Meteen naar de content

De schoonheid van Maleisisch Borneo

gastblogger ikwimeerreizen

Door Gastblogger

Backpacken

Maleisië

Natuur en Wildlife

Zuidoost-Azië

Maleisisch Borneo staat hoog op menig bucketlist. Het ongerepte gebied dat bekend is vanwege mensaap Orang Oetang en de schitterende natuur heeft een enorme aantrekkingskracht op avontuurlijke reizigers. Frank maakte, samen met zijn vriendin Sarah, een rondreis van vier weken door dit prachtige gebied. Geen reisschema, slechts een retourticket en daartussen vier weken vrijheid. Een bijzondere reis die ze graag met jullie delen! Lees hier Frank en Sarah’s tips over backpacken in Borneo.

Het startpunt van hun reis naar Borneo: Kuala Lumpur & Kuching

Alle vluchten vanuit Nederland gaan via Kuala Lumpur. Als je stedenliefhebber bent, kun je hier makkelijk drie dagen vertoeven, maar je kunt ook meteen doorvliegen naar Kuching. Wij verbleven in The Fairview Guesthouse, een prima plek met grote, schone kamers, een warme douche en airco aanwezig op loopafstand van het centrum. Kuching is een leuk en gezellig dorpje, waar vanuit veel valt te organiseren. Vanuit Kuching kun je bijvoorbeeld naar Bako National Park. Je bent hiervoor een uur met de bus en twintig minuten per boot onderweg. Dit is prima te doen als je gaat backpacken door Borneo.

Maleisië tips

De exotische flora en fauna van Bako National Park

In Bako is maar één accommodatie en deze moet je beslist van tevoren boeken, want het aantal plaatsen is beperkt. In het nationale park kun je een bijzondere wandeling maken, doordat je door maar liefst zeven verschillende vegetatieve zones loopt; dit is vrij uniek in de wereld. Van tropisch regenwoud, stranden, rotsgrond en alles wat daar tussen zit. Je kunt ‘s avonds ook een nachtwandeling maken. Je ziet dan veel exotische beestjes. Bijvoorbeeld boomkrabben, slangen, schorpioenen, centipedes (giftig voor zowel mens als vogelspin), wandelende takken, lichtgevende paddenstoelen en kakkerlakken.

maleisisch borneo backpacken

De wildernis van Mulu National Park op Maleisisch Borneo

Mulu National Park is the place to be tijdens je reis door Maleisisch Borneo en alleen per vliegtuig te bereiken. Echte wildernis, groots, grandioos en indrukwekkend. Je vindt er ontzettend mooie rotsformaties en tropisch regenwoud. Het is begaanbaar over goed aangelegde paden, maar je kunt er ook echt door de jungle wandelen zonder paden.

Een onvergetelijke home-stay tijdens je bezoek aan Mulu NP, Borneo

Je kunt in Manu bij het officiële bezoekerscentrum verblijven, maar een goedkopere en leukere optie is bij een familie thuis. Bovendien steun je dan ook nog de lokale bevolking. Wij verbleven bij een D’Cave Homestay, een homestay met supervriendelijke en behulpzame eigenaren. Én ze hebben het liefste katje ter wereld!

maleisisch borneo backpacken

Onze meerdaagse trekking naar Pinnacles

We maakten ook een trekking naar Pinnacles (deze plek staat op de UNESCO werelderfgoedlijst). Op dag 1 van de trekking bezochten we twee gigantische grotten. Vervolgens een uurtje gevaren met een bootje en 9 km door vlakke jungle gelopen naar Basecamp. Letterlijk heel basic! Weinig licht, basic eten, maar wel een rivier, jungle en rust. Iedereen die hier verblijft is een gids of komt als toerist om de Pinnacles te zien. Zo ook wij. De volgende dag om 5 uur opgestaan om bij het krieken van de dag op pad te gaan naar de top. Een stevige klim van slechts 2,4 kilometer, maar die zo steil is dat je er 4 uur over doet om boven te komen en ook 4 uur weer om terug te gaan naar Basecamp. Absoluut geen aanrader voor de iets minder sportieven onder ons. Voor degene die van een uitdaging houden is het een ultieme trip. Klimmen aan touwen, klauteren over rosten, soms echt steil omhoog – zonder veiligheidsmaatregelen – laten het voelen als een echte ontdekkingsreis en het eindpunt is een geweldig uitzicht op de rotsformaties the Pinnacles.

Een filmpje dat onze gids maakte van de trekking. Deze gids is alleen te boeken via het officiële bezoekerscentrum (regel dit een paar weken van tevoren) 

De onheilspellende Deer Cave tijdens het backpacken in Borneo

The Deer Cave is een plek waar je elk moment een T-Rex verwacht, ongelooflijk groots en oud. De grot is ongeveer 120 meter hoog en nog veel breder. Je wandelt door de grot en laat je verbazen over de stalagtieten, stalagmieten en bergen vleermuis poep! Bergen? Jazeker, bergen vleermuispoep. In deze grot zit namelijk de grootste kolonie vleermuizen ter wereld die elke dag tegen schemering uitvliegen. 45 minuten lang vliegen er vleermuizen naar buiten in 1 lange zwarte slingerende streep, uniek om te zien!
IMG_2178

Even bijtanken in Kota Kinabalu, Maleisisch Borneo

Kota Kinabalu, ook wel bekend als KK, is een wat grotere stad met een leuke markt, veel vers fruit en heeeeeel veel vis. Het is een fijne plek om even uit te rusten tijdens het backpacken in Borneo. Wij werden getipt om te verblijven in Lavender Lodge. Lavender Lodge is goedkoop en schoon, je beschikt over airco & fan én het is centraal gelegen. Bovendien zit Lavender Lodge schuin tegenover een perfecte plek om je was te laten doen. En dat is vrij uniek, want de meeste wasservices in Maleisisch Borneo zijn niet goed of heel duur, of heel duur én niet goed. Maar dat is bij deze anders, want de ‘Laundry Lady’ nam ons zelfs mee in haar auto om op een ‘local’ plek te gaan eten! Dat bleek Tanjung Aru te zijn.

tanjung-aru

Lekker eten bij Tanjung Aru

Tanjung Aru is een grote overdekte plaats waar een stuk of 50 eettentjes gevestigd zijn. Hier kun je voor een lokale prijs heerlijk eten en een verser dan verse smoothie drinken. Ook is het een plek waar ‘s avonds weinig toeristen komen, omdat er ‘s avonds geen bussen meer rijden. Je kunt er echter wel komen door met de bus heen te gaan en een taxi terug te nemen (+/- € 5,- voor twee personen). Men komt hier namelijk om de zonsondergang te kijken en die is mooi, heel mooi. Het kan ook vanuit de stad, maar Tanjung Ari is rustiger, heeft strand, heerlijke geuren en gezelligheid die de stad mist.

maleisisch borneo backpacken

Ook leuk om te doen in Maleisisch Borneo

Een eilandtour naar Sapi, Borneo

Vanuit KK is het gemakkelijk om een dagtrip naar één van de drie eilanden te maken. Wij kozen voor Sapi: mooi strand, maar relatief druk als je in het weekend gaat omdat alle locals dan ook gaan. Hier zagen we een monitorlizard van 1,5 meter in het water zwemmen en veel gekleurde visjes. Helaas is het koraal bij Sapi wel volledig afgebroken.

Mount Kinabalu beklimmen tijdens het backpacken in Borneo

Het hoogtepunt voor ons was het beklimmen van Mount Kinabalu, met een hoogte van maar liefst 4095 meter de op één na hoogste berg in Zuidoost-Azië. De Mount Kinabalu is gelegen tussen de Himalaya en Papoea Nieuw Guinea. Om deze berg te beklimmen moet je een permit hebben, deze is normaliter alleen verkrijgbaar via een boekingsagent en dit betekent kosten van tussen de € 600,- en € 1000,-! Maar wij hadden mazzel: de ‘Laundry Lady’ kwam met een tip: Jungle Jack! Voor € 250,- krijg je bij Jungle Jack twee overnachtingen (één voor en één na de trekking) in zijn backpackerslodge. De backpackerslodge van Jungle Jack bestaat uit een hutje en twee zeecontainers waar 4 stapelbedden in staan. Dat is dus heeel knus, maar ondanks dat is het echt een super plek om te slapen, want Jungle Jack maakt dit helemaal goed met zijn gastvrijheid, blijheid en energie. Net als de overnachting halverwege de berg, al het (super) eten tijdens de trekking en kleding om de berg mee op te gaan. Deze kleding is nodig omdat Borneo warm is en weinig reizigers kleding bij zich hebben die geschikt is voor temperaturen rond het vriespunt. Jungle Jack heeft veel tweedehands kleren hangen welke gewassen worden in z’n eigen wasmachine. Met laagjes kleding pak je je dan warm in.

IMG_2678

Het niveau van de trekking op Maleisisch Borneo

Ook deze trekking is niet voor mietjes, veel mensen haken af op het overnachtingspunt. Dag 1 betekende voor ons: steil omhoog, ongeveer 3,5 uur klimmen, maar voor sommige mensen wel 7 uur! Aangekomen op het punt halverwege: wachten op het lopende buffet, eten, lezen, tijd doden en vroeg slapen. De wekker ging namelijk om 1:30 uur (ontbijt) en om 2:30 uur vertrokken we in het pikkedonker (hoofdlamp ook van Jungle Jack geleend) richting de top. Gemiddeld duurt het zo’n drie uur naar de top, wij waren alleen te snel en waren er als eersten al na twee uur. Heel mooi, lekker rustig, maar vooral ook erg koud met de wind. En het doel was om de zonsopkomst vanaf de top van de berg te zien en daar moesten we nu nog een uur voor wachten. De trip in het donker is ontzettend bijzonder doordat je weinig om je heen ziet, slechts je lichtbundel van de lamp en je in een soort van maanlandschap bevindt. Het laatste gedeelte is namelijk alleen maar rots. En als je onder je kijkt volgt er een hele stroom van lichtjes van mensen die hetzelfde doen. Je moet veel klimmen via touwen om de steile wand op te komen, maar het uitzicht daarna is adembenemend.

maleisisch borneo backpacken

De afdeling & praktische tips

Nadat de zon op is gekomen ga je met de hele groep weer naar beneden, als je op het basecamp terugkomt ga je voor de tweede keer ontbijten. Het is dan rond acht uur ‘s ochtends, maar het voelt alsof het middag is! Na je ontbijt ga je weer helemaal naar beneden en verblijf je weer bij Jack. Must have voor deze tocht is een goede poncho aangezien het weer onstuimig en nat kan zijn. Deze kun je het beste in Nederland al aanschaffen. Bergschoenen zijn ook echt wel heel fijn, al liep Sarah de trekking op All Stars. Als je gaat backpacken in Borneo moet je soms keuzes maken bij het inpakken…

IMG_2649

Door ons geselecteerde accommodaties in Borneo

Rehab voor Oerang Oetans in Sepilok, Maleisisch Borneo

In Sepilok zit een groot Rehab centre voor Oerang Oetangs. Leuk om te zien, maar wel met een beetje een dierentuin karakter vonden wij. De apen zijn in principe wild, er zitten dan ook geen hekken omheen en de beesten kunnen gaan en staan waar ze willen. Echter in tijden van voedselschaarste in het wild komen ze terug naar de voederplekken die ze gewend zijn. Een echte aanrader is het Rainforest Discovery Centre. Sla deze plek zeker niet over tijdens het backpacken in Borneo. Je vindt hier veel informatie over de natuur en een boomkroonpad waar je vogels kunt spotten.

