Meteen naar de content

Suriname vakantie? Dé highlights voor je rondreis Suriname

Ruben van Selm reisblogger ikwilmeerreizen

Door Ruben

Rondreis

Suriname

Een Suriname vakantie is voor velen een droomvakantie. Voor een zeer gevarieerde reis zit je in Suriname namelijk goed; van de rijke, culturele diversiteit tot aan de ruige jungles en prachtige meren. Of wat dacht je van de schitterend ruige kust? Suriname is een zelfstandig land in het noorden van Zuid-Amerika dat tot 1974 nog bij Nederland hoorde. Sindsdien is het onafhankelijk, maar voor Nederlanders dus nog steeds erg leuk om heen te gaan. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds Nederlands gesproken. Buiten de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, bestaat het land voor meer dan 80% uit Jungle, de Amazone! Hiermee is Suriname één van de meest bosrijke landen ter wereld. Des te meer reden voor avonturiers om dit prachtige land te bezoeken. Overweeg jij een vakantie Suriname? Met deze route en reistips helpen we je bij je voorbereiding voor een schitterende, individuele rondreis Suriname.

Hoe plan je een route voor een individuele rondreis Suriname?

Om je eigen route voor een vakantie Suriname te plannen is het handig om te weten dat er niet veel wegen zijn. Én alle wegen die er zijn, leiden uiteindelijk naar de hoofdstad: Paramaribo. Daarom is het handig om de stad als je uitvalsbasis te houden en vanaf daar tripjes te boeken en activiteiten te plannen. De trips zijn vaak met een aantal overnachtingen. Ben je met een gezelschap en mocht je een lange reis willen maken, dan is het vaak het goedkoopste om een huisje te huren voor je gehele verblijf. Reis je alleen of met z’n tweeën dan kun je jouw accommodatie zo boeken dat je geen extra nachten betaalt wanneer je op tours bent, bijvoorbeeld door in een guesthouse of hotel te verblijven.

Waterkant Suriname

Paramaribo als uitvalsbasis voor je vakantie Suriname

Paramaribo is eigenlijk de enige grote stad van Suriname. De meeste mensen van het land wonen dan ook hier. Paramaribo is eigenlijk de enige plek waar alles geregeld wordt en waar het actieve leven zich bevindt. Mensen leven er een relatief westers bestaan, Paramaribo is de stad waar mensen werken, waar ziekenhuizen zijn en eigenlijk alle signalen van een beschaving zijn. Ga je de binnenlanden in dan valt dat snel weg! In Paramaribo bevinden zich leuke restaurantjes, souvenirwinkeltjes en koffiezaken. Verder vind je in elke wijk altijd streetfood en snelle afhaal restaurantjes met heerlijk Surinaams eten. In Paramaribo kun je uitgaan, een bioscoop bezoeken, winkelen, eigenlijk bijna alles wat je van een stad gewend bent.

Leuke dingen om te doen in Paramaribo stad

Paramaribo stad heeft genoeg te bieden om er ook een aantal dagen door te brengen. Leuke activiteiten zijn een bezoek aan Fort Zeelandia en een wandeling door de palmentuin. Geniet daarnaast ook van het overheerlijke streetfood aan de Suriname rivier en duik het nachtleven van Paramaribo in. Paramaribo is een echte mengelmoes van culturen. Het is daarom erg leuk om door de stad te wandelen en alle verschillende religieuze gebouwen te bekijken. Zo kun je in een wandeling van 800 meter een grote basiliek, synagoge en een moskee spotten! Lees meer over de bezienswaardigheden van Paramaribo.

Waterkant Paramaribo

Reizen door de binnenlanden van Suriname

Reizen door de binnenlanden van Suriname is een bijzondere ervaring en zal een totaal andere indruk achterlaten dan de hoofdstad Paramaribo. Zoals gezegd bestaat Suriname voor 80% uit jungle, wat het leven in de binnenlanden totaal anders maakt dan in de stad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het dorp Laduani dat bijna aanvoelt als een Afrikaans dorp. En al varend over de Suriname rivier ervaar je het leven in de Amazone en ontdek je de prachtige natuur. Mijn aanraders voor het ontdekken van de binnenlanden van Suriname licht ik hieronder verder toe. Deze plekken leveren je gegarandeerd een mooie, gevarieerde vakantie Suriname op!

surnamerivier-isadou

Ontdek Isadou, een eiland in de Surinamerivier

Isadou is een klein eiland met 18 hutjes dat middenin de Suriname rivier ligt, in de Amazone. Om er te komen ben je echt wel even onderweg. Eerst moet je vanaf Paramaribo de weg voor zo lang mogelijk uitrijden en dan ga je vervolgens verder met een boot nog een flink stuk stroomopwaarts het binnenland in. In totaal ben je minstens 4 uur onderweg om er te komen. Goed om te weten: op het eiland Isadou is alleen elektriciteit van 19.00 tot 24.00 uur via een regulator. Vanaf Isadou kun je met een lokale gids een dagtrip maken naar de lokale stammen in de jungle. Voordat je zo’n stam mag bezoeken moet je eerst het opperhoofd begroeten en om permissie vragen. Deze gemeenschappen stammen af van de slaven die vroeger van de plantages gevlucht zijn zich diep in de jungle hebben gevestigd. In dit deel van Suriname spreken ze verbasterde Afrikaanse talen.

aankomst-isadou-surinameentre-jungledorp-suriname

Maak een wandeling naar de bosjesstammen

De wandeling door het regenwoud van Isadou is een feest voor al je zintuigen. Terwijl je wandelt door de jungle, omsingeld met lianen en bloemen, loop je om de kolonies mieren richting de bosjesstammen. Je ruikt de geuren van de bomen en bloemen! Je oren worden getrakteerd op het gezang van de vele vogels, je hoort de wind door bladeren, het geraas van waterstroompjes en als je geluk hebt ook in de verte de brulapen!

brokopondo-stuwmeer-suriname

Maak een tussenstop bij Luduani

Als je een privéchauffeur hebt geregeld om naar Isadou te reizen, kun je onderweg op wat leuke plekken stoppen. Bijvoorbeeld in het dorpje bij het vliegveld, of “airstrip”, Laduani. Hier heb je opeens echt het gevoel dat je ergens in Afrika bent. Een groep creolen heeft zich hier gevestigd, ver van de stad, waar ze nog op een traditionele manier leven. Een leuke tussenstop dus als je van Paramaribo naar Isadou reist tijdens je vakantie Suriname.

jungle dorp suriname

Brokopondo meer: bezoek Matu Island

Maak een tripje naar het bekende stuwmeer Brokopobdo. Het meer heeft een  oppervlakte van 135.000 hectare, dit is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Het Brokopobdo meer is ontstaan door de bouw van een stuwdam in de Surinamerivier om door waterkracht elektriciteit te kunnen opwekken. Het grappige is dat ze in het ondergelopen gebied nooit de bomen hebben gekapt. Hierdoor steken er dus allemaal boomtoppen uit het water omhoog. Dit geeft een beetje een griezelig gevoel en besef van de dorpen die er ooit onder het water hebben gelegen. De mensen die hier ooit woonden moesten hun woonplaats verlaten.

Je kunt op het meer een nacht verblijven op het laidback eiland Matu. Hier is een houten lodge gebouwd met vele hangmatten, een zwembadje. Je kunt hier gebruik maken van de gratis kayaks waarmee je het meer op kunt. Verder kun je er met je gids gaan vissen, en niet zomaar vissen, je zal vooral piranha’s gaan vangen! Krijg jij die dan maar eens van je lijntje af!

Checklist voor je vakantie naar Suriname

Bezoek de Indianenstammen & reuzenschildpadden in Galibi

Galibi ligt in het meest noordoostelijke puntje van Suriname. Deze plek staat bekend om de inheemse indianenstammen die er wonen. Deze stammen kun je gewoon bezoeken, je zal merken dat de bevolking buitengewoon vriendelijk is. Je kunt hier simpelweg door het dorp lopen en kennis maken met de cultuur van deze oorspronkelijke bewoners van Suriname.

Verder kun je hier een nacht verblijven om te zien hoe de reuzenschildpadden ’s nachts hun eieren leggen. Het zeeschildpaddenseizoen begint rond eind januari tot midden augustus, maar kan elk jaar veranderen, informeer dus ter plekke of het seizoen al gaande is. Voor het vervolg van deze trip kun je de oversteek naar Frans Guyana maken. Dit zou je de dag er na kunnen doen op je rondreis Suriname.

galibi-suriname-schilpadden

Steek de rivier over voor een dagtrip naar Frans Guyana

Vanaf Galibi kun je gemakkelijk naar Frans Guyana, naar het dorpje dat aan de overkant ligt, Arrondissement of Saint-Laurent-du-Maroni. De meeste tours bieden deze trip aan zonder dat je daar een extra visum voor hoeft aan te vragen. Frans Guyana behoort namelijk tot Europees grond gebied. Neem vooral je paspoort wel mee, de oversteek is in werkelijkheid namelijk illegaal aangezien je normaal in Suriname een visum nodig hebt voor elke keer dat je het land opnieuw inkomt. Controles zijn er echter niet dus je kunt dit gewoon veilig doen. Je bevindt je hier dus op een stukje Frankrijk in Zuid-Amerika. Best speciaal dat wanneer je een cappuccino drinkt op het terras, deze in het Frans moet bestellen en ook nog eens gewoon in Euro’s moet betalen! De auto’s hebben er Franse kentekens en de straatborden zien er hetzelfde uit als in Frankrijk. Je kunt in dit stadje nog naar een gratis museum over de slavernij gebouwd in een oud transportatiekamp, oftewel een slavengevangenis. Er is een oud treinkerkhof en voor de rest is het vooral leuk om gewoon rond te lopen.

groningen-suriname-saramacca

Bezoek de boeren in Groningen

Ik hoor je denken, Groningen? Wat heeft dat te maken met Suriname? Geen rare gedachte, maar in Suriname ligt een dorp dat is vernoemd naar onze stad in het Noorden. Het dorpje ligt langs de Saramacca rivier en de reis ernaartoe gaat door een landelijke omgeving met veel boerderijen. Dit gebied staat dan ook bekend als de plek waar een groep boeren uit Nederland zich in de 19e eeuw vestigden. Er is meestal een kleine markt. Veder zou je de luiaarden reddingsbrigade kunnen bezoeken tijdens je rondreis Suriname. Het Green Heritage Fund Suriname houdt zich hier bezig met het veilig stellen van de luiaarden en maakt ze weer gezond en sterk om ze later terug te plaatsen in het wild.

Frans-Guyana-gebouw

Spot de zeldzame roze rivierdolfijnen in Commewijne

Het leuke aan deze trip is dat je in een lokale vissersboot de Commewijne rivier opgaat richting de plantages van Frederiksdorp en daarbij de zeer zeldzame rivierdolfijn kunt spotten. Deze brakwater amazonedolfijnen, genaamd Tucuxi of in het Surinaams Profosu dolfijnen, blijven relatief klein en staan bekend om hun roze buik. De dieren worden met uitsterven bedreigd en er is maar weinig bekend over hun gedrag. Ze staan los van de zeewater dolfijnen en bijzonder is hun aanpassingsvermogen aan hun omgeving. Triest genoeg moet je snel zijn om ze nog te kunnen spotten, want ook in Suriname worden ze helaas bedreigd.

Zoetwater Dolfijnen

Bezoek de plantages van Commewijne: Frederiksdorp

Het vervolg van de dolfijnentour leid je naar de voormalige plantages, Frederiksdorp. Dit is de plek om meer te leren over de geschiedenis van Suriname door het met eigen ogen te zien. in Frederiksdorp zijn de restanten van oude koffie-, cacao-, suiker- en tabaksplantages te vinden. Je kunt op de plantages de spanning voelen van wat hier vroeger gebeurd is. Zo is er een museumstuk met een slavenverblijf. Meestal kom je hier met een tour en zul je een gids hebben om je meer over deze geschiedenis te vertellen, zeker interessant! Onderweg naar Frederiksdorp zie je veel rivierganaaltjes langs de weg liggen, deze worden hier door de locals in de zon gedroogd.

plantage-frederiksdorp-commewijne-suriname plantage-frederiksdorp-commewijne-suriname plantage-frederiksdorp-commewijne-suriname

Door ons geselecteerde accommodaties voor je Suriname vakantie

Tours tijdens je rondreis Suriname

Wie een rondreis Suriname maakt, kan dus hoofdstad Paramaribo het beste als uitvalsbasis gebruiken. Vanuit hier kun je verschillende meerdaagse tours maken de binnenlanden en jungle in. Hou er rekening mee dat de meeste tours daarom ook één of meerdere overnachtingen bevatten en daarmee vaak boven de 100 euro per dag uitkomen. Wil je de tours boeken bij een goede en betrouwbare tourorganisatie dan raden wij je Orange travel of Jenny Tours.

Hulp bij het plannen van een rondreis Suriname

Enthousiast geworden over een rondreis Suriname? Reizen door Suriname vraagt wat inspanning. Zoek je wat hulp bij het samenstellen en regelen van je reis? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Local hero travel. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist ter plaatse. Je kunt een reis op maat laten maken of één van de drie pakketten kiezen: budget, veel gekozen of met het gezin.

Bekijk het aanbod Suriname reizen van Local hero travel

Praktische reistips voor je Suriname vakantie

Overweeg jij een Suriname vakantie? Lees dan ook onze tips voor reizen naar Suriname eens door. In dit artikel gaan we dieper in op zaken als cultuur, klimaat, veiligheid en andere praktische informatie voor de voorbereiding van je vakantie Suriname.

2 reacties

  • Wesley 19 februari 2020 - 12:07

    Waarom is Suriname eigenlijk qua vliegtickets behoorlijk veel duurder dan bijvoorbeeld een Indonesie wat verder weg is? Die tickets worden vaak voor een appel en een ei (spreekwoordelijk) aangeboden en die van Suriname eigenlijk zelden tot nooit. Prachtig land waar wij ook zeker naartoe zullen gaan in de nabije toekomst.

    • Janneke 25 februari 2020 - 03:31

      Hoi Wesley, dat heeft met verschillende factoren te maken, maar in jouw vergelijking Suriname/Indonesië is een belangrijk aspect competitie. Er zijn veel minder luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Suriname aanbieden. Dit in tegenstelling tot Indonesië. Er zijn veel airlines die naar Indo vliegen wat voor concurrerende tarieven zorgt.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen