Meteen naar de content

Wandelen in Wales over het prachtige Wales Coast Path

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Engeland

Groot-Brittannië

Wales

Wandelvakantie

Maar weinig mensen weten hoe mooi de kust van Wales is en dat is jammer, want het is er echt prachtig! Denk aan ruige kliffen bedekt met zacht groen gras, waar meters beneden het diepblauwe zeewater tegenop spat. En over deze mooie kliffen kun je wandelen in Wales, over een pad dat langs de complete kustlijn van het land loopt. Maak kennis met het Wales Coast Path, een wandelpad van in totaal maar liefst 1400 km lang, dat langs de hele kust van Wales kronkelt.

Langs het kustpad geniet je elke keer weer van fantastische uitzichten en de flora en fauna om je heen. Je kunt langs het kustpad zelfs dolfijnen spotten! En wist je dat er ook mooie zandstranden zijn in Wales? Of je nu van plan bent om honderden kilometers te gaan wandelen tijdens een complete wandelvakantie in Wales, of alleen kleine stukjes van het kustpad meepakt tijdens je vakantie, elke kilometer die je wandelt op het Wales Coast Path wordt beloond met adembenemende uitzichten.

wales coast path hike

Wandelen in Wales over het Wales Coast Path

Het Wales Coast Path is het eerste pad ter wereld dat de kustlijn van een land volledig omsluit. Het pad, dat dit jaar 10 jaar bestaat, bestaat uit acht verschillende kustpaden. De kustroutes bestonden dus al, alleen door de individuele kustpaden aan elkaar te verbinden ontstond een wandelpad langs de hele kust van Wales. Het kustpad bestaat uit verschillende secties, die weer onderverdeeld zijn in etappes. Met daartussen leuke kustplaatsjes waar je uitrust van het wandelen, genietend van verse fish and chips. Overal langs de route staan de bordjes ‘Coast Path’. De verschillende secties van het kustpad zijn:

  1. North Wales Coast & Dee Estuary (132 km)
  2. Isle of Anglesey (217 km)
  3. Llŷn & Snowdonia Coast (264 km)
  4. Ceredigion Coasth Path (119 km)
  5. Pembrokeshire Coast Path (291 km)
  6. Carmarthenshire (108 km)
  7. Gower & Swansea Bay (111 km)
  8. South Wales Coast & Severn Estuary (157 km)

Deze secties zijn dus allemaal weer onderverdeeld in etappes, waardoor het je heel gemakkelijk wordt gemaakt kleine stukjes van het kustpad te wandelen. Dus ook als je niet zo’n fanatieke wandelaar bent, maar gewoon wilt genieten van de mooie uitzichten, kun je de routes opzoeken. 

Tip: liever georganiseerd het Wales Coast Path lopen? Je boekt gemakkelijk een meerdaagse trip via Bookatrekking. De route, je bagagevervoer en hotels worden dan voor je geregeld!

Het Ceredigion Coast Path vanuit New Quay

Wij wandelden tijdens onze vakantie in Wales twee stukken van het Ceredigion Coast Path, onder andere vanuit het plaatsje New Quay. Dit is een kustplaats in Wales met een fijne sfeer en een mooi strand, waarvandaan je zo de zee inloopt. Er zijn in New Quey meerdere restaurantjes waar je fish and chips kunt eten, of koffie kunt drinken. Wij waren hier in het voorseizoen (mei) en toen was het er heerlijk rustig. Vanuit New Quay kun je het kustpad twee kanten op lopen, richting Llangrannog of richting Aberaeron. Wij liepen richting Llangrannog en dat was prachtig. De typisch Engelse bluebells bloeiden overal op de met gras begroeide kliffen. Er zitten kleine klimmetjes in deze etappe dus goede schoenen zijn wel aan te raden. En, wanneer je dat fijn vindt, komen wandelstokken (tip: deze simpele opvouwbare wandelstokken van Decathlon) ook goed van pas. Maar ook zonder deze uitrusting is het allemaal goed te doen.

Wij kozen ervoor om maar een deel van de etappe te lopen en via een binnendoorweg terug naar New Quey te lopen, een leuke route. Maar je kunt ook doorwandelen naar Llangrannog, de totale etappe van dit deel van het Wales Coast Path is 15km. 

Dolfijnen spotten tijdens een boottocht in New Quay

Wist jij dat je voor de kust van Wales de mogelijkheid hebt om dolfijnen te spotten? En de kans is nog vrij groot ook, want elke dag worden er wel dolfijnen gezien voor de kust van New Quay. Je kunt ze het best spotten tijdens een speciale boottocht van New Quay Boat Trips, een organisatie die is aangesloten bij de SeaWatch Foundation. Deze boottocht van een uur boek je makkelijk online en kost je 15 pond voor een plekje aan boord. Deze boot heeft een maximale capaciteit van 50 mensen. Je kunt er ook voor kiezen 20 pond te betalen voor de luxere boot, waar je met maximaal 12 mensen aan boord zit. Ook mag je op deze boot heen en weer lopen, terwijl je in de andere boot op je plek moet blijven zitten. Wij betaalden de meerprijs en vonden dit de ‘exclusievere’ ervaring meer dan waard.

Wij hadden geluk en spotten meerdere dolfijnen tijdens de tour, er zwom er zelfs eentje onder onze boot door! Tijdens de boottocht vertellen de enthousiaste biologen aan boord meer over de dolfijnen, maar ook over de vogels die in dit gebied leven. Dit maakt het extra interessant! Om het onderwaterleven niet te storen, mogen boten hier niet langer dan 10 minuten op een plek blijven liggen, maar dit is ruim genoeg tijd om de dolfijnen uitgebreid te bewonderen. 

Het Wales Coast Path wandelen vanuit Aberaeron 

Een andere etappe van het Wales Coast Path die wij absoluut de moeite waard vonden was die vanuit Aberaeron. Je parkeert gemakkelijk bij de haven, waar je gelijk je eerste foto’s kunt maken, want dit is een prachtig plaatje. De gekleurde huisjes langs de kade in combinatie met de boten in de haven maken het erg pittoresk. Ook hier is het kustpad heel mooi en kun je genieten van prachtige uitzichten. 

Checklist voor je reis

Hoe kom je in Wales?

Natuurlijk kun je met het vliegtuig naar Wales, je vliegt dan op de hoofdstad Cardiff en kunt vervolgens met een huurauto naar de kust rijden. Maar je kunt ook met de Stenaline boot vanuit Hoek van Holland naar Harwich varen. Je hebt dan de mogelijkheid om je eigen auto mee te nemen en vanuit Harwich, met eventueel een tussenstop in Engeland, door te rijden naar Wales. Vanuit Harwich is het ongeveer 6 uur rijden naar New Quay, Wales.

Liever een georganiseerde wandelvakantie in Wales?

Wil je meerdere dagen het Wales Coast Path hiken tijdens een wandelvakantie in Wales? Je kunt dan ook terecht bij een aantal reisorganisaties. Bij Bookatrekking kun je kiezen uit verschillende meerdaagse trips om het Pembrokeshire Coast Path te wandelen. Je verblijft dan in typisch Welshe hotels aan het kustpad. De trips van Bookatrekking zijn ook inclusief bagagevervoer, je bagage wordt iedere dag weer naar het volgende verblijfsadres gereden. Wil je een ander soort vakantie in Wales boeken? Kijk dan eens bij House of Britain, deze reisorganisatie is gespecialiseerd in reizen in Groot-Brittannië.

wandelroutes wales coast path

Leuke stops op de route onderweg naar Wales

Het Engelse platteland is prachtig en wanneer je dus iets meer tijd hebt, is het zeker aan te raden om hier een of meerdere nachten door te brengen. Kies bijvoorbeeld voor een verblijf in een van de natuurgebieden in Zuid-Engeland of combineer je trip met een bezoek aan Stonehenge of het iets minder bekende Avebury. Ook de steden Bristol en Bath liggen op de route naar Wales en zijn zeker een bezoekje waard.

Onze tips voor overnachtingsplekken in Engeland onderweg naar Wales

Zoek je een leuke overnachtingsplek onderweg naar Wales? Dan kunnen wij het gezellige pubhotel Crab & Boar zeker aanraden. Het is een snelle stop vanaf de M4, en je kunt hier ’s avonds lekker eten. Ook het ontbijt is goed. Verblijf je liever een paar dagen op het platteland of wil je Stonehenge bezoeken, dan is de cottage van de vriendelijke Australiër Doug in Alton Barnes misschien een optie voor je. Wij vonden dit een heerlijk plekje! Je komt in dit slaperige dorpje zeker tot rust en kunt in de omgeving mooie wandelingen maken. En wanneer je op zoek bent naar gezelligheid, dan vind je deze in de plaatselijke pub The King’s Arms!

Niet vergeten: in Engeland en Wales betaal je niet met euro’s, maar met ponden. Alvast wat ponden in huis halen voor vertrek? Je bestelt ze gemakkelijk online bij GWK Travelex.

hotel engeland m4 snelweg

Overnachten in Wales

In zowel Engeland als Wales zijn er veel leuke overnachtingsplekken te vinden. Natuurlijk zijn er veel hotels in Wales, maar ook een B&B is een leuke optie. Ook zijn er veel cottages te huur in Wales, waarbij je ook je eigen kookvoorzieningen hebt. Een andere bijzondere optie in Groot-Brittannië is om te overnachten bij een pub. Veel pubs hebben een paar kamers te huur en het leuke hieraan is dat je vaak ook gelijk kunt genieten van een typische Britse pubmaaltijd. 

Door ons geselecteerde accommodaties aan het Wales Coast Path

Meer reisinspiratie voor Groot-Brittannië

Heb je langer de tijd of wil je het wandelen in Wales combineren met andere delen van Groot-Brittannië? We schreven al eerder over de Engelse Zuidkust in ons artikel over Zuid-Engeland en Duinkerk – Dover met de boot. En ook gaven we al de leukste tips voor bed & breakfasts in Zuid-Engeland. Liever een mooie stad bezoeken in Groot-Brittannië? Bekijk deze ideeën voor steden in Engeland met de trein kunt bezoeken of lees de artikelen over Bristol & Bath, York, Manchester, Edinburgh of Dublin.

highlights wales

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen