Zuid Korea: Seoul city guide


Veel reizigers tasten in het duister als je ze vraagt wat ze kunnen verwachten van de hoofdstad van Zuid Korea. Een moderne metropool in Azië, was wat ik er ongeveer van wist toen ik mijn entree maakte in Seoul. Al bijna drie weken laat ik me onderdompelen in alles wat deze bruisende stad te bieden heeft. Schitterende tempels en paleizen, een ongelooflijk smakelijke keuken en ontzettend lieve bevolking die verrassend fashionable is! Hippe koffietentjes, clubs en design shops. Een metronetwerk waarmee je eenvoudig alle uithoeken van de stad kunt verkennen. En dan die overweldigende natuur, waarvan ik de kleuren langzaam zie veranderen van groen naar geel, oranje en knalrood. Seoul… Ik kan er gewoon geen genoeg van krijgen!

mangwolsa-tempel-seoul-highlight

Reis je naar Zuid Korea, dan kun je rustig een week voor Seoul uittrekken, want er is echt genoeg te doen! Je hoeft niet bang te zijn voor een drukke, chaotische stad waar je na een paar dagen genoeg van hebt, want de bergen en natuur zijn slechts een metrorit van je verwijderd. Bovendien is Seoul uiterst relaxed. Goed georganiseerd, extreem veilig en schoon. En omdat het leven gewoon de hele avond doorgaat, heb je alle tijd om alle wijken van de stad op je gemak te verkennen.

streetart-bukchon-village

Vervoer in Seoul

Hallelujah voor het metronetwerk van Seoul. Wat werkt dit goed! Het is ook nog eens veruit de goedkoopste manier om je voort te bewegen door de stad. Koop bij een willekeurig metrostation een T-money pas. Dit werkt net als de OV-chipkaart. Je laadt de kaart op, op een willekeurig station, checkt in wanneer je de metro in gaat en uit wanneer je naar buiten gaat. Standaard kost een ritje 1250 won (= € 1,-) en bij lange ritten wordt er 100-200 won extra gerekend wanneer je uitcheckt. De kaart werkt in heel Zuid-Korea voor al het openbaar vervoer, dus ook de meeste treinen en bussen. Bij vertrek kun je de pas weer inleveren en krijg je het geld wat er nog op staat terug.

t-money-subway-seoul

Kakao Metro app

Om te weten waar je heen moet, haal je een metrokaartje bij een station. Maar nog veel handiger is de app Kakao Metro. Hiermee kun je de metrokaart eenvoudig (na downloaden), offline op je telefoon bekijken. Ook geeft de app aan welke stations het dichts bij je in de buurt zijn en kun je een route berekenen. Download Kakao Metro voor IOS of Android.

kakao-metro-zuid-korea-app

Bij een eerste aanblik op de metrokaart lijkt het misschien ingewikkeld, maar het valt echt mee. Er zijn twee dingen waar je goed op moet letten:

Kijk op de borden: Kijk bij uitstappen direct op de borden waar je heen moet. Dit kan exit zijn als je op je eindbestemming bent of transfer naar een andere lijn als je nog moet overstappen. Dit staat super duidelijk aangegeven, maar als je niet oplet, kan het zijn dat je toch verkeerd loopt.

Kies de juiste exit: Let goed op welke exit je moet hebben. Het nemen van de verkeerde exit, kan je echt op een totaal andere plek brengen dan waar je eigenlijk heen wilt. Zeker bij grote kruispunten is er niet een andere manier om de straat over te steken dan ondergronds. Dus beter om gelijk aan de goede kant naar buiten te gaan. Bij de exit nummers staat altijd op de bordjes wat het is, dus ook dit is heel eenvoudig.

Een lijn gaat logischerwijs altijd twee kanten op. Daar waar jij een keuze moet maken vind je altijd onderstaand bord met daarop alle de bestemmingen aangegeven die je op beide richtingen kunt verwachten. Hiermee kun je dus altijd heel eenvoudig een keuze maken welke van de twee kanten van de lijn jij moet hebben.

metro-seoul

Nu je weet hoe je je moet verplaatsen in Seoul, is het tijd om deze geweldige stad te verkennen!

Bezienswaardigheden van Seoul

Gyeongbokgung palace, Changeokgung palace en Buckchon village

Dé trekpleisters van Seoul zijn toch wel Gyeongbokgung en Changeokgung palace en Bukchon village. Het is goed te doen om deze drie op één dag te combineren in de genoemde volgorde. Start bij halte Gyeongbokgung (exit 5). Vanuit hier kun je het paleis en eventueel het bijbehorende museum bekijken. Een aanrader is om het paleis terrein tot in alle uithoeken te verkennen. Zeker als je wat verder het park inloopt, wordt het aantal (Koreaanse) toeristen minder en kom je nog een paar pareltjes van tempels tegen. Entree voor het paleis is 3000 won (+/- € 2,40). Vanuit het paleis, ter hoogte van het Folk museum sla je rechtsaf om vanuit hier Bukchon village te verkennen. Niet alleen vind je hier straatjes met traditionele Hanok huizen, maar ook zijn er talloze winkeltjes, koffie tentjes en goede (lokale) restaurantjes. Zo kun je genieten van overheerlijke dumplings, noodle soup of Korean barbecue tijdens de lunch. Uiteindelijk kom je, al dwalend door de straatjes, uit bij het Changeokgung paleis. Ook hier is de entree 3000 won + 1000 won extra om het daadwerkelijke paleis te bekijken. Zeker de moeite waard! Vooral in de herfst (eind okt/begin nov) wanneer de bomen oranje en rood kleuren of in het voorjaar tijdens de bloesem (eind april/begin mei).

seoul-gyeongbokgung-palacebukchon-village

Namsan park en Seoul tower

Een bekende eye catcher van Seoul is de Seoul tower in Namsan park. Tijdens helder weer heb je vanaf hier prachtige uitzichten over de stad. Er gaat een kabelbaan naar boven, maar je kunt ook gewoon door het park heen naar boven wandelen waar je de toren kunt beklimmen voor een 360 graden view over Seoul.

seoul-tower-namsan-park

Bongeunsa tempel in Gangnam

Een oase van rust en bijzonder contrast tussen de hyper moderne gebouwen is het tempelcomplex van de Bongeunsa tempel in Gangnam. Entree is gratis en als je mazzel hebt krijg je een live ‘voorstelling’ van de monniken die de drum en gong bespelen (ik was er om 18.00 uur toen ze dit deden). Prachtig! En ook zo rustgevend.

boedistische-tempel-gangnam

DMZ of JSA tour (bezoek aan de grens met Noord Korea)

Dat Noord Korea zo goed goed als gesloten is voor bezoekers maakt dat mensen toch heel graag een glimp van dit land willen opvangen. Dit kan met de DMZ of JSA tour. DMZ staat voor demillitarized zone en omvat 4 km land tussen Zuid- en Noord Korea, rondom de grens: 2 km aan de kant van Zuid en 2 km aan de kant van Noord Korea om precies te zijn. Met de DMZ tour bezoek je een aantal plekken in dit gebied en krijg je meer achtergrond informatie over de geschiedenis en actuele situatie. Hoewel de verhalen erg interessant zijn en het goed is om meer te weten over wat er speelt en heeft gespeeld, vond ik de tour zelf niet bijzonder. Het is vooral één grote toeristische attractie en je ziet eigenlijk helemaal niks. Wil je echt de grens opzoeken, boek dan de JSA tour. Je komt dan echt oog in oog met Noord Korea te staan. Wel moet je er vroeg bij zijn, want deze tour is vaak tot een maand vooraf volgeboekt. Dus wil je dit echt heel graag doen, boek dit dan online op het moment dat je weet dat je richting Seoul gaat.

dmz-tour-korea

Design plaza in Dongdaemun en de Chonggyechun rivier

Het is maar net of je van moderne architectuur houdt, maar bijzonder is het uvo-vormige design plaza zeker. Vooral in de avond is het leuk om een bezoekje te brengen. Niet alleen is dan het gebouw mooi verlicht, ook de lichtgevende rozentuin is dan erg bijzonder om te zien. Binnenin het gebouw vind je een architectuur tentoonstelling en talloze designshops met zowel binnen- als buitenlands design. Loop vanuit Dongdaemun richting de Chonggyechun rivier. Deze rivier is grotendeels drooggelegd en vormt nu een groen park dat uitnodigt om doorheen de wandelen (of hardlopen). Tussen design plaza en Choggyechun vind je ook de gigantisch overdekte nacht markt, Dongdaemun market en ook voor streetfood kun je in deze wijk terecht.

dongdaemun-seoul

Ihwa murals

Toen ik dit pittoreske ‘dorpje’ tegen de berghelling bezocht, waren de muurschilderingen helaas net verwijderd, om deze te vervangen voor nieuwe. Dus voordat je hierheen gaat, is het goed om even na te vragen (of online te checken) of er daadwerkelijk schilderingen zijn. Ook zonder de schilderingen was het zeker mooi om de trappen te beklimmen om van het uitzicht te genieten, maar met beschilderde trappen moet deze plek pas echt bijzonder zijn!

Cat café

Geen bezienswaardigheid, maar wel leuk om te doen, een bezoek aan één van de vele cat café’s in Seoul. Of zelfs één van de twee raccoon café’s! Zelf bezocht ik het cat café in Gangnam (de straat achter het metrostation, parallel aan de grote weg, tussen exit 9 en 10). Fijn aan dit café was dat de katten er erg verzorgd uitzagen. Ze hebben hier katten in alle soorten en maten. Dus voor een uurtje fluffyness ben je hier zeker aan het juiste adres! Gewoon omdat het kan :). Iets minder knuffelig zijn raccoons, maar toch kwam iemand op het idee ook hier een café voor te maken. Bij blind alley in de buurt van de Women’s university, hebben ze 3 raccoons. Tijdens mijn bezoek (rond 14.00 uur) sliepen de raccoons, dus ik vond het vrij saai, naast het feit dat raccoons wilde dieren zijn en de katten in het cat café uit zichzelf direct op schoot kwamen zitten en begonnen te spinnen. Overigens zagen de raccoons er ook goed verzorgd uit en hadden ze een eigen ruimte. De raccoons lopen dus niet los door het café zelf, wat in dit geval ook beter is.

cat-cafe-gangnam

Shoppen in Seoul

Toe aan nieuwe kleding, op zoek naar souvenirs, geïnteresseerd in beauty producten of bijvoorbeeld een nieuwe camera nodig? Wat je ook zoekt, je kunt het in Seoul vinden. Er zijn diverse wijken waar je uitgebreid kunt shoppen.

Insa dong

Insa dong is, samen met Bukchon village, de perfecte wijk om je souvenirs, originele gifts of kunst te kopen. Je vindt er talloze concept stores, boutiques met unieke kleding en souvenir shops. Het kan er in het weekend erg druk zijn, maar buiten dat is het een leuke wijk om doorheen te struinen op zoek naar unieke spullen.

insa-dong-souvenirs-shoppen

Myeondong

Voor kleding en beauty producten ga je naar Myeondong. Van ketens tot een grote markt (richting Seoul station) en zelfs een aantal camera shops. Het is een vrij groot gebied, dus het kan even zoeken zijn. Ben je op zoek naar een specifieke winkel, kun je dus het beste eerst even googlen.

Hongdae

Hongdae (metro station Hongik university), is het student district van Seoul. Hoewel er overal wel universiteiten te vinden zijn, is Hongdae het meest bruisende hart. Met name ‘s middags en ‘s avonds komt het hier tot leven. In Hongdae vind je kledingwinkels van bekende ketens, maar ook heel veel kraampjes met bijvoorbeeld telefoonhoesjes, kleding en beauty producten. Hongdae barst bovendien van de streetfood stalletjes, dus tussen het shoppen door is er altijd wel wat te eten te vinden.

shopping-hongdae-seoul

Gangnam

Zoals in de bekende hit Gangnam style naar voren komt, is Gangnam de rijkere wijk van Seoul. Een wijk waar je dus ook terecht kunt voor fashion. Maar ook in het straatbeeld zie je meer luxe terug. Hoogbouw, hippe clubs en chique winkels wisselen elkaar af. Maar wees gerust, ook in Gangnam vind je tradionele Koreaanse restaurants waar je voor € 5,- een heerlijke maaltijd scoort. Maar wil je fancy, dan is Gangnam ook de place to be.

Eten in Seoul

Lekker eten kan echt overal in Seoul. Of je nu goedkoop of heel duur eet, de kwaliteit is altijd hoog. Dus ik zou zeggen, zoek vooral de restaurants op waar veel locals zitten (liefst met rij voor de deur, dat is pas echt een goed teken!). Zitten er veel jonge Koreanen (met name jonge vrouwen), dan kun je er vanuit gaan dat het een erg goed restaurant is en kun je de gok zeker wagen.

korean-food-seoul

Gwangjang market

Hou je van lokaal eten, markten en wil je zoveel mogelijk zien, ruiken en natuurlijk proeven, dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Gwangjang market. Een waar food mekka! Overheerlijke dumpling soep, rice cakes, bibimpbap (typisch Koreaans, vegetarisch gerecht), vlees en vis, alles is er te krijgen. Bij ieder kraampje kun je plaats nemen en je eten vers bereidt zien worden terwijl je wacht om het vervolgens ter plekke te nuttigen. Erg leuk tijdens de lunch of het avondeten.

gwangjang-market-seoul

Streetfood

Zoals gezegd, kun je in Hongdae volop streetfood krijgen, maar eigenlijk op heel veel plekken is er wel wat mee te pikken op straat. Ook zijn er volop food streets waar je naast lokale mini-restaurants ook veel streetfood stalletjes vindt. Vooral in gebieden rondom een universiteit vind je veel streetfood.

streetfood-seoul

Noryangjin fish market

Noryangjin is de grootste vismarkt in Seoul en de hele dag door te bezoeken. Hou je van sushi en sashimi, dan ben je op deze vismarkt aan het juiste adres. Super vers, en van hoge kwaliteit. En buiten genieten van verse vis, is het altijd leuk om een rondje over de vismarkt te lopen om al die bijzondere vissoorten en gerechten te zien.

Koffie en craft beer

Aan koffie en craft beer geen gebrek in Seoul. Op bijna iedere straathoek vind je wel een hipster koffietentje. En overal serveren ze heerlijke koffie (hot of ice) en vaak ook huisgemaakt gebak. Verder zijn ze in Seoul gek op craft beer. Er zijn, zeker in de wijk Itaewon, overal craft beer café’s te vinden. Maar ook in gewone bars kun je standaard kiezen uit een hele lijst speciaal biertjes. Van witbier tot bokbier en bieren van over de hele wereld. Goedkoop is het niet, want je betaalt voor een biertje al gauw € 5,- tot € 7,-. Ook in de supermarkt kun je speciaal biertjes krijgen trouwens, dan is het iets goedkoper. Het standaard lokale bier is trouwens niet veel goedkoper dan speciaal bier en stiekem ook niet zo heel erg lekker.

hipster-koffie-seoul

Het nachtleven van Seoul

Het uitgaansleven gaat, met name in het weekend, de hele nacht door in Seoul. Van donderdag t/m zaterdag bruist de stad het meest. En een avond uit begint al met het eten, waarbij je naast je diner ook vooral een fles Soju bestelt. Want dit is het lokale (en meest goedkope) drankje. Soju wordt gemaakt van rijst en heeft van nature een vrij neutrale smaak. Maar het is ook te krijgen in allerlei smaakjes van grapefruit tot appel. Hou je niet van zoet, hou het dan vooral bij de neutrale Soju, dan is ook echt prima te doen!

hongdae-uitgaan

Clubbing in Itaewon en Gangnam

Vooral Itaewon is een erg leuke wijk om op stap te gaan. Van hippe clubs, rooftop bars tot gezellige restaurants, je vindt het er allemaal. Duik vooral ook de smalle straatjes in en trappen op, want daar vind je de kleinschaligere uitgaansgelegenheden, terwijl je langs de hoofdstraat vooral de trendy café’s en clubs (en ook wat meer expats) vindt. Opvallend in Itaewon is hoe fashionable de Koreanen zijn! Eigenlijk overal in Seoul is iedereen goed gekleed, maar in het weekend in Itaewon ziet iedereen er helemaal fantastisch gestyled uit. In Itaewon is de bardichtheid behoorlijk groot, dus het is ook de perfecte wijk om lekker te barhoppen. Ook Gangnam is een populaire uitgaanswijk met veel grote clubs en fancy bars.

Low-budet barhoppen in Hongdae

Omdat Hongdae meer het studentengebied is, is het er ook wat goedkoper. Zoals gezegd kun je er volop streetfood krijgen en bij dezelfde stalletjes kun je vaak voor weinig ook een biertje mee bestellen. Hongdae is meer het backpackers disctrict en heeft daarom een wat andere vibe dan het chiquere Itaewon en Gangnam. Ik zou zeggen, probeer gewoon alle wijken uit! Het uitgaan begint in Seoul al vroeg en je kunt met de metro tot een uur of twaalf/ één terugkomen. Bussen rijden vaak de hele nacht door (maar check dit van tevoren even bij je ho(s)tel.

Hiken en natuur in Seoul

Bukhansan national park

In het noorden van Seoul ligt Bukhansan national park. Een prachtig berggebied waarin je volop hikes kunt maken. Van slechts een paar uurtjes wandelen tot een dag hiken van peak naar peak, het is er allemaal mogelijk. Er zijn talloze routes die allemaal duidelijk met bewegwijzering zijn aangegeven. Zelf beklom ik de Jokduribong peak en vervolgede mijn weg naar de Hyangnobong peak om vervolgens aan de andere kant van het national park naar beneden af te dalen. Een hike van een aantal uur waarbij ik continu op de meest prachtige uitzichten werd getrakteerd. En het voordeel, je kunt gewoon met de metro aan de rand van het national park komen, bijvoorbeeld station Bulgwang, en vanuit daar je hike beginnen.

hiken-bukhansan-national-park-seoul bukhansan-national-park

Mangwolsa tempel

Aan de andere kant van Bukhansan national park vind je de minder bekende Mangwolsa tempel. Om deze te bezoeken pak je de metro naar station Mangwolsa (exit 3). Het is een korte, maar steile hike naar boven. Eenmaal bij de tempel aangekomen, word je ook hier beloond op een adembenemend uitzicht. De rust die rondom de tempel hangt, de prachtige gebouwen en de schitterende natuur vormen samen een magische plek!

mangwolsa-tempel-hike mangwolsa-tempel-seoul

Overnachten in Seoul

In welke wijk je een accommodatie kiest maakt eigenlijk niet zo heel veel uit, omdat iedere wijk zijn charmes heeft. Verblijf je in een accommodatie op loopafstand van een metrostation, dan zit je eigenlijk altijd wel goed, want de metro brengt je overal. Kies je een wijk boven de rivier zit je wel iets centraler dan in bijvoorbeeld Gangnam. Zeker als je ook van plan bent Bukhansan national park te bezoeken. Zelf verbleef ik in Itaewon en dat kan ik iedereen aanraden. Wat een prettige, levendige wijk! Maar ook in bijvoorbeeld Hongdae of Myondong zit je centraal.

Thuis in Seoul bij G Itaewon Guest home

Zelf verbleef ik drie weken in G Itaewon Guest home. En wat heb ik me daar welkom gevoeld! De medewerkers doen er alles aan om je thuis te laten voelen en helpen je met alles wat je wilt weten. Ontbijt, koffie en thee is inclusief en ook kun je er gratis je was doen! Het guesthouse is daarnaast super schoon met erg comfortabele bedden en het is een leuke plek om andere reizigers te ontmoeten. Bovendien ligt het op een goede locatie in Itaewon.

g-itaewon-guest-home

Mijn reis door Zuid Korea live volgen?

De komende weken reis ik verder door Zuid Korea om mijn reis te vervolgen door Taiwan en andere delen van Azië. Mirjam is op dit moment in Zuid Afrika. Wil je onze reizen live volgen? Op Instagram delen we dagelijks live stories en onze favoriete reisfoto’s.

Onze favoriete producten bij deze reis

+ There are no comments

Add yours