Meteen naar de content

Veiligheid op reis: zo vermijd je tourist scams

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Backpacken

Reistips

Veilig op reis

Oké, helemaal voorkomen doe je het niet, maar met deze tips verklein je in ieder geval de kans dat je slachtoffer wordt van tourist scams. Waar je ook komt, en zeker in toeristische gebieden, komt het voor: het beroven of oplichten van toeristen. Toeristen zijn nu eenmaal een makkelijk doelwit. Maar hoe zorg je er nu voor dat jij een iets minder makkelijk target bent? En vooral, hoe zorg je ervoor dat je niet het slachtoffer wordt van diefstal?

tourist scams

1. Wees alert bij behulpzame locals

En dan bedoelen we niet alleen op shabby types. Nee, wees echt altijd alert. In bijna alle gevallen van zakkenrollen wordt er in groepen geopereerd. Een behulpzame local leidt je af en in een moment van onoplettendheid ben je je waardevolle spullen kwijt. Het kan iedereen zijn die jou probeert af te leiden. Van een lief oud vrouwtje tot een beleefde, nette man. Dat betekent natuurlijk niet dat je uit de buurt moet blijven van locals, maar hou je spullen wel even extra in de gaten. Ieder land kent zijn eigen afleidingstrucs. Een aantal voorbeelden:

Viezigheid op je kleding

Er wordt ‘perongeluk’ iets op je kleding gemorst, waarna men je probeert te helpen met schoonmaken. In een automatische reactie zet je jouw tas even op de grond om de vlek te bekijken. Maar door alle commotie er omheen is het wel heel erg makkelijk om je op zo’n moment te beroven. Wanneer dit gebeurt, hou je spullen bij je en loop gewoon stug door.

Het aanbieden van een roos of duivenvoer

Niet alleen op de Dam in Amsterdam, maar eigenlijk overal ter wereld komt deze truc voor. Men biedt je een roos of bijvoorbeeld duivenvoer (vaak op een plein met veel duiven) aan. Het lijkt alsof je dit gratis krijgt, maar eenmaal aangenomen moet je er wel voor betalen. Probeer hier dan maar eens vanaf te komen, zonder te betalen. Gewoon niet aannemen dus, want in sommige gevallen ben je na zo’n actie niet alleen de veel te hoge kosten voor die ene roos kwijt, maar ontbreekt er ineens veel meer uit je tas…

De weg wijzen aan ‘verdwaalde’ toeristen

Wanneer je ergens op een bus staat te wachten of duidelijk de weg aan het zoeken bent, kan het zomaar zijn dat die vriendelijke local je vraagt om je de weg te wijzen. In veel gevallen daadwerkelijk oprecht vriendelijk bedoeld, maar helaas in sommige gevallen is het een afleidingsmanoeuvre. Terwijl jou de weg gewezen wordt, steelt een medeplichtige jouw waardevolle spullen, of zelfs je volledige bagage. Ook hierbij geldt, hou gewoon je spullen in de gaten.

Wanneer je de truc doorkrijgt en voelt dat er iets aan de hand is. Laat dan merken dat je dit doorhebt. Pak je tas wat steviger vast of bescherm je broekzakken en kijk alert om je heen. Als de dieven zien dat je ze doorhebt, zullen ze al snel op zoek gaan naar een makkelijker doelwit.

2. Wees zelfverzekerd

Je bent in een vreemde stad, logisch dus dat je de weg niet weet. Toch is het niet altijd handig om midden op straat met een kaart (groot uitgevouwen) in je handen te staan om de weg te zoeken. Natuurlijk doen we dit allemaal wel eens, maar het maakt je wel een makkelijker doelwit. Door je wat zelfverzekerder door de straten te bewegen, val je minder op en ben je niet die ‘hulpeloze’ toerist. Dit kun je doen door bijvoorbeeld tijdens die lunch bij dat cafeetje even de weg te vragen aan de serveerster. Of je vooraf, bijvoorbeeld in het vliegtuig of op je hotelkamer, te verdiepen in de plattegrond en het OV-stelsel van de stad. Dat betekent natuurlijk niet dat je de weg uit je hoofd moet leren, maar het hebben van een aantal herkenningspunten en straatnamen helpt je snel vertrouwt te raken met je omgeving. Daardoor kom je al snel een stuk zelfverzekerder over.

3. Loop niet met waardevolle spullen te koop

Eigenlijk weet iedere reiziger dit wel, maar toch gebeurt het vaak genoeg dat men met dure horloges, sieraden en merkkleding de straat op gaat. Niet overal is dit natuurlijk een probleem, maar in veel gevallen geldt gewoon, je hoeft niet te laten zien wat er te halen valt. Je wilt natuurlijk af en toe een foto maken en zeker als je een passie hebt voor reisfotografie haal je daaarom af en toe een dure camera tevoorschijn. Maar dat betekent niet dat je hem ook pontificaal om je nek hoeft te hangen. Stop je camera, na het maken van de foto, gewoon weer weg. Ditzelfde geldt natuurlijk voor je telefoon.

4. Verdeel je geld

Soms is het handig grote bedragen te pinnen. Zeker als je  contant je ho(s)tel moet betalen, een tour gaat boeken of je ergens heengaat waarvan je niet zeker weet of je er geld kunt pinnen. Je ontkomt er soms gewoon niet aan. Buiten het feit dat iedere keer dat je geld opneemt ook gewoon geld kost natuurlijk. Veel geld op zak dus. Verdeel dit over je zakken en handbagage. Stop eventueel zelfs een briefje van $50,- onderin je grote bagage (voor noodgevallen). En hou altijd wat kleiner geld los op zak. Zo hoef je niet steeds al die flappen tevoorschijn te toveren als je een klein bedrag moet betalen. Zeker bij streetfood stalletjes of bijvoorbeeld op de markt wil je niet elke keer je portemonnee te hoeven pakken. Alle omstanders zien dan tenslotte waar jij hem weer opbergt. Even een briefje uit je zak trekken is dan net wat veiliger. En het grote geld? Stop dat in een moneybelt onder je kleding of in een veilig vakje (aan de kant van je lichaam) in je handbagage.

5. Verdiep je in je bestemming

Iedere stad kent zijn eigen tourist scams. Je zou zeggen dat iedere dief of oplichter zijn eigen truc verzint, maar dat is niet zo. Vooral omdat er veel in georganiseerde bendes wordt gewerkt is de straatcriminaliteit in ieder land of gebied samen te vatten in een paar bekende trucs. En die trucs staan gewoon in de meeste reisgidsen beschreven. Achterin de Lonely planet vind je bijvoorbeeld altijd een hoofdstuk Dangers & Annoyances (onder Directory) of Safe travel (in de nieuwere LP’s). In dit hoofdstuk staan de bekendste trucs van het land beschreven, maar ook waar en wanneer je extra voorzichtig moet zijn. Handig om even door te lezen dus! Zo weet je niet alleen precies wanneer je op je hoede moet zijn, maar voorkom je ook dat je in de gewoon irritante toeristentrucjes tuint (bijvoorbeeld een tuctuc chauffeur die je voor een prikkie wil rondrijden en voor je het weet sta je maatkleding te passen in een textielstore…).

6. Hou je bagage in de gaten

Overvolle bussen en treinen. Drukke stations en busterminals waar de bordjes voor meer verwarring zorgen dan dat ze duidelijkheid scheppen. Het zijn plekke waar een portemonnee, camera of telefoon in een handomdraai achterover gedrukt wordt. En niet alleen door deze uit je zak te halen. Die rugtas is ook zomaar open gesneden en leeggehaald. Hou daarom in het overvolle OV je handbagage op schoot. Of als je staat, op je buik. Niet tussen je voeten en niet boven je hoofd. Dit geldt natuurlijk niet overal, maar het is in ieder geval altijd de meest veilige optie. Je hoeft je bagage echt niet krampachtig tegen je aan te houden (dat valt ook weer op), maar zorg er gewoon voor dat je het in het zicht en tegen je aan hebt.

En je grote bagage? Tja, die kun je nou eenmaal niet continu bij je houden. Stop er daarom ook geen waardevolle spullen in. Toch blijft het spannend om deze in het ruim of op het dak van een bus achter te laten. Het kan prettig zijn (ook ter bescherming) om je backpack in een flightbag te stoppen die je vervolgens op slot zet met een hangslotje. Hiermee ga je nog geen diefstal tegen, maar je maakt het wel iets moeilijker hem snel open te ritsen. Ga ook aan de kant van het raam zitten om nog een beetje zicht te houden op wat er gebeurt tijdens tussenstops. Maar probeer ook een beetje te ontspannen, want dieven weten ook wel dat er in een backpack of koffer vooral kleding, toiletspullen en wat souvenirs zitten, dus die bagage is al een stuk minder interessant dan jouw handbagage.

7. Maak gebruik van kluisjes

Ook erg vervelend, bestolen worden door schoonmaaksters of zelfs medereizigers (ja, dat gebeurt). Zeker als je in een privékamer slaapt heb je al snel het gevoel dat jouw spullen veilig zijn. In de meeste gevallen is dit ook zo en haal je dit wel uit de reviews van je ho(s)tel. Toch zijn veel ho(s)telkamers voorzien van kluisjes en dat is niet voor niks. Maak er dus gebruik van. Zeker als je in een dorm slaapt, doe je er verstandig aan je spullen in één van de lockers te bewaren. Hou er rekening mee dat ze vaak niet voorzien zijn van een slot, want die moet je zelf meenemen. Neem dus altijd een paar hangslotjes mee op reis!

8. Werk niet tegen

Zoals gezegd, je kunt beroving nooit helemaal voorkomen. Zeker tegen een gewapende beroving doe je niet zoveel. Wanneer dit gebeurt, werk dan gewoon mee. Vaak wil men alleen maar geld en zijn ze zo weer weg. Ga je in discussie of stribbel je tegen, dan kan het allemaal veel slechter aflopen. Ook hier helpt het om wat geld los op zak te hebben. Zeker in arme landen neemt de dief hier al snel genoegen mee en is het drama snel weer voorbij.

9. Maak back-ups!

Mocht je beroofd worden, dan wordt de schade eigenlijk altijd wel vergoed door je reisverzekering. Vergeet deze daarom ook niet af te sluiten voor je op reis gaat. Het kost je wel een middagje bij de (toeristen)politie, want alleen met geldig politierapport dekt de verzekering de schade. Materiële schade is dus over het algemeen niet je grootste probleem. Erger is het als je al je foto’s kwijt bent (helaas, ik spreek uit ervaring). Hoe traag je internet af en toe ook is, maak een back-up! Vergeet niet voor je vertrek de automatische back-up functie van je smartphone aan te zetten. En ook veel nieuwe laptops beschikken over een dergelijke functie. Voor je camera is dit een ander verhaal. Daar zul je af en toe toch even zelf een back-up moeten maken. Veel werk, maar zeker de moeite waard.

10. Maak kopieën van je belangrijke documenten

Zorg dat je op reis altijd een kopie van je paspoort en andere belangrijke documenten bij je hebt. Word je paspoort gestolen, dan heb je een kopie nodig voor de aangifte. Ook helpt het om foto’s te van je documenten te maken met je telefoon en deze bijvoorbeeld in dropbox te bewaren. Zo kunnen ze nooit kwijt raken.

Wees niet naïef en ontspan

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, gebruik gewoon je gezonde verstand en luister naar je gevoel. Naïviteit is misschien heel schattig, maar maakt je een wel erg makkelijk doelwit. Heb je niks aan dus. Je hoeft ook niet in alles een gevaar te zien, want dan kom je nergens meer. Soms moet je maar even op de situatie vertrouwen. We begeven ons allemaal weleens in een situatie waarvan we onszelf achteraf afvragen of dat nu wel zo verstandig en veilig was. En toch ben je erin meegegaan, want je gevoel is in de meeste gevallen een hele goede graadmeter. Voorkomen doe je dus nooit, maar de kans verkleinen kun je zeker! Met dit artikel willen we je natuurlijk niet bang maken. Je kunt net zo goed gerold worden in Amsterdam. Een beetje ontspannen kan dus geen kwaad. En als het mis gaat, laat dan zeker niet je vakantie erdoor verpesten. Shit happens!

Heb jij een goede tip voor ander reizigers om veilig te reizen? Deel hem in de comments hieronder!

2 reacties

  • Joris 23 maart 2017 - 16:27

    Wat dacht je van internet scams! Mijn PayPal account is tijdens mijn reis al twee keer gehacked en ik ben bang dat ook mijn creditcard gegevens in de verkeerde handen zijn gevallen :S.

    GOED NIEUWS! Er zijn manieren om dit te voorkomen. Als je gebruikt maakt van WiFi ( in ho(s)tels, cafés of publieke ruimtes ), check dan even het volgende artikel voordat je ook slahtoffer wordt: https://www.internetzoalsthuis.nl/blog/hoe-kun-je-veilig-internetten-op-reis.

  • Bart 2 juli 2019 - 13:11

    Ha Joris,

    Als je reactie op jouw schrijven naar aanleiding van dit artikel, wilde ik even aangeven dat de link naar het betreffende artikel, een foutmelding geeft. Bovendien zou ik willen toevoegen dat je beter zo min mogelijk zaken kunt regelen via een onbeveiligd Wifi-netwerk. Dat schijnt namelijk door een beetje handig persoon zo te hacken te zijn. Succes en sterkte!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen