15 Must-eats in Zuid Korea


Smakelijk en divers. Deze twee woorden zijn treffend voor de Koreaanse keuken. Reis je af naar Zuid Korea, dan ga je dit zeker zelf ervaren en vooral proeven. Hoewel je bij nagenoeg ieder gerecht kimchi geserveerd krijgt, is de Koreaanse keuken zeker divers te noemen. Van dumplings tot bimbimpbap en van verse vis tot rijstcake. Wat de Koreanen ook bereiden, smaakvol is het zeker! Dit zijn de must-eats van Zuid Korea.

korean-street-food

Om te beginnen…

In Zuid Korea tref je eigenlijk altijd een aantal vaste ‘ingrediënten’ aan op tafel. Te beginnen met eetstokjes (om mee te eten) en lepels (voor de soep). Denk je goed met eetstokjes te kunnen eten, dan is het toch weer even wennen als je de metalen stokjes van de Koreanen in je handen hebt. Dit kan zomaar weer even worstelen zijn. Verder wordt er bij ieder Koreaans restaurant een kan water op tafel geserveerd. Dit is gratis. Er staan hier dus ook standaard bekertjes voor op tafel. Koreanen gebruiken hiervoor altijd gefilterd water, maar het water uit de kraan is in principe ook goed te drinken (al vinden ze zelf van niet). Daarnaast wordt er ook altijd aan tissues gedacht op tafel. En geloof me, bij hete soep of pittige gerechten, maak je hier absoluut gebruik van! Bij iedere maaltijd worden bijgerechten gereserveerd. Meestal gaat het hierbij om ingemaakte (zure) groenten. Het is even wennen, maar het zure van zo’n bijgerechtje kan erg neutraliserend werken. Je hoeft dit zeker niet helemaal op te eten, het is echt bedoeld voor erbij. Ook krijg je vaak een kommetje soep bij je maaltijd.

south-korea-food

Populaire bijgerechten in de Koreaanse keuken

Kimchi

Kimchi is het meest bekende bijgerecht in Zuid Korea en wordt standaard overal bij geserveerd. Kimchi is niet meer dan ingelegde kool in spicy tomatensaus. Kimchi kan erg verschillen per restaurant. Niet alle toeristen zijn er gek op, maar het is dus ook niet bedoeld om in één keer een heel bakje op te eten. Je eet namelijk af en toe een stukje kimchi tussen je maaltijd door om je smaak te neutraliseren. En als je het op die manier eet, kom je er al snel achter dat het heel goed samengaat met de meeste Koreaanse gerechten.

kimchi

Tanmuji

Tanmuji is net als Kimchi een populair bijgerecht. Tanmuji ziet er uit als schijfjes gele biet, maar is in werkelijkheid een radijssoort en  heeft in tegenstelling tot biet een frisse smaak. Als bijgerecht wordt het net als kimchi ingelegd in zuur, waardoor ook dit bijgerechtje een neutraliserende werking heeft.

Kkakbugi

Kkakbugi valt in dezelfde familie als Tanmuji en wordt geserveerd in de vorm van witte blokjes. Het heeft een zachte, friszoete smaak en is erg sappig. Eén van mijn favoriete bijgerechtjes!

Bibimpbap

Een geweldige maaltijd voor de vegetariërs onder ons. Bibimpbap is namelijk een vegetarisch gerecht én overal verkrijgbaar in Zuid Korea. En voor de niet-vegetariërs is het een welkome afwisseling tussen de vele vleesgerechten die de Koreaanse keuken kent. Bibimpbap is een kom met rijst en diverse groentes, met daar bovenop een rauw of gebakken ei. Bedoeling is om dit allemaal, samen met de typische spicy sauce die erbij hoort, te mengen. Ook al klinkt het niet zo smakelijk en ziet het er ook niet direct uit als een feestmaal, Bibimbap is verrassend lekker en erg smaakvol! Zoals bijna elke maaltijd in Korea passen de smaken gewoon ontzettend goed bij elkaar. Het ei maakt het bovendien erg romig. Wil je écht lekkere Bibimpbap proeven, probeer dan de hot stone variant. De Bibimpbap wordt dan geserveerd in een gloeiend hete stenen kom. Meng alles direct na serveren goed door elkaar, daarmee verwarm je de ingrediënten en wordt de rijst gebakken. Een absolute must-eat!

bibimbap

Korean Barbecue

Korean barbecue is misschien wel de meest bekende maaltijd binnen de Koreaanse keuken. Overal vind je dan ook barbecue restaurants. In het midden van de tafels zit een gat waar hete kooltjes in gedaan worden met daar bovenop een rooster. Je kunt kiezen uit verschillende vlees of vissoorten die je vervolgens op de barbecue kunt bereiden. Gebruikelijk is om het vlees eerst te roosteren en vervolgens met een schaar in kleine stukjes te knippen, waarna je het vlees verder gaart. Standaard worden diverse bijgerechten geserveerd en krijg je een mandje met bladsla. Bedoeling is om een paar stukjes vlees in het blad te leggen, hier wat saus en bijgerechtjes bij te voegen en het blad als een soort burrito op te eten. Natuurlijk kun je ook het vlees in een sausje dippen en het zo opeten. Navullen van de schaaltjes met bijgerechten is altijd gratis in Zuid Korea. Ook kun je rijst bijbestellen. Ga je een avondje uit, bestel dan ook zeker Soju bij het diner. Dit is de lokale drank en ook veruit de goedkoopste vorm van alcohol, want bier en andere drankjes zijn aardig aan de prijs. Soju gaat bovendien erg goed samen met Korean barbecue.

img_5737 korean-barbecue

Bulgogi

Bulgogi is een vleesgerecht dat je bij de meeste barbecue restaurants wel kunt krijgen. Het bestaat uit dunne plakjes beef, groenten, paddestoelen en glas noodles, geserveerd in een speciale pan die een kruising is tussen een fonduepan en barbecue. Onder het rooster waarop het gerecht geserveerd wordt, zit een pan met een laagje kokend water, waardoor het gerecht als het ware gestoomd wordt. Wat je overhoudt is te omschrijven als een kruising tussen rosbief en stoofpot… maar dan anders. Ik zou zeggen, probeer het vooral uit, want het is heerlijk!

bulgogi-zuid-korea bulgogi-cooked

Naengmyeon

De saus die voor Naengmyeon gebruikt wordt is dezelfde als in Bibimbap en daardoor hebben de gerechten wel wat van elkaar weg. Toch is er een wezenlijk verschil, want bij Naengmyeon is het basisingrediënt noodles die worden geserveerd in ijswater! Het ijswater is voorzien van zoet-zure dressing die het gerecht een fris-zoete smaak geeft. Samen met de pittige bibimbap saus is het dus een explosie van smaken. Verder vind je in dit gerecht, dat dus koud geserveerd wordt, diverse groentes. Gegarandeerd een stevige bodem!

naengmyeong

Dumplings

Ik weet niet of ik ooit eerder zulke lekkere dumplings heb geproefd als in Zuid Korea. En niet op één specifieke plek, maar in elke wijk vind je diverse uitstekende dumpling restaurants. Vaak zijn het kleine, knusse restaurants met een rij voor de deur die de beste dumplings serveren. Van dumpling soep tot gestoomde of zelfs voor de helft gebakken dumplings. Vegetarisch, vis, vlees (of beide). Spicy of neutraal. Ze zijn echt in alle soorten en maten te krijgen. En werkelijk allemaal zijn ze om je vingers bij af te likken. Op de Gwangjang market zijn er diverse standjes waar je aan kunt schuiven voor vers bereide dumpling soep, maar ook in Itaewon (Jonny’s Dumplings) en Bukchon village at ik overheerlijke, dampende dumplings.

dumplings-zuid-korea

Rice cake

Tokpokgi

Koreanen zijn gek op rice cake en je treft het dan ook in verschillende vormen aan. Tokpokgi is een traditioneel streetfood gerecht bestaande uit staafjes rice cake in een pittige tomaten saus. Erg lekker als tussendoortje aan het einde van een dag slenteren of in combinatie met andere streetfood gerechten, zoals een vleesspies (ook overal te krijgen). Deze vorm van rice cake tref je soms ook aan in dumpling soup. Erg lekker!

dumpling-soup-rice-cake

Songpyeon

Een hele andere textuur hebben de wat zoetere rice cake balletjes die gevuld zijn met red bean paste.De rice cake is wat kleveriger dan de Tokpokgi en zoeter. Songpyeon wordt dan ook gegeten als zoet tussendoortje of desert.

Red bean paste is een vulling die veel voorkomt in de Koreaanse keuken. Het is een dikke, gladde rood-bruine pasta die veelal gezoet is. Bijvoorbeeld ook in onderstaande snacks. Een soort oliebollen gevuld met red bean paste.

read-bean-cakes

Fish cakes

Fish cake is een typisch streetfood gerecht in Zuid Korea. Je treft het in allerlei soorten en maten aan. Een bekend gerecht is fishcake, gevuld met rice cake, reuze garnaal, kaas of tofu, op een stokje.

Korean pancakes

Korean pancakes bestaan standaard uit wat groenten in een soort pannenkoekbeslag die in hete olie gebakken/gefrituurd worden. Eventueel aangevuld met garnalen of andere ingrediënten. Het is helaas vrij vet, dus niet echt een gezond tussendoortje, maar het kan wel erg smaakvol zijn als (goedkope) lunch. Bij dezelfde standjes vind je vaak ook tempura groenten, garnalen en/of octopus.

korean-pancakes

Kimpap

Het ziet eruit als een hele dikke sushirol, maar bevat naast rijst alleen groenten en/of fruit. Geen rauwe vis dus. Verkrijgbaar bij streetfood stalletjes, maar ook bij convenient stores als Seven Eleven of CU.

korean-streetfood-kimpap

Egg bread

Egg bread is een gekookt ei verwerkt in een soort broodje. Eventueel aangevuld met wat ingrediënten als ham, kaas en tomaat. Een super lekker tussendoortje! De beste egg bread vind je in de buurt van de Woman’s university. Als je vanaf het gelijknamige metro station richting de universiteit loopt, vind je onderstaand stalletje links van je. In deze buurt vind je ook veel koffietentjes, een raccoon café en kun je shoppen. Dus zeker de moeite waard om een keer bij deze halte uit te stappen en hier een egg bread te halen.

egg-bread

Sashimi

Overal in Zuid Korea treft je fish markets aan. Deze zien er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Elke stalletje bestaat uit grote bakken water met daarin verschillende vissoorten, octopussen, schelpdieren en/of reuze krabben. Het is een absolute must om een keer bij zo’n fish market sashimi of fish stew te eten (liefst samen met een local, want die weten hoe het werkt). Je kiest één of meerdere van de levende vissen uit en deze worden ter plekke voor je bereid tot kraakverse sashimi, die je vervolgens in het bijbehorende restaurant, of in Busan aan het strand, opeet. Een typisch Koreaanse lekkernij is levende octopus. Hierbij wordt een levende octopus in stukjes gehakt, waarbij je de nog bewegende tentakels van het beestje opeet. Ik heb me er niet aan gewaagd, maar als jij een erg avontuurlijke foodie bent, kun je dit dus op iedere fish market krijgen! Net als penis fish trouwens (niet anders te omschrijven dan een zwemmende penis)… durf jij het aan?

fish-market-busanfish-market-krab

Fried chicken

Een stuk minder avontuurlijk, maar net zo populair bij met name de jongere generatie Koreanen, is fried chicken. Te krijgen in verschillende varianten en wordt vaak geserveerd met patat.Goed bij een kater! Wil je de beste fried chicken proeven, zoek dan een restaurant waar veel jonge Koreanen zitten, dan weet je dat je een goede te pakken hebt.

Lokale specialiteiten

Naast al deze typisch Koreaanse gerechten, kent ook iedere plaats in Korea weer haar eigen specialiteiten. Zo barst Gyeongju van de bakkerijen die de Korean cake bestaande uit twee dikke pannenkoekjes met redbean paste er tussenin. Ze worden verkocht in dozen van 20 stuks. Erg lekker als tussendoortje tijdens het hiken of als je het ontbijt gemist hebt. Ben je in Busan, dan moet je zeker de ‘Busan donut’ proeven. Een soort platte oliebol gevuld met noten en zaden. Om je vingers bij af te likken! En sla op Jeju island de gedroogde/ gerookte octopus van de barbecue niet over die door de oudere dames op het eiland, al duikend, wordt gevangen.

busan-donut-koreaoctopus-jeju-island

Onze favoriete producten bij dit artikel

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment