Meteen naar de content

De Schotse hooglanden: puur natuur in Schotland

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Groot-Brittannië

Natuur en Wildlife

Roadtrip

Schotland

Wandelvakantie

Voordat ik naar Schotland vertrok, had ik hoge verwachtingen van de natuur. En deze zijn ruimschoots waargemaakt tijdens mijn trip naar de Schotse hooglanden. De meeste toeristen komen naar dit gebied om het beroemde meer van Loch Ness te bekijken, maar de regio heeft zoveel meer te bieden, zeker voor outdoor liefhebbers. Vooral de rust en ruimte, gecombineerd met de afwisselende, weidse landschappen, maken dat je helemaal tot rust komt als je een paar dagen in de mooie natuur van Schotland bent. Je grootste vraagstuk tijdens een trip naar de Schotse hooglanden is niet ‘Waar vind ik de mooiste plekken?’, maar ‘Hoe maak ik een keuze uit al deze mooie natuur?’. Daarom vind je hieronder een aantal van de mooiste plekken in Schotland op een rijtje!

De kleuren van Suidhe Viewpoint

In de Schotse hooglanden kun je heel goed wandelen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van een paar uur tot een paar dagen. Ik liep zelf een deel van de South Loch Ness Trail, een route van in totaal 48 km, maar waarvan je ook prima een deel kan lopen natuurlijk. Het deel van de route welke je eigenlijk niet wilt missen is het Suidhe Viewpoint. Een punt waar je, zoals de naam al zegt, een prachtig uitzicht hebt over de hooglanden én Loch Ness. De verschillende kleuren van het landschap zijn verbluffend. Paars, groen, geel, grijs, oranje…. de natuur is hier echt overweldigend!

Suidhe-Viewpoint3
Suidhe-Viewpoint4 Schaap schotlandSuidhe-Viewpoint

Falls of Foyers walk

Ik schreef er al eerder over, maar ook de Falls of Foyers route is een mooie route in de Schotse hooglanden, waarbij je ook nog het meer van Loch Ness kunt bewonderen.

falls of foyers

Schotse schone lucht

Terwijl je lekker aan het wandelen bent, kun je genieten van de frisse, schone lucht in de Schotse hooglanden. Want wist je dat de lucht in Schotland zo schoon is dat er zelfs mos op de bomen kan groeien?

Mos op bomen door schone lucht in Schotland

Checklist voor je reis naar Schotland:

Natuurgebied Glen Affric

In het natuurgebied Glen Affric vind je meerdere highlights: bergen, watervallen, een meer én een prachtig bos om in te wandelen. Je kunt er voor kiezen om helemaal rond het Affric meer te wandelen, deze wandeling is zo’n 16 km en is een echte aanrader als dagtrip voor natuurliefhebbers. Je start deze wandeling vanaf het ‘River Affric car park’. In Glen Affric zijn er ook veel korte wandelingen uitgezet, waar je met je (huur)auto een stop kunt maken van een uurtje om zo onderweg nog wat extra natuur te snuiven.

glen-affric-schotland glen-affric-schotland3

De Plodda Falls

Dat een wandeling van slechts 600 meter ook supermooi kan zijn, bewijst de wandeling naar de Plodda Falls. Niet één waterval, maar drie kun je er bewonderen tijdens deze korte hike. De hoogste waterval op deze route is maar liefst 46 meter hoog. Je kunt deze waterval bewonderen van bovenaf, vanaf een duizelingwekkend platform, of van onderaf. De route loopt door een bijna magisch aanvoelend bos, waar je tussen de met mos begroeide bomen loopt op smalle paadjes. Sprookjesachtig!

viewpoint-glen-affricPlodda falls watervallen Schotland

Roadtrippen door de Schotse hooglanden

De Schotse hooglanden is een roadtripgebied bij uitstek. Met een (huur)auto kom je op de mooiste plekjes en dat niet alleen, de rit zelf is al een highlight op zich. Vanuit Inverness zijn er diverse autoroutes uitgestippeld. Plan je rijschema niet te strak, want ik weet zeker dat je regelmatig onderweg wilt uitstappen om een foto te maken óf om gewoon te genieten van het uitzicht. Het landschap is zo divers dat je je ogen uit zult kijken. Heb je geen zin om zelf (links) te rijden? Boek dan een tour en laat je alsnog verbazen door de natuur in dit gebied!

Met de hond op vakantie? Lees ook deze tips voor een vakantie met de hond naar Schotland.

Roadtrip Schotlandschotland-landschap

Word wakker midden in de natuur

De echte die-hards gaan natuurlijk wildkamperen in Schotland, dit is toegestaan, al moet je waar mogelijk wel toestemming vragen aan de landeigenaar. Wil je wél graag midden in de natuur slapen, maar ben je wel toe aan wat luxe? Dan is de Eagle Brae dé perfecte plek. Gelegen tussen Glen Affric en Glen Strathfarrar is het de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen, waarbij je als je thuiskomt bij je cabin heerlijk weg kunt zakken in een warm bad. En grote kans dat je ’s ochtends gewekt wordt door een paar hertjes op je balkon!

eagle-brae

Meer weten over dit gebied? Check visitbritain.nl of visitinvernesslochness.com voor meer informatie! Vlieg je naar Schotland? Combineer dan de natuur in Schotland met een citytrip Edinburgh!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen