Meteen naar de content

DIY: een oldschool plakboek maken van je reis

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reisfotografie

Reistips

Het is natuurlijk heel leuk allemaal, de rugzak vol technische snufjes die we tegenwoordig allemaal meesjouwen: camera, telefoon, actioncam… allemaal om onze herinneringen vast te kunnen leggen. Maar het is ook leuk om tijdens je reis een oldschool plakboek te maken! Op deze manier bewaar je niet alleen je herinneringen, je documenteert ook gelijk data, plaatsen en vervoersmiddelen, informatie welke je later weer handig kunt gebruiken als je je fotoboek gaat maken! Maar hoe pak je dat nu precies aan, en wat plak je dan in je reis plakboek?

Plakboek maken? Where to start?

Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat je een leeg plakboek meeneemt. Je kan hiervoor een schrift nemen en de omslag vervangen voor de kaart van het land waar je heenreist, dan ben je al helemaal in thema. Óf je koopt natuurlijk in het land zelf een mooi schrift. Maar je kunt er ook een mooi reisdagboek voor gebruiken. Wat verder handig is om mee te nemen: plakband, pen, lijmstift. Een schaar kun je gebruiken, maar nog leuker is het om alles gewoon lekker te scheuren, dit geeft nog een bijzonder effect ook. Je zou eventueel ook nog washi tape met een leuk printje mee kunnen nemen om kaartjes mee in te plakken.

plakboek-reis

Vervoerbewijzen in je plakboek

Treintickets, bustickets, vliegtuigtickets, boottickets…. allemaal leuk om in te plakken. Het is niet alleen leuk ter herinnering, maar zo documenteer je in jouw plakboek gelijk waar je wanneer heengereisd bent!

P1050895

Bonnetjes

Het is soms leuk om een bonnetje van een winkel in te plakken, bijvoorbeeld van de supermarkt of van dat ene lekkere restaurant. Het herinnert je aan welke dingen je op reis gegeten en gedronken hebt en zo onthou je de naam van dat bijzondere restaurantje.

Foto’s inplakken

Bij toeristische attracties kun je vaak een foto laten maken voor een klein bedrag. Normaal gesproken denk je vaak: wat moet ik nou met zo’n standaard toeristenfoto? Maar in je plakboek staat het heel leuk om af en toe een foto in te plakken! Je kunt ook gewoon af en toe een fotohokje induiken, het liefst met een voorwerp dat iets zegt over je reisbestemming. Nog leuker is natuurlijk een Instax camera mee te nemen en zo polaroid foto’s van bijzondere momenten te maken en die direct in te plakken.

P1050897

Toegangsbewijzen

Boek je een toer, bezoek je een tempel of ga je in een attractie? Vaak krijg je een mooi toegangsbewijsje, ideaal voor je plakboek. Zo’n los kaartje lijkt misschien nog niet zo bijzonder, maar als je ze allemaal bij elkaar plakt, wordt het ineens toch heel leuk! Een plakboek vol reisherinneringen.

P1050896

Geld

Buitenlands geld is vaak een mooie herinnering aan je reis. En of het nu briefjes of muntjes zijn, je kunt ze beiden inplakken. In veel landen heb je briefjes die maar heel weinig waard zijn en waarvan je er dus best eentje kunt missen voor in je plakboek.

Plattegronden

Plattegrondjes kunnen vaak als basis dienen voor je plakboek, plak ze als eerste in en dan kan je de rest eroverheen plakken. Dan weet je zeker dat je pagina helemaal gevuld is. Plattegronden zijn trouwens ook interessant voor heel veel andere dingen.

P1050924

Folders

Aangezien je vaak op reis nog geen foto’s hebt voor in je plakboek, is het wel leuk om op een andere manier beelden te laten zien van de plekken waar je komt. Dit kan prima door plaatjes uit brochures te scheuren. En vaak zijn het nog de mooiste foto’s van bepaalde plekken ook. Combineer ze met bovengenoemde items en je kunt een prachtig, kleurrijk plakboek maken.

P1050923

Ansichtkaarten

Voor een prikkie koop je vaak een ansichtkaart van de locatie waar je bent. Misschien zou je normaal gesproken niet van die toeristische ansichtkaarten kopen met de highlights erop, maar voor het maken van je plakboek zijn ze ideaal. Niet alleen heb je een mooie foto van de bezienswaardigheid die je die dag gezien hebt, maar vaak staat ook gelijk de plaatsnaam erbij. Handig!

P1050891

Plakken maar!

En als je dan alles verzameld hebt, kun je gaan scheuren en plakken! Neem plattegrondjes als achtergrond en leg daaroverheen alles wat je op de pagina wilt, zodat je eerst de ideale samenstelling kunt bepalen. Als je dat hebt gedaan, dan kun je het opplakken. Het handigst is het om dit dus tijdens je reis te doen, als je om de dag even je plakboek bijwerkt, is het helemaal niet veel werk! Maar je kunt ook tijdens het reizen al je tickets, kaarten en foto’s verzamelen en er thuis een mooi plakboek van maken. En een extra tip: als je elke bladzijde van je plakboek fotografeert, kun je hem later makkelijk opnemen in je fotoboek!

Plakboek en reisdagboek combineren

Natuurlijk is het ook mogelijk een plakboek te maken in combinatie met reisverslagen. Schrijf bijvoorbeeld op de ene pagina je verslag en op de pagina ernaast plak je alle tickets en kaartjes in. Of schrijf kleine stukjes tekst op plakboekpagina’s om er speciale herinneringen bij te vertellen. Zo is het superleuk om het later terug te kijken. Lees ook onze test met reisdagboeken welke voor jou het meest geschikt is voor jouw plakboek. We hebben 10 verschillende reisdagboeken met elkaar vergeleken.

scratch-dagboek-invulling

Geen zin om een heel plakboek te maken? Kies de snelle optie!

Als je geen zin hebt om een heel plakboek te maken, maar wel graag je toegangsbewijzen, treinkaartjes etc. wil inplakken, is ons One line a day boekje misschien iets voor jou! Dan kies je elke dag één item en plakt dat in het boekje. Zo heb je aan het eind toch een miniplakboek. Helemaal leuk in combinatie met een Instax camera! Heb je al veel landen bezocht of ben je van plan nog veel landen te gaan bezoeken en wil je niet van ieder land een heel plakboek maken? Dan is The Adventure Book echt een uitkomst. In dit boek is er ruimte voor alle 195 landen in de wereld en kun jij een verzamelplakboek maken van al je reizen bij elkaar. Je plakt dan per land de belangrijkste items in.

the-adventure-book-reisdagboek

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen