De Okavango Delta: Het mooiste moerasland voor jouw Botswana safari


De Okavango Delta is een uniek natuurgebied in het noorden van Botswana, Zuidelijk Afrika. Het is de grootste binnenlandse delta ter wereld en werd in 2014 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege haar bijzondere flora en fauna. Het gebied is uitermate geschikt voor wildlife en is één van de mooiste plekken om op safari in Botswana te gaan. Dit vanwege de grote aantallen wild en vogels die hier voorkomen. Ook een helikoptervlucht boven de Delta is een onvergetelijke ervaring! In dit artikel delen we alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan de Okavango Delta in Botswana.

Okavango Delta botswana safari

Het unieke eco-systeem van de Okavango Delta, Botswana

Vele duizenden jaren geleden hoorde de Okavango Delta bij het Makgadikgadimeer. Nu voorziet de delta de droge Kalahari woestijn jaarlijks van bijna 11 kubieke kilometer water. Het gebied overstroomt ieder jaar: in het noorden starten de overstromingen in de zomer. Pakweg een half jaar later bereiken ze het zuiden van het gebied. Door de hoge temperaturen in Botswana verdampt het water snel. Eilanden kunnen het ene moment onder water staan, terwijl ze enkele weken later weer goed zichtbaar zijn. Bij de snelle verdamping komt zout vrij, waardoor dikke zoutkorsten te zien zijn in het groene landschap. De Okavango Delta is naast een populaire safaribestemming dus zeker ook landschappelijk de moeite waard.

Botswana safari

Op safari in Botswana

Veel reizigers gaan naar Botswana om de Big 5 (de Afrikaanse olifant, buffel, neushoorn, luipaard en leeuw) te zien. Of om vogels, krokodillen en nijlpaarden te spotten. De Okavango Delta is een perfect gebied om op safari te gaan. Zelfs als je even geen dieren ziet, kun je vanuit je mokoro (kano) of jeep genieten van prachtige landschappen. Je kunt verschillende soorten safari's ondernemen in de Okavango Delta. Zo kun je een gamedrive maken in een jeep of truck in het Moremi Game Reserve, maar kun je ook kanosafari's en wandelsafari's maken op zoek naar zebra's, nijlpaarden en sabelantilopen, onder leiding van een wildlife ranger. Zelfs een helikoptervlucht of een vlucht in een 7-persoonsvliegtuig vanuit Maun behoren tot de mogelijkheden. Welke dieren je zoal kunt spotten in dit unieke eco-systeem en wat een safari in de Okavango Delta in Botswana ongeveer kost, bespreken we later in dit artikel.

Reisadvies Botswana Okavango Delta

De dieren van ‘s werelds grootste binnenlandse delta

In het extreem vruchtbare deltagebied van de Okavango delta komen meer dan duizend verschillende plant- en diersoorten voor. De kans om Afrikaanse olifanten te spotten tijdens een safari in Botswana is erg groot, zeker als je bedenkt dat een zesde van alle olifanten ter wereld in Botswana te vinden is. In het moerasachtige gedeelte van de Okavango Delta vind je deze reusachtige beesten het hele jaar door in groepen van tien tot twintig. Afhankelijk van de overstromingen en de waterstand migreren grote kuddes olifanten gedurende het jaar van Okavango naar Linyante, Chobe en Savute.

Olifanten Botswana

De zeldzame neushoorn spotten tijdens een Botswana safari in de Okavango Delta

In de Okavango Delta zijn op een Botswana safari naast olifanten ook neushoorns te spotten. Dit zeldzame zoogdier is vooral te zien op Chief's Island, waar zowel witte als zwarte neushoorns te zien zijn. De dieren zijn echter moeilijk te vinden, omdat ze door stroperij erg schuw geworden zijn en zich vaak verschansen tussen struikgewas. Op Chief's Island zijn nog ongeveer 40 zwarte neushoorns en een onbekend (groter) aantal witte neushoorns.

De dieren die je bijna altijd ziet op safari in Botswana

Natuurlijk zijn er nooit garanties: we hebben het per slot van rekening over de natuur en de natuur is onvoorspelbaar. Desondanks is de kans om nijlpaarden te zien erg groot als je naar de Okavango Delta reist. Zo kun je per mokoro (kano) varen naar zogenaamde hippo pools of met een jeep in het Moremi Game Reserve gemakkelijk nijlpaarden zien in het ondiepe moerasachtige water. Nijlpaarden houden namelijk van laag water, omdat ze verrassend genoeg niet echt kunnen zwemmen. In plaats van te zwemmen lopen ze over de bodem van een rivier of meer. De Okavango Delta, en met name de drogere graslanden van het gebied, zijn ook een uitstekende plek om zebra's te bekijken. Zo'n 25.000 zebra's trekken jaarlijks door het gebied, wat de delta tot de zebra hotspot van Botswana maakt.

vakantie Tanzania Ngorongoro

Ook giraffen zijn in grote getale aanwezig in dit Noord-Botswaanse moerasland. Door de vochtigheid groeien er veel bomen in de Okavango Delta, die de giraffen van voedsel voorzien. Ook buffels zijn alom te vinden, maar vooral in september en oktober makkelijk te spotten bij drinkplaatsen. Door de hitte en relatieve droogte in deze maanden verzamelen buffels zich in de vroege ochtend en de late namiddag om hun vochthuishouding op peil te houden.

