Meteen naar de content

Beleef het in Sukamade: babyschildpadjes uitzetten in Meru Betiri National Park op Java

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Indonesië

Java

Zuidoost-Azië

Het afgelegen dorpje Sukamade, Oost-Java, ligt verscholen aan ‘turtle beach’ waar na zonsondergang de grote zeeschildpadden het strand op komen om hun eieren te leggen. Vanuit Kalibaru of Ijen vertrekken diverse 2- or 3-daagse jeep tours naar het kleine dorpje Sukamade in Meru Betiri National Park aan de zuidkust van Java.

Dit is geen tour die je op eigen houtje kunt doen, je moet dus iets bij je ho(s)tel reserveren of boeken via een toursite als Viator. Ook zijn er een aantal reisorganisaties die de tour als bouwsteen aanbieden, zoals 333travel. In de vroege ochtend vertrek je met een jeep richting Sukamade. De weg gaat dwars door de jungle over onverharde wegen. Onderweg maak je verschillende stops voor een wandeling, lunch op een verlaten strand en bezoek je rubber- en cacao plantages.

Boek direct jouw 2-daagse tour naar Sukamade >>

jeep sukamade oost java

Verlaten stranden, hobbelige wegen en vriendelijke vissers

Het eerste deel van de route is ‘appeltje eitje’. Je rijdt nog over verharde wegen en maakt stops bij verschillende plantages zoals rubber en cacao. Zodra je Meru Betiri National Park binnenrijdt wordt de weg veel slechter. Je begrijpt nu waar die jeep eigenlijk voor nodig was. Je steekt met de jeep een rivier over en hobbelt verder door de jungle. Aangekomen bij de zee is het leuk om daar een stop te maken. Goedlachse vissersmannen en -vrouwen zwaaien naar je en zijn nieuwsgierig wie er een kijkje komt nemen. De kans is zeer groot dat er geen andere ‘bule’ (is Indonesisch voor Westerlingen) tegen komt op het verlaten strand.

Indonesia-Java-Sukamade-Jeep-river
Indonesia-Java-red-beach
Indonesia-Java-Sukamade-motorbike-guys sukamade-strand

Op zoek naar schildpaddeneieren

Als de avond valt, vertrek je naar het strand om een zeeschildpad te spotten. Verblijf je in het dorp Sukamade? Dan is het ongeveer een uur rijden voor je bij Sukamade Beach aankomt. De parkranger gaat op zoek naar een zeeschildpad, terwijl jij met de rest van de groep wacht op het seintje. Het is allemaal natuur, dus het blijft spannend of je daadwerkelijk een schildpad te zien krijgt, maar de kans is gelukkig best groot. Of deze zeeschildpad ook eieren gaat leggen, weet je ook nooit van tevoren, maar hopelijk heb je geluk! Ook al vindt de ranger ‘alleen’ maar een schildpad die geen eieren legt, dit is al een enorm spektakel. Je kunt dan kijken hoe het enorme beest (zo’n 150-350kg) zijn weg baant naar de zee en volgt hem totdat hij in zee is verdwenen. En dit allemaal in het pikkedonker, alleen de ranger gebruikt een zaklamp. Om de natuur te beschermen mag elke groep één schildpad bekijken (dus één schildpad per avond), daarna wordt het strand weer achtergelaten.

Indonesia-Java-Sukamade-turtle-eggs

Uitzetten van babyzeeschildpadjes

De volgende dag sta je vroeg op, krijg je een eenvoudig ontbijt bij je accommodatie en vertrek je weer naar Sukamade Beach. Bij het schildpadden opvangcentrum haal je de baby schildpadjes op die groot genoeg zijn om te worden vrijgelaten in de zee. Je krijgt een emmertje mee met ‘jouw baby’s’. Bij het strand aangekomen, mag je de babyschildpadjes op het strand neerzetten waar ze een paar honderd meter naar de zee toe moeten zien te overleven. Want gelijk hun eerste minuten in vrijheid liggen de bedreigingen al op de loer! Om babyschildpadjes uit te zetten is een ontzettend leuke en indrukwekkende ervaring.

sukamade java schildpadden-ei sukamade schildpadden opvang

Na het uitzetten wandel je weer terug naar het opvangcentrum. Je kunt ervoor kiezen om te wachten tot de rangers terug zijn van het strand met eventueel gevonden schildpaddeneieren. Deze eieren worden ingegraven in het opvangcentrum, zodat ze meer kans hebben om te overleven. Het is zeker een aanrader om hier even op te wachten, want een schildpaddenei zie je niet elke dag!

turtle beach sukamade
schildpadden Sukamade Sukamade java schildpadjes 

Accommodatie in Sukamade

Er zijn twee accommodaties in Sukamade, eentje bij het dorpje op circa vijf minuten rijden van het strand en eentje op zo’n 800 meter afstand van het strand. Beide zijn zeer basic (koud water, Indonesische douche + toilet) en verdienen zeker geen schoonheidsprijs. Neem eventueel je eigen lakenzak, handdoek, toiletpapier en klamboe mee. Het is misschien niet zo comfortabel allemaal, de activiteiten zijn dit discomfort zeker waard! De accommodatie zit ook inbegrepen bij deze tour. Bij je accommodatie krijg je een (simpele) maaltijd. Deze maaltijd zit ook inbegrepen bij de tour.

Boek direct jouw 2-daagse tour naar Sukamade of stel een rondreis samen met de bouwsteen Sukamade via 333travel.

Indonesia-Java-Sukamade-accommodation

Checklist voor je reis naar Sukamade

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van BESTEMMING. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen