Meteen naar de content

Mandalay, Hsipaw trekking én de mooiste treinreis van Myanmar

jorijn mulder, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Jorijn

Myanmar

Treinreis

Wandelvakantie

Zuidoost-Azië

In het hart van Myanmar ligt de stad Mandalay. Voor veel Myanmar reizigers vormt deze stad niet meer dan een korte tussenstop als ze van Bagan naar Inle Lake (of andersom) reizen. Onterecht, want Mandalay is een plaats die een hoop te bieden heeft. Daarnaast is het ook nog eens de toegangspoort tot Myanmar’s ongerepte Shan State. Met een ouderwetse trein kun je vanaf hier namelijk een prachtige rit naar het dorpje Hsipaw maken. Vanuit Hsipaw heb je de mogelijkheid om een trektocht door de jungle te maken en de authentieke dorpjes van Shan State te ontdekken. Trek voor Mandalay en Hsipaw dus zeker wat dagen uit als je van plan bent een rondreis door Myanmar te maken!

Let op: dit artikel is geschreven in 2020. De veiligheidssituatie in Myanmar is op dit moment instabiel, het wordt daarom afgeraden om er op vakantie te gaan, ook al is het wel mogelijk. Bekijk het actuele reisadvies van MinBuZa.

Mandalay Hill Myanmar

Geschiedenis van Mandalay

Midden door Myanmar loopt de rivier Irrawaddy, die zijn oorsprong vindt in de bergen bij de grens met China in het noorden en uitmondt in de Andamanse Zee in het zuiden. Het is één van de grootste rivieren van Zuidoost-Azië en staat ook wel bekend als “de weg naar Mandalay”.  Maar de plaats Mandalay is nog helemaal niet zo lang geleden gesticht, namelijk in 1857, onder de officiële naam Yadanabon. Dat de stad Mandalay wordt genoemd is te danken aan de ligging nabij de zogeheten Mandalay Hill.

Boeddhistische voorspelling

De aanzet tot het bouwen van de stad zou een voorspelling van de Boeddha zijn geweest. Deze luidde dat er exact op het 2400 jarige jubileum van het boeddhisme op die locatie een metropool zou ontstaan. De toenmalige koning Mindon gaf gehoor aan deze voorspelling en gaf opdracht tot het bouwen van een nieuwe hoofdstad, wat Mandalay van 1861 tot 1885 is geweest. Tijdens de Britse bezetting verschoof het commerciële en politieke centrum van het land echter steeds meer naar Yangon. Het dieptepunt uit de geschiedenis van Mandalay was de Tweede Wereldoorlog, toen bombardementen de stad grotendeels verwoestten.

Mandalay Hill Myanmar

Culturele invloeden op Mandalay

Tegenwoordig is Mandalay nog altijd de belangrijkste stad van Noord-Myanmar, ondanks de in 2006 gestichte nieuwe hoofdstad Naypyidaw. De bevolking van Mandalay bestaat inmiddels voor 40-50% uit etnische Chinezen, die vooral in de jaren ’90 voor een grote groei van de stad hebben gezorgd. Chinese festivals en gebruiken zijn dan ook sterk vertegenwoordig in de stad, en de Chinezen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de economische heropleving van het stadscentrum. Dankzij de geschiedenis en de daarbij horende verschuivingen in bevolkingssamenstelling, is Mandalay tegenwoordig een interessante mengelmoes van culturele invloeden geworden.

Mandalay-Palace-Myanmar

De mooiste bezienswaardigheden van Mandalay

Mandalay is de op één na grootste stad van Myanmar. Met “slechts” zo’n miljoen inwoners komt Mandalay niet in de buurt van de omvang van Yangon, maar desondanks is ook deze stad erg uitgestrekt. Afstanden tussen bezienswaardigheden in Mandalay zijn vaak groot en het is dus zeker aan te raden om de langere afstanden met een tuktuk of taxi af te leggen.

Mandalay Hill

Het meest in het oog springende oriëntatiepunt van de stad is Mandalay Hill. Deze 240 meter hoge heuvel ligt ten noordoosten van het centrum en biedt een geweldig uitzicht over de stad. Je moet flink wat trappen lopen voor je boven bent, maar onderweg omhoog kom je een hoop interessante dingen tegen. Zo is de hele heuvel bezaaid met boeddhistische pagodes en kloosters.  Bereid je dus voor op een hoop nieuwsgierige jonge monniken die jou als westerling maar al te graag even van dichtbij bekijken. Ook vind je er geïmproviseerde huisjes, winkeltjes, en tentjes waar astrologen voor een paar kyat je toekomst blootleggen. Het beste moment om Mandalay Hill te bezoeken is tegen het eind van de middag, zodat je eenmaal boven de zonsondergang in alle glorie kan aanschouwen.

Mandalay Hill Myanmar

City Palace

Eén van de andere bezienswaardigheden van Mandalay waar je niet omheen kan is het stadspaleis, dat tussen Mandalay Hill en het stadscentrum in ligt. Het oorspronkelijke paleis is grotendeels verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, dus ongeveer alles wat er nu staat is in de vroege jaren ’90 gebouwd. Feitelijk is het dus een replica van het daadwerkelijke paleis zoals het in de 19e eeuw gebouwd is. Dit neemt echter niet weg van de ervaring en pracht en praal, aangezien er bij de renovatie erg trouw is gebleven aan de originele ontwerpen en inrichting. Er is voor toeristen maar één toegangspoort tot het complex, deze bevindt zich aan de oostkant. Als je je aan de westkant bevindt, waar de meeste hotels zijn, is het bijna een uur (!) lopen naar de andere kant, dus verkijk je daar niet op. Het paleis is elke dag geopend en kaartjes kosten 10.000 kyat (iets meer dan 6 euro).

U Bein Bridge

In het zuiden van Mandalay ligt Amarapura, wat vroeger een aparte stad was, maar tegenwoordig is het onderdeel van Mandalay. In Amarapura is de U-Bein brug te vinden, dit is met 1,2 kilometer de langste teakhouten brug ter wereld. De lokale bevolking, waaronder heel veel monniken, gebruiken deze brug dagelijks. Vooral een bezoek bij zonsopgang of zonsondergang biedt de kans tot het maken van prachtige foto’s. Aanrader: huur een vissersbootje van één van de vissers en vaar een stuk over de Irrawaddy rivier in de buurt van de brug.

amarapura-mandalay-ubein-bru

Mingun Pahtodawgyi

Eén van de andere Mandalay bezienswaardigheden, dat in de buurt van de U Bein bridge ligt is Mingun Pahtodawgyi. Dit is een gigantische ruïne die zo’n tien kilometer ten noorden van de stad ligt, aan de andere kant van de Irrawaddy rivier. Het project tot de bouw van deze monumentale stupa werd in 1790 in gang gezet, maar vervolgens stopgezet vanwege een profetie. Deze voorspelde dat wanneer het bouwwerk voltooid zou zijn, de koning zou sterven en het land zou verdwijnen. Maar ook onafgemaakt is Mingun Pahtodawgyi een indrukwekkend bouwwerk en zeker een bezoek waard.

Ook leuk om te doen in Mandalay

 

De Myanmarese keuken en uitgaan in Mandalay

Ondanks dat het eten in Myanmar qua variatie en kwaliteit absoluut niet te vergelijken is met wat je in andere Zuidoost-Aziatische landen krijgt voorgeschoteld, maakt de kwantiteit dat gebrek enigszins goed. In Myanmar krijg je namelijk standaard (en gratis) zo’n vijf tot tien bijgerechten geserveerd, wat het eten hier tot een unieke ervaring maakt. Een aanrader is Ming-a-la-bar (een woordspeling die je nog wel vaker tegen zult komen), zowel de service als de kwaliteit van het eten is er namelijk erg goed.

Mandalay Ming-a-la-Bar

Wat betreft uitgaan is er in Mandalay niet erg veel te beleven. Bars en pubs zijn er eigenlijk niet, de cultuur van het land is ook totaal niet ingesteld op nachtleven. Er is ‘s avonds (elke dag om 20:30) eigenlijk slechts één noemenswaardige activiteit, namelijk een marionettenshow. De Mandalay Marionettes is een optreden door poppenspelers, die een traditionele dans uitvoeren door middel van de poppen. Aan het einde van de show is er de mogelijkheid om te leren hoe je de poppen kunt besturen. Een leuke ervaring die de ticketprijs (15.000 kyat, zo’n 9 euro) zeker waard is!

Mandalay Boeddha

Met de trein naar Hsipaw

Ondanks dat de treinreis van Mandalay naar Hsipaw (spreek uit: sie-paw) de laatste jaren in een soort toeristische attractie is veranderd, als mooiste treinreis van Myanmar, is de rit het alleen al om de uitzichten zeker waard. Met de bus naar Hsipaw gaan is een stuk sneller (zo’n 5 uur tegenover 10+ uur met de trein), maar dan mis je wel een bijzondere ervaring. Als je met de trein wilt gaan zul je natuurlijk eerst een ticket moeten kopen. Dit kan op het treinstation van Mandalay, waar het meestal vrij rustig is. Een ticket kopen is dus zo gepiept. Je betaalt voor een “upper class” ticket slechts € 2,50. In deze klasse zit je in comfortabele leunstoelen, wat voor zo’n lange rit geen overbodige luxe is. Kijk echter niet gek op als je de coupé uitsluitend deelt met andere toeristen.

Trein Mandalay Hsipaw Myanmar

Het Gokteik viaduct

De trein vertrekt om 4 uur ‘s ochtends (doe een warme trui aan!) en rijdt in een laag tempo naar Hsipaw. Onderweg is er soms een korte stop, als dit bij een dorpje is zullen de inwoners meteen naar de ramen rennen om je wat te eten of drinken te verkopen. Op ongeveer de helft van de rit rijdt de trein over het Gokteik viaduct, dit is het hoogtepunt van de treinreis naar Hsipaw en de machinist zal hier ook even halt houden voordat hij het viaduct overgaat. Het viaduct is in 1901 door de Britten gebouwd en geldt nog altijd als één van de hoogste ijzeren spoorwegviaducten ter wereld. Afhankelijk van hoe voorspoedig de reis verloopt, kom je ‘s middags of aan het begin van de avond in Hsipaw aan.

Tip: Tussen Mandalay en Hsipaw in ligt het oude koloniale dorpje Pyin Oo Lwin, als je tijd hebt is dit zeker een leuk plaatsje om een dag te vertoeven. Vanaf hier kan je met de trein verder naar Hsipaw.

Trein Mandalay Hsipaw Myanmar

Checklist voor je reis naar Myanmar

Hsipaw

Hsipaw zelf is maar een klein dorpje en naast de dagelijkse markt valt er niet erg veel te beleven. Het aanbod aan eetgelegenheden en overnachtingsplekken is klein en de meeste reizigers blijven hier dan ook maar een nacht. Naar Hsipaw kom je in de eerste plaats ook niet voor het dorp zelf, maar voor het hiken door de jungle en het ontdekken van de omliggende omgeving.

Hsipaw trekking

Hsipaw ligt namelijk middenin de Shan State van Myanmar. Dit is met gemak de grootste deelstaat van het land en bestaat voor het grootste deel uit jungle. Verspreid over het gebied liggen kleine dorpjes en nederzettingen. Vanuit Hsipaw kun je met een groep en een gids een drie- of vierdaagse trektocht door de jungle maken. Je overnacht bij mensen thuis in de dorpjes, deze zullen je hartelijk ontvangen en ‘s avonds voor je koken. Bedenk wel dat de dorpjes waar je slaapt super basic zijn en voorzieningen amper aanwezig. Slapen doe je dus op een matje op de grond en de douche bestaat uit een emmer koud water. Zorg dat je in ieder geval muggenspray, stevige schoenen, een dikke trui en eventueel een lakenzak bij je hebt!

Hike Hsipaw Shan State

De jungle van Hsipaw

Overdag zul je met de groep en je gids(en) de jungle in trekken. Waar je precies heen gaat en wat je gaat doen is afhankelijk van je tourbedrijf en je gids. Een echte aanrader is Firefly, een lokaal familiebedrijfje waarvan alle gidsen oorspronkelijk uit de bergdorpjes komen die je zult bezoeken. Ze spreken vloeiend Engels, hebben duidelijk plezier in hun werk en houden goed rekening met de wensen van de groep. In ons geval bezochten we onder andere een waterval, een klein schooltje, en lunchten we bij een riviertje in de jungle. Hierbij liet onze gids zien hoe hij zo’n beetje alles wat je maar kan bedenken van bamboe kon maken.

Hike Hsipaw Shan State

Hoe veilig is dit deel van Myanmar?

Shan State is de laatste jaren regelmatig in het nieuws gekomen. In 2016 en 2017 zijn er veelvuldig conflicten tussen het leger en verschillende etnische groeperingen geweest, ook in de buurt van Hsipaw. Belangrijk om te beseffen is dat er nu al langere tijd niets gebeurd is in de buurt van Hsipaw, en het dorp en de directe omgeving door de Rijksoverheid als veilig worden aangemerkt. De kans bestaat wel dat je bij sommige dorpjes nog bewapende wachtposten tegenkomt, schrik hier niet van!

Hike-Hsipaw-Shan-State

Door ons geselecteerde accommodaties in Mandaly en Hsipaw

Hoe kom je in Mandalay?

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Myanmar, dus je hebt minstens één overstap. Veel vluchten gaan via Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur, en je hebt de mogelijkheid om op Yangon of op Mandalay te vliegen. Vanuit Yangon reis je met de bus naar Mandalay, wat zo’n 10 tot 12 uur in beslag neemt.

Vind de beste vliegtickets naar Myanmar >>

Beste reistijd Mandalay en Myanmar

Het grootste deel van Myanmar kent een tropisch klimaat, wat inhoudt dat er een droog seizoen en een regenseizoen is. Het regenseizoen loopt van half mei tot en met half oktober en is de minst geschikte periode om het land te bezoeken. Maar ook het droge seizoen, waarin temperaturen soms oplopen tot wel 40 graden, is niet ideaal. De beste reistijd voor Myanmar is dus tussen deze seizoenen in, als de ergste regen voorbij is, maar het nog relatief “koel” is. Dit zijn de maanden december tot en met februari. Dit is ook een geschikt moment om Mandalay te bezoeken en de Hsipaw trekking te doen.

Verder reizen door Myanmar

Zijn Mandalay en Hsipaw onderdeel van een langere reis door Myanmar? Lees dan ook onze reisroute voor een rondreis Myanmar, onze tips voor Bagan en de stranden van Myanmar.

Visum Myanmar aanvragen

Ga je naar Myanmar, dan heb je een visum nodig. Hierbij volstaat een e-visum. Je kunt dit eenvoudig online regelen via een visumbureau als e-visums.nl. Je betaalt dan € 69,95 en hebt het visum binnen 72 uur (maar vaak al binnen 48 uur) in je mailbox. Goedkoper is het om het rechtstreeks bij de overheid van Myanmar te regelen. Voordeel van een visumbureau is dat je jouw aanvraag via een eenvoudig formulier in het Nederlands kunt doen en dat deze voor je gecontroleerd wordt op fouten. Ook kun je betalen met iDeal.

Direct visum aanvragen >>

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen