Meteen naar de content

10 Eenvoudige tips voor reisfotografie met smartphone of camera

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reisfotografie

Reistips

Een goede camera betekent niet automatisch een goede reisfoto. Sterker nog, je kunt tegenwoordig ook prachtige reisfoto’s maken met je smartphone. Want een goede foto vraagt, naast een goede lens, vooral een goede blik! Met deze eenvoudige tips maak je net wat mooiere, en vooral spannendere, reisfoto’s, ongeacht welke camera of smartphone je gebruikt!

Vaak helpt het al om een beetje beter te kijken naar wat je nu eigenlijk wilt fotograferen. En hoe zorg je ervoor dat wat jij ervaart ook overkomt op beeld? Met deze 10 simpele tips maak je gegarandeerd betere foto’s met je smartphone of camera!

bezienswaardigheden kos griekenland

1. Belicht op het juiste punt

Belichting is een van de belangrijkste aspecten van een foto. Je wilt tenslotte geen te donkere of te lichte foto. Natuurlijk kun je later in een bewerkingsprogramma de foto nog enigszins aanpassen, maar het is natuurlijk handiger de foto meteen goed te nemen! Kies daarom een belichtingspunt welke het beste van beide werelden brengt.

Tip: bewerk je jouw foto’s nog na? Dan kun je een foto altijd wel wat oplichten. Een overbelichtte foto is veel moeilijker goed te krijgen dan een foto die aan de donkere kant is. Hou hier dus rekening mee bij het maken van de foto.

De juiste belichting zonder ingewikkelde instellingen

Het belichtingspunt kies je door op je scherm te tikken, meestal ontstaat er op dit punt een vierkantje. Dit is waar de camera of smartphone op scherp stelt, maar ook waarop de belichting van de foto wordt afgestemd. Je kunt hier een beetje mee spelen om de juiste belichting te kiezen. In het geval van landschappen: voorkom een uitgebleekte lucht of te donkere voorgrond.

Een groot verschil tussen foto’s van een smartphone en die van een camera, is dat camerafoto’s over het algemeen meer informatie bevatten. Hierdoor kun je in een bewerkingsprogramma bij foto’s van een camera eenvoudiger licht en donker bewerken, zonder dat er ruis ontstaat.

2. Kies eens een ander standpunt

De meeste mensen nemen foto’s vanaf ooghoogte. Maar soms kan een foto veel interessanter worden door hem vanaf (grote) hoogte te nemen, of juist eens door je knieën te gaan. En als er een trap of bergje aanwezig is, kun je daar natuurlijk ook van profiteren!

Amman, jordanie

3. Let op de compositie van je foto

Als je stilstaande voorwerpen fotografeert, zoals een bord met eten, kijk dan niet alleen naar het bord, maar naar het geheel. Door er bijvoorbeeld een glas naast te zetten en een vork op of naast je bord te leggen, kan een foto gelijk veel mooier ogen. Maak je een close-up van je bord? Zet dan het bord eens deels buiten beeld in plaats van recht in het midden.

Maak gebruik van ‘kaders’

Een andere manier om je compositie interessant te maken is door je onderwerp in een kader te plaatsen. Fotografeer je onderwerp bijvoorbeeld tussen de bladeren van een boom door, vanachter een ander gebouw of voorwerp, of vanuit een deuropening of raam. Stel scherp op je onderwerp, zodat het kader onscherp of donkerder wordt. Dat maakt de foto een stuk spannender.

4. Gebruik alleen optische zoom

Er is een verschil tussen optisch en digitale zoom. Bij optische zoom zorg je ervoor dat je middels de lens het onderwerp dichterbij haalt. Bij digitaal zoomen wordt het beeld alleen vergroot. Je levert bij digitale zoom dus in op de kwaliteit van de foto.

Ga dichterbij staan

Optisch zoomen kan met een smartphone maar beperkt (en bij oudere modellen helemaal niet), bij een camera hangt het af van de lens die jij gebruikt om mee te fotograferen. Wil je jouw onderwerp iets dichterbij halen dan wat je met je smartphone of camera kunt doen? Gebruik dan de zoom die je altijd bij je hebt: je benen! Vaak vergeten we dat je gemakkelijk drie stappen naar voren kan doen en je een veel mooiere foto krijgt. Dit geldt natuurlijk niet voor alle situaties, maar toch kun je hier vaker gebruik van maken dan je denkt!

5. Maak gebruik van de ‘9 vlakken’

Vaak krijg je spannendere en mooiere foto’s als je het beeld dat je wilt fotograferen probeert te verdelen in 9 vlakken. Je hoofdonderwerp moet zich dan op 1 van de lijnen van die vlakken bevinden. Bij landschapsfotografie betekent dit dus dat je horizon meestal niet exact in het midden van de foto ligt, maar juist boven of onder het midden. Als je mensen fotografeert, staan deze dus niet midden in beeld, maar meer links of rechts.

Koh Phangan, Bottle beach viewpoint

6. Vermijd storende items in beeld

Zorg ervoor dat je geen storende items in beeld hebt. Een bekend voorbeeld is dat als je mensen fotografeert, er niets ‘uit hun hoofd’ mag komen. Als iemand bijvoorbeeld voor een lantaarnpaal staat, doe dan een stap opzij zodat de lantaarnpaal links of rechts van deze persoon staat in plaats van er recht achter. Soms helpt ook om gewoon even te wachten, bijvoorbeeld als er een persoon in beeld staat met een felgekleurd, afleidend jasje. Klik pas als je beeld ‘klopt’.

Tip: Fotografeer je op een drukke plek waar je de mensen, afval of andere storende items niet kunt mijden? Je kunt dan juist een element in beeld brengen om bepaalde mensen of voorwerpen te verbergen.

Matsumoto castle, Japan

7. Vertel een verhaal

De mooiste foto’s zijn vaak de foto’s waarin een gevoel overgebracht. Een beeld dat tot de verbeelding spreekt en daarmee een verhaal vertelt. Hierbij kan een klein detail al het verschil maken, bijvoorbeeld een foto van een berg, is gewoon een foto van een berg. Maar als je bij die berg in de verte iemand ziet die de berg oploopt, maakt dat de foto al gelijk wat spannender. Je hebt dan als kijker namelijk iets te ‘ontdekken’ en iets om over na te denken.

HIke slovenie

Bij een portretfoto kun je dit doen door iemand niet recht de lens in te laten kijken als je fotografeert, maar juist een andere kant op. Zo vraag je je als kijker af waar diegene naar kijkt en kun je hier je eigen verhaal bij vertellen.

8. Fotografeer details

Soms is een overall foto natuurlijk mooi, maar detailfoto’s zijn ook heel interessant! Deze zijn bovendien later afwisselend voor je fotoboek. Maak bijvoorbeeld eens een beeldvullende foto met iets dat lokaal verkocht wordt of van iets uit de natuur. Detail shots vertellen daarnaast soms net zoveel als een beeld van het totaalplaatje.

detailfoto markt amman

9. Avondlicht, ochtendlicht en reflectie

Bij welk licht je fotografeert, maakt veel verschil voor je foto. Vaak is het licht tegen de avond of bij zonsopkomst het mooist, vooral voor portretten geeft dit een mooie zachte gloed. Probeer als het kan tegenlichtfoto’s te vermijden, tenzij je natuurlijk een bepaald effect wilt bereiken zoals in onderstaande foto. Maak in ieder geval gebruik van het licht dat je beschikbaar hebt en speel hiermee.

10. Lijnenspel

Foto’s waarin bepaalde lijnen zichtbaar zijn, zijn vaak automatisch meer in balans. Dit kan een horizon zijn, maar bijvoorbeeld ook een muurtje, of juist schuine lijnen door gebouwen of andere voorwerpen. Ben je in een situatie waarin je lijnen spot, probeer hier dan zo goed mogelijk gebruik van te maken in je foto.

Vakantiefoto’s afdrukken

Heb jij na al deze tips prachtige reisfoto’s kunnen maken waar je trots op bent? Dan is het natuurlijk nog leuker om je foto’s ook af te drukken en ze een plekje te geven aan de muur of in een mooi fotoalbum van je reis.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *