Meteen naar de content

De leukste Normandië bezienswaardigheden voor je vakantie in Noord-Frankrijk

gastblogger ikwimeerreizen

Door Gastblogger

Frankrijk

Roadtrip

Normandië is met het wereldberoemde Le Mont Saint Michel, de D-day stranden en schilderachtige plattelandsdorpjes een regio in Frankrijk die absoluut het bezoeken waard is. Iets waarover Amanda Büthker ons vol enthousiasme mailde. Toen ze samen met haar vriend naar Normandië reisde heeft de bestemming direct haar hart gestolen. In haar reisvoorbereiding merkte ze alleen dat ze vrij weinig goede informatie over Normandië kon vinden. En dat is precies de reden waarom ze haar tips en foto’s met ons, en dus ook met jou, deelt. Ben je benieuwd wat je kunt doen tijdens een vakantie in Noord-Frankrijk? Kom je graag meer te weten over de bezienswaardigheden van Normandië in Frankrijk? Amanda neemt je in dit artikel mee op une semaine en Normandie!

Le Mont Saint Michel, één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Normandië

Wie naar Normandië gaat, mag zeker niet vertrekken zonder deze bijzondere plek te bezoeken. Le Mont Saint Michel is een Middeleeuwse abdij met daaromheen een klein dorpje. Bijzonder aan deze wereldberoemde bezienswaardigheid is de ligging in een vlakke baai en de indrukwekkende vestingmuur die het geheel omsluit. In 1898 werd de torenspits van de abdij gesierd met een standbeeld van de heilige Michaël, die maar liefst 170 meter boven de baai prijkt. En dat niet alleen, je vindt hier ook het grootste verschil tussen eb en vloed van heel Europa, waarbij het getijdenverschil met gemak op kan lopen tot 10-15 meter. Dit alles maakt het uitzicht op Le Mont Saint Michel zo uniek. Het abdijcomplex behoort niet voor niks sinds 1979 tot de UNESCO-werelderfgoedlijst.

normandië bezienswaardigheden - le moint saint michel

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Normandië 

Dat Le Mont Saint Michel afgebeeld staat op het bijzondere tapijt van Bayeux, het de inspiratie was voor het koninkrijk in de Disneyfilm Tangled en het startpunt was van de Tour de France in 2016, laat zien dat Le Mont Saint Michel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Normandië is. Vroeger moest je voor een bezoek aan Le Mont Saint Michel wachten tot het eb was, maar sinds 2016 is de abdij verbonden met een brug, waardoor je deze imposante plek de hele dag door kunt bezoeken. In principe is de entree tot Le Mont Saint Michel gratis, maar een kijkje in de abdij kost €11. Je krijgt een tijdslot toegewezen en kunt een rondleiding volgen. Je vindt Le Mont Saint Michel in Normandië op ongeveer op 1 km van de plaats Avranches.

mont saint michel frankrijk

Een onvergetelijk bezoek aan de abdij van Le Mont Saint Michel

Voorafgaand aan je bezoek aan Le Mont Saint Michel kun je het beste online een kaartje kopen voor de abdij op de top. Zo voorkom je dat je eindeloos in de rij staat bij de kassa. Je kunt je auto op een kleine drie kilometer van Le Mont Saint Michel parkeren. Een parkeerkaart kost €3. Vanaf de parkeerplaats kun je een shuttlebus nemen of kiezen voor een wandeling. Hou je van fotograferen? Dan kun je het beste naar de abdij toelopen en alvast wat mooie plaatjes schieten. Eenmaal binnen de muren van Le Mont Saint Michel kun je het beste rechts afslaan en de weg opwaarts volgen.

Voor het bezoek aan de abdij reserveer je een tijdslot, maar de weg naar boven is juist ook één van de hoogtepunten, neem hier dus de tijd voor! De straatjes van Le Mont Saint Michel zijn werkelijk prachtig. Je waant je in de middeleeuwen en geniet van een wirwar aan steegjes, winkels, restaurants en fotogenieke doorkijkjes. In de abdij kun je zelfstandig rondlopen of deelnemen aan een rondleiding. De uitzichten zijn heel bijzonder en maken de rondleiding meer dan de moeite waard. 

