Meteen naar de content

Waarom zeezeilen een avontuur is wat je echt een keer moet beleven

janneke dijkhuis

Door Janneke

Bootreis

Zeilen

Ben je op zoek naar een actieve vakantie? Misschien wil je wel iets nieuws leren, buiten zijn, sociale contacten opdoen en wil je ook nog eens ontzettend toffe plekken ontdekken? Heb je er dan weleens aan gedacht om met een groot zeilschip over zee te varen? Zelf stak ik al meerdere malen met een kleine zeiljacht een oceaan over en wilde eens iets nieuws proberen. Daarom zeilde ik dit keer als opstapper mee met een tall ship. Deze bracht me in twee weken van Polen, via Scandinavië naar Rotterdam. Dit deed ik met de Eendracht. Een supertoffe Schoener waarop je ook nog eens écht leert zeilen. En je raad het al, ik kan het echt iedereen aanraden om zo’n avontuur een keer aan te gaan. Zelfs als je nog nooit gezeild hebt, is de Eendracht het perfecte schip om een stuk over zee mee te zeilen en het zelf te ervaren.

Wil je op zeilvakantie in Nederland? Kijk dan ook eens bij de reizen van Holland Sail.

opstappers-eendracht-zeilen

Zeezeilen…? Opstapper…? Waar heb je het over!?

Het woord ‘zeezeilen’ zegt het natuurlijk al; met zeezeilen ga je lekker de zee op om actief te zeilen. Hier en daar doe je een haventje aan, maar de focus ligt toch echt wel op het zeilen. Een opstapper is iemand die een stukje met een zeilboot/tall ship (groot zeilschip) meezeilt om actief deel te nemen aan de zeilreis van de betreffende kapitein. We schreven eerder al eens over hitch sailing en hoe het is om de Atlantische oceaan over te zeilen. Dit waren zeezeilavonturen op kleinere zeiljachten. Wellicht zijn dergelijke avonturen een ‘iets te ver van je bed show’, maar zou je toch graag het zeezeilen willen ervaren. Hoe tof is het dan om op een tall ship te gaan zeezeilen? Ondanks dat je als opstapper flink aan het werk wordt gezet, moet je wel betalen voor de reis. Je betaalt gewoon voor je plekje aan boord en daarnaast mag je schrobben, poetsen, de wacht houden, zeilen hijsen en strijken, en oké… ook een hele gave zeilreis maken! Een bijzondere variant van het All-Inclusive concept zeg maar…

zeilen-met-de-eendracht

Tall ships

Tall ships zijn grote zeegaande boten die heel veel weg hebben van een piratenschip. Vroeger vervoerden tall ships handel, vandaag de dag worden tall ships vooral ingezet om mensen op te leiden tot zeilers. Samenwerken is ontzettend belangrijk op een tall ship, want de zeilen hijsen en strijken gaat je echt niet in je eentje lukken. Daar heb je een team van andere mensen voor nodig en dus staat samenwerken centraal aan boord van een tall ship. Naast samenwerken en leren zeezeilen is het ontzettend tof om andere culturen te ontdekken. Een mooie mix van ingrediënten voor een hele speciale reis!

zeilschip-eendracht-zonsondergang

Meezeilen op Tall ship de Eendracht

Zelf koos ik ervoor om op een 12-daagse reis met tall ship de Eendracht mee te zeilen. De doelstelling van de Eendracht is om iedereen kennis te laten maken met de zee en zeezeilen. Zo bieden ze dagtochten op maat aan en vaart de driemaster regelmatig routes van een aantal maanden, waarbij je als opstapper een stukje mee kunt reizen. Er zijn verschillende soorten reizen waar je op mee kunt varen. Er zijn bijvoorbeeld specifieke jongerenreizen waar jongeren tot 25 jaar op mee kunnen. Zelf vond ik het juist leuk om mee te gaan op een reis die toegankelijk is voor iedereen en niet voor een specifieke doelgroep. De groep waar ik mee zeilde was zeer gevarieerd: jong en oud, pensionado, stellen, singles, mensen die buiten de boot vallen, PhD studenten, vrienden en vriendinnen groepjes. Afkomst en leeftijd deed er dus niet toe, iedereen wil graag meer over de maritieme wereld leren. Zeilen met de Eendracht is zelfs misschien nog wel meer uniek dan andere talls hips, omdat het schip voornamelijk op enthousiaste vrijwilligers draait die dus vrijwillig hun tijd geven om jou te leren zeilen. En dat leer je niet bij ieder tall ship op zo’n manier!

driemaster-tall-ship-eendracht

Het schip is een driemastschoener van bijna 60 meter lang, ruim 12 meter breed en 5 meter diep. Met thuishaven Rotterdam vaart het schip onder de Nederlandse vlag en is de taal aan boord dus ook Nederlands.

De crew aan boord van een tall ship bestaat meestal uit een schipper, opperstuurman, twee stuurlieden, twee bootslieden, kok, assistent kok, drie kwartiermeesters, een scheepsarts en een machinist. Dit is ook het geval bij de Eendracht.

crew-eendracht

Leren zeezeilen op een tall ship

Kun je niet zeilen? Geen probleem! Dat is juist het leuke aan het meereizen op een tall ship, je gaat het allemaal zelf doen en je leert dus als een echte matroos de zeilen te hijsen en te strijken. Voor je het weet werk je als een echte janmaat en praat je ook nog eens als een zeeman. Afhankelijk van hoever je eigen interesse reikt kun je dieper op de materie in gaan. De bemanning legt met plezier alle facetten van het (zee)zeilen uit. Zo hebben wij knopenles gekregen en werd er uitgelegd hoe je op basis van weerberichten en de te varen koers je route bepaalt. Als opstapper krijg je ook de kans om de driemaster zelf te besturen. Verder doe je actief mee in het lopen van safety rondes en doe je dekinspecties om te controleren of alles nog op z’n plek ligt.

zeil-leerbedrijf-eendracht leren-zeilen-eendracht

Wacht draaien

Als opstapper word je ingedeeld in een wachtgroep. Onder begeleiding van een kwartiermeester draai je wachten. Wachten zijn weer ingedeeld in tijdsvakken van 2 of 4 uur. De wachten draaien 24 uur per dag door, dus ook ’s nachts heb je dienst. Bij elke wacht horen verschillende taken die uiteenlopen van het schoonmaken van de douches en toiletten tot het hijsen en strijken van zeilen, corvee, besturen van de boot en het assisteren bij overstag gaan en het trimmen van de zeilen. Afhankelijk van welke dienst je hebt en de weersomstandigheden worden je taken bepaald. De wachten 18:00 uur – 20:00 uur en 04:00 uur – 08:00 uur zijn een feestje. Fantastische zonsopkomsten maken het feit dat je middenin de nacht gewekt wordt meer dan de moeite waard!

zeilen-hijsen-eendrachtopstappers-zeezeilen-tall-ship

Accommodatie en eten

Een tall ship heeft hutten met kooien. Met kooien worden stapelbedden bedoeld. Je deelt je slaapruimte dus met andere opstappers. Over eten hoef je niet na te denken. In de kombuis staat een enthousiast team dat elke dag weer smakelijke menu’s samenstelt. Goed eten is ontzettend belangrijk en dat geldt misschien nog wel meer op een schip. Als het eten niet goed is gaat de sfeer naar beneden. Dat wil je natuurlijk voorkomen op zo’n klein oppervlak. Je mag dus kwalitatief goed eten verwachten tijdens je zeilreis!

hutten-eendracht eten-aan-boord-eendracht

Kiezen van de route waarop je mee wilt zeilen

Van Nederland tot Litouwen en van de eilanden in de Middellandse Zee tot aan de Canarische Eilanden en het Caribisch gebied. Dagtochten, meerdaagse reizen of misschien wel een Trans-Atlantische oversteek? Tall ships komen overal en afhankelijk van je interesse kies je een reis waarop je mee wilt. Zelf ben ik in Szczecin, Polen aan boord gestapt. Na een zeiltocht van ongeveer 48 uur kwamen we ’s ochtends vroeg aan in Varberg, Zweden waar we de hele dag op eigen gelegenheid het kuststadje konden verkennen. Na het avondeten zijn we door gezeild naar Frederikshavn, Denemarken waar we ook weer een hele dag hadden om op avontuur te gaan. Vanaf Denemarken zijn we via Great Yarmouth in Engeland naar Nederland gezeild, waar we twaalf dagen na vertrek uit Szczecin aangekomen zijn.

zeilen-tall-ship

Zeeziekte duurt maar even…

Ben je snel zeeziek? Vet balen, maar laat het je niet weerhouden om aan boord te gaan. Met een paar pillen tegen zeeziekte in je mik is het prima te doen. Je lichaam went echt heel snel aan de bewegingen en voor je het weet stap je de boot over met dappere zeebenen. Er is meestal een scheepsarts aan boord die je advies kan geven over zeeziekte en het slikken van pilletjes. Hij of zij deelt zelfs zeeziektepillen uit wanneer je ze zelf niet bij je hebt.

tall-ship-races-eendracht

Lees ook het boek van Janneke: ‘Stel dat je hoofd je hart volgt’

Het boek Stel dat je hoofd je hart volgt is geschreven door de schrijfster van dit artikel, Janneke Dijkhuis, en beschrijft al haar zeilavonturen en meer! Zij deed het. Ze volgde haar hart, zei alles op in Nederland en verhuisde voor een baan naar Bali. Na drie jaar realiseerde ze zich echter dat ze haar onvrede over het leven en haarzelf had meegenomen naar de andere kant van de wereld. Nogmaals gooide ze het roer om. Ze zeilde zonder ervaring – en met zeeziekte – de Indische én de Atlantische Oceaan over. Ze werkte in ruil voor eten en onderdak op de Spaanse eilanden, dronk ayahuasca bij een sjamaan in Colombia, mediteerde honderd uur in tien dagen in Thailand en leerde hoe ze locatie onafhankelijk inkomen kon genereren. In Stel dat je hoofd je hart volgt neemt Janneke je mee in haar zoektocht naar haar plek in deze wereld.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen