Meteen naar de content

Review Biolite Firepit: een rookvrije vuurkorf en bbq in één

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Kampeerartikelen

Kamperen

Reviews

Geef toe, het is toch heerlijk: op een mooie zomeravond lekker een vuurtje stoken? Of als je aan het kamperen bent natuurlijk. Ik heb persoonlijk veel mooie herinneringen aan avonden bij een knapperend kampvuur. Het liefst stook ik dus af en toe ook een vuurtje in mijn achtertuin, maar een vuurkorf geeft vaak zoveel rook dat ik me een beetje bezwaard voel tegenover de buren. Toen ik het filmpje van de BioLite FirePit voorbij zag komen werd ik dus meteen enthousiast, een rookvrije vuurkorf waar je ook op kunt barbecuen? En die je overal mee naar toe kunt nemen? Die moest ik testen!

De BioLite FirePit in een notendop

De BioLite FirePit heeft twee basisfuncties: je kunt hem gebruiken als vuurkorf of als barbecue. Bij beide functies zorgt de ingebouwde ventilator er samen met de vormgeving van de FirePit voor dat je vuurtje of barbecue snel brandt én minder rookt (hierover later in deze review meer). Bovendien heb je geen last van vuurspetters, waardoor je de FirePit op vrijwel elke ondergrond, zelfs op het gras, neer kunt zetten zonder sporen achter te laten. De afneembare ventilator van de FirePit kun je hoger of lager zetten, op deze manier heb je controle over je vuur. Je wisselt tussen vuurkorf en bbq door het rekje in de FirePit in een andere stand te zetten. De FirePit is verder (voor zijn formaat) licht van gewicht en daardoor ook goed te verplaatsen en in de auto mee te nemen. De pootjes van de FirePit zijn inklapbaar.

Hoe de BioLite FirePit werkt

De werking van de BioLite FirePit is eenvoudig. Je legt het metalen rekje op de gewenste stand; hoog (bij gebruik van kolen) of laag (bij het gebruik van houtblokken). Vervolgens leg je de kolen/houtblokken in de FirePit en steek je deze aan zoals je normaal ook doet. In mijn geval maakte ik mijn houtvuurtje aan door een aanmaakblokje in stukjes te verdelen tussen wat kleinere houtjes en deze aan te steken. Vervolgens zet je de ventilator op de gewenste stand om het vuur snel op te stoken. Daarna leg je twee houtblokken op het vuur. Al met twee/drie houtblokken heb je een mooi kampvuurtje in de FirePit, je hebt dus veel minder hout nodig dan bij een normaal vuur in een vuurkorf. Als je op de FirePit wilt gaan grillen kun je het bijgeleverde rooster bovenop leggen. Gebruik je hem als vuurkorf, dan kun je het bovenste rooster weglaten.

firepit bbq

Barbecueën op de FirePit

Ik heb de BioLite FirePit twee keer getest als bbq (dus met kooltjes) en dit werkt prima. Barbecueën op de FirePit is eigenlijk niet heel veel anders dan op een ‘gewone’ barbecue, maar het voordeel is wel dat je de ventilator kunt gebruiken om de kolen snel op te stoken.  Ook heb ik er een keer op gekookt door de FirePit op te stoken met houtblokken, dat geeft mij wat meer het ‘outdoor-gevoel’. Ik ben geen barbecue purist, dus daarom houd ik mijn mening over dit onderwerp even beknopt. Voor iemand als ik, die het gewoon leuk vindt om buiten te koken en bakken zonder veel gedoe, is de FirePit ideaal. Hij nodigt namelijk heel erg uit om snel even een vuurtje te maken waarop je iets kunt bakken, ook na een werkdag. Hij is namelijk ook nog eens makkelijk schoon te maken (daarover verder op in deze review meer).

biolite firepit review

Van bbq naar vuurkorf

Wil je na het barbecueën je bbq ombouwen tot vuurkorf terwijl de kolen nog nagloeien? Dit is geen probleem. Je moet het rooster dan naar beneden verplaatsen met een tang. Handig hiervoor is de BioLite FirePoker. Dit is een vuurpook met haakje aan het uiteinde waarmee je heel eenvoudig het rooster verzet, ook als die heet is. Ik had deze zelf niet in huis, maar zie er wel de voordelen van in. Het gaat zonder ook prima, maar als je de Firepit veel gebruikt, is de FirePoker wel een goede aanvulling.

Extra’s voor de BioLite FirePit

Een nieuwe uitbreiding van BioLite op de FirePit is de Oventop. Met deze kap, die speciaal voor de Firepit ontworpen is, maak je  in een handomdraai van jouw barbecue een oven. Hiermee zorg je ervoor dat jouw vlees en groenten extra sappig blijven bij het grillen. Ook handig is de bakplaat, waarop je zelfs pannenkoeken en eieren kunt bakken!

Het ventilatorsysteem van de FirePit

Het vernuftige ventilatorsysteem van de BioLite FirePit werkt verbluffend goed moet ik zeggen. Doordat er luchtgaatjes in de hele FirePit aangebracht zijn, wordt het vuur heel gelijkmatig opgestookt. Geen eindeloos gewapper dus om je vuurtje harder te laten branden. Het ventilatiesysteem zorgt er ook voor dat de rook van het vuur omhoog geblazen wordt in plaats van rondom het vuur. Hier blinkt de FirePit echt in uit vind ik. De ventilator heeft verschillende standen, die je kunt bedienen met de knoppen op de FirePit zelf, of via een speciale app. De app heb ik niet gebruikt, ik zie hier de meerwaarde ook niet echt van in moet ik eerlijk zeggen. Een puntje dat wel genoemd moet worden is het feit dat de ventilator niet helemaal geruisloos is. Op de laagste stand is dit niet storend, maar op de turbostand hoor je hem zeker. Echter, gebruik je die maar heel af en toe, als je het vuur echt flink wilt opstoken. Heb je het vuur eenmaal goed brandend, kan de ventilator alweer uit of op de laagste stand.

firepit bediening

De accu opladen

De accu van de afneembare ventilator laad je op via een usb poort. Eénmaal opgeladen gaat hij vele stookbeurten mee, BioLite geeft zelf 24 uur aan, maar dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Ik heb de FirePit nu een keer of 5 gebruikt en heb de ventilator nog nooit op hoeven laden. Een leuk extraatje is dat je de accu van de ventilator ook kunt gebruiken als powerbank. Even snel je telefoon opladen op je kampeerplek kan dus, handig als je een kampeerplek zonder stroom hebt.

firepit

Formaat & gewicht van de FirePit

De BioLite FirePit is 68,5 x 33 x 40 cm en weegt 9 kilo. Je neemt hem dus niet even onder je arm mee, maar met z’n tweeën dragen gaat wel heel gemakkelijk. Aan beiden kanten van de FirePit zitten namelijk stevige handvatten. Zo kun je hem wel meenemen naar het park bijvoorbeeld. Om het draaggewicht hoef je dit namelijk niet te laten, dit valt juist heel erg mee. Ook in de achterbak van een auto past de BioLite FirePit met gemak. Dit is fijn omdat je hem dan ook mee kunt nemen naar een camping, strandje of naar vrienden bijvoorbeeld. Als je de FirePit vaak mee denkt te gaan nemen is het wel handig om de bijpassende draagtas aan te schaffen, die, zoals gezegd, geleverd wordt inclusief zonnepaneeltje om de accu van de ventilator op te kunnen laden. De pootjes kun je inklappen waardoor hij nog een stukje compacter wordt.

Hoe rookvrij is de FirePit?

BioLite promoot in het filmpje van de FirePit het ‘rookvrij stoken’ door middel van de FirePit. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, vuur zonder rook. Maar geheel realistisch is het niet. Vuur zonder rook bestaat namelijk niet, ook niet met een vernuftig apparaat als de FirePit. Alleen de slimheid van de FirePit zit hem in waar hij de rook heen laat gaan, namelijk naar boven. Op deze manier heb je er gewoon veel minder last van. Als ik de FirePit vergelijk met een gewone vuurkorf, is de vergelijking heel simpel. Met de vuurkorf moest ik naar mijn buren lopen om te vragen of ze geen overlast ondervonden, omdat ik het idee had dat ik de hele buurt uitrookte. Met de FirePit had ik dit gevoel niet. Ik hoefde geen ramen en deuren te sluiten, de rook blijft grofweg in een straal van één à twee meter rondom het vuurtje en lijkt ook beduidend minder aanwezig te zijn. Maar om te denken dat je kleding niet naar kampvuur ruikt aan het einde van een avond is een illusie, dat doet het wel, maar een stuk minder heftig.

Ikzelf vind dat echter geen reden om hem niet te willen aanschaffen, ik ben gewoon heel blij dat de rook beperkt wordt tot mijn eigen achtertuin. Naar een ruime (natuur)camping zou ik hem dus gerust ook meenemen, maar naar een camping waar de plaatsen heel dicht op elkaar staan niet (maar dat is sowieso niet echt mijn ding). De handvatten van de FirePit blijven overigens, ook als het vuur brandt, koud. Dit heeft als voordeel dat je hem makkelijk kunt verplaatsen, bijvoorbeeld om hem uit te laten branden als je barbecue of kampvuur klaar is. In onderstaande video kun je goed zien wat het ventilatorsysteem doet met de rook in de FirePit.

Het schoonmaken van de FirePit

De FirePit is gemakkelijk schoon te maken. Het rekje neem je uit de FirePit, deze maak je gemakkelijk schoon met een schuursponsje of staalborsteltje en ontvetter. De as die overblijft in de FirePit kun je eenvoudig afvoeren via het klepje aan de onderkant, waar je gewoon een bakje onder kunt zetten. Vijf á tien minuten, dan heb je de FirePit alweer klaargemaakt voor de volgende stooksessie.

Conclusie review BioLite Firepit

Ik ben echt enthousiast over de BioLite FirePit. Nog nooit zo vaak heb ik even snel, zonder gedoe een vuurtje gestookt in onze achtertuin, om vervolgens inclusief marshmallows, te genieten naast het vuur. Echt een vakantiegevoel krijg ik hiervan, heerlijk! De voordelen van de FirePit vind ik het gemak van het aansteken door middel van het ventilatorsysteem, het multifunctioneel gebruik als barbecue, het feit dat je hem ook in het gras kunt zetten zonder dat te ruïneren, de FirePit makkelijk schoon te maken is en dat je hem mee kunt nemen. En eerlijk is eerlijk, ik vind hem er ook gewoon tof uitzien. Hij misstaat niet op je terras.

Je betaalt hier echter ook wel voor, de verkoopprijs van € 249,95 is niet niks. En dit is dan gelijk misschien ook wel het grootste ‘nadeel’. Maar het plezier dat ik er nu al van heb gehad, vind ik dat de FirePit wel waard. Je betaalt voor veel kwaliteit en mogelijkheden. Daarnaast heb ik nog een klein puntje van kritiek, ik heb het idee dat de FirePit iets minder warmte afgeeft als je naast het vuur zit dan een ‘normaal’ kampvuur. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat niet alleen de rook, maar ook de warmte meer omhoog wordt geblazen. Voor de sfeer maakt dit niet veel uit, voor het comfort wel natuurlijk. Maar al met al…. mijn demomodel moet helaas weer terug naar BioLite, maar ik ben wel zo’n fan geworden dat ik hem zelf ga aanschaffen. Dat er nog maar veel lange zomeravonden mogen volgen!

Ook enthousiast? Bestel hier de BioLite Firepit >

Tip: meer kampeertips? Lees dan onze reviews over de Decathlon pop-up tent, de Omnia campingoven en over de aanschaf van een bell tent! Of lees meer tips voor een goede camping kachel.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen