Via Alpina: de mooiste bergwandel routes in Europa


Bergwandelpaden zijn in de Alpen niet moeilijk te vinden. Of je nu in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Italië bent, elk dal heeft gondels omhoog en in elk bergdorpje beginnen wandelingen voor zowel de gevorderde bergbeklimmer als de beginnende wandelaar. Maar hoe weet je nu van tevoren zeker dat je een mooie wandeling uitgezocht hebt? Bij de Tourist Information lijken alle routes namelijk mooi. Mede om deze reden hebben lokale vrijwilligers routes uitgezet die je gegarandeerd het mooiste van de Alpen bieden. De naam van deze routes: Via Alpina.

jungfrau-alpenzwitserse-alpen zonsopkomst-alpen

Via Alpina

Via Alpina is een verzameling van wandelpaden die je al het moois van de bergen brengen. Er zijn verschillende routes, onderverdeeld in kleuren. De Via Alpina Red Trail is het neusje van de zalm, maar helaas niet voor beginners: de route begint in Trieste aan de Adriatische Zee, en pas na acht landen doorkruist (en ruim 5000 kilometer door de bergen geslingerd) te hebben, eindigt de wandeling in Monaco, aan de Middellandse Zee.

Daar waar het aaneengesloten wandelen van de Red Trail maar voor zéér weinigen haalbaar is, zijn de kortere routes voor meer mensen een mogelijkheid. De beste optie is misschien wel de Via Alpina Green Trail, ook wel de Alpine Pass Route genoemd. Deze route loopt van Vaduz, in Liechtenstein, dwars langs het Zwitserse hooggebergte, tot in Montreux, aan het meer van Genève. Een slordige 326 kilometer, met beangstigend veel hoogtemeters. Ook deze route is dus niet echt voor beginners, maar kan onderweg gemakkelijk verkort worden door gebruik te maken van gondels, bussen of kabelbanen omhoog. Bovendien verplicht niemand je om ook echt twee weken achter elkaar te lopen: de Via Alpina Green Trail is gemakkelijk op te splitsen in trajecten of dagwandelingen.

siebenbrunnen-lenk meer-van-geneve wandelen-in-de-sneeuw

Via Alpina Green Trail

De Via Alpina Green Trail brengt je al het natuurgeweld dat Zwitserland te bieden heeft. De route langs de Jungfrau, Eiger en Monch brengt je over het dak van Europa. En de Oeschinensee, waar hij langs loopt, wordt gezien als het mooiste bergmeer van Zwitserland. Geniet van kleine dorpjes als Lenk en Meiringen, en laat je verwennen in de wat grotere oorden zoals Grindelwald. Geniet van een a-dem-be-ne-men-de zonsopkomst in de hoogste Zwitserse berghut, de Blümlisalphütte, en laat je betoveren door het uitzicht over Lac Léman op de laatste wandeldag.

De gehele lengte van de Alpine Pass Route kan opgedeeld worden in 15 dagwandelingen. De etappes liggen voor een groot deel vast, omdat dit de afstanden van het ene dal tot het volgende dal zijn, over een bergrug of -pas. Bij de meeste etappes gaat het bereiken van het volgende dal gepaard met het overbruggen van ruim 1500 hoogtemeters, wat niet voor iedereen een even fijne uitdaging is. Gelukkig zijn er mogelijkheden om stukjes (omhoog) met het openbaar vervoer te doen, of om halverwege de route al een berghut of pension te pakken. Het is dus voor ieder wandel niveau te schalen.

jungfrau-eiger-monch alpen-oeschinensee blumlisalphutte-zwitserland

Bergwandelen in Zwitserland

Hiken in Zwitserland is een verademing voor elke natuurliefhebber. Frisse lucht, goed aangegeven paden, veilige omstandigheden en bovendien de meest fantastische uitzichten. Zwitserland wordt door haar ruige bergen door velen gezien als het mooiste Alpenland en wanneer je (een deel van) de Via Alpine Green Trail loopt zal je duidelijk worden waarom.

Dat het in Zwitserland zo goed geregeld is komt met een prijs: veel wandelaars zoeken dit gebied op, waardoor het in de zomer wel eens druk kan zijn. In het voorjaar gaan, is daarom aan te raden, maar houd wel de sneeuwcondities in de gaten: in mei ligt boven de 2000 meter nog veel sneeuw en moet je jouw materiaal hierop aan moeten passen.

Ook qua overnachtingen moet je vooruit plannen. Onderweg zijn voldoende hotels/ berghutten te vinden, welke variëren van vier knusse slaapplekken tot tweehonderd geschakelde bedden. Wil je in het hoogseizoen verzekerd zijn van een slaapplaats, dan is reserveren aan te raden. Onderweg wildkamperen kan natuurlijk ook, maar een tentje, slaapspullen en al je eten meesjouwen maakt het bergwandelen nóg een grotere uitdaging.

Tenslotte moet je rekening houden met de elementen: plan je een week in de Zwitserse Alpen, dan kan het zomaar zijn dat je een week lang geen zon ziet. Het blijven hoge bergen, en het weer is daardoor onvoorspelbaar. Houd hier van te voren rekening mee en bereid je qua regenkleding voor op het ergste. Je kunt het natuurlijk ook treffen, dus laat je zeker niet afschrikken!

wildkamperen-alpen alpen-hiken oeschinensee-kandersteg

Via Alpina: een levensdoel

Hiken kan voor je er erg in hebt overgaan van een hobby tot een levensstijl. En bij zo’n levensstijl hoort een levensdoel. En voor veel wandelaars is Via Alpina dat levensdoel. Relatief dicht bij huis, een combinatie van een extreme fysieke uitdaging en een oogstrelende omgeving en bovendien gemakkelijk op te delen in kleinere stukken. Want niet iedereen heeft natuurlijk tijd om een jaar lang van huis te zijn om die 5000 kilometer van de Red Trail te tackelen. Voor die mensen, maar vooral voor de mensen die tussen de “hobby-fase” en de “levensstijl” in zitten, is de Via Alpina Green Trail de perfecte wandeling. Maar alleen als je de verslaving daarna aankunt…via-alpina zonsondergang-alpen kandersteg-alpen

Video’s van Via Alpina

De foto’s hierboven zeggen al best veel, maar de beste indruk van hoe het is om over Via Alpina of de Alpine Pass Route te wandelen krijg je in een video. Zie hieronder twee videotjes van mijn eigen ervaringen op de Zwitserse wandelpaden.

 

Onze favoriete producten bij deze reis

1 comment

Add yours
  1. Kristel

    Fantastisch! Ik kwam op dit blog uit omdat ik naar inspiratie aan het zoeken ben voor komende zomer. Afgelopen zomer in Zwitserland weesten wandelen dus kan niet wachten om deze zomer weer flink te gaan hiken. Ik heb de link opgeslagen, heel handig!

+ Leave a Comment