Meteen naar de content

De stranden van Mallorca

janneke dijkhuis

Door Janneke

Balearen

Eilanden

Mallorca

Middellandse Zee

Spanje

Strandvakantie

Ben je benieuwd welke stranden Mallorca jou strandvakantie tot een succes maken? De stranden van Mallorca zijn al jaren populaire strandbestemmingen binnen Europa. En dat is niet voor niets! Het eiland heeft ontzettend veel mooie stranden en baaien, een relaxte cultuur, heerlijk eten en een prettig zomers klimaat! We bezochten een aantal van de mooiste stranden op het eiland en delen die graag met je zodat jij  goed voorbereid kunt beach bummen op Mallorca! Dit zijn de standen Mallorca!

Spanje-Mallorca-view-Deia

Eerst even terug in de tijd

De meeste badplaatsen op Mallorca zijn gelinkt aan een stad welke meer in het binnenland ligt. Zo heb je bijvoorbeeld Soller en Port de Soller, Alcudia en Port de Alcudia, Llucmajor en Arenal. Families woonden vroeger vooral in de binnenlanden waar ze vee hielden. Hiermee genereerden ze inkomen en voorzagen ze in hun eigen levensonderhoud. In de zomer verbleven deze families een aantal weken of maanden in hun huis aan het strand. Kustplaatsen brachten geen geld in het laatje en hadden daarom ook geen waarde. Bij het overlijden van de ouders erfden de oudste kinderen de meest winstgevende bezittingen; het huis in het binnenland. En de jongere kinderen de bezittingen met weinig waarde; die aan het strand.

Spanje-Mallorca-Llucmajor-uitzicht

Toerisme in the early days op Mallorca

In de jaren 60 hebben de jonkies in de gezinnen voor grote veranderingen in de industrie gezorgd. Toerisme werd geïntroduceerd en binnen korte tijd werd dit de grootste bron van inkomen voor het eiland. Het tij was gekeerd en het zag er ineens veel rooskleuriger uit voor de jongere kinderen in de familie! Grote hotelketens als Iberostar en RIU zijn opgericht op Mallorca in de periode dat toerisme zich hier ontwikkelde. Tegenwoordig genereren deze grote ketens vooral inkomen in de Caribbean met hun grote resorts, maar de hoofdkantoren bevinden zich nog altijd bij de stranden Mallorca.

Fast forward naar Mallorca vandaag de dag

Midden jaren 80 had Heineken een commercial die het imago van Mallorca bij velen op de kaart heeft gezet. Een imago wat Mallorca, vooral het zuiden van het eiland, wellicht vandaag de dag nog heeft, maar wat al wel op z’n retour begint te raken. De stranden Mallorca, vooral bijvoorbeeld Arenal wat nu nog bekend staat als party place voor jongeren, worden onder handen genomen en de verwachting is dat over een jaar of 10 deze badplaatsen een meer luxe imago hebben. Dit wordt vooral gedaan omdat er meer geld verdiend wordt aan upper class toerisme. Zelf ben ik aangenaam verrast door het eiland. Grandioze baaien en prachtige stranden gaan gepaard met overheerlijk eten en een lekker relaxed ‘Mañana Mañana’ sfeertje.

Checklist voor je reis naar Mallorca

Stranden in het zuiden van Mallorca

De meest bekende en populaire stranden Mallorca liggen in het zuiden van het eiland. Ten oosten van Palma heb je Arenal en Can Pastilla waar voornamelijk de Nederlanders en Duitsers huishouden en aan de west kant van de hoofdstad vind je vooral de Britten die in Magaluf vakantie vieren. Wanneer je verder naar het oosten gaat kom je prachtige stranden als Es trenc tegen waar een deel van het strand een nudistenstrand is.

Spanje-Mallorca-Arenal-Beach

Arenal en Can Pastilla

Arenal heeft wellicht het mooiste strand van het hele eiland. Brede zandstranden met wit zand, het is niet voor niets dat het is uitgegroeid tot één van de populairste strandbestemmingen. Aan het strand vind je balnealio’s, kleine strand tentjes, uitgespreid over zo’n vijf kilometer, tot Can Pastilla. Balnealio 1 tot 4 staan in het oosten van Arenal, dit gedeelte is het populairste bij Nederlanders.

Gevolgd door balnealio’s 5 tot 7 welke vooral bij Duitsers populair zijn. Naarmate de nummers van de balnealio’s  oplopen (tot 15) en je dichter bij Can Pastilla komt, wordt het strand rustiger.

Spanje-Mallorca-Arenal-strand

Stranden in het oosten van Mallorca

De meest bekende stranden van het oosten zijn Cala D’or en Calla Millor. Calla Millor heeft een mooi wit zandstrand van zo’n 1,8 kilometer lang en is vooral populair bij Duitse en Britse toeristen. Nederlanders weten de weg weer goed te vinden naar Cala D’or. Een badplaats die zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen en stellen omdat het veel baaien heeft met kleine, gezellige zandstranden. Daarnaast zijn deze badplaatsen een stuk rustiger dan de badplaatsen die je in het zuiden vindt.

Spanje-Mallorca-Es-Pontas

De kleinere stranden van het oosten

Ook vind je in het oosten baaien met kleinere stranden dan die in Cala D’or en Calla Millor. Zoals Santanyi beach. Dit strandje ligt verscholen in een baai tussen kliffen en heeft een hele relaxte sfeer. Als je zin hebt om wat moeite te doen om op een strand te komen kun je een wandeling langs Es Pontas maken (een grote rots in zee) naar Calo es Macs. Een klein verscholen strandje waar je vissers en grotten vindt.

Spanje-Mallorca-Cala-Santanyi-beach Spanje-Mallorca-Cala-Santanyi-uitzicht-vanaf-strand

Stranden in het noorden van Mallorca

In het Noorden ligt de stad Alcudia met zijn badplaats Port de Alcudia en Pollenca met Port de Pollenca. Ook hier is het een stuk rustiger dan in het zuiden en vind je vooral veel families. Op de stranden staan speeltuintjes voor kinderen en het strand loopt geleidelijk af waardoor het veilig is voor kleine kinderen om te spelen in het water. Ook vind je Formentor in het noorden. Vanaf Port de Pollenca is het een half uurtje met de ferry (€ 13,- retour) naar het meest noordelijke puntje van Mallorca. Je kunt er ook naartoe rijden maar zelf vond ik het uitzicht wat je op de ferry meepakt een leuke bijkomstigheid!

Spanje-Mallorca-Formentor-beachSpanje-Mallorca-Formentor-strand

Stranden in het westen van Mallorca

Het beste heb ik tot het laatst bewaard! Het westen van Mallorca kent toch wel echt de leukste en mooiste badplaatsen. Hier kun je echt beach bummen in stijl! Deia beach is een hippe badplaats wat vooral bij locals populair is. Ook weer verscholen in een baai ligt dit piepkleine strandje. Of nou ja, strand… je kunt je handdoekje op houtsnippers tussen rotsen neerleggen wat echt super zacht is onder je billen! Om er te komen volg je met de auto een kronkel weggetje, net buiten het dorp, naar beneden. Of je gaat te voet en volgt het wandelpad wat in het dorp begint. Vergeet niet dat je de weg terug dan ook weer omhoog moet lopen! Er zijn twee leuke restaurants in de baai, mega helder water en veel rotsen met grotten.

Spanje-Mallorca-Deia-Beach-view-from-water Spanje-Mallorca-Deia-Beach

Met de trein naar Soller

Vanaf de hoofdstad Palma kun je met een oude houten trein in ongeveer een uurtje naar Soller reizen. Een super leuke ervaring om met de ramen naar beneden door de bergen van Mallorca te treinen. Aangekomen in het leuke dorpje Soller pak je de tram naar Port de Soller (20 minuten). De kosten zijn € 30,- retour voor een combinatie ticket trein en tram. In Port de Soller vind je ook weer een fantastisch strand, verscholen in een baai. Het leuke aan Soller is dat er een boulevard is, iets wat je in Deia dus niet hebt. Soller is, net als Deia, meer voor de upper classers. Dit voel je aan de sfeer die er hangt, de restaurants, winkeltjes en het publiek wat er komt.Spanje-Mallorca-Soller-treinSpanje-Mallorca-Soller-beach

Conclusie; de stranden Mallorca zijn geschikt voor iedere beach bummer!

Houd je van mooie stranden en lekker feesten, dan is het zuiden van Mallorca perfect voor jou. Voor rust zoekers, stellen en gezinnen zijn de stranden in het oosten en noorden van het eiland een aanrader en voor de hippe beach bummer vind je de mooie dorpen met fraaie stranden in het westen.

Meer accommodaties in de buurt van de stranden van Mallorca

Meer zonnige strandbestemmingen Europa

Wil je je strandvakantie op Mallorca combineren met de Mallorca bezienswaridgheden? Dan raden we je aan een auto te huren om gemakkelijk het eiland over te bewegen. Ben je opzoek naar andere leuke vakantiebestemmingen Europa op een korte afstand vliegen van ons kikkerlandje? Zo kunnen we roadtrippen in een eend op Ibiza aanraden, maar ook met het artikel ‘de anderekant van Ibiza‘ willen je verleiden met de mooie stranden die dit eiland te bieden heeft. Een mix van Arabische, Italiaanse en Engelse invloeden maken het eiland Malta ook meer dan de moeite waard. We schreven Malta bezienswaardigheden zodat jij je strandvakantie gemakkelijk kunt combineren met de leukste bezienswaardheden. Wil je iets verder weg in Europa? Dan is  een vakantie Lanzarote ook zeker de moeite waard voor een combinatie van strand en actie. De zon schijnt nagenoeg altijd op dit bijzondere vulkanische eiland. Ga je een deurtje verder dan kom je bij het Hawaii van Europa uit: Fuerteventura wat we ook zeker als strandbestemming Europa aan kunnen raden.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen