Backpack inpakken lastig? Dé gouden inpaktips!


Bij reizen hoort ook inpakken. En een backpack of koffer inpakken kan het knap lastig zijn! Bedenken wat je mee wilt nemen is één, maar dat is dan ook gelijk het leukste gedeelte. Het minst leuke gedeelte is dat alle dingen die je klaargelegd hebt, ook daadwerkelijk ín die backpack moet! Natuurlijk is ons eerste advies: neem gewoon minder mee. Vaak heb je veel minder nodig dan je denkt! Maar een beetje handig inpakken kan ook geen kwaad. Dus backpack of koffer inpakken lastig? Wij delen onze beste inpaktips!

1. Reis lichtgewicht: zo doe je dat!

Het is een open deur, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Travel light! Bedenk wat je echt nodig hebt. Je kunt altijd laagjes dragen en tussentijds wassen. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Want hoe doe je dat nou, lichtgewicht reizen?

  1. Leg alles klaar wat je denkt nodig te hebben en haal daar weer 1/3 vanaf! Voor de meeste (vrouwelijke) reizigers niet heel eenvoudig, maar bedenk dat je alles wat je meeneemt ook zelf moet dragen. En ook al lijkt één shirtje niet zo zwaar, al die extra ‘niet zo zware' items bij elkaar, zijn toch zomaar weer een paar kilo.
  2. Leg alle twijfelgevallen daarom bij elkaar en weeg het eens samen. Je schrikt al snel van het gewicht. Dit helpt je bij de keuze om deze twijfelgevallen toch thuis te laten. En één troost, als je toch te weinig ingepakt hebt, heb je weer een goede reden om op plaats van bestemming te shoppen!
  3. Laat alles voor de ‘ja, maar wat als'-situatie, lekker thuis. En als die situatie zich dan echt voordoet? Dan vind je ter plekke wel een oplossing.

backpack inpakken tips

2. Hou rekening met het klimaat en draag laagjes

Inpakken voor een warme bestemming

Ga je naar een warm land, dan kun je één set warmere kleding meenemen voor in het vliegtuig en bussen met airconditioning. Meer is echt niet nodig! In het geval van een echt tropische bestemming kun je bijvoorbeeld de spijkerbroek thuislaten om gewicht en ruimte te besparen. In plaats daarvan neem je een dunne lange broek of, in het geval van vrouwen, een legging voor onder een rokje mee. Gebruik sportbroekjes als korte broek. Deze zijn licht, nemen weinig ruimte in en zitten comfortabel tijdens outdoor en/of watersport activiteiten. En er zijn zoveel super leuke sport- en board shorts te krijgen! Mannen hebben het nog makkelijker wanneer zij hun backpack of koffer inpakken, die kunnen een mooie zwemshort al snel als korte broek gebruiken.

Inpakken voor wisselend klimaat of koude bestemming

Ga je naar een koude bestemming, of een bestemming met wisselend klimaat, pak dan laagjes in. Een goede outdoor jas, bijvoorbeeld een softshell, is een uitkomst. Zeker in combinatie met een dun shirt met lange mouwen die je er onder kunt dragen, hoef je het nooit koud te krijgen. Een windbreaker (liefst ook waterafstotend) is trouwens ook ideaal als je bijvoorbeeld een vulkaan of berg gaat beklimmen, want boven is het vaak koud, mede vanwege stevige wind op de top. Een donsjasje die je zeer klein op kunt vouwen is daarnaast een uitkomst voor de echt koude bestemmingen. Een donsjas is licht en compact, houdt je superwarm en kun je eventueel onder je windbreaker dragen.

Waterdichte_duffel_tas_eagle_creek_7

3. Bespaar ruimte met packing cubes

Packing cubes zijn de ideale ruimtebespaarders bij het inpakken van je backpack of koffer. Rol je kledingstukken plat op en stapel ze achter elkaar in de packing cube om optimaal gebruik te maken van de ruimtebesparing. Je kunt natuurlijk ook plastic zakken of ziplocks gebruiken als je aan een strak budget vastzit. Houd er dan wel rekening mee dat die vaak tijdens het reizen kapot gaan en toch een stuk minder praktisch zijn dan packing cubes. De kleding blijft namelijk niet op zijn plek zitten, zoals in de cubes die je helemaal kunt openritsen. Ook tussen verschillende merken packing cubes zit veel verschil in kwaliteit. Pak je de cubes echt strak in, dan komt er veel spanning op te ritsen te staan. Goedkope packing cubes overleven daardoor niet altijd de reis en kunnen daarmee uiteindelijk toch duurkoop zijn. Ook zijn ze vaak wat zwaarder. Wij zijn daarom zelf groot fan van de Eagle Creek packing cubes. Deze cubes zijn niet alleen ijzersterk (met levenslange garantie), maar ook nog eens extreem lichtgewicht en ze nemen nauwelijks ruimte in beslag. Wij reizen nooit meer zonder! Om optimaal gebruik te maken van packing cubes laten we in onderstaand filmpje zien hoe wij ze inpakken.

Heb je, in verband met koud of wisselend klimaat een warme jas en/of trui mee, dan zijn de Eagle Creek compressie cubes dé oplossing en een goede aanvulling op je basisuitrusting van normale packing cubes. Ook ideaal voor de wintersport.

Wel of geen vacuüm zakken?

“En vacuumzakken dan?”, hoor ik je denken. Daar heb ik zelf altijd mee gereisd voor ik van het bestaan van packing cubes wist. Ja, vacuumzakken zijn handig als het om ruimtebesparing gaat (met name bij bulky kleding), maar minder als het om ‘even snel iets uit je tas pakken' gaat. Voor elk kledingstuk dat je nodig hebt, moet weer die hele zak open en daarmee moet je dus ook weer opnieuw je backpack inpakken. Iets dat met packing cubes niet het geval is. Heel vervelend als je steeds maar 1 of 2 nachtjes ergens blijft. En dan heb ik het nog niet eens over het gekraak van die vacuumzakken, echt niet handig als je in een dorm slaapt! Wat mij betreft dus absoluut een nee. Maar je kunt het natuurlijk wel een keer proberen.

Inhoud stapelen

Als aanvulling op de packing cubes, stoppen wij onze schoenen in een schoenen opbergzak en gebruiken we een ecube voor onze electronica. Zo kunnen je de inhoud van je bagage optimaal stapelen en hoef je nog nauwelijks je koffer of backpack in en uit te pakken, omdat je eenvoudig alles kunt pakken. Zeker een backpack inpakken is op deze manier een stuk makkelijker!

packing-cubes-fb

4. Wel of geen wereldstekker?

Veel reizigers reizen met een wereldstekker, zodat ze op alle soorten stroompunten zijn voorbereid. Een wereldstekker is zeker handig als je meerdere landen/ continenten aandoet, maar da je naar één land is dit vaak niet nodig. Zelf schaf ik vaak een usb-lader of converter op locatie aan. Zo tref je in de meeste landen in Azië en Latijns-Amerika dezelfde type stopcontacten aan en kun je dus ter plekke één keer een passende oplader aanschaffen. Je koopt zo’n oplader al voor een paar euro en ze zijn vaak ook nog eens erg compact. Meestal ook te krijgen met meerdere usb-poorten. Voor mijn MacBook lader heb ik wel een converter nodig. Ook daarvan heb ik er eentje lokaal aangeschaft.

Toch kan een wereldstekker wel degelijk handig zijn als je veel reist. Let er bij de aanschaf van een wereldstekker op dat hij multifunctioneel is. Deze S-Kross wereldstekker heeft bijvoorbeeld een stopcontact voor een gewone stekker (bijvoorbeeld voor laptop of föhn) én twee usb poorten. Je kunt dus op hetzelfde moment zowel je laptop, telefoon en powerbank of bijvoorbeeld je e-reader opladen. Op deze manier is de wereldstekker ook echt het enige dat je mee hoeft te nemen en dat scheelt wel weer ruimte. Goedkoop is deze niet, maar je bent dan wel in één keer klaar voor meer dan 100 landen.

skross-wereldstekker

5. Doe je shampoo en douchegel in handige reisflesjes

Bij reizen korter dan 4 weken, is het niet nodig om grote flessen shampoo of douchegel mee te nemen. Je kunt natuurlijk mini's halen bij de drogist voor een korte trip (zeker doen!), maar langer dan 1 tot 2 weken doe je daar niet mee. Wij vullen daarom altijd een set siliconen reisflesjes met shampoo, conditioner en douchegel en vullen er soms zelfs eentje met zonnebrand. Bij langere reizen neem je wel een grote fles mee, maar zodra die nog maar voor de helft gevuld is, giet je het restant over in een siliconen flesje, zodat het grote gevaarte de prullenbak in kan. Siliconen flesjes gaan een stuk langer mee dan goedkope plastic flesjes, zijn lekvrij en gaan jaren mee. Crèmes en haarproducten gaan bij ons in de handige lekvrije potjes van GoToob.

Nog compacter zijn de flexibele reisflesjes van Matador. Deze zijn platter dan siliconen flesjes en vanwege het materiaal nog efficiënter en extreem lichtgewicht. Je schrijft op het label wat erin zit en hangt ze eenvoudig op. Ook deze flesjes hebben een inhoud van 90 ml. En als ze leeg zijn, nemen ze nauwelijks nog ruimte in. Wij reizen er inmiddels zelf ook mee en zijn helemaal fan!

Reis je met een stuk zeep of shampoo bar? Dan is het zeephoesje van Matador een uitkomst.

reisflesjes-matador reispotjes human gear

6. Haal producten uit hun verpakking en stop ze in een zakje

Neem je reisspelletjes mee? Haal ze uit het doosje, en stop ze (evt. met spelregels) in één zakje of potje. Heb je verschillende spelletjes mee, dan kun je vaak 1 set dobbelstenen meenemen die je voor alle spelletjes kunt gebruiken. Ook medicijnen hoef je niet in hun doosje te laten zitten en stop je, samen met de bijsluiter in een zakje of potje. Je kunt hiervoor natuurlijk ziplocks gebruiken, maar een meer duurzame oplossing is een waterdicht zakje. Zo bescherm je je spulletjes ook gelijk tegen water/lekkages. Gebruik je toch ziplocks, neem dan een extra set mee, deze komen altijd wel van pas én zijn handig als je eerste ziplocks stuk gaan. Heb je meer ruimte nodig? Dan kun je ook kiezen voor een klein waterdicht toilettasje die ook in je handbagage mag. Je zou ook heel goed de kwart cube van de packing cubes kunnen gebruiken trouwens.

waterdicht-reisdocumenten-mapje  transparante-toilettas

7. Was tussentijds

Pak altijd voor maximaal 2 weken in en laat je was tussendoor doen. Zo hoef je niet te sjouwen met kleding voor langer dan twee weken en vaak is wassen helemaal niet zo duur. Slaap je af en toe in een Airbnb, dan heb je zelfs soms de beschikking over een eigen wasmachine. Ook zijn er in veel steden wasserettes te vinden. Zwemkleding en ondergoed kun je heel goed tussendoor met de hand wassen. Zelf vullen wij daarom altijd een reisflesje met vloeibaar wasmiddel, speciaal voor de handwas. Zoals gezegd, lekken deze flesjes niet en je kunt er ontzettend goed mee doseren, wat ideaal is voor een handwas. Ga je lang op reis, dan kun je bij bijvoorbeeld de 7-Eleven kleine navulzakjes met vloeibaar wasmiddel halen. En als je uitgewassen bent, hang je je was natuurlijk te drogen aan deze handige waslijn.

camping waslijn sea to summit

8. Neem een paar boeken mee

Ehm… ja, je leest het goed, pak een paar boeken in. Als je jezelf dwingt een paar boeken mee te nemen bij het inpakken van je backpack of koffer, zorg je dat je genoeg ruimte over houdt voor bijvoorbeeld souvenirs. De boeken laat je, nadat je ze uitgelezen hebt, achter in je accommodatie voor andere gasten. Op deze manier wordt je tas steeds lichter en houd je ruimte over! Wil je toch liever niet met een hele stapel boeken reizen, dan zijn dwarsliggers echt een uitkomst, of je neemt natuurlijk gewoon een e-reader mee.

dwarsliggers tips

9. Koop een kleinere backpack of koffer

Wil je licht bepakt reizen, koop dan een niet te grote backpack. Hoe groter de backpack of koffer, hoe meer spullen je automatisch meeneemt. En hoe zwaarder je bagage dus! En dat met spullen die je in principe helemaal niet nodig hebt. Veel reizigers kiezen er ook voor een backpack of koffer mee te nemen die precies in de handbagage past, zoals deze rugtas van Osprey. Niet alleen reis je zo veel lichter, maar het scheelt je ook veel tijd op het vliegveld én geld voor het bijboeken van ruimbagage. Voor een lange reis is dit natuurlijk niet altijd haalbaar en is het soms juist prettig om de ruimte te hebben. Maar dwing jezelf altijd om je backpack of koffer niet afgeladen in te pakken bij vertrek, want ook als je gehaast moet inpakken wil je dat alles nog makkelijk past.

Weten welke backpack bij jou past? Lees ook onze tips voor een backpack kopen.

10. Gebruik hamamoeken of reishanddoeken

Een hamamdoek of reishanddoek is compact en sneldrogend. Op deze manier heb je toch altijd een handdoek bij je, zonder dat hij teveel ruimte in beslag neemt! Gebruik een grote hamamdoek voor op het strand, maar ook als dekentje, gordijn (in een dorm) of rol hem bijvoorbeeld op als kussen. De microvezel handdoek van Packtowel is ook echt een aanrader, super compact én droogt razendsnel. De ideale keuze voor wie gaat backpacken of een trekking gaat lopen bijvoorbeeld.

Hamamcoek-xs-ibiza reishanddoek-microvezel-handdoek

11. Gebruik handige, opvouwbare travel gadgets

Wij zijn natuurlijk niet de enige die steeds slimmer inpakken. Alle outdoormerken spelen daar ook handig op in. Heel veel, want er zijn inmiddels talloze handige, opvouwbare reisgadgets op de markt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat wel. Deze opvouwbare, waterdichte daypack bijvoorbeeld is niet groter dan je handpalm. Van dezelfde serie is er ook een opvouwbaar heuptasje en een supercompact picknickkleedje. Voor de koffieliefhebbers is de Javadrip opvouwbare koffiefilter ideaal. Neem wat filterkoffie mee en je zet in iedere hotelkamer je eigen lekkere koffie. Nooit meer oploskoffie voor jou, zonder dat het veel extra ruimte in je bagage inneemt! Eigen bestek mee? Dan is de reisbestek multitool erg handig. Niet heel lichtgewicht, maar wel ontzettend praktisch en stevig!

opvouwbare-waterfles-foldup-bottle gsi-outdoors-opvouwbaar-koffiefiltermatador-producten

12. Pak een opvouwbare rugtas of katoenen tasje in

Wil je niet met een handbagage rugtas op je buik lopen als je van A naar B gaat? Of heb je geen zin om iedere keer je handbagage tas in en uit te pakken als je hem nodig hebt voor een dagtrip? Pak dan een opvouwbare rugzakopvouwbare handbagage tas of katoenen tas in. Deze haal je snel tevoorschijn als je hem nodig hebt en berg je klein weer op.

Lees ook onze vergelijking van de beste opvouwbare rugzakken.

handbagage-tas-opvouwbaar Opvouwbare-rugzak-16Lopvouwbare-rugzak-matador Linnen tas 'Colour your world'

13. Deel je backpack of koffer handig in

Ja, logisch natuurlijk, maar hoe dan eigenlijk? De algemene tip die je krijgt is zware, grote items onderin, zo dicht mogelijk bij je rug en licht spul bovenin. Maar behalve wanneer je echt met een backpack gaat trekken, hoef je die regel ook weer niet zo nauw te nemen. Het is afhankelijk van je backpack of koffer hoe je hem indeelt, maar zorg in ieder geval dat je de items die je het minst nodig hebt ver weg stopt (dit is vaak in het midden!). En de items die je er regelmatig bij moet pakken dus automatisch op plekken waar je snel bij kunt. Kleine reisgadgets kun je bij elkaar in een zakje of bijvoorbeeld packing cube doen of in een zij-, voor- en/of bovenvak.

review-thule-guidepost-backpack

Backpack inpakken doen wij zo

Zelf reis ik met een backpack die van boven tot onder opengeritst kan worden. Ik heb mijn warme kleding voor koude gebieden in een compressie cube, helemaal onderin. Daarbovenop 3-4 halve packing cubes, naast elkaar. Ik kan hier heel makkelijk bij, omdat ik dit deel van de backpack dus makkelijk open kan ritsen. Ik heb een cube voor korte broeken, eentje voor shirtjes, eentje voor bikini's, bh's en ondergoed. Ik trek ze er eenvoudig aan het handvat uit en stop ze na gebruik weer gelijk terug. Ik hoef daarom bij korte verblijven nooit mijn backpack uit te pakken. Bovenop de halve cubes heb ik 1 hele cube voor mijn spijkerbroek, trui, hamamdoek en andere warmere kleding. Ook hier kan ik makkelijk bij. Mijn sokken heb ik in een kwart cube ernaast. Bovenop de hele cube heb ik mijn schoenen in een schoenen opbergzak. Ik heb de schoenen niet met regelmaat nodig, vandaar dat ik ze in het midden heb. Het middengedeelte is namelijk het deel waar je over het algemeen het minst goed bij kunt. Bovenop de schoenen heb ik mijn toilettas, lakenzak en wat andere losse items. Dit, omdat ik hier van bovenaf snel bij kan. In het voorvak heb ik mijn slippers. Tijdens het reizen draag ik meestal mijn sneakers. Dan heb je vaak nog wat los spul, dit zit bij mij in het bovenvak van de backpack, maar kan bijvoorbeeld ook in zijvakjes als je die hebt.

Lees ook onze tips: hoe pak je een backpack in

thule-backpack-open

Koffer inpakken?

Reis je liever met een koffer? Mirjam probeerde de 75L koffer van Eastpak uit tijdens haar wereldreis. Een echte aanrader! Zelf reis ik er inmiddels ook vaak mee. Lees hier haar bevindingen over de lichtgewicht koffer Eastpak Tranzshell L en hoe zij het inpakken van deze koffer doet.

Bekijk ook onze tips voor de beste lichtgewicht koffers.

review-Eastpak-Tranzshell-koffer

Meer handige inpaktips

Ga jij binnenkort op wereldreis? Lees dan ook onze praktische tips voor de voorbereiding van je wereldreis eens door en bekijk onze paklijst voor een wereldreis. Of ga jij voor het eerst een verre reis maken? Lees dan onze tips voor een eerste keer backpacken. Stedentrip? Ook daar hebben we handige inpaktips voor over het reizen met alleen handbagage en de beste handbagage koffers. En zoek je nog tips voor leuke cadeautjes? Kijk dan eens in onze giftguide en vind het leukste reis cadeau of bij onze tips voor een mooi afscheidscadeau voor een wereldreiziger.

Categories

4 Comments

Add yours
  1. Styling tips voor mensen die veel reizen voor hun werk - Excursiopedia

    […] Veel reizen is natuurlijk ontzettend leuk, zeker als je werk je de mogelijkheid geeft om de wereld te zien. Het zorgt echter af en toe wel voor enkele kledingcrises: want in je koffer passen vaak dikke stoffen niet, kreukt alles snel en niet elk hotel heeft een strijkijzer. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je -ondanks het leven uit een koffer- er alsnog heel gestyled uit kunt zien. En het moet ook nog allemaal in je koffer passen. […]

  2. Anne

    Super handige blog! Die packing cubes moet ik ook maar inslaan! Jij zegt in je blog dat je vaak je sneakers aan hebt en je flip flops in je tas doet, maar hoe doe je het als je je sneakers in je tas doet? Doe je die dan ook in zo’n packing cube? Ik vind schoenen namelijk altijd lastig aangezien ik vaak alleen met een carry on reis.

    X Anne

+ Leave a Comment