IMG_1714

maleisisch borneo backpacken

Duiken op Sipadan

Ook het verblijf op het eiland Mabul en duiken op hotspot Sipadan vonden wij een absoluut hoogtepunt. Ook Sipadan moet je weken, zo niet maanden van te voren boeken, maar wij hadden geluk en konden last minute mee. Op Sipadan is veel voor “Blue Planet” van de BBC gefilmd: een onderwaterwereld waar je u tegen zegt. We hebben ongeveer 50 Green Turtle en een Hawksbillturtle gezien, Grey Reef sharks, bumpheads, tientallen gekleurd vissen waarvan we de naam niet meer weten, zeesterren, zeeslakken, glibberige en enge alen, prachtig gekleurd koraal, gigantische scholen vissen en ga maar door… Ik heb hier gedoken en Sarah heeft gesnorkeld. Als je hier snorkelt is eigenlijk vloeken in de kerk, maar uiteindelijk heeft Sarah meer gezien dan de groep duikers!”

maleisisch borneo backpacken

Tips voor het boeken van een duiktrip tijdens het backpacken in Borneo

Wil je hier ook gaan duiken? Zorg dat je verblijft op Mabul eiland en niet op het vaste land bij Semporna. Je kunt vanaf beide plaatsen namelijk met de boten naar de duikspots, maar als je na een dag duiken terugkomt op Mabul dan heb je een prachtige houten hut, allemaal ‘duik minded people’ en gaat het nergens anders over, je waant je even in paradijs. Kom je terug in Semporna dan kom je weer terug in een stinkende stad, is het druk en gaat ieder z’n eigen weg.

Een goed adres om je duiktrip te boeken is Scuba Junkie. Scuba Junkie wordt gerund door westerlingen, maar is de enige duikschool die zich bekommert om het rif en de natuur.

Hulp bij het plannen van je rondreis door Maleisisch Borneo

Enthousiast geworden over een rondreis Borneo? Reizen door Borneo vraagt wat inspanning. Zoek je wat hulp bij het samenstellen en regelen van je reis? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Local hero travel. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist ter plaatse. Je kunt een reis op maat laten maken of één van de drie pakketten kiezen: budget, veel gekozen of een avontuurlijke reis door de jungle van Borneo.

Bekijk het volledige aanbod Borneo reizen van Local hero travel.

3 reacties

 • Larisa 29 maart 2018 - 12:54

  Wat een mooi verhaal!
  Ik vroeg me af hoe jullie precies in contact zijn gekomen met Jungle Jack. Ik wil heel graag de Kinabalu beklimmen, maar ik zie overal dat het echt een tijd van tevoren geboekt moet worden. Het liefst boek ik dit van tevoren, maar ik zie bij veel reviews dat dit nogal eens fout gaat. Zijn jullie persoonlijk naar hem toe gegaan?

  Alvast bedankt,

  Groeten Larisa

 • Diana 1 juli 2018 - 22:38

  Hoe hebben jullie je verplaatst door Borneo? Is het goed te doen qua bus, trein, auto of vliegtuig? Ik wil namelijk ook graag naar Mulu en dan door naar Sepilok om de Oerang Oetangs te zien, maar ik weet niet wat de meest handige manier is. Ik hoor graag jullie tips en ervaringen hierover!

  • Janneke 2 juli 2018 - 04:19

   Hi Diana, thanks voor je berichtje! Het artikel is een aantal jaren geschreven door een gastblogger. Zelf zijn we nog niet op Borneo geweest (lichtelijk jaloers dat je die kant op gaat!). Wat we wel weten van andere reizigers is dat er tussen de steden op Sabah en Sarawak bussen rijden en dat je in de steden zelf gemakkelijk met taxi’s en zelfs een fiets kunt reizen! Qua reisroute durf ik je geen tips te geven, gewoonweg omdat we er zelf nog niet geweest zijn. We wensen je veel plezier met de voorbereidingen en alvast een mooie reis toegewenst!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen