Meteen naar de content

5 Tips voor reizen met je hond

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Reistips

Reisvoorbereiding

Denk je erover om met je hond op reis te gaan? Je hond meenemen op je volgende trektocht kan de reis leuker maken, terwijl je je ook minder zorgen hoeft te maken over het achterlaten bij een oppas of in een kennel. Het enige wat je hoeft te doen, is voorbereid te zijn en je reis zorgvuldig te plannen. Houd onderstaande deskundige tips in gedachten voordat je op weg gaat naar je volgende avontuur met je hond!

reizen met hond

1. Plan vooruit

Voordat je een vakantie met je hond boekt, ga je na of de plaatsen waar je van plan bent heen te gaan hond vriendelijk zijn. Als je gaat vliegen, is het heel belangrijk om het huisdierenbeleid te kennen van de luchtvaartmaatschappij waarmee je gaat reizen. Elke luchtvaartmaatschappij heeft een ander huisdierenbeleid en er kunnen extra kosten aan verbonden zijn. Denk ook aan de verblijfplaats dat deze hondvriendelijk is. Hebben ze beperkingen wat betreft gewicht of grootte? Wat zijn de extra kosten voor een hond, moet je borg betalen? Onderzoek je bestemming van tevoren om ervoor te zorgen dat je onderweg niet op teleurstellingen stuit.

2. Neem een hondenbench mee op reis

Voor het reizen met je hond moet je meer inpakken dan een hondenriem en wat voer. Net als jij heeft je hond veel dingen nodig om veilig en comfortabel te reizen. Eén van de beste dingen om mee te nemen als je met een hond reist is een hondenbench. Niet alleen is dit een veilige manier om je hond in de auto te laten reizen, het is meestal ook verplicht door luchtvaartmaatschappijen, tenzij je hondje in de cabine mee kan reizen. Een hondenbench bij de hand hebben voor je hotel, huurhuisje of camping is ook belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je huisdier veilig blijft en niet in de problemen komt als je ergens zonder hem of haar heen moet. Bovendien is de reisbench ook een vertrouwde plek, wat eventuele reisangst bij je hond helpt verzachten. Neem behalve voedsel, hondenkoekjes ook altijd voldoende water mee. En een nieuw speeltje kan helpen tegen de reisverveling.

3. Zoek huidsier vriendelijke stopplaatsen langs de route

Lange autoritten vereisen vaak frequente stops voor jou, maar vergeet niet dat je huisdieren ook stops nodig hebben. Als je jouw hond tijdens de autorit ziet hijgen, is het zeker tijd om te stoppen. Zoek een rustplaats met een mooi grasveld waar ze hun behoefte kunnen doen en even lekker kunnen uitrennen. Zorg ervoor dat jouw viervoeter altijd aangelijnd is om te voorkomen dat ze vrij rondzwerven op onbekende plaatsen. Een goede hondenriem moet je daarom altijd bij de hand hebben. Een flexibele hondenriem met een lange rollijn is hiervoor ideaal, zodat je hond ook even zijn energie kwijt kan terwijl hij of zij is aangelijnd.

4. Houd de gezondheid van je hond in de gaten

Omdat honden gewend zijn aan routines en structuur, kan reizen soms zwaar zijn voor hun lichaam. Deze mogelijkheid moet je niet afschrikken om met je hond op vakantie te gaan, maar houdt de gezondheid van je huisdier in de gaten. Vooral als het een oudere hond is. Let op tekenen van stress, pijn of verwondingen. Zodra jouw hond meer beweegt dan gewoonlijk, let dan goed op zijn gedrag voor tekenen van pijn of overbelasting. Hinken, gebrek aan eetlust, jammeren, ongemak tonen, wondjes of uitslag kunnen allemaal wijzen op ernstigere problemen.

5. Gezondheidscheck & inentingen

Als je van plan bent deze zomer met je hond op reis te gaan, wil je er zeker van zijn dat je harige metgezel in een goede gezondheid verkeert. Maak daarom een afspraak bij de dierenarts voor een volledige gezondheidscheck. Voor je aan je reis begint, zorg je ervoor dat je huisdier up-to-date is met zijn inentingen en parasieten preventie. Je weet nooit wat je onderweg op reis tegenkomt. Een positieve gezondheidsverklaring en het groene licht van je dierenarts om op reis te gaan met je hond is één van de beste dingen die je kunt doen voordat jullie vertrekken.

Checklist voor je reis met hond

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Plan meteen je reis: boek alvast voordelig je treintickets
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Met de auto op vakantie? Voor veel bestemmingen heb je een autovignet nodig. Regel deze eenvoudig online.
  • Opgehaald worden van het vliegveld? Reserveer je taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen