Reisroute Indonesië: Van West naar Centraal Java


De Nederlandse geschiedenis in Indonesië is op veel eilanden zichtbaar, maar vooral op Java. En dan vooral in de steden Jakarta en Bandung. Maar ook de natuur, de Borobodur en Prambanan tempel, de leukste Indonesische stad Yogyakarta en het plattelandsleven staan je allemaal te wachten tijdens een over-land reis van West naar Centraal Java.

Reizen door Java doe je zo

Java is een populair eiland voor toeristen. Locals zijn, in veel gebieden, wel gewend aan reizigers. Heeft het je voorkeur om ter plaatse zelf je accommodatie en vervoer te regelen, dan is dat vandaag de dag best goed te doen. Echter is het niet aan te raden om zelf met de auto op pad te gaan. Voor het openbaar vervoer moet je wel je tijd nemen. Veel mensen (buiten de steden) spreken niet goed Engels en voordat je weet waar je moet zijn ben je zo een paar uur verder. Verwacht trouwens ook geen luxe van het openbaar vervoer en daarnaast zijn sommige plekken lastig of helemaal niet te bezoeken. Wanneer je alle tijd hebt is het natuurlijk geen probleem. Zit je echter vast aan een paar weken en een lijstje met dingen die je wilt zien en doen, regel vervoer en overnachtingen dan vooraf zodat je daar in ieder geval niet over na hoeft te denken.

indonesie-java-rijst-candran

Jakarta

De Indonesische hoofdstad heeft meerdere namen versleten. Misschien komt de naam ‘Sunda Kelapa’, wat ‘de kokos van Sunda’ betekent of ‘Batavia’, de naam die de Nederlanders aan de stad gegeven hebben, je bekend voor. West Java werd in het verleden de regio/gemeente ‘Sunda’ genoemd. Tegenwoordig kom je deze naam nog vaak tegen in Indonesische restaurants en ook ter plekke vind je veel Sudanese warungs. Het eten uit deze regio is één van de populairste van Indonesië en zeker de moeite waard om te proberen. Bij nacht telt Jakarta zo’n 10.000.000 inwoners. Maar overdag kun je daar rustig 2 of 3 miljoen mensen bij optellen. Veel mensen werken in de stad maar wonen in omringende steden zoals Bogor. Het is daarom ook dat je niet tijdens de spits de stad in of uit wilt rijden. Spits tijden: 07:00-11:00 vanaf een uur of 15:00 tot een uur of 21:00.

Wat wel te doen in Jakarta

Als je niet vast staat in de file dan is het de moeite waard om de haven ‘Sunda Kelapa’ te bezoeken. Eén van de belangrijkste havens in Indonesië die in 1619 tot 1942 onder Nederlands regime is geweest. Tijdens een bezoekje aan het nationale museum leer je meer over de strijd die Indonesië geleverd heeft voor zijn onafhankelijkheid. Verder nodigt het oude stadscentrum ‘Batavia’ uit om rond te slenteren. Je ziet hier veel Nederlandse architectuur zoals de grachten met ophaalbruggen en uiteraard de oude gebouwen.

indonesie-java-jakarta-batavia

Via Bogor naar Pelabuhan Ratu

Een leuke afwisseling met de grote steden en de geschiedenis die deze laten zien, is de natuur in Pelabuhan Ratu. Een klein vissersdorpje op ongeveer een uur of 5 á 6 rijden ten zuiden van Jakarta. Je kunt in Bogor nog een stop inlassen om de botanische tuinen te bezoeken of je rijdt meteen door naar Pelabuhan Ratu. Een leuke overnachtingstip voor deze regio is Kuda Laut. Leuke bungalows verspreidt over een grote tuin die direct aan zee ligt. Op de achtergrond heb je ongerepte jungle waar je fantastische hikes kunt maken overdag. En het strand nodigt uit voor mooie sunset wandelingen. In Kuda Laut hebben ze hele leuke jungle en strand routes ontwikkeld die je met een guide kunt lopen. In het regenseizoen is het niet aan te raden omdat de paden in de jungle dan best glad kunnen zijn.

indonesie-java-pelabuhan-ratu indonesie-java-pelabuhan-ratu-bootjes

Saung Angklung in Bandung

Vanuit Pelabuhan Ratu rijd je terug naar het noorden, naar de stad Bandung. Zelf ben ik niet zo enthousiast over de Indonesische steden, m.u.v. Yogyakarta, en Bandung deed het voor mij dus ook niet echt. Wat wel een echte aanrader is, en daardoor zeker de moeite waard om in Bandung te verblijven, is de Angklung show. Een Angklung is een muziekinstrument van bamboe met twee gestemde bamboekokers. Wanneer je het instrument heen en weer schudt komt er een warm geluid uit. Nadat je eerst een show krijgt worden alle toeschouwers aan het einde betrokken bij de voorstelling en speelt de hele zaal, inclusief jijzelf, aan het einde nummers als ‘Bohemian Rapsody’.

 

Bandung: nu je er toch bent

Bij de Indonesiërs zelf staat Bandung bekend als de shopping city. In het weekend trekken mensen vanuit alle uithoeken naar Bandung om kleding te shoppen. Voor ons Nederlanders is het vooral interessant om een wandeling langs Jl. Asia Africa te maken waar je veel Nederlandse architectuur terug ziet. Het blijft toch gek om in Indonesië rond te lopen en daar ineens langs ‘warenhuis de Vries’ te wandelen. Wanneer je van wat meer actie houdt kun je de vulkaan ‘Tangkuban Perahu’ beklimmen.

De Green Canyon in Pangandaran

Vanaf Bandung kun je ervoor kiezen om met de trein naar Centraal Java te gaan. Wanneer je liever over land wilt reizen is Pangandaran een leuke stop. Accommodatie in dit dorp is eenvoudig, heb er dus geen hoge verwachtingen van. Naast een kustdorp is Pangandaran ook een natuurreservaat. Maak zeker de boottocht door de Green Canyon. In een bootje vaar je over de Cijulang rivier, langs dorpjes en door de groene canyon. Een verfrissende duik in de rivier hoort er ook bij!

indonesie-java-pangandaran-green-canyon

Route tip!

Of je nu over land of met de trein van west naar centraal Java reist, de meeste mensen stoppen eerst in Magelang om de Borobodur te bekijken om van daaruit door naar Yogya en Solo te reizen. Zelf vind ik het leuker om eerst Yogya te bezoeken, vervolgens de Borobodur en dan via een schitterende route tussen de vulkanen Merapi en Merbabu naar Solo te reizen. De Prambanan kun je dan vanuit Yogya of Solo bezoeken.

De leukste stad van Indonesië: Yogyakarta

Als er een leuke Indonesische stad bestaat dan is het Yogyakarta wel! Het is een studentenstad met veel kunst, goede restaurants en leuke bars. Er zijn ook heel veel dingen te zien voor ons reizigers. Als je van kunst houdt is het Affandi museum een echte aanrader. Affandi was één van Indonesisch meest geroemde kunstenaars. Het museum bevindt zich in het vroegere huis van de schilder waar hij in de achtertuin begraven ligt. Andere highlights van de stad zijn het paleis van de Sultan; kraton en de winkelstraat Malioboro. Voor de leukste barretjes en cafeetjes is Jalan Tirtodipuran je beste optie. Je hebt er zowel veel Westerse keuzes als lokale restaurants.

Rondom Yogyakartga

Er is genoeg in en rondom Yogya te doen om er een nacht of drie, vier te verblijven. Zelf vond ik het leuk om vanuit Yogya een nabij gelegen Javaans boerendorpje te bezoeken, bijvoorbeeld het dorp Candran. Je fietst het dorp rond – of je gaat per becak – en je krijgt uitleg over de rijst productie en hoe lokale lekkernijen, zoals kroepoek, gemaakt worden. Een andere must in de omgeving van Yogya is uiteraard een bezoek aan de grootste Hindu tempel van Indonesië. De Prambanan tempel ligt ten oosten van de stad. Veel mensen bezoeken de tempel op weg naar Solo. Maar wanneer je dus kiest voor mijn route suggestie hierboven, dan kun je de tempel bezoeken tijdens je verblijf in Yogya.

indonesie-java-prambanan indonesie-java-platteland-candran

De Borobodur in Magelang

Vanuit Yogya rijd je door naar Magelang. In Magelang zelf is niet heel veel te zien. Wanneer je er aan het einde van de middag aankomt, is het perfect om ergens lekker wat te eten en op tijd je bed in te duiken om er de volgende ochtend vroeg uit te gaan voor de Borobodur sunrise. Er is één hotel die je de mogelijkheid biedt om de Borobodur bij zonsopgang te bekijken zonder dat je er om 3 uur ’s nachts je nest voor uit hoeft. Als je in het Manohara hotel verblijft dan slaap je op vijf minuten loop afstand van het tempel complex. Je betaalt er wel iets extra’s voor maar het is wel zo aangenaam. Vooral wanneer je later tijdens je reis door Java misschien wel de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan wilt zien. Dan heb je geen optie om later je bed uit te komen en gaat je wekker dus wel om 1 uur ’s ochtends!

indonesie-java-yogyakarta-borobodur

Magische zonsopkomst over de stupa’s

We schreven al eens eerder over het wegdromen bij de zonsopkomst tijdens de Borobodur en het is niet voor niets dat ik het nu ook noem. Op een reis door Indonesië, of zelfs door bijna elk ander zuidoost Aziatisch land, word je overspoeld door tempels. Voor ons Westerlingen is de lol aan de tempel bezoeken er vaak snel vanaf. Voor mij was de ervaring van de zonsopkomst over de stupa’s en de Boeddha beelden heel magisch en één die me altijd bij zal blijven. Doen dus!

Tussen de Merapi en Merbabu door op weg naar Solo

De route van Magelang naar Solo, voorheen Surakarta, is een hele speciale. Je rijdt tussen de twee vulkanen Merapi en Merbabu door. Het is een relatief smalle weg, geen winkeltjes langs de kant van de weg maar mooie vergezichten. De vulkanen op de achtergrond geven een perfect decor. Het is geen drukke weg, je ziet overal rijstvelden en hier en daar mooie stukken jungle.

indonesie-java-malang-thee

Verken de buitenwijken van Solo per fiets

Solo heeft een aantal interessante paleizen die de moeite waard zijn om te bezoeken maar het allerleukste vond ik het om de stad met de fiets te verkennen. En dan niet het drukke gedeelte van de stad. Je fietst door de lokale wijken van de stad, gaat met een pondje de rivier over naar de rustigere delen van Solo waar je letterlijk een kijkje bij de mensen thuis neemt. Kindertjes rennen je enthousiast achterna en poseren graag voor de foto. De tocht duurt zo’n vier uur en is vrij exclusief, omdat het door een oud, Nederlands sprekende, tour guide georganiseerd wordt. Het is dus niet iets wat je overal kunt kopen. Wanneer je geïnteresseerd bent dan raad ik je aan om met het lokale agentschap Asialink Holidays contact op te nemen. Zij kunnen de fietstocht voor je organiseren.

indonesie-java-solo-fietsen

Van centraal Java door naar oost Java

Deze route door west en centraal Java kun je verlengen met een reis door verrassend oost Java. De beschreven reis in verrassend oost Java focust zich vooral in en rondom Kalibaru en Sukamade. Om de afstand van Solo naar Kalibaru te overbruggen kun je een stop maken in Malang. Malang wordt ook wel de appel stad genoemd. De stad ligt wat hoger en is daardoor koeler en perfect voor het verbouwen van appels maar ook vind je hier thee plantages. Vanuit Malang kun je de beroemde Bromo vulkaan bezoeken. Deze wordt vaak bij zonsopkomst beklommen. De bekendste vulkaan van Java is vooral bijzonder omdat hij in een zandzee van zo’n 10 kilometer doorsnee ligt.

indonesie-java-bromo-zonsopkomst

+ There are no comments

Add yours