kopen. Je kunt dan eventueel verschillende tours boeken (de meeste tours zijn exclusief toegangsticket) en het gebied op eigen houtje verkennen. Eventueel per fiets en tuktuk. Het is bijvoorbeeld leuk om de eerste dag de Angkor tempels met een gids te verkennen en de andere dagen op eigen gelegenheid verder op verkenning gaan. 

Kosten toegangsticket Angkor 3 dagen: $62

Zeven dagen naar Angkor

Voor de echte cultuurliefhebbers is er ook een toegangsticket voor maar liefst 7 dagen te koop. Met zo’n 90 tempels is er namelijk genoeg te bezichtigen om je een week in de oude Khmer-rijk te vermaken. Het geeft je de mogelijkheid veel verder op onderzoek te gaan in het gigantische gebied dat zich over 400 km2 uitstrekt. Natuurlijk hoef je niet de volle week in Angkor te besteden, want het ticket is maar $10 duurder dan een ticket voor 3 dagen.

Kosten toegangsticket Angkor 7 dagen: $72

Ankor Wat, Cambodjata prohm tempel cambodja monniken cambodja

Hoe Angkor Wat bezoeken?

Boek een tour met gids naar Angkor

Er zijn allerlei tours met gids te boeken in Siem Reap. Het kan wel lastig zijn de beste gids eruit te pikken, want het aanbod is groot en niet iedereen is even bekwaam. Je kunt er daarom het beste voor kiezen online een tour te boeken voor het bezichtigen van Angkor Wat en de andere tempels. Je betaalt misschien iets meer, maar kunt wel goed reviews checken en weet zo zeker dat je iets goed boekt. Bovendien scheelt het een hoop onderhandeling op straat of bij de gate.

Vind en vergelijk tours online >>

Maak een fietstour door Angkor

Je kunt er ook voor kiezen Angkor per fiets te verkennen. Je hebt dan iets meer vrijheid en een bijzondere ervaring. Zelf maakte ik een fietstour met gids, waarbij we Angkor Wat, de Bayon, Angkor Thom en Ta Prohm bezochten op één dag. Deze tour is zo’n 30km en je begint en eindigt in Siem Reap. Hou dus rekening met een behoorlijk actieve dag! Leuk aan een fietstour is dat je echt door de achteraf weggetjes fietst, waar een heerlijke rust over je heen valt zodra je de drukke tempels achter je laat. De afwisseling tussen het slenteren door de archeologische vindplaatsen en het fietsen over smalle zandpaadjes heb ik zelf als erg positief ervaren. Al was ik wel kapot aan het einde van de dag. 

Fietstour door Angkor boeken? Deze fietstour van een hele dag is een aanrader.

fietsen angkor wat cambodja tours angkor wat cambodja

Verken Angkor op eigen gelegenheid per tuktuk

Omdat Angkor een supergroot gebied beslaat kun je het niet lopend af. Wil je op eigen gelegenheid Angkor verkennen, zonder tour, dan kun je een tuktuk huren die je van tempel naar tempel brengt. Het is mogelijk in Siem Reap een tuktuk te regelen die je oppikt vanuit je hotel en je bijvoorbeeld voor zonsopgang richting Angkor Wat brengt. Deze tuktuk zal je de rest van de dag langs de tempels rijden die jij wilt. Onderhandel goed over de prijs of vraag je hotel om een tuktuk voor je te regelen. 

tuktuk cambodja

Kledingvoorschriften Angkor Wat

Maar liefst 95% van de Cambodjaanse bevolking is Boeddhistisch en men kleedt zich hier dan ook vrij conservatief. Men draagt t-shirts of bloesjes met (korte) mouw om de schouders te bedekken en broeken en rokken minimaal tot de knie. Voor toeristen is men iets ruimdenkender, maar bij tempels is het wel verplicht schouders en benen (tot over de knie) te bedekken. Hou er rekening mee dat de bouwwerken in Angkor tempels zijn en hiervoor dus ook strenge kledingvoorschriften gelden. Omdat ik zelf een fietstocht maakte, had ik een korte broek aan tijdens het fietsen en een sarong meegenomen om mijn benen te bedekken. Maar let goed op, want bijvoorbeeld mijn Thaise sarong (eerste foto) werd als sjaal bestempeld en daarmee werd ik voor de hoogste torens van Angkor Wat niet toegelaten. De lokale sarong (die met een touwtje in je middel vast te knopen is) is wel toegestaan en is ook overal te koop (tweede foto). Hou er verder rekening mee dat het erg warm kan zijn in Angkor, met temperaturen van ruim boven de 30 graden. Zorg dus voor luchtige, bedekkende kleding.

kleding angkor wat kledingvoorschriften angkor wat 

Siem Reap als uitvalsbasis voor Angkor Wat

Wanneer je de tempels van Angkor gaat bekijken, verblijf je in het gezellige stadje Siem Reap. De tempels trekken een groot aantal toeristen aan, dus Siem Reap is ook echt een toeristenplaats. En dat maakt het ook wel weer gezellig, met veel leuke souvenirwinkeltjes, restaurants en markten. Wil je uitgaan? In Pubstreet vind je talloze bars waar je tot in de vroege uurtjes kunt barhoppen. En wil je liever een andere kant van dit deel van Cambodja zien? Huur dan een scooter en verken de lotusboerderijen op het platteland.

Siem Reap ontdekken? Lees onze tips voor de leukste dingen om te doen in Siem Reap.

Siem reap cambodja

Overnachten in Siem Reap

Hotels in Siem Reap zijn over het algemeen goed en betaalbaar. Siem Reap staat echt bekend om de vele boutique hotels. Bijna al deze kleinschalige accommodaties hebben een zwembad in een groene binnentuin. Hoewel Cambodja wat duurder is dan buurland Thailand, zijn hotels in Cambodja over het algemeen zeer voordelig geprijsd. Voor €30 per nacht heb je al een prachtige hotelkamer. En als hotspots voor backpackers zijn er in Siem Reap ook hostels in overvloed.

Door ons geselecteerde boutique hotels in Siem Reap

Individuele georganiseerde rondreis door Cambodja maken

Natuurlijk kun zelf je rondreis door Cambodja organiseren, maar het is ook mogelijk om dit via een reisorganisatie, zoals Riksja Travel, te regelen. Je kunt daarbij kiezen voor een complete rondreis, of je reis (deels) zelf samenstellen met bouwstenen, waaronder een bouwsteen naar de Angkor tempels en Siem Reap. Het voordeel hiervan is dat je samen met een reisspecialist die Cambodja goed kent een reisroute en reis samenstelt die helemaal bij jou past. Daarnaast weten zij ook goed de bijzondere plekjes te vinden en overnacht je vaak in kleinschalige hotels. 

Rondreis Cambodja on a budget

Zelf maakte ik met Riksja travel de rondreis Cambodja on a budget. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, verblijf je wel in mooie 4-sterrenhotels, maar je reist bij deze rondreis grotendeels zelf met de bus. Ook heb je meerdere dagen met vrij te besteden programma. Zo kun je een goedkopere individuele rondreis door Cambodja maken met toch de luxe van verblijf in mooie hotels. De bustickets worden voor je geregeld en ook zit er voor enkele dagen, waaronder Angkor Wat, een tour met gids bij de prijs inbegrepen. Liever reizen met privé vervoer? Kies dan één van de andere rondreizen. 

Bekijk het aanbod Cambodja reizen >>

angkor wat siem reap

E-visum voor Cambodja aanvragen

Voor Cambodja heb je een visum nodig. Je kunt kiezen voor een visa on arrival, maar je kunt je visum ook alvast online aanvragen, zodat je bij aankomst in Cambodja niet in de rij hoeft te staan. Hierbij volstaat voor Cambodja een e-visum die je online tot wel 72 uur van tevoren kunt regelen. Via de website van de overheid betaal je hier $36 voor, of je kunt je visum aanvragen via een visumbureau als e-visums.nl. Je doet je aanvraag dan in het Nederlands en kunt met iDeal betalen. De kosten zijn dan €54,95. Het e-visum voor Cambodja is single-entry en 30 dagen geldig. 

Direct visum Cambodja aanvragen >>

angkor wat cambodja

Verder reizen door Cambodja en Zuidoost-Azië

Ga jij na Siem Reap en Angkor Wat verder door Cambodja reizen? Lees dan ook onze tips voor hoofdstad Phnom Penh en bekijk onze reisroute voor een vakantie Cambodja. Of neem vanuit Siem Reap de boot naar Battambang. Vanuit Cambodja kun je bovendien goed verder reizen door Thailand, Laos en Vietnam.

Bekijk hier al onze blogs over Cambodja

cambodja-reisinfo

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen