Verrassend Oost Java


Reizigers verblijven vaak maar 1 nacht in het oosten van Java, op doorreis naar het populaire Bali. Hierdoor missen ze de verassingen die Oost Java te bieden heeft. De meest oostelijke provincie van Java is maar 30 minuten per ferry verwijderd van Bali. De ferry gaat de hele dag door, maar voordat je opstapt, zorg er dan voor dat je het maximale uit deze regio gehaald hebt. De IJen vulkaan met de hike naar het ‘blue fire’, ontdek Kalibaru per dokar, wissel een paar woorden met de vissers op de verlaten stranden en zet schildpadden uit op turtle beach!

Indonesia-Java-Sukamade-Jeep-tour

Zeeschildpadden broederij in Sukamade

Vanuit Kalibaru of IJen vertrekken diverse 2-daagse jeep tours naar het kleine dorpje Sukamade. Dit is geen tour die je op eigen houtje kunt doen, je moet dus iets bij je ho(s)tel reserveren. Sukamade ligt verscholen aan ‘turtle beach’ waar na zonsondergang de grote zeeschildpadden het strand op komen om hun eieren te leggen. In de vroege ochtend vertrek je met een jeep richting Sukamade. De weg gaat dwars door de jungle over onverharde wegen. Onderweg maak je verschillende stops voor een wandeling, lunch op een verlaten strand en bezoek je rubber- en cacao plantages.

Indonesia-Java-rubber

Verlaten stranden en vriendelijke vissers

Het eerste deel van de route is ‘appeltje eitje’. Je rijdt nog over verharde wegen en maakt stops bij verschillende plantages zoals rubber en cacao. Wanneer je de zee bereikt wordt er een stop gemaakt op een verlaten strand wat ook een perfecte plek voor de lunch is. Goedlachse vissersmannen en -vrouwen zwaaien naar je en zijn nieuwsgierig wie er een kijkje komt nemen. De kans is zeer groot dat er geen andere ‘bule’ (is Indonesisch voor Westerlingen) tegen komt op het verlaten strand.

Indonesia-Java-fisherman Indonesia-Java-red-beach

Oost Java’s nationale park ‘Meru Betiri’

Wanneer je verder reist is het toch wel duidelijk waarom de tour in een 4-WD wordt uitgevoerd. Zodra je het nationale park ‘Meru Betiri’ binnenkomt vervolgt de nauwe weg al slingerend bergje op, bergje af. Tegenliggers zijn altijd een uitdaging want de weg is zo smal dat het altijd net wel/niet/wel lukt om elkaar te passeren. Een aanrader is om een stuk te lopen en de grappige makaak apen in de bomen te bekijken of, als je geluk hebt, zie je de hornbill (neushoornvogel). In 1997 zijn voor het laatst sporen van de Java tijger gevonden in het nationale park. Er zijn mensen die nog steeds geloven dat deze tijgersoort in het park woont, maar de realiteit is dat hij al in geen jaren gespot is. Vlak voordat je Sukamade bereikt moet je een rivier oversteken. Dit doe je gewoon in de jeep en is een super leuke ervaring! In het regenseizoen kun je de rivier niet met de 4-WD door crossen, dan steek je de rivier met een vlot over.

Indonesia-Java-Sukamade-motorbike-guys Indonesia-Java-Sukamade-Jeep-river

Accommodatie in Sukamade

Bij aankomst in Sukamade is het afhankelijk wat je gereserveerd hebt. Er zijn namelijk twee accommodatie mogelijkheden. Eén op ongeveer 800 meter van het strand bij de broederij en de ander 5 minuten rijden daar vandaan. Beide accommodaties zijn zeer eenvoudig. Je deelt je kamer met andere mensen en waarschijnlijk sla je het douchen een dagje over. ‘s Avonds wordt er heerlijk voor je gekookt en ook de volgende ochtend staat er een simpel ontbijtje op je te wachten.

Door ons geselecteerde accommodaties in Sukamade:

Homestay
Jessie's Beach house
SARUNGAN | Gelegen vlakbij het strand, schone kamers met airco. Zwembad aanwezig.
Villa
Villa Kendi
KALIBARU | Kamers met eigen terras en ventilator. Heel vriendelijk personeel. Mooi buitenzwembad.
Pension
Red Island Bungalows
PASANGGARAN | Simpele, maar authentiek pension vlakbij het strand met heel vriendelijke eigenaren. Surflessen mogelijk.

Indonesia-Java-Sukamade-accommodation

Op zoek naar eieren

’s Avonds vertrek je naar het strand. Het is er pikkedonker en je moet heel stil zijn om de schildpadden niet af te schrikken. Rangers gaan op zoek naar schildpadden en geven je een seintje wanneer ze er één gevonden hebben. Het is geen straf om te wachten want er is meestal een hele heldere sterrenhemel om je te entertainen. Zeeschildpadden zijn enorme beesten die tussen de 100 en 350 kilo wegen. Ze leggen hun eieren altijd op het strand waar ze zelf geboren zijn. Ze begraven hun eieren onder het zand en keren direct terug naar zee. Zodra de moederschildpad terug in zee is, graven de rangers de eieren uit en worden ze naar de broederij gebracht.

Indonesia-Java-Sukamade-turtle-eggs

Uitzetten van babyzeeschildpadjes

Het overleving percentage van de babyschildpadden was in het verleden 10%. Het is om die reden dat de eieren nu uit het zand gehaald worden en naar de broederij worden gebracht. Wanneer de babyschildpadjes sterk genoeg zijn, worden ze uitgezet. Het overlevingspercentage is sinds de broederij 90%! Er is alleen nog wel een ander obstakel voor de baby’tjes en dat zijn de roofvogels die op ze wachten bij het uitzetten… Na je ontbijt vertrek je met een emmer schildpadjes naar het strand waar je de kleintjes uitzet.

Indonesia-Java-Sukamade-turtle-hatchery Indonesia-Java-Sukamade-baby-turtles

Indonesia-Java-Sukamade-free-turtles

IJen vulkaan

Vanuit Kalibaru of IJen kun je de IJen vulkaan beklimmen. De vulkaan is 2.250 meter hoog en voor het laatst in 2013 gesloten geweest voor toeristen i.v.m. activiteit. De vroege ochtend is de beste tijd om de vulkaan te beklimmen. Met een jeep word je naar het startpunt gebracht en van daaruit klim je de weg omhoog. Reken op zo’n anderhalf tot twee uur voordat je de top bereikt hebt. Onderweg kom je zwaveldragers tegen die met, aan weerskanten van hun schouders, manden met zwavel de berg op en af klimmen. De zwavel wordt bij de rand van het meer gewonnen. Je ruikt het al van ver af. Wanneer je boven bent heb je een prachtig uitzicht op het turquoise kleurige meer.

Indonesia-Java-Ijen-vulcano

Mysterieus blauw vuur

Er is ook een mogelijkheid om ’s nachts de wandeling te maken zodat je op tijd bij de kam bent om af te dalen naar het blauwvuur. Een uitdaging maar ook zeker een aanrader is. Het blauwvuur is het beste te omschrijven als een mega grote gaspit. Het is alleen ’s nachts te zien en niet geheel zonder risico. Er liggen veel zwerfstenen op de weg naar beneden waardoor je goed moet opletten waar je je voeten neer zet.

Indonesia-Java-Ijen-lake

Ontdek Kalibaru met een Dokar

De leukste manier om Kalibaru te ontdekken is met een dokar! Cross het dorp door op verharde en onverharde wegen met paard en wagen. Kinderen proberen je op hun fiets bij te houden terwijl brommers je voorbij vliegen. Je ziet winkeltjes waar ze allerlei handeltjes verkopen en kleine warungs (eet tentjes) waar de locals tussen de middag hun nasi goreng eten.

Indonesia-Java-Kalibaru-dokar Indonesia-Java-Kalibaru-kids Indonesia-Java-Kalibaru

Plantages van oost Java

Kalibaru staat vooral bekend om de plantages. In de omgeving zijn veel rubber, cacao, koffie en kruiden plantages. Harnik plantage vond ik zelf de leukste om te bezoeken. Een ontzettend grote tuin waar je met een gids, of met ibu Harnik (de eigenaresse) door rond dwaalt en uitleg krijgt over de verschillende specerijen zoals gember, kaneel, vanille, nootmuskaat en peper. Ook wordt er een kokosnoot voor je ontleed en verzorgen de kindertjes uit de buurt een leuke dansvoorstelling.

Indonesia-Java-Harnik-plantation-herbs Indonesia-Java-coconut Indonesia-Java-Harnik-dance

4 Comments

Add yours
 1. Katia

  In September staat Indonesië ook op ons reisplan en willen we ook de tijd nemen om door Oost Java te reizen. Leuk dit hier te lezen, heb je tips voor tours die dit omvatten of advies rond vervoer en overnachting op basis van bovenstaande ervaring? Alvast bedankt!

  • Janneke

   Hi Katia! Wat leuk dat je in september naar Indonesie gaat. Zo’n ontzettend mooi land! Voor wat betreft de tour naar Sukamade om de schildpadden te zien, vanuit IJen en Kalibaru worden door bijna alle hotels deze tour wel aangeboden. Zelf heb ik het via het hotel Margo Utomo geregeld. Perfect verzorgd! Ook de klim naar de IJen vulkaan wordt door alle hotels aangeboden in IJen en Kalibaru. En de hotels in Kalibaru bieden de dokar tour ook aan. Dus als je al een hotel hebt in die regio, check dan even hun website voor de details van de tours die ze aanbieden :).

 2. Valerie

  Drie jaar geleden Java en Bali gedaan. 1 week Java (van Yogyakarta tot Kawah Iljen en Sukamade) en 1 week Bali.
  Java heeft me ongelooflijk verrast, vriendelijke mensen, lekker eten, prachtige omgeving, en bovenal zeer authentiek. Bali daarentegen is mij toch wat tegengevallen, ze zijn slachtoffer van hun succes geworden en de magie van het eiland is vervaagd.
  Een tip voor Java: er zijn heel wat geweldige trips (en workshops) bij ViaVia Yogyakarta. Ik heb zelf de East overland gedaan, maar ook in Yogya enkele trips met als favoriet een fietstocht langs dorpjes, rijstvelden en lokale bedrijfjes. Je kan ook een reis aanpassen naar jouw behoefte, zo hebben wij bij de East overland een trip toegevoegd naar de Kawah Iljen vulkaan. ViaVia heeft niet voor niets een prijs gewonnen voor beste reisorganisatie in Azië.

+ Leave a Comment