Reisroute Noord-Oost Brazilië


Brazilië is groot. Of beter gezegd, het is gigantisch. Ter beeldvorming, het hele land beslaat qua oppervlakte meer dan heel West-Europa bij elkaar. ‘Even’ in 3 weken Brazilië ontdekken, is daarom ook niet te doen. Heb je niet onbeperkt de tijd en wil je toch een stukje Brazilië proeven, dan is het aan te raden een keuze te maken welk gebied je wilt verkennen, want het kan zomaar zijn dat die ene plaats die je in gedachten had, maar liefst 6 uur vliegen van de andere bestemming afligt. Even heen en weer hoppen is er dus niet bij. Wil je het meeste uit je reis halen, dan is het handig om van te voren goed je route uit te stippelen. Zo heb ik me vooral gefocust op Noord-Oost Brazilië. Wat ik daar vond? Prachtige stranden, knusse dorpjes en een relaxte vibe! Wat mij betreft is dit gebied een absolute aanrader.

Reisroute-noord-brazilie

Kleurrijk Salvador

Salvador heeft twee kanten. Het staat vooral bekend als een zeer onveilige stad, waar beroving dagelijkse kost is. En dat zal ik zeker niet ontkennen. Salvador is, net als veel andere grote steden in Brazilië, een stad om altijd op je hoede te zijn. Maar dat maakt Salvador voor mij niet een minder aantrekkelijke stad. Bij aankomst werd ik direct positief verrast door de ontzettend kleurrijke straatjes en de vele gezellige pleintjes van het historische centrum. Er is altijd wel een groepje Brazilianen dat de straten kleurt met de opzwepende klanken van de drums. Of de capoeira dansers die op ieder plein lijken op te duiken. Tel daarbij op de vele art galeries en je hebt een levendige stad die creativiteit ademt. Zeker een bezoekje waard dus!

Salvador-brazilie

Vakantie eiland Morro de Sao Paulo

Op twee uur varen vanaf Salvador ligt het eiland Morro de Sao Paulo. Een plek die in het weekend overspoeld wordt door Brazilianen die de drukte van Salvador willen ontvluchten. En geef ze eens ongelijk, want ‘Morro’ is een schitterend eiland met witte zandstranden. Maar wat het eiland echt tot een heerlijke vakantiebestemming maakt, is het feit dat het volledig autovrij is. En nee, ook tref je er geen motorbikes of fietsen aan. Het enige vervoer is de kruiwagen die hier als taxi dient en het straatbeeld een bijzondere aanblik geeft. Morro is een eiland voor de wat luxere reiziger, maar dat betekent niet dat er geen opties zijn voor backpackers, want ook goedkopere hostels vind je er genoeg. Maar wil je een wat mooiere kamer, dan betaal je ook iets meer. Vooral in de pousadas van het eiland vind je vaak aantrekkelijke opties. Het eiland bestaat uit 4 stranden, waarbij the second beach het meest toeristisch is. Voor de mooiere stranden en meer betaalbare accommodaties strijk je neer bij first of thirth beach. En maak ook zeker eens een strandwandeling richting het vierde strand, waar je de toeristen massa helemaal achter je laat. Het eiland is maar klein, want je loopt in een klein half uurtje van het eerste naar het vierde strand.

Noord Brazilie Morro de Sao Paulo

Lovely Pipa

Pipa… Pipa is zo’n plaats waar je direct verliefd op wordt. Dit vriendelijke kustplaatsje, op 2 a 3 uur rijden van de luchthaven van Natal, is slechts een paar straten groot en is een plek waar je helemaal tot rust kunt komen of je in het weekend juist even helemaal kunt uitleven op de dansvloer (buiten op straat). In Pipa hangt een fijne surfers vibe, waardoor je je als reiziger hier al snel thuis kunt voelen. Maar er is iets wat deze kustplaats echt bijzonder maakt, je kunt er zwemmen met dolfijnen! En dan heb ik het niet over een commerciële toeristisch trekpleister, maar over een prachtig gelegen baai die het thuis is van een grote groep dolfijnen. Sta lekker vroeg op voor een mooie ochtend-strandwandeling naar ‘Golphines bay’ en duik hier het water in. Heb een klein beetje geduld en je zal gegarandeerd diverse dolfijnen spotten. Soms komen ze zelfs erg dichtbij. Beter kun je je dag toch niet beginnen?

Pipa-brazilie

Eiland in het zand: Jericoacoara

Niet alleen een waar paradijs voor kitesurfers, maar ook voor iedere andere reiziger die op zoek is naar die ene speciale plek. Want speciaal is Jericoacoara zeker. Het gezellige dorpje ligt ingesloten tussen hoge zandduinen en de oceaan en bestaat helemaal uit zand. In deze zandbak tref je dan ook geen geplaveide straten aan. Letterlijk een stranddorp dus! Het feit dat je er alleen met 4×4 of sandbuggy kunt komen in combinatie met het unieke karakter, maakt Jeri tot een plaats die je direct het gevoel geeft je op een eiland te bevinden. Jeri is de ideale plek om te (leren) kitesurfen, maar maak ook zeker een keer een tour met de sandbuggy naar de lagunes in de omgeving. En bekijk ’s avonds de zonsondergang vanaf de ‘sunset dune’ om je daarna te goed te doen aan de verse cocktails in de Caipi street op het strand. Ook liefhebbers van Forro, Samba en Reggae komen in Jeri aan hun trekken. Op zaterdagavond kun je met een beetje geluk zelfs electronic muziek verwachten op het strand. De snelste optie om er te komen is vliegen op Fortaleza, waarvandaan een 4×4 je in zo’n 5 uur rechtstreeks naar Jericoacoara brengt. Ook gaat er een aantal keer per dag een bus. Deze doet er zo’n 7 uur over, maar is wel een stuk goedkoper en bovendien comfortabeler dan met 3 personen op de achterbank van een pick-up. Het laatste stukje moet je dan wel overstappen in de sandbuggy die je door de zandduinen navigeert. Tja, je moet er wat moeite voor doen, maar zodra je Jeri binnenrijdt, weet je dat het de moeite meer dan waard was en dat je hier voorlopig niet meer weg wilt!

Jericoacoara

Vervoer tijdens deze route door Noord-Oost Brazilië

Bovenstaande reisroute leg je het meest efficiënt af door te vliegen. Dit is bovendien ook de goedkoopste manier, want een vliegticket Natal – Fortaleza heb je al voor zo’n twintig euro. Ben je meer het type roadtripper en wil je nog wat zien onderweg, dan is het ook mogelijk om een auto te huren en deze aan het einde van je route weer in te leveren. Hou er wel rekening mee dat je extra kosten betaalt voor een inlever plaats die verder dan 150 kilometer af ligt van de plaats waar je de auto ophaalt. En natuurlijk kost het je een stuk meer tijd. Ter indicatie, de reis van Pipa naar Jericoacoara neemt met de auto zo’n 20 uur in beslag als je ’s nachts doorrijdt.

jericoacoara-meer-brazilie

Meer Brazilië

Heb je meer tijd te besteden of wil je meer zien dan stad en strand? Dan vlieg je vanuit Noord-Oost Brazilië vanaf Fortaleza, Natal, Recife of Salvador vrij goedkoop naar diverse bestemmingen binnen Brazilië. Bijvoorbeeld Manaus (Amazone) of Rio. Vanaf Rio kun je vervolgens verder op verkenningstocht door dit immense land. Ben je van plan door te reizen naar Peru, Ecuador of Colombia, dan is het ook mogelijk om vanaf Manaus de Amazone af te varen naar deze landen. Reken er wel op dat dit een aantal dagen in beslag neemt en niet de meest comfortabele boottocht is, maar avontuurlijk is het zeker!

Rio-meer-brazilie

Ben je op doorreis naar het zuiden? Dan kun je ervoor kiezen door te reizen naar Bolivia of Argentinië en daarbij een paar dagen te verblijven in het grootste wetland van Brazilië, de Pantanal. Ook de beroemde watervallen van Iguaçu en het plaatsje Bonito, waar je kunt snorkelen in een zoetwaterrivier, liggen op deze route door Brazilië.

Onze favoriete travelgear voor Brazilië

1 comment

Add yours
  1. Ivan

    Ik woon al 12 jaar in Bahia (als Vlaams expat), en help er reizigers hun weg te vinden in Salvador en omgeving, maar ook met wandelingen en trekkings in het Nationaal Park Chapada Diamantina (ook gekend als de Braziliaanse Grand Canyon). Je mag mij altijd contacteren als je op zoek bent naar specifieke informatie mag je altijd contact opnemen.
    Tropische groet uit Salvador da Bahia
    Ivan Bahia
    info op http://salvador-bahia-reisgids.basix.cc

+ Leave a Comment