Meteen naar de content

Reisverslag maken? 5 DIY ideeën voor het maken van je eigen reisdagboek!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reisfotografie

Reistips

Een old school reisverslag maken op echt papier, wij zijn er nog steeds gek op. Het is zo leuk om al deze reisverslagen te bewaren en af en toe weer eens door te bladeren als je thuis bent! Hoe leuk is het als je ook nog eens jouw eigen reisdagboek of plakboek creëert helemaal in stijl met je volgende reisbestemming? Bij Fotofabriek.nl kun je op allerlei creatieve manieren de cover van een notitieboek met harde kaft, schrift of ringbandschrift (=collegeblok) laten bedrukken en zo je eigen reisdagboek of reisverslag maken voor jouw volgende reis. Wij maakten een aantal voorbeelden van dagboeken die je gemakkelijk zelf kunt maken voor jouw volgende reis! Leuk voor jezelf, óf als cadeau voor een andere reiziger natuurlijk.

Zelf ook een origineel reisverslag maken? Met de kortingscode ‘ikwilmeerreizen’ krijg je op alle notitieboeken, schriften en collegeblokken 50% korting bij Fotofabriek.nl! 

1. Je eigen reisroute op de cover van je reisverslag

Als je de route van je reis al hebt uitgestippeld, is het leuk om deze op de cover van je reisverslag te laten drukken. Je reisroute kun je – zoals in onderstaand voorbeeld – maken via Tripline.net. Het is via deze site heel gemakkelijk om je reisroute visueel te maken, het spreekt eigenlijk voor zich. Vervolgens maak je een screenshot van de route. De screenshot kun je als afbeelding invoegen in de software van Fotofabriek.nl. Let erop dat een screenshot niet zo’n hoge resolutie heeft en je deze dus alleen kunt gebruiken voor een klein schrift of notitieboek, anders wordt de afbeelding te onscherp. Wil je je reisverslag maken in een groter schrift, dan kun je het beste je reisroute maken via Google Maps en deze kaart gebruiken voor de voorkant van je reisverslag. Lees hier hoe je een kwalitatief hoogstaand beeld van een routekaartje maakt via Google Maps. Als je je routekaartje hebt ingeladen, kun je hier een titel overheen maken. Het label dat ik gebruikte voor de titel is te vinden in de editor van Fotofabriek.nl onder Decoraties > Cliparts > Kantoor.

Maak & bestel je eigen bedrukte A5 schrift voor € 2,99 >>
Custom reisverslag maken? Gebruik de code ‘ikwilmeerreizen’ voor 50% korting op bovenstaande prijs!

reisverslag maken reisroute

2. Een reisverslag maken in polaroid stijl met mooie foto’s van je reisbestemming

Wil jij de plekken die je wilt bezoeken tijdens je reis op de voorkant van je reisverslag maken, of gewoon mooie wegdroomfoto’s van je bestemming? Maak dan een collage in polaroidstijl! Mooie foto’s kun je gratis downloaden via Pixabay, hier vind je zoveel mooie (rechtenvrije) foto’s dat je nauwelijks kunt kiezen. Sla de foto’s op en upload ze vervolgens in de foto-editor van Fotofabriek.

Nu kun je de foto’s invoegen en op de juiste grootte schalen. Klik vervolgens op een foto en kies onder ‘Frames’ (rechtsboven icoontje van een schilderij) voor de polaroidfoto. Doe dit bij alle foto’s en schuif en draai ze net zo lang tot je een leuke collage hebt. Vervolgens kun je de titel van je reis toevoegen, op de kaft van onderstaand reisverslag koos ik voor een afbeelding die je in de editor van Fotofabriek vindt onder Decoraties > Cliparts > Waterverf.

Maak & bestel je eigen bedrukte A5 notitieboek met harde kaft voor € 7,99 >>
Custom reisverslag maken? Gebruik de code ‘ikwilmeerreizen’ voor 50% korting op bovenstaande prijs!

reisverslag maken bali

3. Een wereldkaart als achtergrond

Weet je nog niet precies waar deze reis je allemaal gaat brengen of ga je een wereldreis maken? Dan kun je ook kiezen om de cover van je reisverslag in een wat neutralere stijl te maken. Kies bijvoorbeeld voor een wereldkaart, of een mooie, neutralere reisfoto. Onderstaande illustratie/foto vonden we ook weer op Pixabay, de titel hebben we ingevoegd via de Fotofabriek-editor.

Maak & bestel je eigen bedrukte A4 notitieboek met harde kaft voor € 9,99 >>
Custom reisverslag maken? Gebruik de code ‘Ikwilmeerreizen’ voor 50% korting op bovenstaande prijs!

reisverslag maken notitieboek

4. Eén mooie wegdroomfoto van je reisbestemming

Een reisverslag maken in een meer minimalistische stijl? Of kom je één mooie foto tegen van je reisbestemming? Kies dan voor één eyecatcher op de voorkant van je reisverslag. De foto kan een mooi landschap zijn, maar ook een patroon of detail, net wat je mooi vindt! Onderstaande illustratie/foto vonden we ook weer op Pixabay, de titel hebben we ingevoegd via de Fotofabriek-editor.

Maak & bestel je eigen bedrukte collegeblok (ringbandschrift) voor € 6,99 >>
Custom reisverslag maken? Gebruik de code ‘Ikwilmeerreizen’ voor 50% korting op bovenstaande prijs!

zelf reisdagboek maken japan

5. Een (vintage) kaart op de voor- en achterkant van je reisverslag maken

Vintage reisverslag maken? Een kaart van je bestemming op de cover van je reisverslag is niet alleen leuk, maar ook handig. Zo heb je altijd een overzichtskaart bij de hand wanneer je bijv. onderweg plannen aan het maken bent. Zelf ben ik gek op vintage kaarten, die uitstraling vind ik altijd heel mooi. Je kunt een (vintage) kaart van je bestemming heel goed vinden door een oude atlas te kopen bij een kringloopwinkel en dan een foto te nemen van de kaart of deze in te scannen. Een alternatief is online, op bijvoorbeeld deze website vind je veel (rechtenvrije) gratis vintage kaarten die je kunt downloaden.

Vervolgens kun je de titel van je reis toevoegen, in onderstaand voorbeeld koos ik voor een afbeelding die je in de editor van Fotofabriek vindt onder Decoraties > Cliparts > Vormen & Pijlen.

Maak & bestel je eigen A4 schrift voor € 3,99 >>
Custom reisverslag maken? Gebruik de code ‘Ikwilmeerreizen’ voor 50% korting op bovenstaande prijs!

reisverslag maken usa

Wil je ook een origineel fotoboek maken van je reis? Bekijk dan deze tips eens!

6 reacties

 • Melanie 19 mei 2019 - 08:58

  Mijn volgende reis gaat naar Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. Zo’n uitgestippelde route met hier en daar een polaroid foto lijkt mij heel tof!
  Noujaa eigenlijk zijn alle voorbeelden heel tof!

 • Demi 19 mei 2019 - 09:17

  Ik zou het super vinden om de kaart van de volgende bestemming waar ik heen gaan op de cover van mij reisdagboek te zien! Op mijn volgende schriftje zou dan de kaart Phuket verschijnen :)

 • Vera 19 mei 2019 - 20:55

  Dit jaar gaan wij met ons gezin 3,5 week rondreizen je Thailand. Ik zou de route van onze reis op de voorkant zetten of misschien toch een kaart van de wereld aangezien wij veel reizen en we het boekje dan vaker kunnen gebruiken….. ik ga toch voor mijn tweede optie een mooie kaart van de wereld. Lastig kiezen aangezien alle opties leuk zijn

 • Carla 20 mei 2019 - 11:35

  Mijn dochter gaat binnenkort op reis. Ik wil haar graag verrassen met foto’s van haar komende bestemmingen!

 • Lisanne 20 mei 2019 - 16:29

  Van de laatste paar reizen die ik heb gemaakt, heb ik mijn reisdagboek getekend (doodles en handlettering). Volgend jaar ga ik waarschijnlijk 3 maanden met mijn vriendin door Azië reizen. Hoe tof zou het zijn als ik de kaft van mijn reisdagboek kan personaliseren door foto’s van de landen te combineren met wat eigen tekeningetjes en handlettering!

 • Anouk 23 mei 2019 - 22:28

  Ik vertrek binnenkort op uitwisseling naar Canada en zou niets willen missen. Dus een kaart op de voorkant met alle plekken die ik het graag zou willen bezoeken in Canada met eventueel een klein fotootje bij en zo kan ik mijn Bucket-list afvinken als ik er ben geweest. En als ik niet weet wat doen kan ik naar de voorkant kijken van het boekje en wegdromen naar de mooie plekken.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen