De bezienswaardigheden van onontdekt Belgrado, Servië


Het is misschien niet de eerste Europese stad die in je opkomt als je een stedentrip wilt gaat maken, maar eigenlijk is dat jammer. De hoofdstad van Servië, Belgrado, is namelijk echt wel de moeite waard om een weekend heen te gaan. De stad heeft een interessante geschiedenis en deze verschillende invloeden zie je terug in het straatbeeld. Ja, in de buitenwijken vind je zeker de typerende betonflats, het beeld dat veel mensen van het Oostblok hebben. Maar richting het centrum en rondom de rivier vind je veel gezellige cafeetjes, hippe (cocktail)bars en prachtige gebouwen in klassieke art nouveau stijl. Belgrado heeft vele bezienswaardigheden. En een groot voordeel van Belgrado, het is nog een heel betaalbare citytrip bestemming ook!

weekend-belgrado

1. Start met een rondje in tram 2

Om de stad te leren kennen, kun je je citytrip beginnen met een rondje in tram 2. Deze tramlijn rijdt een rondje door de hele stad, je kunt om de 10 minuten opstappen. Een kaartje kost nog geen 2 euro, een goedkope en leuke manier om een eerste indruk van Belgrado te krijgen dus! Je kunt op veel verschillende plaatsen opstappen, je kunt kijken op de trambordjes waar hij stopt. En natuurlijk uitstappen bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Belgrado. Een stadsplattegrond van Belgrado op het vliegveld halen is ook een goed idee, hier staan ook de tramlijnen op.

Checklist voor je reis

Vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Niks vergeten? Bestel al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering

2. Wandel langs de bezienswaardigheden van Belgrado tijdens een ‘free tour’

Wil je liever wat meer achtergrondinformatie bij de bezienswaardigheden van Belgrado? Wandel dan mee met een free walking tour, deze start elke dag om 10.30 uur op het belangrijkste plein van Belgrado, Republic square. In een paar uur zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van Belgrado en luister je naar bijzondere verhalen over de stad. Aan het eind van de tour geef je een bedrag aan de gids wat je zelf passend vindt.

belgrado-citytrip-servie

3. Bezoek de kathedraal van de Heilige Sava

Belgrado heeft veel mooie kerken om te bewonderen, de meest mooie exemplaren zijn Servisch-orthodox. De Saint-Sava kerk is één van de grootste orthodoxe kerken in Europa, met plaats voor 10.000 mensen. De kathedraal is niet alleen groot, maar ook een heel mooi gebouw om te zien met zijn fonteinen en groene koepels.

4. Winkel in Kneza Mihaila street

Hou je van shoppen? Dan is Kneza Mihaila street, één van de oudste straten van Belgrado, de place to be voor jou. Je vindt hier veel (grote) winkels. Ook als je niet van winkelen houdt is Kneza Mihaila street trouwens een mooie straat om doorheen te wandelen, er zijn veel mooie gebouwen om te bekijken. Ook vind je aan het einde van de straat het Belgrado fort en kun je opstappen op tramlijn 2, deze leidt je langs alle bezienswaardigheden van Belgrado.

Belgrado-winkelen-citytrip

5. Geniet van het uitzicht vanaf het Belgrado fort

Tijdens je stedentrip Belgrado mag een bezoekje aan het Kalemegdan fort niet ontbreken. De beste tijd van de dag om dit bezoek te plannen is met zonsondergang. Vanaf het fort van Belgrado heb je misschien wel het mooiste uitzicht over de stad. En daarnaast is het ook nog eens een fijne plek om even te relaxen, want bij het fort vind je een heerlijk park. Het fort is dan ook een geliefde plek om de zonsondergang te bekijken. Verder kun je hier zowel de voor- als de achterkant bekijken van het standbeeld van ‘de naakte soldaat’ Victor, één van de symbolen van Belgrado.

belgrado-fort

6. Neem de bus naar Zemun

Zemun, gelegen 7 km van het centrum in het uiterste noordwesten van Belgrado, voelt eigenlijk niet als onderdeel van Belgrado. En dat klopt, tot 1920 was Zemun ook een zelfstandige stad, een onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Dit zie je ook wel terug aan Zemun, als je het kerkje in het centrum ziet, waan je je zomaar in Oostenrijk! Vanaf de Gardos toren heb je een mooi uitzicht. Langs het water vind je veel terrasjes waar je kunt eten.

Accommodaties in Belgrado

Door ons bezocht
Airbnb Appartement
Apartman Sofi
BELGRADO | Appartement op loopafstand van het kasteel. De eigenaar geeft je zelfs een wifi dongle die je mee kunt nemen de stad in!
Budget hostel
White Owl Hostel
BELGRADO | Dit hostel ligt in de gezellige bohemian wijk Skadarlija en op loopafstand van alle bezienswaardigheden.
Bed & Breakfast
Villa Petra
ZEMUN | Verblijf je liever in Zemun en zoek je een b&b inclusief ontbijt? Dan is dit, volgens de reviews, de place to be!

7. Drink een rakija of cocktail op een terrasje langs de Sava en duik het nachtleven in

Het nachtleven van Belgrado speelt zich in de zomer grotendeels af rondom de rivier de Sava. Je vindt er drijvende terrassen die tegen middernacht veranderen in clubs. Maar ook voor de nacht valt is het erg leuk rond de rivier op de terrasjes, je kunt er lekker eten, of een cocktail drinken en zonsondergang kijken.

sava-cocktail-belgrado

Nog een extra tip zou het Stadsstrand Ada Ciganlija kunnen zijn. Helaas hadden we hier zelf geen tijd meer voor. Ben jij hier wel geweest? Laat het ons weten en we voegen de ervaring toe!

+ There are no comments

Add yours