8 Leuke dingen om te doen in Lima, Peru


Ga je naar Peru, dan kom je altijd één of meerdere keren tijdens je reis in Lima. Ten eerste vlieg je in de meeste gevallen op de hoofdstad van Peru, maar ook als je bijvoorbeeld het noorden van Peru wilt verkennen en een paar binnenlandse vluchten pakt, is de kans groot dat je tussentijds nog een keer in Lima komt. En als je er dan toch bent, is het wel zo leuk de stad te verkennen. Maar welke bezienswaardigheden in Lima moet je dan absoluut zien? We delen de leukste dingen om te doen in Lima, Peru!

Lees ook onze reisroute voor een rondreis Peru >

Wat je moet weten over Lima

Lima is de hoofdstad van Peru en ligt aan de kust van de Stille Oceaan (Pacific coast). Lima ligt eigenlijk in een woestijn en er valt nauwelijks regen. Maar warm en zonnig is het er niet. Het is er zelfs het grootste deel van het jaar bewolkt en er heerst een mild klimaat. Kenmerkend aan de hoofdstad van Peru is de klif die uitkomt in de zee, een bijzonder gezicht. Helemaal wanneer er veel paragliders actief zijn. Ondanks dat Lima aan de kust ligt, is het geen tropische strandbestemming. De stad heeft wel stranden, maar deze zijn niet erg uitnodigend om je handdoekje op uit te spreiden. Wel kun je heel goed surfen in Lima! En daarnaast zijn er genoeg andere dingen waarmee je jezelf prima een paar dagen in de stad kunt vermaken voor je verder reist door Peru.

Lima Peru kustlijn

Bezoek het San Francisco klooster in Lima

Het San Francisco klooster is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Lima. Het klooster is van de buitenkant al prachtig, maar van binnen is het nog vele malen mooier. Het klooster heeft vele gezichten. Nadat je het San Francisco klooster betreden hebt, kom je al snel in een verrassend mooie binnentuin. Een bijzonder gevoel van totale rust overvalt je hier, nadat je net van de drukke straten van downtown Lima komt. In plaats van auto’s overheerst hier het geluid van fluitende vogels. Een andere bijzondere plek in het klooster is de bibliotheek die rechtstreeks uit een Harry Potter film lijkt te komen. En ook de dinerzaal van de monniken is bijzonder om te zien als je bedenkt dat ze hier vroeger met 200 man in totale stilte tegenover elkaar zaten te eten. Maar wat pas echt indrukwekkend is aan het San Francisco klooster in Lima zijn de catacomben onder de kerk. Deze dienden vroeger als begraafplaats van de inwoners van Lima en hier liggen dan ook de botten van 25.000 Peruanen opgeslagen. Het klinkt luguber, maar toch is het een bijzondere ervaring om je een weg te banen door de smalle gangetjes onder de grond. Langs al die ruimtes waar de botten, keurig gesorteerd, bij elkaar liggen opgeslagen. Het klooster is alleen per rondleiding te bezoeken, maar dit is zeker de moeite waard, omdat je op deze manier wat meer achtergrondinformatie krijgt over wat zich hier heeft afgespeeld.

Ontdek Peru’s uitstekende gastronomie

Peru staat bekend als één van de beste keukens ter wereld. Doordat het land zoveel verschillende klimaatzones kent, is de keuken ontzettend gevarieerd. De Andes, woestijn, kuststrook en Amazone hebben allen op hun eigen manier invloed op de Peruaanse keuken. En wil je die keuken ontdekken, dan is Lima daar de uitgelezen plek voor. Van goedkoop, maar heerlijk, streetfood tot sterrenrestaurants, je vindt het er allemaal. Een leuke manier om kennis te maken met de Peruaanse keuken is via Huarique bike. Een tourorganisatie die in Lima foodtours op de fiets aanbiedt. In een paar uur ga je bij een aantal huariques (lokale specialiteiten restaurants) en de markt langs en proef je niet alleen de Peruaanse keuken, maar leer je ook meer over de geschiedenis ervan. Een ander interessant restaurant in Lima is Amáz in de wijk Miraflores. Hier zijn de typische gerechten uit de amazone naar een next level getild. Goedkoop is dit restaurant niet voor Peruaanse begrippen, maar wil je een avondje culinair experimenteren (en genieten!), dan is dit zeker een aanrader. Voor een avondje uit is daarnaast de levendige wijk Barranco een must-go. Hier vind je veel restaurants en café’s. Een gezellig restaurant waar je typisch Peruaanse gerechten bestelt om te delen is Isolina, maar je vindt nog veel meer fantastische restaurants in Barranco en Miraflores. Ga dus vooral op onderzoek uit zou ik zeggen!

restaurant-amaz-lima-perulima-gastronomy-bicycle-tour

Duik in de geschiedenis van de Inca’s bij Huaca Pucllana

Of eigenlijk stammen de ruïnes van Huaca Pucllana uit de tijd van vóór te Inca’s. Huaca Pucllana is een indrukwekkende pre-inca ruïne midden in Lima. Net als alle andere (pre-)Inca ruïnes in Peru is het indrukwekkend hoe deze steden zijn opgebouwd voor die tijd. Bij Huaca Pullcana vind je daarnaast ook de tuinen uit de pre-Inca tijd vol planten en kruiden met medicinale werking. Om meer te leren over Huaca Pucllana en het verleden van de Inca’s volg je hier een rondleiding. Leuk ook als je van plan bent om tijdens je Peru reis Machu Picchu, Kuélap en/ of Nazca te bezoeken. Zo kun je de bouwstijlen met elkaar vergelijken.

Huaca-Pucllana-lima-peru

Ga Surfen in Lima

Hou je van surfen, dan is Lima zeker een leuke plek om met je board het water in te gaan. Aan het strand vind je diverse surfscholen en surfboard verhuur. Het water is niet warm, dus een wetsuit heb je wel nodig, maar de omstandigheden zijn verder goed. Wel kan het druk zijn in het water, omdat naast een handvol toeristen ook veel locals hier komen surfen. Ook leuk, surfen met zonsondergang. Deze kan hier namelijk erg mooi zijn!

surfen-lima Surfen in Lima

Wandel door de straten van het historische centrum van Lima

De meeste reizigers verblijven in Miraflores of Barranco, beiden iets welvarendere wijken in Lima. Een totaal ander beeld van de stad krijg je als je door het historische centrum van downtown Lima wandelt. Op bijna iedere straathoek in het hart van Lima vind je wel een prachtige Barokke kerk. En ook de statige, rijkversierde balkons zijn kenmerkend voor dit deel van de stad. Loop vooral ook hier een daar een kerk in en beklim de toren van het Santo Domingo klooster. En terwijl je door dit deel van Lima wandelt, probeer dan vooral ook wat streetfood uit! Ben je op zoek naar leuke souvenirs? Ook daarvoor kun je het beste in downtown Lima zijn.

Bezoek het museum of Archeology, Antropology en History of Lima

Het museum of Archeology, Antropology en History of Lima is niet het nationale museum dat standaard in de reisgidsen aangeraden wordt. Museo Larco is het bekendste museum in Lima, waar de meeste mensen heen gaan, maar wil je wat anders dan is juist het museum of Archeology, Antropology en History of Lima heel leuk om te bezoeken. Het museum, dat in een oud koloniaal gebouw is gevestigd, vertelt je veel over de geschiedenis van Peru. Het museum leert je meer over alle verschillende volkeren die in Peru woonden, ook voor de Inca’s en later de Spanjaarden hun intrede deden. Het gaat dus ver terug in de tijd en laat je het Peru door de eeuwen heen zien. Je vindt hier veel achtergrondinformatie die waardevol is als je tijdens je reis door Peru ook de andere historische bezienswaardigheden bezoekt. Bovendien is het museum prachtig opgebouwd rondom de binnentuin die zo typisch is voor de koloniale bouwstijl in Zuid-Amerika.

museum-archeology-lima-peru

Neem een kijkje in Chinatown

Wist je dat Peru een ontzettend grote Chinese gemeenschap heeft? ‘Chino’ food is dan ook helemaal ingeburgerd in de Peruaanse keuken. Nadat de slavernij was afgeschaft, bleven de Peruanen met teveel werk zitten, waar ze de arbeiders niet meer voor hadden. En zo werden de Chinezen naar Peru gehaald, goedkope krachten om deze werkzaamheden voort te zetten. In Lima vind je daardoor nog steeds een grote Chinese gemeenschap en daarmee ook een heus Chinatown. Je hoeft hier geen uren voor uit te trekken, maar het is wel grappig om hier even doorheen te wandelen (en wederom wat streetfood uit te proberen). Verder zie je de Chinese invloeden ook terug in de keuken. Zo is El Chinito (het Chineesje) een razendpopulaire huarique in Lima, met twee vestigingen, waarvan één in Miraflores en één in downtown Lima. Dit restaurantje is gespecialiseerd in broodjes varkensvlees. Met name in het weekend gaan hele gezinnen hier ontbijten. De broodjes die hier geserveerd worden, zijn een mooi voorbeeld van de vermenging van de Chinese en Peruaanse keuken. Een must-try!

el-chinito-lima-peru

Wandel langs de boulevard en het Love park

Zoals gezegd is Lima gebouwd langs een klif voor de kust van de Pacific Ocean. Langs de hele kustlijn op het randje van de klif is een lange boulevard aangelegd. Eigenlijk is dit een langgerekt groen park dat langs Barranco en Miraflores loopt, helemaal tot San Isidro. Langs de hele boulevard loopt een fietspad. Een perfecte plek om te hardlopen, fietsen of zelfs te fitnessen, want ook kleine outdoor-gyms vind je langs de boulevard. Een bekende bezienswaardigheid in Lima die je hier vindt is het Love Park. Een op Gaudí geïnspireerd park dat door de Spanjaarden werd aangelegd. Kenmerkend is het beeld van een liefdeskoppel, waar het park zijn naam aan te danken heeft. Ook vind je langs de kust de ingang van een groot winkelcentrum. Het winkelcentrum zelf is namelijk helemaal in de klif weggewerkt.

lima-love-parklima-zonsondergang

Tips voor overnachten in Lima, Peru

Door ons bezocht
Hotel
Casa Andina
MIRAFLORES | Comfortabel hotel in Miraflores. Ideaal voor een eerste nacht om even bij te komen van de jetlag.
Pension
Casa Nuestra
BARRANCO | Prachtige koloniale villa in de levendige wijk Barranco met stijlvol ingerichte kamers. Een perfecte uitvalsbasis in Lima!
Hostel
1900 Hostel
HISTORISCH CENTRUM | Mooi hostel voor wie low-budget reist. Zowel privates als dorms in het hart van het historische centrum van Lima

Na Lima de rest van Peru verkennen

Is Lima het beginpunt van een reis door Peru? Lees ook onze reisroute voor een rondreis Peru. Hierin delen we een reisroute voor zo’n 4 weken die je langs de highlights van Peru, maar ook meer off the beaten track locaties in het land brengt.

+ There are no comments

Add yours