Voor het eerst op vakantie mét baby: onze 10 gouden tips!


Als je als reisliefhebber je eerste kind krijgt, krijg je het gegarandeerd te horen van je sommige mensen: ‘Nou, zeg maar dag tegen al die avontuurlijke reizen, met een baby gaat dat zeker niet meer lukken.’ Dat dit niet het geval hoeft te zijn, bewijzen de vele ‘reizen met kinderen’ blogs al. Het is wel degelijk mogelijk om met een baby op reis te gaan. Maar wanneer plan je de eerste vakantie met je baby? Natuurlijk hangt het helemaal van jezelf en je baby af of wanneer je voor het eerst met je pasgeboren baby op vakantie gaat, maar ik ben zelf op autovakantie naar Frankrijk geweest met mijn 6 weken oude baby Tom en vond dit heerlijk! Na al die weken thuis even in een andere omgeving genieten, alleen met z’n drietjes. Geen kraambezoek, lekker in onze eigen babybubbel, maar dan in het zonnige Frankrijk. Natuurlijk zag onze vakantie er heel anders uit dan onze ‘normale’ reizen, maar met wat aanpassingen is vakantie met een newborn baby ons heel goed bevallen. Toen Tom 3 maanden was gingen wij eilandhoppen in Griekenland en ook dat was een hele leuke vakantie mét baby. En met de juiste voorbereidingen maak je het jezelf een beetje makkelijker. Daarom deel ik graag mijn tips voor een eerste keer met een baby op vakantie!

reizen newborn baby

1. Vraag op tijd een paspoort aan voor je pasgeboren baby

Vroeger mocht een baby bijgeschreven worden op het paspoort van de ouders, maar dat is niet meer zo. Tegenwoordig heeft een baby in Nederland wanneer je over de grens gaat zijn eigen paspoort nodig. Deze is vijf jaar geldig. Om een paspoort aan te kunnen vragen bij je gemeente, moet je ook een pasfoto van je baby laten maken waarbij je de baby rechtop moet houden, er geen handen zichtbaar mogen zijn en beide ogen open moeten zijn. Dit is meestal een uitdaging bij een baby die zijn hoofd nog niet rechtop kan houden dus neem hier de tijd voor. Hoe lang het aanvragen van een babypaspoort duurt is afhankelijk van jouw gemeente, maar houd rekening met minstens een week.

eerste vakantie met onze-baby

2. Maak geen vakantieplanning: just go with the flow

Een vakantie met je baby moet er op gericht zijn om te genieten van jullie nieuwe gezin, niet om zoveel mogelijk te zien en doen. Als reiziger in hart en nieren wil je natuurlijk wel iets zien van de omgeving, maak daarom van tevoren een lijstje met bezienswaardigheden in de omgeving. Als er dan een moment is waarop jullie iets willen gaan doen, kun je zonder eerst te hoeven zoeken lekker op pad. Maak zeker geen dag tot dag planning, dat levert je alleen maar stress op, omdat dit waarschijnlijk onhaalbaar is met je newborn. Just go with the flow is het motto van deze reis!

eerste vakantie met baby

3. Eerste vakantie met je baby? Ga met de auto!

Het is heerlijk als je tijdens je eerste vakantie met een baby geen keuze hoeft te maken in de spullen die je mee wilt nemen. Wanneer je kiest voor een vliegvakantie, beperkt de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen je. Tijdens een autovakantie kun je gewoon de auto volladen met alles wat je misschien wel nodig denkt te hebben. Een autovakantie is dan ook een ideale vakantie met een baby! Kinderwagen, draagzak, verschoningskussen, autostoeltje, wipstoel, badje, boxkleed… hups, alles gewoon meenemen, dan kun je op je vakantieadres van alles tevoorschijn toveren. Minimalistisch reizen komt later wel weer ;-).

autovakantie met baby

Onze eerste vliegvakantie met een baby

Toen Tom drie maanden oud was vlogen we voor het eerst samen naar Griekenland. Ook tijdens deze vakantie hadden we er goed rekening mee gehouden dat we met een baby op reis waren, door bijvoorbeeld te kiezen voor de slowboat en te verblijven in appartementen in plaats van hotels. Wel een beetje avontuur en afwisseling door verschillende eilanden te bezoeken, maar ook rust en regelmaat voor onze baby door middel van zelfvoorzienende accommodaties waar Tom op vaste tijden kon slapen. En we hadden op elk eiland een huurauto tot onze beschikking, waardoor Tom onderweg ook kon slapen. Op deze manier werd de vakantie heel relaxed voor ons alledrie!

vakantie met baby

Vliegen met een baby? Zo werkt het!

Wij vlogen met Transavia en namen ons autostoeltje mee in combinatie met het onderstel van de kinderwagen. Deze mochten we meenemen tot aan het vliegtuig. En toen bleek dat het vliegtuig niet vol zat, kregen we voor Tom zelfs een gratis eigen stoel. We mochten toen het autostoeltje meenemen in het vliegtuig. Dat was natuurlijk super comfortabel, we hadden hier veel mazzel mee. Op de terugweg was het vliegtuig wel vol en moesten we hem op schoot nemen. Je krijgt dan een speciale babygordel die je aan je eigen gordel bevestigt. Ook dat ging prima. Wij zaten al klaar met een flesje om te geven tijdens het opstijgen en landen (dit wordt aanbevolen tegen oorpijn), Tom sliep tijdens het opstijgen en landen gewoon door! Zo zie je maar: je kunt je van tevoren nog zo druk maken over de vliegreis, het kan ook reuze meevallen!

vliegen met newborn baby

4. Kies voor een comfortabel autostoeltje met ligstand

Een autostoeltje voor je baby kopen lijkt zo simpel, maar er zijn veel verschillende merken en modellen te koop. Pas na onze eerste twee vakanties kwamen we erachter dat er ook autostoeltjes zijn met een speciale ligstand. Had ik dit maar eerder geweten! Op vakantie gebruik je het autostoeltje namelijk intensief, zowel in als buiten de auto. Dan klik je het autostoeltje namelijk op het onderstel van de kinderwagen om een wandeling te maken. Maar, je kindje mag nog niet zo lang in de zithouding zitten, omdat dit niet goed is voor het ruggetje. Een ligstand op het autostoeltje is daarom dus ideaal.

vakantie baby autostoeltje

Ons nieuwe autostoeltje: de Cybex Cloud Z i-Size

Het autostoeltje dat wij nu hebben, de CYBEX Cloud Z i-Size, kun je heel gemakkelijk in de ligstand zetten. Zelfs als je baby in slaap is gevallen in de auto. In de praktijk betekent dit dat je dus een stuk rijdt met je baby in de zitstand, het stoeltje uit de auto haalt, hem overzet in de ligstand en in het onderstel van je kinderwagen klikt. Vervolgens kun je een rondje wandelen door een dorpje of stadje bijvoorbeeld. Dit kan dus allemaal terwijl je kindje gewoon doorslaapt. 

cybex cloud z autostoel

Grote zonnekap met UPF50 bescherming

Naast de ligstand heeft de Cloud Z nog een heel handige eigenschap voor reisliefhebbers, namelijk de zonnekap. Een standaard autostoeltje heeft meestal een zonnedoek, maar deze rijkt maar tot de bovenkant van het stoeltje. Hierdoor is het op zonnige bestemmingen essentieel om een los zonnedoekje (zoals de Dooky) mee te nemen. Je baby mag namelijk nog niet in de zon. Nadeel van de Dooky is dat hij wappert in de wind en dat de zijkanten open blijven. Wanneer de zon van de zijkant in de wagen schijnt, moet je het doek dus verplaatsen. Daarnaast moet je de touwtjes van het zonnedoek weer losmaken als je het stoeltje in de auto zet, heel irritant. Om al deze redenen vind ik de zonnekap van de Cybex Cloud Z i-Size echt ideaal. Deze stevige zonnekap kun je helemaal tot aan de voorkant dichtdoen waardoor je baby heerlijk uit de zon en de wind ligt. En de zonnekap biedt ook nog eens UPF50 bescherming. De zonnekap is dus op alle fronten een groot pluspunt op zonnige bestemmingen.

cybex buggy

Draaibare base: in één klik je autostoeltje bevestigen in de auto

De Cloud Z autostoel kun kun je verstellen naar de lengte van je baby en gaat daarom ook lang mee, volgens de leverancier zelfs tot je kind 2 jaar is (13kg), maar we hebben nog geen kans gehad dit zelf uit te testen. Met de speciale newborn inlay kun je het stoeltje vanaf de geboorte gebruiken. 

Bij het autostoeltje kun je een isofix ‘basisstation’ kopen waarmee je het stoeltje in één klik in de auto bevestigt. Wij kozen voor de base met draaimechanisme, de Cybex Base Z. Hierdoor kun je het autostoeltje ook naar je toe draaien en dat zorgt net weer voor een beetje extra gemak, zeker als je kind groter en zwaarder wordt. Er zijn voor de autostoel een aantal accessoires beschikbaar; o.a. een regenhoes, een verlenging van de zonnekap, een insectennet, zomerhoes en een voetenzak. 

Meer informatie over de CYBEX Cloud Z autostoel >

Ultra-light reiscombinatie: het Cloud Z autostoeltje en de handbagage buggy Libelle

Je kunt dit autostoeltje met de speciale adapters op het onderstel van elk merk kinderwagen gebruiken. Ga je op vliegvakantie? Dan is dé lichtgewicht oplossing om ook te kiezen voor de buggy van Cybex, de Libelle. Deze buggy kun je opvouwen tot een klein pakketje die in het handbagagevak van het vliegtuig past. En nu denk je: maar een pasgeboren baby mag toch nog helemaal niet in een buggy? Dat klopt, maar door de bekleding van de Libelle te verwijderen en de speciale adapters erop te klikken, functioneert hij ook als super lichtgewicht onderstel voor je autostoeltje. En zo kun je je pasgeboren baby er al meteen in vervoeren. Hoera, wat een uitvinding is dat! Echt, hier is over nagedacht. En wanneer je kind groter is, kun je de Libelle dus gewoon als lichtgewicht (reis)buggy gebruiken. 

Meer informatie over de CYBEX Libelle buggy >

cybex libelle buggy

5. Ga onderweg bij je baby zitten

Kies je voor een autovakantie, zorg dan bij het inpakken van de auto voor een vrij plekje op de achterbank. De kans is namelijk groot dat een van jullie af en toe achterin bij de baby wil zitten en het is vervelend om onderweg de auto te moeten ompakken. Achterin zitten is het handigst wanneer je baby even onrustig is, je kunt hem dan gemakkelijk een speentje toestoppen of even troosten/in slaap helpen. Zo hoef je niet bij elk tankstation te stoppen, dat maakt de reis een stuk leuker! 

cybex cloud z autostoeltje

Checklist voor eerste vakantie met je baby

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering

6. Kies voor een (ruime) zelfvoorzienende accommodatie

Maak het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk tijdens zo’n eerste vakantie. Een accommodatie die ruim en zelfvoorzienend is draagt hier zeker aan bij. Natuurlijk kun je gerust uit eten gaan wanneer je baby makkelijk slaapt, maar het is fijn als je hier niet afhankelijk van bent. Wanneer je zelf kunt koken, kan dit ook gewoon even snel tussendoor en ben je nergens van afhankelijk. Een huisje of appartement is hiervoor heel geschikt. Kies het liefst voor een huisje of appartement met meerdere kamers, zodat je niet op je tenen hoeft te lopen omdat de baby in dezelfde ruimte slaapt. Een buitenruimte is ook echt fijn, zodat je tijdens de slaapjes kunt genieten van een goed boek in de zon, of een plons kunt nemen in het zwembad. Neem dus ook zeker een babyfoon mee, of installeer een babyfoon-app op twee telefoons. 

vakantiehuisje met open haard

7. Plan activiteiten rondom de voedingen en slaapjes

Wanneer je op vakantie gaat met je newborn, heb je natuurlijk te maken met veel voedingen en slaapjes, vaak om de 3 uur. Als hier al enige regelmaat in zit, kun je je activiteiten hier omheen plannen en er zelfs handig gebruik van maken om je baby te laten slapen. Een mooie wandeling in de natuur met de kinderwagen of draagzak of een autorit naar een leuk dorpje of bezienswaardigheid zorgt er vaak al voor dat je baby makkelijk in slaap valt én jullie zijn er gelijk lekker op uit! Idealiter zorg je ervoor dat je klaar voor vertrek bent vlak voor een voeding, zodat je meteen na de voeding op pad bent en weer terug bent voor de volgende voeding. Of je neemt gewoon een thermosfles water mee om een flesje te maken. Geef je borstvoeding? Dat heb je natuurlijk altijd gewoon bij je! 

Tom in zijn opvouwbare Dooky reiswiegje.

8. Neem een lampje mee voor de nachtvoedingen en gebruik white noise

Omdat je niet weet hoe de verlichting is in je accommodatie die je boekt voor de vakantie met je baby, kun je het beste zelf een zacht, dimbaar lampje meenemen voor de nachtvoedingen. Zo voorkom je dat je ’s nachts in fel licht de baby moet voeden en iedereen dus klaarwakker is. Een andere handige gadget is trouwens een white noise apparaatje. Dit is een apparaatje die je bij je baby kunt leggen en verschillende continue geluiden af kan spelen, bijvoorbeeld tikkende regen. Grote kans dat je baby op dit geluid heerlijk in slaap valt, plus het zorgt ervoor dat je kindje niet wakker schrikt van elk ander geluidje. Dit white noise apparaatje van Numsy kan 14 uur achter elkaar spelen en is draadloos, zodat je hem ook aan de kinderwagen kunt hangen. Handig op een druk terras bijvoorbeeld.

9. Slaap overdag bij

De eerste weken met een newborn zijn intens. Alles is nieuw en daarbij heb je weinig nachtrust. Gebruik je vakantie dan ook vooral om wat uit te rusten overdag, slaap gewoon gezellig met je baby mee! Tip: neem een hangmat mee om zelf in te relaxen! Geen zin om te slapen overdag? Je kunt ook de slaaptijd van je baby gebruiken om je eens goed te verdiepen in de wereld van een baby. Een boek dat ik je zeker zou aanraden om te lezen is ‘Slaap baby slaap’, over het slaapritme van een baby. Fijne informatie om tot je te nemen wanneer je je baby goede slaapgewoontes wilt aanleren, zodat je gebroken nachten zo snel mogelijk verleden tijd zijn! En ben je van plan om meer te gaan reizen met je baby? Dan geeft het boek ‘Handboek verre reizen met kinderen‘ van reisblogger Tikva van GezinOpReis misschien meer inspiratie!

reishangmat-groen

10. Draag je baby op vakantie in een draagdoek of draagzak

Zeker newborn baby’s vinden het vaak heerlijk om gedragen te worden in een draagdoek of draagzak. En slapen hier vaak ook goed in tijdens een wandeling. Voor jezelf is het ook handig om een draagdoek of draagzak mee te hebben, zeker voor wandelingen waarbij je loopt over onverharde wegen of in de bergen. Ook trappen wil je liever vermijden met een kinderwagen. Er zijn speciale draagzakken waar newborns (vanaf kledingmaat 56) ook in gedragen kunnen worden, ik heb zelf de Tula Free To Grow en vind deze erg fijn zitten. Kies in elk geval voor een ergonomische draagzak, dus een draagzak met een flexibele achterkant waarbij je baby in de M-houding kan zitten. Dit is belangrijk voor het ruggetje. 

 

De Minimonkey sling: een draagzak die past in de palm van je hand

Zoek je een compacte, lichtgewicht draagzak voor kleine wandelingen? Dan is de Minimonkey Mini Sling een echte aanrader. Deze draagzak kun je opvouwen tot handpalmformaat. De draagzak is heel makkelijk om te doen en is gemaakt van mesh-materiaal, waardoor het ook een handige draagzak is bij warmere temperaturen. Het nadeel van de Minimonkey is dat je hem over één schouder draagt, waardoor hij niet geschikt is voor lange wandelingen. Bij ons ligt de Minimonkey altijd onderin de kinderwagen, zodat je altijd een draagzak voor het grijpen hebt. 

op vakantie met baby

Meer inspiratie voor reizen met kinderen

Zoek je nog meer inspiratie voor reizen met kinderen? Bekijk ook eens onze cadeautips voor reislustige gezinnen! Op zoek naar een leuke bestemming voor je eerste vakantie met je baby met de auto? Kijk eens bij onze bestemmingen op rij-afstand.

No related posts.

+ There are no comments

Add yours