Oeganda, buffels, safari Botswana

Bijzondere zoogdieren in de Okavango Delta, Botswana

De leeuw is het meest voorkomende roofdier van de Okavango Delta en relatief gemakkelijk te zien op een Botswana safari. Vooral vroeg in de morgen en aan het eind van de dag worden de leeuwen actief en gaan ze op jacht. De leeuwen in de delta hebben zich succesvol aangepast aan hun omgeving. Ze zwemmen veel vaker dan hun soortgenoten in andere delen van Afrika. Door het vele water voelen ze zich genoodzaakt regelmatig hun manen nat te maken en naar ander territorium te zwemmen. Ook de sabelantilope is een publiekstrekker: deze zeldzame antilopesoort is buitengewoon elegant door haar gekrulde hoorns.

Door ons geselecteerde accommodaties in de Okavango Delta, Botswana

Lodge
Xaro Lodge
Shakawe | Deze luxe accommodatie met buitenzwembad en eigen terras ligt in de prachtige Okavango Delta. Inclusief ontbijt en diner.
Bed & Breakfast
The Waterfront
Maun | Deze comfortabele Bed en Breakfast ligt in de stad Maun, waarvandaan je gemakkelijk de Okavango Delta kunt bezoeken. Met zwembad.
Boutique Guest House
Staymorr
Maun | Dit stijlvolle guesthouse ligt op 6km van het winkelcentrum van Maun. Met buitenzwembad, gratis parkeergelegenheid en tuin.

Vogels spotten in de Okavango Delta tijdens je Botswana safari

De Okavango Delta is één van de beste plekken van Afrika voor vogelaars. Het gebied kent meer dan 400 soorten vogels, variërend van de neushoornvogel tot ijsvogels en de Afrikaanse visarend. Een kanosafari is een ideale manier om de vele vogels van de delta te bewonderen. Wat is er nu leuker dan met je verrekijker in een kano over het water te dobberen en te genieten van de stilte en alles dat voorbij vliegt? Vooral in de vroege ochtend is de Okavango Delta een paradijselijke plek voor vogelaars. Tussen november en april migreren er ook nog eens honderden vogelsoorten naar het moerasland, waardoor dit absoluut de beste reistijd is voor vogelspotters.

Okavango Delta

Ook leuk om te doen in de Okavango Delta

 

 

De kosten van een safari in de Okavango Delta op een rijtje

Een safari in de Okavango Delta, Botswana hoeft niet duur te zijn. De entreeprijzen van alle nationale parken in Botswana bedragen 120 Pula (10 euro) per persoon per dag en 50 Pula (5 euro) voor het voertuig waarmee je het park in gaat. Een auto huren kost daarentegen met gemak 50 euro per dag plus benzine en eventueel een chauffeur en ranger. Daardoor kan het soms goedkoper zijn met een groep of reisorganisatie op pad te gaan. Sommige excursies, zoals een vlucht maken boven de Okavango Delta, zijn aanzienlijk duurder. Als je boven de Delta wilt vliegen om kuddes buffels en olifanten te spotten, moet je rekenen op zo’n 120 dollar voor 45 minuten.

Een simpele maaltijd in een lokaal restaurant kost rond de 5 euro. In hotels en resorts kun je op westerse prijzen rekenen. Een lokaal biertje is ongeveer 18 Pula (1,50 euro) en een flesje cola 10 Pula (0,85 euro). Een enkele reis van minder dan een uur in een lokaal busje kost 4 Pula (33 cent). Een liter benzine is ongeveer 9 Pula (0,75 euro). De goedkoopste plek om fruit en groente in te slaan is uiteraard de lokale markt. Supermarkten zijn aanzienlijk duurder. Op de lokale markt in Botswana en bij souvenirwinkels is het gebruikelijk om af te dingen. Afdingen is een spel in Afrika. Voel je dus niet opgelicht, blijf lachen en pingel tot je een prijs hebt waarmee jullie allebei tevreden zijn.

Okavango Delta

Checklist voor je Botswana safari

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Ontdek het beste van Botswana. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Hoe reis je naar de Okavango Delta?

Het is het makkelijkst om naar Maun in Noord-Botswana te reizen. Vanuit deze grotere stad kun je gemakkelijk excursies en/of vervoer boeken om de Okavango Delta te bezoeken. Ook vind je hier benzinestations en een winkelcentrum met pinautomaten en supermarkten. Maun heeft een internationaal vliegveld dat zo’n 3km buiten de stad ligt. Vanuit Gabarone, Windhoek, Johannesburg en Kaapstad kun je naar Maun International Airport vliegen. Natuurlijk kun je ook besluiten naar Maun te rijden op een roadtrip door Zuidelijk Afrika (bekende route: Van Kaapstad naar Victoria Falls door Namibië en Botswana) of vanuit de Botswaanse hoofdstad Gabarone. Onderweg kom je veel nijverheid tegen. Langs de Botswaanse wegen proberen inwoners bij te verdienen door het verkopen van zelfgemaakte manden en houtsnijwerk.

Botswana nijverheid

Meer Botswana inspiratie

Ben je enthousiast geworden over een safari in Botswana naar bijvoorbeeld de Okavango Delta en vraag je je af wat er komt kijken bij het plannen van een vakantie naar Botswana? Lees dan ons reisadvies Botswana voor tips & tricks. Wil je jouw reis naar Botswana combineren met een vakantie naar Namibië? Wie weet is ons artikel over de Sossusvlei en Deadvlei dan iets voor jou. Of bekijk eens onze tips voor een leuke reisroute door Namibië met een 4×4 of een ontdek Swakopmund, Namibië. En is de safari in Botswana je eerste safari? Lees dan onze tips voor een eerste safari in Afrika

Ook reizen in Afrika? Regel het zelf óf boek een georganiseerde rondreis!

Wil je je rondreis in Afrika zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

Categories

+ There are no comments

Add yours