Meteen naar de content

Een fotoboek maken van je reizen doe je zo!

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Reisfotografie

Reistips

We fotograferen wat af op reis. Af en toe pak je die mooie kiekjes er nog eens bij om het fijne reisgevoel op te roepen, alleen komt dat maar sporadisch voor. De beelden zijn opgeslagen in mapjes op je telefoon en laptop waar je eigenlijk nooit in kijkt. Hierdoor zou je bijna vergeten dat je al zoveel onwijs mooie bestemmingen bezocht hebt. Daar moet verandering in komen! De allermooiste herinnering van je reizen is een mooi fotoboek waar je nog eens heerlijk bij weg kunt dromen. Met onze tips wordt zelf een fotoboek maken een eitje. Liever een fotoboek laten maken? Dat kan uiteraard ook! Scroll even door naar het einde van het artikel waar we je een hele mooie tip en korting geven voor het laten opmaken van je fotoboek!

Tip: bestel je fotoboek met korting bij Fotofabriek!

Om te beginnen zijn er vele aanbieders van fotoboeken. Wij tippen Fotofabriek.nl, de site die niet voor niets al zes keer op een rij onafhankelijk als beste werd getest! We zijn vooral fan van Fotofabriek.nl omdat ze zo’n goede kwaliteitscontrole hebben. Alles wat je bij hen bestelt, wordt persoonlijk door een medewerker gecontroleerd voor het de deur uitgaat. Handig!

1. Kies voor ruimte

Zelf ben ik fan van GROOT. Want mooie foto’s verdienen de ruimte, is mijn mening. Ik kies daarom altijd voor een boek van 30 x 30 cm. Toch kunnen ook kleinere formaten juist leuk ijn. Of gewoon erg praktisch. Bijvoorbeeld om mee te nemen als je bij familie of vrienden op bezoek gaat. Maar heb jij op reis een serie oogverblindende beelden geschoten? Dan zeg ik, laat het praktische voor wat het is en kies voor de ruimte.

fotoalbum-maken

2. Bespaar niet op het aantal pagina’s

Een fotoboek maken is zowel op het gebied van tijd en geld een investering. Beide zijn het dat zeker waard! Met oog op ruimte is het zonde om geld te besparen op een paar pagina’s minder. Ja, je moet zeker keuzes maken in de foto’s die je in je fotoboek gaat zetten, want inderdaad niet al die gezellige vakantiekiekjes hoeven erin. Maar is het echt nodig om 6 foto’s op één pagina te proppen of kun je ze ook verdelen over meerdere pagina’s? Verdient dat ene perfecte plaatje bijvoorbeeld niet gewoon een hele spread voor zichzelf? Dit zijn vragen die je jezelf tijdens het opmaken van je fotoalbum steeds weer moet afvragen. En zo kan het zomaar zijn dat je aan die 24 pagina’s lang niet genoeg hebt.

Fotoboek

3. Maak een unieke omslag

Je betaalt er vaak een beetje extra voor, maar door de omslag van je album te customizen, creëer je echt iets unieks voor jezelf. Zorg dat de bestemming en eventueel periode van je reis terugkomen op de omslag. Al is het maar op de rug van het album. Zo vind je je fotoboeken gemakkelijk terug in de kast. Je kunt de cover een geheel eigen invulling geven. Door één kenmerkend beeld van je reis groot voorop te plaatsen, eventueel ondersteund met tekst of kleinere foto’s, krijgt het album al snel de uitstraling van een professioneel reisboek.

fotoboeken-omslag

4. Fotoboek maken? Begin blanco!

Oké, al die opmaakstijlen en templates voor pagina’s zitten niet voor niks in de software van bovengenoemde aanbieders. Maar ga je zelf een fotoboek maken dan zeg ik toch; gooi het aan de kant en begin blanco met je boek. Jouw verhaal en foto’s bepalen de indeling, niet de template. In dat laatste geval zul je al snel merken dat je de keuze van foto’s laat afhangen van de indeling van de pagina en niet andersom. Zonde! Vaak maak je een boek in redelijk chronologische volgorde op en horen daar bepaalde beelden bij. Soms vragen die om een collage van meerdere foto’s en een andere keer juist weer om een paginavullende foto die gelijk binnen knalt.

Fotoboek-closeup

5. Wel of geen tekst in je fotoboek?

Of je wel of geen tekst in je fotoalbum plaatst is echt je eigen keuze. Allerlei onderschriften voegen vaak niet zo heel veel toe aan je foto’s. Maar bij sommige beelden wil je misschien toch wel graag iets bijzonders kwijt. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen. Ook hier geldt weer, maak gebruik van ruimte. Speel met lettergrootte. Het kan bijvoorbeeld erg leuk uitpakken wanneer je grote streamers (zie foto hieronder) op een (lege) pagina’s plaatst. Heb je tijdens je reis een blog bijgehouden? Misschien vind je het dan leuk om je verhalen ook een plekje te geven in het boek, zodat je dat later nog eens rustig terug kunt lezen. Voordat je het fotoboek gaat maken is het goed om hier alvast over na te denken. Op die manier kun je er rekening mee houden tijdens het opmaken van je fotoboek. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je (zoals ik) halverwege van gedachten verandert en het eerste deel van je boek weer om moet gooien. Maar ach het houdt je van de straat zullen we maar zeggen ;) Eén tip: gebruik niet teveel verschillende lettertypes, -groottes en -kleuren. Dat maakt het geheel erg onrustig. Kies liever een paar typografische elementen uit en gebruik die door je hele boek heen.

streamersTekst in een fotoalbum

6. Speel met vorm

Een foto komt staand, liggend, vierkant of in panoramaformaat van je camera. Dat betekent niet dat je hem ook in die vorm hoeft te gebruiken. De albumsoftware biedt volop mogelijkheden om afbeeldingen bij te snijden en te roteren bij het fotoboek maken. Ga hier eens mee spelen. Probeer zo van iedere pagina een mooi geheel te maken.

Speel met formatenFotoalbum-maken

7. Hou het rustig

De meeste mensen die hun fotoboek maken gaan helemaal los! Iedere foto moet erin. Alles moet eruit springen. Geen keuzes kunnen maken. Achtergrondfoto’s als watermerk met daar overheen een collage van allerlei scheef geplaatste kleine foto’s. Ja? Herken je dit? Stop dan even. Klik je album even weg. En kijk er later nog eens objectief naar. Krijgen je foto’s nu echt de aandacht die ze verdienen? Of weet je als lezer eigenlijk niet meer waar je kijken moet? Breng liever wat rust aan in je album. Begin met de achtergrond. Je mag het natuurlijk zelf weten, maar over het algemeen is één neutrale achtergrondkleur (zwart of wit bijvoorbeeld) door het hele album heen een stuk prettiger voor de kijker. Het gaat tenslotte om de foto’s toch? Plaats ook voor de rust af en toe een beeldvullende foto. Natuurlijk hoeft het geen stijf geheel te worden en kun je best af en toe een foto speels positioneren of een pagina vol kleine foto’s maken. Maar doseer het en wissel het af. Breng er balans in aan, zodat niet íedere pagina één visuele regen van foto’s en kleuren wordt.

fotoalbum maken

8. Zelf fotoboek maken; neem de tijd

Het is misschien een inkoppertje, want iedereen die weleens zelf een fotoboek maakt weet dat het een tijdrovende klus is. En zeker als je het goed wilt doen ben je er heel wat (regenachtige) uurtjes mee zoet. Toch noem ik het nog een keer. Maak er geen haastklus van. Als je bijvoorbeeld verderop in je boek bent aanbeland, kijk dan nog eens naar de pagina’s waarmee je begon. Is het nog steeds één stijl of ben je onderweg van vormgeving veranderd? Het kan namelijk heel goed zijn dat je al doende van idee verandert. Om toch die rust in je album te houden en er één geheel van te maken, is het dus goed om af en toe terug te kijken en misschien hier en daar weer wat te veranderen. Ben je helemaal klaar? Sla hem dan eerst op en kijk er een paar dagen later nog eens naar. Ben je nog steeds tevreden? Zo ja, dan is het tijd om hem in druk te doen. Maar ben je niet overtuigd, dan is het goed om er nog eens met een kritische blik doorheen te gaan. Ja, dat kost tijd. Maar die reis is het waard, toch?

 9. Geef je fotoboek een mooi plekje

Als je dan zoveel tijd in je album hebt gestopt is het natuurlijk wel belangrijk om hem een mooi plekje in huis te geven. Ideaal hiervoor is een mooi tijdschriftenrek of een houten strip langs de wand waar je je reisboeken én je album op kunt zetten. Zo wordt het niet alleen een mooi album die je regelmatig nog eens openslaat, maar ook een leuke travel gallery wall.

tijdschriftenrek

Meer fotografie tips

Je hoort steeds vaker dat mensen geen dure camera meer meenemen op reis, de camera in je telefoon maakt toch ook al hele mooie foto’s!? We delen de zes beste fotografie-apps voor je smartphone en hoe je reisfoto’s met snapseed bewerkt. Wil je je huis onderdompelen in een fijne reisvibe door je eigen reisfoto’s op een toffe manier te gebruiken? Lees dan onze tips om met je reisfoto’s te pronken, hoe je je reisfoto’s in je interieur kunt verwerken en hoe je een gave polaroid fotomuur maakt.

Plakboek maken tijdens je reis?

Geen fotoboek, maar een plakboek of reisverslag maken tijdens je reis? Een reisdagboek is daar heel geschikt voor. Bijvoorbeeld het Travel & Scratch dagboek of Mijn reisdagboek bieden voldoende ruimte om een leuk plakboek te maken en je reisverhalen bij te houden.

12 reacties

 • Bea 26 februari 2015 - 09:21

  Ik ben geinspireerd! Leuk zeg. Ik ga mijn fotoboeken ook gewoon tegen de wand zetten. Eigenlijk een heel leuk idee !

  • Annemarie Auteur 26 februari 2015 - 10:49

   Altijd leuk om te horen wanneer mensen geïnspireerd raken van onze artikele :) En gewoon doen! Dit rek heeft mijn vader jaren geleden voor me gemaakt. Maar je kunt tegenwoordig bij Ikea ook houten strips kopen speciaal hiervoor. Erg leuk en je kunt ook gelijk afwisselen met wat je erop zet. Fotoboeken lenen zich hier goed voor. Vrienden pakken nog regelmatig één van mijn boeken erbij als ze op bezoek zijn.

 • Yvon 26 februari 2015 - 09:41

  Wat zien je boeken er prachtig uit! Nu wil ik meteen weer aan slagen om al die foto’s die nog niet in een boek staan een mooie plek te geven.
  En die foto’s aan de muur: ik wil graag even dichterbij komen om ze goed te bekijken en door te bladeren.

 • Monica 27 februari 2015 - 19:02

  Wat een fijne tips!! Ik ga hier zeker mee aan de slag. Wat ik me wel afvraag is waar jij de fotoboeken laat maken. Ik vind die foto’s met een paperclip erg leuk. Dit kan niet bij Hema, waar ik ze nu vaak laat maken. Ik hoor het graag.
  Groetjes Monica

  • Annemarie Auteur 27 februari 2015 - 21:30

   Hoi Monica, toevallig heb ik deze boeken wel bij de Hema gemaakt. Je gaat in de software naar de tab invoegen -> clipart en kiest dan voor ‘scrap’. Dan heb je allerlei van dit soort items die je in kunt voegen. Bij Albelli kan dit volgens mij ook. Succes!

   • Tiina 11 december 2017 - 11:52

    Hallo Annemarie,

    wat een prachtige albums, ik ben gelijk aan de slag gegaan. Ik wil graag de paperclip gebruiken in de HEMA software maar ik vind deze niet terug. Waar kan ik deze vinden? Dank je!

    Tiina

    • Annemarie Auteur 11 december 2017 - 18:33

     Hi Tina, ik heb deze fotoboeken een aantal jaar geleden gemaakt. Mogelijk zit het niet meer in de software.

 • Brenda 31 maart 2015 - 22:07

  Superherkenbaar hoe je het proces beschrijft en hoe jouw boeken eruit zien! Sluit me dan ook helemaal aan bij je tips :-) Dat wandrek is een prachtig idee voor al mijn fotoboeken, binnenkort maar eens een bezoekje aan de ikea brengen..!

 • ilonka 9 april 2015 - 22:32

  Wat gaaf die fotoboeken. Ik maak ook jaar albums die kunnen ook leuk op zo’n plank en vroeg mij inderdaad ook af fout het mogelijk is om die paperclips en zo te doen. Ik ga is even op onderzoek uit. Bedankt voor de leuke tips

 • Kai 11 augustus 2015 - 18:51

  Mooi zeg! Met welke website is het fotoboek gemaakt welke op de foto’s staat afgebeeld?

 • Rens 28 oktober 2015 - 15:54

  Te gekke fotoboeken, echt heel gaaf! Waar heb je het boek laos- vietnam laten maken? Ze zien er echt mooi uit.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen