Meteen naar de content

Inverness, Schotland: op zoek naar het monster van Loch Ness

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Groot-Brittannië

Schotland

Niet iedereen weet veel van Schotland, maar er is één ding dat iedereen ter wereld noemt als je het over Schotland hebt: Het monster van Loch Ness, liefkozend ook wel Nessie genoemd. Al valt er te twisten over hoeveel er van deze legende nu daadwerkelijk waar is, het geeft de omgeving rond het meer van Loch Ness onbetwist een mysterieuze sfeer. En dat niet alleen, als je op verkenning gaat in de Schotse hooglanden zul je gegarandeerd nog veel meer mysterieuze plekken en verhalen ontdekken! Het is heel makkelijk om een lang weekendtrip te maken naar dit gebied, er is een rechtstreekse vlucht naar Inverness. Vanaf hier ben je met een huurauto binnen een kwartier bij het beroemde meer.

Virtuele zoektocht naar Nessie

Heb je je ticket al geboekt maar duurt het nog even voor je daadwerkelijk op pad mag? Geen nood, je kunt je zoektocht naar het monster van Loch Ness al beginnen vanaf de bank. Google heeft namelijk een speciale toevoeging gemaakt aan Google Maps waarbij je het monster van Loch Ness kunt zoeken vanaf een bootje, of ónder water.

Op weg naar het échte meer

Maar de Google Maps beelden halen het natuurlijk bij lange na niet bij het echte meer, daarvoor moet je toch echt afreizen naar Schotland. En dan niet alleen om het monster te zoeken. Het gebied rond het meer van Loch Ness en de Schotse Hooglanden is bijna niet in beelden uit te drukken, zo bijzonder en gevarieerd. Van spookachtige, mistige begraafplaatsen en kerken tot oogverblindend groene weiden met schapen en Schotse hooglanders. Van pittoreske, schattige huisjes in een weids landschap, tot ruige, kleurrijke bergen: in de Schotse hooglanden vind je het allemaal.

huis-meer-schotlandschotse-hooglander

Checklist voor je reis

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets Inverness
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek Loch Ness op z'n best. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Bezoek Inverness

Inverness is een prima uitvalsbasis om de omgeving rond het meer van Loch Ness te verkennen. Het stadje is erg leuk om in rond te lopen, zeker met een gids die je de leukste plekjes kan laten zien. Ook hier vind je plaatsen met een bijzondere, mysterieuze sfeer zoals de kerk en begraafplaats, maar ook het kasteel die inmiddels dienst doet als het gerechtshof. Dwaal door de straatjes en ontdek bijzondere plekken, zoals deze tweedehands boekwinkel op Church street, waar midden in de winkel het houtvuur knappert.

inverness-bookstore kerkhof-inverness

Op zoek naar Nessie

Inverness is zeker het bezoeken waard, maar waar de meeste bezoekers voor komen is toch het meer van Loch Ness. En niet zonder reden, niet alleen is de legende van het monster wereldberoemd, ook is het meer zelf indrukwekkend en vanaf diverse kanten te bewonderen.

Een goed begin van je zoektocht naar ‘Nessie’ is bij Steve op Dores Beach. Steve noemt zichzelf ‘fulltime Loch Ness monster hunter’ en heeft dan ook al zijn spullen verkocht om in een caravan bij het meer te gaan wonen. Om te kunnen leven verkoopt hij kleipoppetjes van het monster. Als Steve thuis is kun je een bezoekje aan hem brengen bij het meer en hem net als velen vragen: bestaat hij nu écht, of toch niet?

lochness-steveloch-ness2

Wandelen rond het meer

Je kunt er ook voor kiezen om te wandelen rond het meer, er zijn een aantal wandelroutes, waaronder de Falls of Foyers walk. Op dit moment wordt zelfs gewerkt om de wandelroutes bij het meer te verbinden, zodat het mogelijk is om rond het hele meer te lopen. Vanaf de wandelroute van de Falls of Foyers, kun je niet alleen vanuit een andere hoek het meer zien, maar ook nog genieten van de prachtige waterval en de wandeltocht daarheen.

falls-of-foyers

Loch Ness vanaf het water

Je kunt natuurlijk ook proberen om het monster zelf te spotten vanaf het water. Hiervoor kun je een boottocht boeken vanaf Urquhart Castle. En of je nu in de legende gelooft of niet: toch zul je bewust of onbewust over het water turen om een glimp van hem op te vangen!

schotland-kasteellochness-boottocht

Uitgespot? Ga whisky proeven!

En als je uitgespot bent, valt er nog veel meer te doen in de omgeving van Loch Ness. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor één van Schotlands paradepaardjes: whisky. In de destilleerderij van Tomatin kun je een rondleiding volgen, maar ook verschillende whisky’s proeven. Zelfs als je niets van whisky weet zul je de verschillen proeven!

whisky-proeverij-schotland

Door ons geselecteerde accommodaties in Inverness

Meer weten over Loch Ness en Schotland?

Zoek je meer informatie over Loch Ness en dit gebied? Je vindt het op de site van Visit Britain! Wanneer je meer van Schotland wilt weten inspireren we je graag met deze mooie roadtrip Schotland, een citytrip Edinburgh en de schitterende natuur die Schotland te bieden heeft.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen