Wandelen in de Vogezen: glooiende bergtoppen en prachtige gletsjermeren


Wil je een mooie trip maken naar de bergen, niet al te ver van huis? Op zo’n 640km (7 uur rijden) vanaf Utrecht bevindt zich het massief de Vogezen. Het gebergte ligt in het Noordoosten van Frankrijk, tegen Zwitserland en Duitsland aan. De Vogezen nodigt vooral de buitenliefhebbers uit met haar prachtige natuur. Waar je ook kijkt zie je uitgestrekte bergvelden, bossen, gletsjermeren, veengebieden, wetlands of idyllische bloemenvelden. Wanneer je na een mooie dag, onder het genot van een heerlijk Frans wijntje, de zon ’s avonds ziet ondergaan kun je je een gelukkig mens prijzen. De Vogezen it is!

Frankrijk-zonsondergang-Vogezen

Glooiende ronde bergtoppen

Het massief de Vogezen beslaat drie Franse regio’s: de Lorraine, territoire de Belfort en de Elzas. De Vogezen en het Duitse Zwarte Woud waren in een ver verleden één berggebied. Het ontstaan van de Alpen heeft de berg in tweeën gesplitst, zo is ook het gebied de Elzas ontstaan. Kenmerkend voor de Vogezen zijn de zacht glooiende bergtoppen die mooie rondingen hebben, die een gemoedelijk gevoel geven. Maar vergis je echter niet, want op 1.250 meter hoogte in de Vogezen zijn de weersomstandigheden hetzelfde als op 2.500 meter hoogte in de Alpen. De Vogezen is de eerste bergketen vanaf de Noordzee wat betekent dat veel weer blijft hangen in de bergen. Om je een beetje een idee te geven; één van de droogste gebieden van Frankrijk, Colmar, en één van de natste gebieden van Frankrijk, Ballon d’Alsace, liggen hemelsbreed maar 60 kilometer uit elkaar.

Frankrijk-Vogezen-bloemenvelden Frankrijk-hiken-Vogezen

De lage en hoge Vogezen

De Vogezen zijn toegankelijk voor alle hike-levels en wordt opgesplitst in ‘de lage Vogezen’ en ‘de hoge Vogezen’. De lage Vogezen, ten westen van de stad Epinal, bestaat vooral uit mooie uitgestrekte weides en bossen. De hoogteverschillen zijn beperkt, dus het is zeer geschikt voor gemoedelijke wandelingen. Het landschap is gevarieerd; van ruwe rotsen en kloven naar lieflijke weidevelden met onverwachte mooie vergezichten. De hoge Vogezen, ten zuidoosten van Epinal, zijn beduidend ruwer en reikt in hoogte tot 1.424 meter; de Grand Ballon. Het ongerepte landschap in de hoge Vogezen wisselt af tussen fantastische gletsjermeren, berkenbossen en prachtige bloemenvelden. De hoge Vogezen is ook het gebied van de gems. De gems, in het Frans Chamois, is familie van de antiloop maar lijkt meer op een steenbok. Omdat gemsen niet van de zon houden kun je ze het beste in de vroege ochtend, net na zonsopkomst, of in de avond, net voor zonsondergang spotten.

Frankrijk-Vogezen-Gletsjermeren Frankrijk-Vogezen-berkenbos

Wandelen in de Vogezen

De Vogezen biedt een scala aan wandelroutes. De bekende GR (Grand Randonnées) gaat bijvoorbeeld door de Vogezen. De route start in Hoek van Holland en loopt 2.500 kilometer door tot aan de Franse kunststad Nice. De route leidt door de Elzas met haar schitterende wijndorpen. Maar ook door de Grand Ballon, de hoge Vogezen. Je kunt verschillende delen van de route op eigen houtje lopen, de GR routes zijn herkenbaar aan de rode en witte markering. De kleur rood is gekozen zodat de route goed herkenbaar is in de winter, wanneer er veel sneeuw ligt. De witte kleur is weer goed zichtbaar in het donker en bij mist. Maar ook de andere, nationale en regionale, routes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun unieke markering. Via de website massif-des-Vosges kun je heel gemakkelijk een route uitzoeken. Je kunt hier aangeven hoeveel kilometer, welke moeilijkheidsgraad en zelfs de duur van de hike kun je filteren en voilà op het kaartje verschijnen je routeopties.

Frankrijk-Vogezen-hike-routes Frankrijk-wandelroutes-Vogezen

Bloemenpracht

Welke route je ook kiest in de Vogezen, je loopt zeker langs prachtige bloemenvelden. Velden vol met gentianen, katoenplanten, blauwe bessen en Arnica-bloemen. Bijzonder aan de Arnica-bloem is dat het een beschermde bloem is, je mag hem nergens plukken, behalve in het gebied Valley la Thur Wolfen. Je hebt hier wel een vergunning voor nodig. Verzorgingsmerk Weleda heeft bijvoorbeeld zo’n vergunning om Arnica’s te plukken en verwerkt deze in hun producten. De gentiaan is weer heel uniek omdat de locals aan de hoogte van de bloem kunnen zien hoeveel sneeuw ze kunnen verwachten in de winter. En ze maken ook schnaps van de gentiaan!

Frankrijk-Vogezen-gentianen-alcohol-bloemen Frankrijk-Vogezen-katoen-planten

Eten en drinken in de Vogezen

Eten is een hoogtepunt in de Vogezen. Je bent tenslotte toch in Frankrijk! Fransen nemen eten serieus en nemen hier dan ook graag de tijd voor. Gezien de producten die geproduceerd worden in Frankrijk kun je je afvragen hoe het kan dat Fransen over het algemeen toch hele gezonde mensen zijn. Rode wijn, overheerlijke vette kazen en worst zijn dagelijkse kost. Als vegetariër is het een uitdaging om gevarieerd te eten. Vooral in de bergen kijken de mensen je met grote vraagtekens aan wanneer je geen vlees eet. Typische bergmaaltijden worden ‘marcaire’ genoemd. Zware, maar overheerlijke, aardappelgerechten met uiteraard de nodige hoeveelheid vlees en kaas. Eén van de lekkerste aardappelgerechten vind ik roïgabragueldi. De aardappelen worden ‘s ochtends vroeg al opgezet met boter en uien en blijven de hele dag smoren. Tegen etenstijd zijn de aardappelen klaar en voilà, daar heb je roïgabragueldi! Om een lekker lokaal wijntje hoef je ook zeker niet verlegen te zitten. De Elzas heeft namelijk heel veel wijnproducenten. Superleuk dus om na een ochtend wandeling een wine tasting te doen.

Frankrijk-Vogezen-roïgabragueldi Frankrijk-Vogezen-eten

Overnachten in de Vogezen

De Vogezen biedt heel veel mogelijkheden qua accommodatie voor alle comfortlevels. Je kunt er voor kiezen om vanuit één locatie meerdere wandelingen te maken. Het comfortabele Hotel Le Paradis des Loups in het leuke plekje Giromagny is dan bijvoorbeeld een prima optie. Het hotel is nieuw en van alle gemakken voorzien. Ga je voor een meer authentieke ervaring dan is Chalet Hotel du Grand Ballon een aanrader. Dit is een 90 jaar oud hotel dat tussen de bergen ligt en vrij eenvoudig is in haar faciliteiten. Ben je een doorgewinterde hiker en vind je het niet erg op je spullen op je rug te dragen van berghut naar berghut dan zijn er ook huttentochten te boeken. Er zijn een aantal aanbieders die kant en klare pakketten aanbieden, maar je kunt met behulp van de Massief-des-Vosges website ook zelf een route uitstippelen. Goed om te weten is dat wildkamperen niet overal toegestaan is. Er zijn wel plekken waar je het kunt doen, bijvoorbeeld in Le Refuge du Sotre. De Refuge (zeer eenvoudig hotel) is niet meer in werking, maar je kunt er prima je tent opzetten of een hangmatje tussen twee bomen hangen. Het leuke is dat, ondanks dat de Refuge niet meer actief is, er nog wel activiteiten vanuit de Refuge georganiseerd worden. Zo bieden ze af en toe weekendprogramma’s aan waar je onder begeleiding gemsen gaat spotten, gaat hiken en gezellig gaat barbecueën bij het kampvuur.

Frankrijk-Vogezen-kamperen-Refuge Frankrijk-Vogezen-kampvuur-kamperen

Door ons geselecteerde accommodaties

Hotel
Hotel Le Paradis Des Loups
GIROMAGNY | Fijn hotel met sauna en uitgebreid ontbijtbuffet. Modern ingerichte kames in nieuw gebouw. Parkeerplaatsen beschikbaar.
Bed & Breakfast
Gite le Ginkgo
ROUGEGOUTTE | Vakantiehuis in zeer rustige omgeving. Eigenaars zijn erg vriendelijk en het uitgebreide ontbijt is heerlijk.
Camping
Les Rives de la Doller
MASEVAUX | Mooie, moderne trekkershut die van alle gemakken is voorzien. Hele goede douches. De omgeving is prachtig en heel rustig.

Vervoer naar de Vogezen

Vanuit Utrecht rijdt je in zo’n 7 uur naar Grand de Ballon. En een auto heb je in deze regio wel nodig als je van A naar B wilt komen. Er zijn wel accommodaties die vervoer aanbieden wanneer je een huttentocht doet bijvoorbeeld. Maar wanneer je vanuit één locatie verschillende routes wilt bewandelen, heb je echt een eigen auto nodig.

Parlevouz francais?

Je bent in Frankrijk dus een woordje Frans spreken is wel mooi meegenomen. Engels wordt door de jongere generaties steeds meer gesproken, maar blijft in sommige gebieden lastig. Spreek je geen Frans, dan kom je natuurlijk met wat gebroken Engels, handen en voeten al een heel eind. De guides tijdens de wandelingen spreken overigens goed Engels! Kies je er voor om in de Elzas te verblijven dan wordt er over het algemeen ook Duits gesproken. De Elzas is door de jaren heen namelijk vijf keer van nationaliteit veranderd tussen Duitsland en Frankrijk. De locals spreken daarom drie talen: Frans, Duits en een mengelmoes van beide, hun dialect.

Frankrijk-Vogezen-GR5-wandelroute

Over ikwilmeerreizen.nl

Ikwilmeerreizen.nl is een blog & webshop voor en door reizigers. Van reisinspiratie tot reisvoorbereiding, we doen er alles aan om dat ultieme reisgevoel in je naar boven te halen. Droom weg met onze bestemmingsartikelen en laat je inspireren door de beste reistips. Bekijk ook eens onze unieke collectie travelgifts & -gear in onze travelshop (op werkdagen voor 22.00 uur besteld = morgen in huis).

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment