Veilig reizen? Zo voorkom je reisellende
Reizen is leuk. Heel leuk, daar zijn we het over eens denk ik. En het laatste wat je wilt op reis is dat je in situaties belandt waarin het reisgevoel ver te zoeken is. Nu kun je natuurlijk niet altijd voorkomen dat je iets vervelends meemaakt, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen waardoor de kans een stuk kleiner wordt. Met deze tips wordt veilig reizen een stuk makkelijker!
1. Maak backups van je foto's
Shit, je camera is gestolen. Op zich wordt dat in de meeste gevallen gedekt door je reisverzekering, dus dat is vervelend, maar oplosbaar. Erger is het als je niet alleen je camera kwijt bent, maar ook al je foto's. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen. Je kunt gebruik maken van meerdere geheugenkaartjes. Zo voorkom je dat je al je foto's kwijt bent als je camera gestolen wordt. Je kunt om de paar dagen van geheugenkaartje wisselen, zo ben je hoogstens de foto's van een paar dagen kwijt en niet van je hele reis. Toch is het handig – als je de mogelijkheid hebt – om backups te maken. Sla je foto's op in de cloud via Dropbox, iCloud of Google Drive. Zo heb je altijd een backup waar je vanaf ieder apparaat weer bij kunt. Als je geen gebruik wilt of kunt maken van de cloud kun je ook een externe harde schijf meenemen of ze overzetten naar je laptop.
Als je veel geluk hebt, kan het zijn dat degene die jouw camera steelt het geheugenkaartje uit je camera gooit. Deze is immers weinig waard. En dat geheugenkaartje is voor jou juist van onschatbare waarde. Als iemand anders het vindt is het handig als er op het kaartje een foto staat met jouw gegevens. Fotografeer een papiertje met daarop je naam, telefoonnummer en e-mailadres en een leuke tekst voor de vinder. Het vergroot in elk geval je kans om je foto's ooit weer terug te krijgen. Ditzelfde kun je doen met je telefoon.
2. Zorg voor de juiste inentingen voor je op reis gaat
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de benodigde inentingen en eventuele anti-malaria medicatie op de plaats van bestemming en check je gele paspoort als je al eerder inentingen hebt gehad. Begin hier tijdig mee, want sommige inentingen moet je 6 weken voor vertrek halen of hebben herhaling nodig. Maak hiervoor (online) een afspraak met GGD reizigersvaccinaties of bijvoorbeeld je huisarts. Je kunt natuurlijk online al even checken wat je kunt verwachten, maar ga je echt risico gebieden in of ga je langer dan 3 maanden op reis, dan kan een adviesgesprek nooit kwaad. Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen worden je inentingen bovendien vergoed. Independer heeft een super handig vergoedingsoverzicht voor vaccinaties, waarin je kunt vergelijken welke zorgverzekering inentingen vergoedt en hoeveel. Ga je volgend jaar op reis, dan is het wel slim om dit jaar alvast zorgverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen voor het einde van het jaar. Dit kan je heel wat kosten besparen aan vaccinaties voor je reis!
Houd rekening met herhaling van inentingen
Wist je trouwens dat voor een aantal inentingen geldt dat als de inenting herhaald wordt, je er voor lange tijd vanaf bent? Zo is bij Hepatitis A de eerste vaccinatie 1 jaar geldig, maar ben je na de tweede keer inenten 25 jaar beschermd. Ook daarover kan de GGD of huisarts je informeren. Ga je langer dan 3 maanden op vakantie, dan wordt vaak geadviseerd om ook Hepatitis B en Rabiës in te enten. Ook deze moeten een aantal keer herhaald worden. Weet je dus ruim van tevoren dat je lang op reis gaat? Begin hier dan tijdig mee (bijvoorbeeld een half jaar voorafgaand aan je reis). De meeste ziektes worden trouwens overgedragen via muggen of andere insecten. Neem dus altijd voldoende insectenspray mee! Ook handig om een grote en kleine verpakking mee te nemen. De mini insectenspray kun je dan in je daypack stoppen, zodat je die altijd bij je hebt.
3. Neem meerdere betaalpassen mee
Ook qua betaalpassen kun je er beter meer dan één meenemen. Soms doet een bankpas het bij bepaalde pinautomaten niet, terwijl een andere pas het wel doet. Ook fijn om naast de mogelijkheid om te pinnen, een creditcard bij je te hebben. Dit is altijd een goede backup als je gewone bankpas niet wordt geaccepteerd. Zo zit je nooit zonder geld. Ook voor bijvoorbeeld het online boeken van je tickets is een creditcard in veel gevallen een uitkomst. En wist je dat je aankopen die je hiermee betaalt, verzekerd zijn tegen verlies, diefstal en schade?


4. Stop je geld op meerdere plekken
Soms ben je in de situatie dat je in één keer veel geld moet pinnen, bijvoorbeeld omdat er weinig werkende pinautomaten in de omgeving zijn of omdat je een paar dagen ‘off the grid' gaat. Als je veel geld moet pinnen is het handig om je geld niet op één plek te bewaren, maar te verdelen over meerdere plekken in je backpack of koffer, dagrugzak of moneybelt. Reis je met meerdere mensen, dan is het nog beter om het ook over meerdere tassen te verdelen. Mocht er dan één van de tassen gestolen worden, ben je niet al je geld kwijt. Wel handig: vergeet niet waar je delen van je geld gestopt hebt. Hoe leuk het ook is om een reis later nog geld van de vakantie ervoor te vinden in een ‘geheim vakje', echt handig is het natuurlijk niet.
Handige gadget voor op het strand
Ga je naar het strand en weet je niet goed wat je met je waardevolle spullen moet doen als je gaat zwemmen? Dan is deze gadget superhandig! In deze zonnebrandkluis kun je jouw telefoon, geld en sleutels opbergen als je gaat zwemmen. Zo is de kans dat ze gestolen worden een stuk kleiner!
5. Gebruik meerdere portemonnees
Zorg dat je geen target bent. In de meeste landen word je er als toerist zo uitgepikt, maar dat betekent nog niet dat je target bent. Dingen die de aandacht trekken zijn bijvoorbeeld een grote cameratas of camera om je nek, portemonnee in je achterzak, rondlopen in een complete, gloednieuwe outdoor outfit met alles erop en eraan, dure sieraden dragen en verdwaald rondkijken met een kaart in je hand etc. Door je zelfverzekerd op te stellen (zoek uit waar je heen gaat, voor je de deur uit gaat) en niet met al teveel opvallende accessoires en gadgets rond te lopen, trek je in ieder geval iets minder de aandacht.
Maar wat als je toch beroofd wordt?
Op sommige plekken in de wereld (veelal grote steden) kun je niet helemaal voorkomen dat je beroofd of gerold wordt. Dit kan gewoon gebeuren. Nog beter dus om het minder makkelijk te maken om je geld te stelen door niet je portemonnee in je achterzak te stoppen, of in je handtas. Gewoon wat los contant geld in je broekzak, liefst verdelen over twee broekzakken, is veel minder makkelijk te stelen en voor dames biedt een BH reisportemonnee uitkomst en waarschijnlijk voel je je er ook veiliger bij. Ook kun je een onbelangrijk pasje met wat geld in een portemonnee stoppen die je bij de hand hebt en zo kunt afgeven als je aangehouden wordt. Je grote geld en creditcards bewaar je in een andere portemonnee dieper weggestopt. De dief zal er vanuit gaan dat de portemonnee die je afgeeft alles is wat je hebt en daarmee dus waarschijnlijk genoegen nemen. Zo ben je snel uit de vervelende situatie verlost en ben je niet alles kwijt. Zelf gebruiken we deze reisportemonnee.
Let op: ga NOOIT in de verdediging. Hiermee maak je de de situatie voor jezelf erg gevaarlijk. Zet je ego aan de kant en geef wat ze vragen. Zo ben je snel verlost van de situatie en met bovenstaande tips, als het goed is, niet al teveel kwijt.
6. Maak een mini ehbo-kit
Al eerder schreven we over Wondermiddeltjes op reis, maar ook de reguliere hulpmiddeltjes zijn natuurlijk handig om bij je te hebben als je goed voorbereid en veilig op reis wilt gaan: (blaren)pleisters, onsmettingsmiddel, verband, ORS, een tekentang, pincet en schaartje zijn echt handige dingen om bij je te hebben. Je kunt ook wat pillen losknippen van een strip, bijvoorbeeld asperine, maagtabletten, reisziektetabletten. Zo hoef je niet alle verpakkingen mee te nemen en neemt het minimale plek in je tas in. Als basis kun je een EHBO set meenemen en deze aanvullen met spullen die van toepassing zijn op de bestemming die je bezoekt.
7. Neem kopieën mee van je paspoort
Heel vaak word je gevraagd om ter borgstelling ergens je paspoort achter te laten. Maar dat is best wel tricky. Eigenlijk moet je je paspoort altijd bij je houden. Je kunt dus beter een paar kopietjes van je paspoort meenemen. Als je een kopie ergens afgeeft, zet er dan een kruis doorheen en schrijf erop/doorheen aan wie je de kopie hebt gegeven en wanneer. Streep ook je BSN nummer op de kopie door. Alleen overheidsinstanties mogen hier namelijk gebruik van maken. Om er zeker van te zijn dat je de documenten netjes en droog houdt raden we je aan met een waterdicht reisdocumenten mapje te reizen. Zo hou je bovendien al je papieren netjes bij elkaar.
8. Verlies je waardevolle bezittingen niet uit het oog
We schreven al eerder over hoe je tourist scams vermijdt. Veilig reizen begint bij het niet teveel waardevolle spullen mee op pad nemen en er al zeker niet mee te koop te lopen. Laat je deze achter in je ho(s)tel, zorg dan dat ze daar achter slot en grendel liggen. De meeste ho(s)tels beschikken over een kluisje op de kamer. Veel kluisjes moet je met eigen slot afsluiten. Neem daarvoor een stevig slotje mee die niet makkelijk open te breken is. Daarnaast ontkom je er niet aan dat je iets van waardevolle spullen, zoals je camera of telefoon, bij je draagt. Bewaar je deze in je daypack, zorg dan dat je deze niet uit handen geeft. Zeker in overvolle bussen of treinen is zo'n tas in een oogwenk verdwenen. Hou deze dus gewoon op schoot of draag hem op drukke plekken op je buik. Soms kan een wat eenvoudigere tas, bijvoorbeeld een katoenen tasje uitkomst bieden. Niet alleen is het lastiger voor zakkenrollers hier iets uit te graaien, ook wekt een dergelijk tasje niet de indruk van waardevolle inhoud.
9. Zorg voor wat noodvoedsel
Het kan natuurlijk voorkomen dat je een keer ziek wordt van het eten of de warmte. Hoe fijn is het dan als je iets ‘vertrouwds' bij je hebt. Een zakje cup-a-soup, wat crackers, aardappelpuree of wat mueslirepen. Zo hoef je even de deur niet uit. Na een dagje ‘veilig noodvoer' voel je je vast alweer beter!
10. Maak gebruik van miniverpakkingen
Zorg dat je altijd bescherming bij je hebt, door standaard een mini-verpakking muggenspray en zonnebrand in je tas te stoppen. Vaak bedenk je namelijk te laat dat het handig was geweest om muggenspray bij je te hebben. Bijvoorbeeld tijdens zonsondergang op het terras. Een mini biedt dan de oplossing. Leeg? Dan vul je hem weer eenvoudig bij vanuit je grotere fles muggenspray. Tip: vul een siliconen flesje met zonnebrand en draag die standaard in je daypack. Zo hoef je niet met een grote fles rond te sjouwen, maar heb je wel iets bij je als toch ineens die zon doorbreekt.
11. Scan/fotografeer je pasjes
Het kan natuurlijk altijd zijn dat je iets verliest of er iets gestolen wordt, zelfs als je alle voorzorgen voor veilig reizen hebt genomen. Handig is het dan wanneer je online nog ergens een kopie hebt van je pasjes, ziektekostenverzekering, rijbewijs etc. Je kunt eenvoudig gewoon al je pasjes in één keer op de foto zetten en die ergens opslaan waar je overal vandaan bij komt. Bijvoorbeeld in de cloud of in een app als iBooks. Beter om niet de achterkant van je creditcard te fotograferen, maar je CCV code uit je hoofd te leren, daar is deze het veiligst.
12. Neem desinfecterende gel mee op reis
Neem altijd een flesje desinfecterende gel mee in je daypack. Hiermee kun je je handen ontsmetten voor je gaat eten. Zeker als je gek bent op streetfood (wat je vaak met je handen eet), is dit een uitkomst. Veel maag- en darmproblemen worden niet door het voedsel zelf veroorzaakt, maar door de bacteriën op je handen. Met desinfecterende gel (of door je handen te wassen) kun je veel darmproblemen voorkomen!
13. Draag een petje in de volle zon
Wie heeft het een keer meegemaakt? Een verbrande hoofdhuid, precies daar waar je scheiding zit. Auw!! Voorkom dit door een petje of hoedje te dragen. En naast het feit dat een petje bescherming biedt tegen verbranding, houdt hij je hoofd ook letterlijk koel.
14. Hiken? Draag goede sokken
Als je tijdens het reizen last krijgt van flinke blaren, is dat supervervelend. Pijn hebben bij iedere stap die je zet is niet wat je wilt op reis. Blarenpleisters zijn daarom altijd handig om bij je te dragen, maar voorkomen is beter dan genezen. Ga je hiken, dan kunnen goede sokken heel veel ellende voorkomen. Goede wandelsokken zijn misschien niet goedkoop, maar kunnen je heel veel ellende besparen! Ook handig dus als je een flink stuk gaat wandelen op sportschoenen of sneakers. Bovendien ventileren ze goed en heb je daardoor veel minder last van zweetvoeten.
15. Wees niet overmoedig op de scooter
Een scootertje huren, bijna iedereen doet het wel een keer op reis. Het is op veel plekken verreweg de makkelijkste manier om veel van de omgeving te zien. Maar word niet overmoedig, je zal echt niet de eerste zijn met pijnlijke schaafwonden of een brandmerk van de uitlaat na een vervelende val. En in het ziekenhuis belanden wil je al helemaal niet! Blijf tijdens het rijden altijd goed op de weg en het verkeer letten. De wegen zijn nu eenmaal niet altijd zo perfect onderhouden als hier. Overstekende dieren, kokosnoten, takken en grote gaten kunnen zomaar een val veroorzaken. Pas ook op met het rijden onder invloed. Dronken op de scooter stappen is gewoon niet slim.
Controleer en fotografeer je scooter voor gebruik
Ga je een scooter huren? Maak dan foto's van ieder krasje bij ontvangst. In sommige landen willen bestaande krassen nog weleens achteraf op jouw rekening gezet worden. En bewijs dan maar eens dat die kras er al zat. In landen als Thailand is dit soms de manier hoe verhuurders aan hun extra inkomsten komen, dus wees gewaarschuwd.
16. Pas op met straathonden en apen
Of je nu wel of niet gevaccineerd bent tegen Rabiës, wanneer je gebeten wordt door een aap of straathond, moet je alsnog snel een antigif halen tegen Rabiës. Niet iets waar je op zit te wachten op reis. Buiten het fijn dat zo'n wond natuurlijk ook ontzettend vervelend is! Rabiës wordt overgebracht door dieren als ratten, honden en apen. Een rat zul je zoieso vermijden, maar pas dus ook op met straathonden en apen. Beiden kunnen zomaar agressief worden, dus het is raadzaam deze niet te aaien. Zeker met apen is wel enige voorzichtigheid geboden.
17. Luister naar locals
De beste raadgever over hoe veilig een land of stad is en wat je er wel of niet moet doen, zijn nog altijd de locals zelf. Wordt er bij je hotel of hostel geadviseerd om ‘s avonds een taxi te nemen en niet te gaan lopen, volg dit advies dan ook op. Worden bepaalde wijken geadviseerd om te vermijden, probeer hier dan ook zoveel mogelijk naar te luisteren. We snappen heel goed dat je het avontuur wilt opzoeken, maar een beetje gezond verstand is wel op z'n plaats als je ellende wilt voorkomen, want veilig reizen doe je niet door eigenwijs te zijn. Dat gezegd hebbende, laat je vooral ook niet gek maken en geniet van die reis!
Onze favoriete producten om veilig te reizen