Koop hier je toegangsticket >>

wat te doen in Normandië

De invasiestranden van Normandië

Normandië en de Tweede Wereldoorlog zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op 6 juni 1944, op D-Day, begon hier de bevrijding van Europa. De invasie van vijf landingsstranden langs de Normandische kust luidde het einde van de oorlog in. Toen de geallieerden voet aan land zetten, schreven ze geschiedenis. De Battle for Europe kon beginnen. In totaal zijn er vijf invasiestranden, die allen tot de top bezienswaardigheden van Normandië behoren: 

 • Utah Beach (USA) 
 • Omaha Beach (USA) 
 • Sword Beach (UK) 
 • Juno Beach (CA) 
 • Gold Beach (UK) 

De stranden van Normandië: Utah Beach en de Amerikanen

Utah Beach is een heel uitgerekt strand, waar je tot op de dag van vandaag resten van de operatie terugziet. Vanuit het water zie je oprijplateaus liggen om voertuigen vanuit het water aan land te krijgen. Het strand werd bevrijd door de 4e Infanteriedivisie en het 70e tankbataljon van de Amerikanen. Utah Beach maakte geen onderdeel uit van de eerste D-Day plannen, maar werd in 1943 toegevoegd met als doel te voorkomen dat de Duitsers extra manschappen naar Cherbourg konden sturen. Uiteraard heette dit strand niet echt Utah Beach, maar werd de term gebruikt als codenaam. 

stranden normandië utah beach

Meer over de historische stranden van Normandië, Frankrijk

Ook Omaha Beach is een invasiestrand, dat veroverd is door de Amerikanen op D-Day. Het kostte de geallieerden flink wat moeite het strand in te nemen, maar het is uiteindelijk toch gelukt! Op het strand zie je weinig terug van de invasie. In de duinen van Omaha Beach ligt de Amerikaanse begraafplaats, vlakbij het dorpje Colleville-sur-Mer, waar 9.387 Amerikaanse soldaten worden geëerd, die stierven tijdens de Slag om Normandië. De vele strakke rijen met grafstenen herinneren ons aan de Tweede Wereldoorlog en de opofferingen voor vrijheid.  

Britten en Canadezen op de D-Day bij de stranden van Normandië

Even verderop vind je Sword Beach en Gold Beach. Deze stranden aan de Normandische kust werden op 6 juni 1944 ingenomen door de Britten. Bij Sword Beach zijn nauwelijks overblijfselen uit de oorlog te ontdekken. Gold Beach is daarentegen echt een bezoek waard. In zee liggen reststukken van een mobiele haven van de Engelsen, omdat er geen haven in de buurt was om aan te meren. Hierdoor konden soldaten in een mum van tijd voertuigen en andere goederen uitladen op grote pontons. Vlakbij het strand kom je een kustbatterij tegen, waar nog vier kazematten staan: de Longues sur Mer battery. Het laatste landingsstrand in Normandië, Frankrijk is Juno Beach en werd veroverd door de Canadezen.

stranden Normandië

De beroemde klif van Pointe du Hoc

Eén van de andere bezienswaardigheden in Normandië die je niet mag overslaan, is de Pointe du Hoc. Point du Hoc is op het oog een mooie, maar nietszeggende plek aan de Normandische kust met een klein kiezelstrand en een klif, die zo’n 30 meter boven het strand uitsteekt bij het plaatsje Saint Pierre du Mont. De klif is beroemd vanwege de aanval van het tweede US Ranger batillion, die op deze plek een Duitse artilleriebatterij wist te verslaan. De locatie van Pointe du Hoc was strategisch erg belangrijk, omdat het tussen twee van de vijf D-Day landingsstranden lag.

stranden Normandië, Pointe du hoc

Ook leuk om te doen in Normandië, Frankrijk

 

Wat verder te doen in Normandië? Breng een bezoek aan één van de vele musea

Normandië in Frankrijk is een paradijs voor museumliefhebbers. Tijdens onze vakantie hebben wij de keuze gemaakt een kijkje te nemen bij twee musea. Vlakbij Utah Beach ligt Musée du Débarquement. Dit museum is zeker een aanrader. De tour door het museum begint met een korte film van 10 minuten, waardoor je een duidelijk beeld van de operatie krijgt. Het museum vertelt het verhaal van de invasie met als topstuk de originele Amerikaanse bommenwerper B-26 Marauder: deze staat tentoongesteld in een speciaal ontworpen hangar.

Een kaartje voor dit museum kost €8,00 voor volwassenen en €5,00 voor kinderen. In het laagseizoen van 1 oktober t/m 31 mei kun je het museum dagelijks bezoeken van 10:00 uur tot 18:00 uur. In het hoogseizoen is deze bijzondere historische plek geopend van 09:30 uur tot 19:30 uur. Alle informatie in het museum is beschikbaar in negen talen, waaronder ook in het Nederlands.

Normandië bezienswaardigheden

Het Overlord Museum en de herdenkingsplaats van Omaha Beach

In de buurt van Omaha Beach vind je het Overlord Museum. Dit museum is gebouwd als bunker en geeft een indrukwekkend beeld van de gebeurtenissen op D-Day tot aan de bevrijding van Parijs. Door middel van 40 jaar onderzoek is het Overlord Museum erin geslaagd een waarheidsgetrouwe reconstructie te maken van de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. In het museum staan meer dan 35 voertuigen, tanks en wapens. Een kaartje kost €8,40 voor volwassenen en €6,10 voor kinderen. Je kunt het museum bezoeken tussen 10:00 uur en 17:30 uur en in juni t/m augustus zelfs tussen 09:30 uur en 19:00 uur.

Door ons geselecteerde accommodaties in Normandië

 

Kleinschalig overnachten in Normandië? Bekijk ook onze tips voor Gîtes in Normandië.

Meer bezienswaardigheden in Normandië: het schilderachtige platteland van Frankrijk

Het leuke van Normandië zijn de grote hoeveelheid kleine stadjes en dorpjes. De kust van Normandië mag dan indrukwekkend zijn, maar het binnenland is dat zeker ook! Cultuurliefhebbers, enthousiaste fietsers en levensgenieters zijn hier helemaal op hun plek. Wij vonden Honfleur een absoluut hoogtepunt. De plaats ligt in Calvados, het hart van Normandië. De ligging van Honfleur is ideaal voor vakantiegangers. De stranden van Normandië zijn vlakbij en ook in Honfleur zelf is van alles te beleven.

De bezienswaardigheden van Honfleur

De oude haven van Honfleur is één van de leukste bezienswaardigheden van de kustplaats in Normandië en heet op z’n Frans ‘Le Vieux Bassin.’ De kade staat vol met kleurrijke vakwerkhuizen en levendige terrassen. ‘s Ochtends geniet je hier van een Frans ontbijtje en een kopje koffie, terwijl de vissers terugkeren van zee. In de haven bekijk je ook het beroemde schip Saint-Bernadette, dat symbool staat voor de visserij in Honfleur. Andere trekpleisters zijn de Sainte-Catherinekerk, het nabijgelegen plein en de schilderachtige straat Rue des Lingots. Houd je van shoppen en lokale producten? Bezoek dan zeker de traditionele markt op zaterdagochtend op de Place Sainte-Catherine.

Sfeervolle Franse dorpjes in Normandië

Normandië is een ideale streek voor een autovakantie, maar ook voor een flinke fietstocht kun je hier prima terecht. Tijdens onze vakantie deden we meerdere gezellige plekken aan, zoals Pont-Audemer en Pont l’Évêque. Beide dorpjes kenmerken zich door de kunstige vakwerkhuisjes in diverse kleuren. Pont l’Évêque staat bovendien bekend om de gelijknamige witte kaas, die vrij subtiel is van smaak. Je ervaart het ultieme vakantiegevoel door na een bezoek aan dit dorp te genieten van een goed glas wijn en een stukje kaas uit de omgeving. Een andere interessante plaats in Normandië is Bayeux, dat beroemd werd vanwege zijn tapijt. In het plaatselijke museum wordt het verhaal over de Slag bij Hastings in 1066 verteld op een 70 meter lang tapijt. 

pont audemer normandië, frankrijk

Fiets de Route du Cidre: appelcider proeven in Normandië

Wil je verder weten wat te doen in Normandië? Naast kaas staat de Franse regio ook bekend om haar appelcider. Je kunt een prachtige fietstocht maken langs verschillende appelciderboerderijen. Het startpunt is in het dorpje Cambremer. In het plaatselijke VVV-kantoor kun je een kaart ophalen met daarop de appelciderboerderijen en de producten die ze produceren. De totale route is 45km en stelt je in de gelegenheid om 18 appelciderboerderijen te bezoeken. Het is een hele mooie route door het platteland van Normandië. 

Beuvron en auge frankrijk normandië

Appelcider, Calvados en Pommeau proeven

Een dag volstaat niet om alle boerderijen te bezoeken, dus je kunt er het beste een aantal uitkiezen. Het is overal mogelijk om cider te proeven, waarbij je vaak de keuze hebt uit meerdere soorten. Naast cider produceren de boerderijen ook Calvados en Pommeau. Calvados is qua strekte te vergelijken met cognac. Pommeau is een combinatie van appelcider en Calvados. Pommeau kenden wij niet, maar vonden we erg lekker. Doordat we bij elke stop een lekker drankje mochten proeven, werd onze rugzak steeds zwaarder met de flessen die we kochten gedurende fietsroute.  

Domaine dupont frankrijk normandië

De boerderijen op de Route de Cidre die je beslist moet bezoeken

Op het kaartje van de VVV van Cambremer zijn alle appelciderboerderijen genummerd. Nummer 9, Cave du Manoir de Grandouet, is het stoppen zeker waard. De trotse eigenaren geven een rondleiding en leggen precies uit hoe het proces van appelcider verloopt. Ook nummer 6, Domaine Dupont is een echte aanrader. Fietsend over een lange oprijlaan kom je bij een prachtig landhuis uit. Aan de linkerkant vind je een winkel waar ze tientallen soorten appelcider verkopen.

Praktische zaken rondom de Route de Cidre

De route staat goed aangegeven met wegwijzers met daarop Route du CidreBij elke stop zie je een vierkant bord met daarop Route du Cidre de Cambremer. Sommige stoppunten liggen wat verder van de route. Houd er rekening mee, dat Normandië niet zo vlak is als Nederland. Een goede stadsfiets met enkele versnellingen of een mountainbike volstaat voor het afleggen van de route, maar op een elektrische fiets gaat het net wat makkelijker. Uiteraard kun je de Route de Cidre ook met een auto of scooter rijden.

normandie frankrijk route de cidre
Foto’s: Amanda Büthker

Checklist voor je vakantie Normandië

 • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Normandië in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Normandië. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
 • Met de trein naar Normandië? Boek hier je treintickets
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Wil je de stad op een originele manier ontdekken? Boek een escape tour!
 • Met de auto op vakantie? Voor BESTEMMING heb je een autovignet nodig. Regel deze eenvoudig online.
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Vanuit Normandië verder reizen door Frankrijk

Wil je vanuit Normandië verder reizen door Frankrijk? Of ben je je aan het oriënteren voor een vakantie in Noord-Frankrijk? Lees dan ook onze tips voor een vakantie in de Loirestreek, Champagnestreek, Bretagne, Limousin, een stedentrip Parijs of stedentrip Nice.

Lees hier al onze Frankrijk blogs >>

Kamperen? Lees dan ook onze tips voor handige camping gadgets!

2 reacties

 • Janny Nijkamp 21 juni 2022 - 20:02

  De camping tip van Chateau Monfreville is top!! In 1 woord geweldig. Enkel tenten mogen plaatsnemen. Heel sfeervol. Alles keurig netjes en super vriendelijke eigenaren die overigens perfect engels spreken. Heeeele fijne week gehad.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen