Meteen naar de content

Hitch Sailing: zeil goedkoop de wereld over!

janneke dijkhuis

Door Janneke

Bootreis

Caribisch gebied

Zeilen

Zeilen is een fantastische manier van reizen. Je laat een minimale footprint achter, je bent omringd door natuur, je gaat echt back to basic, je bent continue actief in de buitenlucht en daarnaast geeft het je het ultieme gevoel van vrijheid.

Hitch-Sailing-zeilen

Hitch sailing

Zelfs als je nog nooit een dag gezeild hebt zijn er mogelijkheden om een heus zeilavontuur aan te gaan, namelijk door mee te liften op een boot. Op deze manier steken vele mensen jaarlijks de Atlantische Oceaan over naar de Caribbean. Zelf ben ik de Indische oceaan overgestoken van Maleisie naar Zuid-Afrika met stops in Cocos Keeling, Rodrigues, Mauritius en La Reunion. Vooral voor lange overtochten willen zeilers graag extra handen aan boord om het ‘watch keeping’ te delen. Je zeilt namelijk dag en nacht en er moet altijd iemand op wacht staan om ervoor te zorgen dat de boot op koers blijft en dat je niet tegen een vissersbootje of een cargo schip opknalt. Naast het meedraaien in de diensten deel je vaak mee in de kosten voor eten en drinken en wordt er verwacht dat je helpt de boot schoon te houden en te koken. Het is dus alles behalve een gratis vakantie.

Cocos-Keeling-zeilen

Een boot vinden

Het allerbelangrijkste is het vinden van een boot waar je je veilig op voelt met een kapitein die je vertrouwt. Er zijn vele ‘single handers’ die een sweetheart zoeken om mee te gaan zeilen. Op zich geen probleem, maar dit was niet mijn intentie en ik zou ook direct rechtsomkeer maken mocht ik het gevoel gekregen hebben dat het niet om het zeilen ging. Er zijn vele websites waar je je kunt aanmelden om een boot te vinden zoals bijvoorbeeld: crewfinder, crewseekers en 7knots. Wanneer je een boot gevonden hebt die bij je past is het verstandig om naar de conditie van de boot te vragen, de veiligheids- en communicatieapparatuur aan boord en naar de zeilervaring van de kapitein. Mochten de antwoorden bevredigend zijn dan raad ik je aan je verwachtingen te temperen tot je daadwerkelijk de boot en de bemanning gezien hebt. Pas als je de situatie in levende lijve hebt gezien kun je beslissen of je daadwerkelijk meegaat op de boot en of je je vertrouwd voelt met de kapitein en de eventuele overige crew leden.

Zonsondergang-haven-Pangkor Boten-haven

Boot voorbereiding

Dagen lang hebben we de supermarkten leeg getrokken om de boot te bevoorraden met eten, drinken en andere noodzakelijke producten. Blikken met eten, vruchtensap, wc papier, kaas, jam vlees, alle benodigdheden om brood te bakken, chocolade, fruit en groenten. De 14 meter sloep waarop ik mee liftte was voorzien van een vriezer, koelkast, watermaker, broodmaker, 2-pits gasfornuis en alle high tech apparatuur voor communicatie en veiligheid. De kapitein hechtte grote waarde aan verse maaltijden van goede kwaliteit en er werd heel systematisch ingekocht en ingeruimd zodat de verse producten zo lang mogelijk goed bleven. Bij boot voorbereiding horen ook klussen zoals : grote schoonmaak van de binnenkant, controleren van de zeilen, bijvullen van brandstof voor de boot, reserve cans vullen met brandstof, doornemen van veiligheidsprocedures, etc. In mijn geval nam een zeer ervaren kapitein drie nitwits mee. We hebben ontzettend veel tijd besteed aan het leren zeilen alvorens we daadwerkelijk de zee op gingen. Onze training bestond o.a. uit het oefenen van ‘jiben’ en ’tacken’, het leren van alle verschillende knopen en het computer- en navigatiesysteem onder de knie krijgen.

Hitch sailing voorraad etenHitch-sailing-voorraad-eten

Een dag op zee

De langste overtochten voor mij waren zo’n 12 dagen op zee. Dat waren de overtochten van Maleisië naar Cocos Keeling en van Cocos Keeling naar Rodrigues. Wij waren met z’n vieren en deelden de diensten. Zo waren er ochtend-, middag-, avond- en nachtdiensten die verdeeld moesten worden. De diensten werden afgewisseld zodat je niet elke dag dezelfde diensten draaide.

Zeilen-watch-keeping

Ook was er elke dag iemand anders verantwoordelijk voor het koken van lunch en diner. Koken kon best een hele uitdaging zijn wanneer de boot naar één kant healde, wat eigenlijk nagenoeg altijd het geval was, tel daar zeeziekte bij op en het feest is compleet… Afgezien van ‘watch keeping’ en koken kon je je tijd inrichten met lezen, slapen, muziek luisteren of eindeloos naar de horizon staren. Mijn favoriete momenten waren zonsopkomst en zonsondergang. De meest prachtige wisselingen van dag naar nacht en nacht naar dag heb ik gezien op zee. Maar ook de meest heldere sterrenhemel met meer vallende sterren dan dat ik wensen had. Het plankton wat rondom de boot oplicht bij nacht bleef me ook elke keer fascineren en het feit dat er overdag altijd vogels waren: waar kwamen die vandaan zo ver verwijderd van land?

zonsondergang-Sumatra-zeilen

All rounder

Zeilers zijn allrounders! Tot 2x toe hield de vriezer er mee op een paar uur nadat we de trossen los hadden gegooid. Wanneer je dan nog een hele afstand te gaan hebt, zul je toch creatief moeten zijn in het vinden van oplossingen om het appartaat weer aan de praat te krijgen. Het alternatief is het weggooien van eten, iets wat je je niet kunt permitteren. Je weet nooit precies hoe lang je onderweg bent omdat je afhankelijk van de weers- en windomstandigheden bent. Ook hadden we de pech dat een onderdeel van het ‘main sail’ kapot ging halverwege de overtocht van Maleisië naar Cocos Keeling. We moesten een tijdelijke oplossing vinden zodat we het ‘main sail’ toch konden blijven gebruiken. Een ander gevolg van het kapotte onderdeel was dat we een maand op Cocos Keeling moesten wachten totdat het reserve onderdeel ingevlogen werd. Ik kan niet zeggen dat dat nou heel vervelend was! Zodra het reserve onderdeel aangekomen was konden we starten met de reparatie waarvoor we de boot zo’n beetje uit elkaar hebben moeten halen om op de juiste plekken gaten te kunnen boren. Gelukkig had onze kapitein aardig wat ervaring opgebouwd in de 7 jaar die hij al onderweg was en wist hij altijd wel hoe iets gerepareerd moest worden. Ook had hij van de gangbare onderdelen reserves bij zich en was hij creatief met het vinden van (tijdelijke) oplossingen. Er zijn momenten geweest dat we het zeil zelf moesten naaien (gelukkig niet tijdens een overtocht) en lekkage van de motor moesten opsporen en verhelpen. Wanneer je het nog niet bent, dan word je wel een generalist tijdens het zeilen.

Boot-reperatie-main-sail-zeilen Cocos-Keeling

Zeeziek

Ik wist het! Ik zou zo ziek als een hond worden. Op de boot van Bali naar Lembongan of naar de Gili’s werd ik altijd al zeeziek, zeilen zou vele malen erger zijn. Maar dit was zeker geen reden om niet te gaan. Geleidelijk aan weet je welke pillen het beste bij je passen en leer je welke dosering het beste effect op je heeft. Ook went je lichaam aan het deinen van de golven. Onderweg ben ik ontzettend veel ervaren zeilers tegen gekomen die met grote regelmaat nog pillen tegen zeeziekte nemen. Zeeziekte kan gewoonweg niet op tegen de andere zijde van de munt: ultieme vrijheid!

Idylische-eilanden-cocos-keeling-zeilen

Drijvend dorp

Wanneer je éénmaal op een route zit zul je op de tussenstops veelal dezelfde mensen tegen komen. Iedereen bepaalt zijn eigen tempo en verblijfsduur per lokatie, maar het is onvermijdelijk dat je elkaar weer tegen komt. Ik had echt het gevoel dat we een drijvend dorp waren. Met de mensen die ik in Cocos Keeling heb leren kennen, heb ik ook op de andere eilanden avonturen beleefd. We vormden een soort community en gingen uit eten, barbecuen, hiken of een biertje drinken. Dus ondanks dat je jezelf telkens in een totaal nieuwe omgeving bevindt is er ook het vertrouwde van je huis (de boot) en je nieuwe reizende vrienden.

Rodrigues-zeilen-zonsondergang

Geluksmomentjes

De eerste keer na 12 dagen land zien, verwelkomd worden door dolfijnen die met de boot mee zwemmen. Een prachtige zonsondergang wanneer je voorbij Krakateau zeilt. De perfecte weer- en windomstandigheden die zorgen voor een fantastische zeildag. Ontdekken van eilanden waar je voorheen nog nooit van gehoord hebt. Snorkelen met haaien. Dit zijn maar een paar voorbeelden van geluksmomenten van mijn zeilavontuur. Ik heb oneindig veel momenten beleefd die me voor de rest van m’n leven bij zullen blijven. Ook heb ik veel mensen ontmoet die een grote indruk op me hebben achter gelaten en plekken ontdekt die nog daadwerkelijk ongerept zijn.

Lees ook hoe het is om de Atlantische Oceaan met een zeilboot over te steken of om mee te zeilen op een echt tall ship!

Een sfeerimpressie van mijn zeilreis

Lees ook het boek van Janneke: ‘Stel dat je hoofd je hart volgt’

Het boek Stel dat je hoofd je hart volgt is geschreven door de schrijfster van dit artikel, Janneke Dijkhuis, en beschrijft al haar zeilavonturen en meer! Zij deed het. Ze volgde haar hart, zei alles op in Nederland en verhuisde voor een baan naar Bali. Na drie jaar realiseerde ze zich echter dat ze haar onvrede over het leven en haarzelf had meegenomen naar de andere kant van de wereld. Nogmaals gooide ze het roer om. Ze zeilde zonder ervaring – en met zeeziekte – de Indische én de Atlantische Oceaan over. Ze werkte in ruil voor eten en onderdak op de Spaanse eilanden, dronk ayahuasca bij een sjamaan in Colombia, mediteerde honderd uur in tien dagen in Thailand en leerde hoe ze locatie onafhankelijk inkomen kon genereren. In Stel dat je hoofd je hart volgt neemt Janneke je mee in haar zoektocht naar haar plek in deze wereld.

Met deze producten zeil je goedkoop de wereld over!

20 reacties

  • Aniek 7 juli 2016 - 21:48

    Wauw wat een ervaring! Ik snap niet dat er niemand op dit artikel heeft gereageerd toen het live kwam want ik ben helemaal enthousiast geworden van je verhaal! Ik weet niet hoe of wanneer ik dit ga doen, maar op mijn bucket list komt dit sowieso en ooit komt het ervan! Super bedankt voor het delen van je verhaal :D

    • Janneke Auteur 8 juli 2016 - 10:07

      Hi Aniek, dankjewel voor je enthousiaste reactie! Je zult er zeker geen spijt van krijgen, zodra je de kans krijgt: do it :).

  • Valerie 29 juli 2016 - 11:05

    Hoe lang ben je uiteindelijk onderweg geweest? En wat is het kostenplaatje van zo’n reis?
    Lijkt me inderdaad fantastisch om eens te doen!

    • Janneke Auteur 29 juli 2016 - 11:37

      Hoi Valerie,

      Wat leuk om van je te horen! Het is absoluut een avontuur wat je nooit weer vergeet.
      Ik ben zo’n 5 maanden onderweg geweest inclusief de stops op de verschillende eilanden onderweg.

      Het kostenplaatje verschilt enorm en is afhankelijk van de boot waarop je mee lift en welke route je doet.

      Als je meer vragen hebt en een helder beeld wilt krijgen van wat hitch sailing precies inhoudt kun je contact met me opnemen via: http://www.plansify.com/jannekedijkhuis
      Ik zou het leuk vinden om je op weg te helpen en de juiste boot te vinden!

      Groet! Janneke

  • Meike 7 november 2018 - 22:36

    Hoi Janneke,
    Ik ben in april meegeweest met masterskip wylde swan, ook op zeilreis, en omdat ik de zee zo erg mis wil ik graag ook meeliften met een schip. Weet je misschien ook of er schepen zijn met korte reizen, voor in schoolvakanties?
    Groetjes Meike

  • Vincent Rondwijk 20 maart 2019 - 15:03

    Wat leuk om hier te lezen over je zeilervaringen. Ik ben zelf ook van plan om een boottocht te maken en wil me daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Op dit moment ben ik ook druk op zoek naar een boot die aansluit bij mijn behoeften.

    • Janneke Auteur 21 maart 2019 - 03:44

      Gaaf Vincent. Verstandig om goed om je heen te kijken. Heel veel succes :)

  • Quinten van Oorschot 12 april 2019 - 10:12

    Hi Janneke,
    Wat een super verhaal! Klinkt als een ultieme ervaring die ik graag zou willen meemaken. Waar ben je precies begonnen met zoeken voor boten? Ik vind het namelijk lastig de juiste sites te vinden.

    • Janneke Auteur 13 april 2019 - 10:25

      Hi Quinten, de boot voor dit avontuur heb ik op salingnetworks gevonden, maar ik vind betaalde websites eigenlijk fijner: https://oceancrewlink.com/ vind ik erg fijn. Hoop dat het je lukt een mooie boot te vinden! Heel veel succes :)

  • Barbara 1 september 2019 - 18:31

    Hallo Janneke, wat een boeiend verhaal! Ik vraag mij af: heb jij ook storm of heftig weer gehad? Dan moet je best wel vertrouwen hebben in de kapitein lijkt mij. Immers op de oceaan kun je niet afmeren en dus moet je ‘er mee dealen’. Of heb je dat anders ervaren?

    • Janneke Auteur 1 september 2019 - 21:13

      Hoi Barbara, we hebben idd slecht weer gehad, heel onverwacht ook. Ten zuiden van Madagaskar, op weg naar Zuid-Afrika, maar ook toen we voor anker lagen in Cocos Keeling. Ik zeilde met een kapitein die zeer competent was en dat was van het begin af aan vrij duidelijk. Hij had jarenlang gezeild, oud-marinier en andere boten vroegen hem altijd om advies. Dat gaf een heel veilig gevoel. Mocht je van plan zijn om als opstapper mee te zeilen, dan is het goed om naar je intuïtie te luisteren en veel vragen te stellen. Stap ook niet een dag voor vertrek aan boord, maar minimaal 1 of 2 weken voor die tijd. Dan kun je elkaar eerst wat beter leren kennen. Succes!

  • Peter Willems 19 november 2019 - 00:52

    Hallo Quinten (en iedereen die liefhebber is van de zee, zeilboten en natuur),
    Ik hou enorm van de zee en droom al bijna heel mijn leven om met boten te varen, zeker met een zeilboot. Vraag me niet hoe dat komt, misschien ergens een viking bij mijn voorvaderen ;-) Ik heb echter geen enkele ervaring met zeilen maar ik weet gewoon dat ik het enorm leuk zou vinden. Ik ben erg avontuurlijk ingesteld, leer snel en kan wel wat van alles. Door omstandigheden zit ik nu op een tweesprong in mijn leven om deze stap te maken. Ik ben enorm geïnspireerd door jouw verhaal. Ik wil hier zo snel mogelijk werk van maken en heb nu de tijd en mogelijkheid. Wat is de beste stap om te beginnen volgens jou? Misschien eerst zelf (theoretische) lessen volgen… waar kan ik mijn eerste stappen zetten om zoveel mogelijk praktijk op te doen op een boot (nu is het waarschijnlijk wel een kalmere periode in België en Nederland)? Ik woon trouwens in België. Als dit allemaal meezit wil ik daarna graag mijn eigen zeilboot (kust van Kroatië ofzo) om hier effectief half jaar op te wonen (eventueel inkomsten door koppels me te nemen, uitstapjes, snorkelen,…). Veel vragen dus en het klinkt misschien heel amateuristisch en vergezocht… Maar ik voel toch die enorme drang.

    • Janneke Auteur 19 november 2019 - 03:14

      Hoi Peter, wat gaaf zeg dat je zo’n mooi Oceaan avontuur aan wilt gaan. Het was voor mij echt een levensveranderende ervaring – in hele positieve zin. De komende maanden (november, december & januari) gaan er vanaf de Canarische eilanden heel veel boten de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied. Wellicht is het interessant om te kijken of je daar mee kunt op een boot? In deze FB groep: https://web.facebook.com/groups/atlanticoceancrew/ staan regelmatig oproepjes. Dat je geen ervaring hebt is eigenlijk nooit een probleem. Het gaat vooral om je persoonlijkheid en de wil om iets te leren. Het zeilen en wachtlopen worden je allemaal gaande weg wel uitgelegd. Dit is in mijn optiek de beste manier om het te leren!

      Heel veel succes met je mooie plannen – i’m cheering you on!
      Janneke

  • Peter Willems 19 november 2019 - 00:56

    Sorry, het is natuurlijk Janneke en niet Quinten (te veel copy past hihi)

  • Emilie 17 juni 2020 - 23:16

    Hi Janneke,

    Wat een leuke en interessante post! Ik ben erna aan het kijken om zoiets in mijn tussenjaar te doen. Ik heb al gekeken naar een programma op Tall Ships, nadeel daarvan is dat die heel erg duur zit, dit lijkt meer in mijn budget te passen. Ik heb zelf ook last van zeeziekte maar hoop dat inderdaad met de goede pillen te kunnen verminderen. Heb je nog tips voor mij, waar kan ik bijvoorbeeld goed kijken of ken jij toevallig iets voor jongeren?

    Ik hoor het heel graag!

    Groetjes,
    Emilie

  • Marie de Jonge 5 augustus 2020 - 17:33

    Bedankt voor het delen van dit artikel over zeilen. Ik zou dit ook graag willen doen in mijn omgeving. Een goede voorbereiding blijft belangrijk!

    • Janneke Auteur 7 augustus 2020 - 08:50

      Goede voorbereiding voor zeezeilen is onwijs belangrijk. Een ervaren kapitein uitzoeken die er ook zo over denkt is daarom ook erg belangrijk!

  • Vince 3 december 2020 - 16:29

    Het lijkt mij ook geweldig om een wereldreis per boot te maken. Zelf ben ik ook fan van zeilen. In mijn vrije tijd doe ik dit graag en huur ook regelmatig een bootje op een meer.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen