Een traan en een lach in Phnom Penh, Cambodja


We schreven al eens over de mooiste tempels van Angkor, Cambodja’s grootste trekpleister. Maar de hoofdstad Phnom Penh is ook zeker een bezoekje waard. Verwacht echter geen bezoek die het warme vakantiegevoel nog maanden na tijd op zal roepen. De Cambodjaanse hoofdstad heeft veel te verduren gehad. De burgeroorlog is officieel in 1979 geëindigd maar Cambodja kent pas echt rust sinds 2003. Bij een bezoek aan Phnom Penh ontkom je niet aan de gruwelijke geschiedenis van het land. Toch is het meer dan de moeite waard, omdat je de cultuur van de Cambodjanen vandaag de dag er beter door zult begrijpen.

cambodja-phnom-penh-straat

Franse geschiedenis van Phnom Penh

De Fransen hebben tot midden jaren negentig Phnom Penh geregeerd. Dit is nog duidelijk te zien wanneer je door de stad loopt. Je ziet nog veel Franse koloniale herenhuizen langs de rivier. De kanalen in de stad zijn ook door de Fransen aangelegd en samen met het spoorwegnetwerk heeft dit ervoor gezorgd dat de stad bleef groeien en uitgebloeid is tot ‘de parel van Azië’. Door de Vietnamoorlog werd het platteland van Cambodja gebombardeerd en dat zorgde ervoor dat veel mensen naar de hoofdstad trokken. De stad begon andere vormen te krijgen en er ontstonden meer buitenwijken en achterstandsbuurten.

franse-kolonie-cambodja

Zwaar communistisch regime

Pol Pot en zijn Rode Khmer regime waren communisten en wisten in 1975 aan de macht te komen. Alle mensen moesten dezelfde voddenkleding dragen en mochten alleen eten wat en wanneer er toestemming gegeven werd. Zelfs het fruit van de bomen mocht je niet plukken om te eten, omdat dit als egoïstisch beschouwd werd. In de jaren dat Pol Pot en zijn Rode Khmer aan de macht stonden werden de mensen weer terug verjaagd naar het platteland om 12 tot 16 uur per dag op het land te werken om ’s werelds nummer één rijstexporteur te worden. Mensen met enige intelligentie werden door de rode khmer als bedreiging gezien en daarom gemarteld en vermoord. Dit ging zo ver als mensen die een bril droegen tot leraren en doctoren. De overige bevolking werd dus terug naar het land verjaagd en woonden in aftandse bamboe hutten, terwijl hun kinderen weggenomen werden en opgeleid werden tot soldaat. We hebben het nu over de jaren zeventig, nog geen vijftig jaar gelden!

cambodja-phnom-penh-familie-brommer

Stille getuigen van de burgeroorlog

In totaal zijn er zo’n 2.400.000 Cambodjanen uitgeroeid over een tijdsbestek van 10 jaar. Je kunt je voorstellen dat een bezoek aan de stad en de herinneringen hieraan geen fijne vakantiekriebels oproepen. In Phnom Penh zijn verschillende bezienswaardigheden die inzicht geven in de recente horror geschiedenis van het land. Verplichte stof voor iedere bezoeker.

Tuol Sleng (genocide) museum

Wat in een ver verleden een middelbare school was, is door de rode khmer omgebouwd tot martel en moord huis. Zo’n 20.000 mensen zijn op afgrijslijke wijze omgebracht in het Tuol Sleng gebouw. Wanneer je door de gangen loopt bekruipt je een vreselijk gevoel. De foto’s aan de muur geven je rillingen. De portretten zijn van mensen, vaak bruut mishandeld of al tot de dood gemarteld, vreselijke plaatjes. Dat in combinatie met de martel attributen die ‘tentoongesteld’ worden maakt dat je het liefst zo snel mogelijk wil doorlopen met dichtgeknepen ogen. Het enige wat ik me af kon vragen is ‘hoe is het mogelijk dat dit gebeurd is?’. Er is geen twijfel over mogelijk, de Cambodjanen hebben enorm geleden en het Tuol Sleng museum onderstreept dit.

cambodja-phnom-penh-tuol-sleng-genocide-museum-prikkeldraad cambodja-phnom-penh-tuol-sleng-genocide-museum-martelkamer

Killing fields

Achterop een brommer ben ik naar de killing fields gereden wat zo’n 15 kilometer buiten de stad ligt. 86 Massagraven waar in totaal 8985 lichamen zijn gevonden van mensen die onder het regime van Pol Pot zijn vermoord. Wanneer je in stilte langs de grasvelden loopt kun je je niet voorstellen wat er hier gebeurd is. De omgeving is sereen, behalve een vogel hier en daar hoor je verder geen geluid. De bordjes ‘don’t walk through the mass graves’ en het monument vol met schedels zorgen echter wederom voor een luguber gevoel.

cambodja-phnom-penh-velden-des-doods cambodja-phnom-penh-massa-graven-bordje cambodja-phnom-penh-killing-fields cambodja-phnom-penh-massa-graven-schedels monument-killing-fields

Straatbeeld Phnom Penh vandaag de dag

Je ho(s)tel zal zich ongetwijfeld in de omgeving van de rivier bevinden, waar je allerlei restaurants en bars vindt. In de avond komen de meeste toeristen naar de boulevard voor ontspanning en een lekkere maaltijd. Phnom Penh is niet te vergelijken met andere Aziatische hoofdsteden zoals de metropolen Bangkok of Kuala Lumpur. Hoewel de stad zich heeft ontwikkeld, heeft het op de één of andere manier nog steeds een plattelandsgevoel. Ondanks de vele brommers en verkopers! Wat me opviel zijn de vele kinderen die je allerhande prullaria willen verkopen. Er zijn ook restaurants die gerund worden door straatkinderen. De kinderen krijgen les in koken en gastronomie en worden door voormalige straatkinderen opgeleid. Een supertof initiatief dus en alleen maar reden om dat te steunen.

sprinkhanen-eten markt-phnom-penh  cambodja-phnom-penh-straatkinderen

Koninklijke paleis en zilveren pagode

Een leuke manier om de stad te verkennen is met een becak afgewisseld met stukjes lopen. De bezienswaardigheden liggen op redelijke afstand van elkaar en het is dus goed te doen om in een rustig tempo een dag hiervoor uit te trekken. Het koninklijke paleis wordt nog steeds bewoond door de koning. Het paleis bestaat uit meerdere gebouwen en er zijn er een aantal die je mag bezoeken als toerist. Bij het optrekje van de koninklijke familie hoort ook de zilveren pagode. De pagode telt 5000 zilveren tegels en wordt daarom de zilveren pagode genoemd.

cambodja-phnom-penh-becak paleis-phnom-penh cambodja-phnom-penh-royal-palace-3koninklijk-paleis-phnom-penh

Nationale museum

Ten noorden van het koninklijke paleis vind je het nationale museum. In het museum vind je de best bewaarde collectie Khmer kunst. De bouw van het museum is door een Fransman ontworpen maar is in traditionele Khmer stijl gebouwd. De Khmer is een etnische groep die sinds de tweede eeuw in Cambodja wonen. Wanneer je in Angkor Wat rond loopt zul je zien dat er hier en daar beelden missen. Een groot deel van deze missende beelden zijn terug te vinden in het Nationale museum.

national-museum-phnom-penh

E-visum voor Cambodja aanvragen

Voor Cambodja heb je een visum nodig. Hierbij volstaat voor Cambodja een e-visum die je online tot wel 72 uur van tevoren kunt regelen via e-visums.nl. Het e-visum voor Cambodja is 90 dagen geldig waarvan je maximaal 30 dagen aaneengesloten in Cambodja mag verblijven. De kosten voor het e-visum Cambodja zijn € 54,95

Vraag je e-visum voor Cambodja hier aan >> 

Verder reizen door Cambodja en Zuidoost-Azië

Ga jij na Phnom Penh verder door Cambodja reizen? Lees dan ook onze tips voor, BattambangSiem Reap en Angkor Wat en bekijk onze reisroute door Cambodja. Vanuit Cambodja kun je bovendien goed verder reizen door ThailandLaos en Vietnam. Bekijk hier al onze artikelen over Zuidoost-Azië.

Ook naar Azië op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je Azië-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Welcome Pickups. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

1 comment

Add yours
  1. Tikva

    Mede door de verschrikkelijke geschiedenis en de mix van dingen om te doen en te zien blijft Cambodja toch een van de meest indrukwekkende landen om te reizen. Mooi geschreven artikel!

+ Leave a Comment