Meteen naar de content

5 Plaatsen in Brabant waar je meer kunt ontdekken over Vincent van Gogh

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Nederland

Weekendje weg

Het is misschien wel Nederlands beroemdste schilder: Vincent van Gogh. En wist jij dat de wieg van Vincent van Gogh in het mooie Brabant stond? Doordat Vincent van Gogh zijn eerste levensjaren (tot na zijn 30ste) in Brabant doorbracht, zijn er in deze Nederlandse provincie ook nog veel plekken te vinden waar Vincent door werd geïnspireerd, die hij schilderde, waar hij gewoond heeft of waar werk van Vincent te zien is. Plekken die je zelf kunt bezoeken en kunt bedenken hoe Vincent hier ooit zat te schilderen, of hoe hij hier aan terugdacht in zijn latere jaren. Deze plekken zijn ook onderdeel van de Europese Vincent van Gogh route. Dus zoek je een leuke, originele invulling voor een weekendje Brabant óf ga je de hele van Gogh Europe route doen? Treed dan eens in de voetsporen van Vincent van Gogh en ontdek Brabant op een andere manier!

1. De geboorteplaats van Vincent van Gogh: Zundert

Vraag je je af waar Vincent van Gogh eigenlijk is geboren? In het Brabantse Zundert dus! Hier stond het geboortehuis van Vincent van Gogh, nu staat hier het Vincent van GoghHuis. Vincent woonde hier tot zijn zestiende. In het van GoghHuis leer je meer over het leven van Vincent als kind. In de vaste presentatie ‘De wortels van een meester’ wordt de geschiedenis als het waren tot leven gewekt door middel van een kijk- en luisterspel. Tussen Zundert en Etten-Leur ligt natuurgebied de Pannenhoef, één van de inspiratieplekken van Vincent. Dus heb je zin in een frisse neus na je museumbezoek? Ga dan lekker wandelen in het bos en bedenk ‘misschien heeft Vincent hier ooit ook eens gelopen’!

Pannenhoef natuur brabant

2. De eerste tekenlessen van Vincent van Gogh in Tilburg

Op 13-jarige leeftijd kreeg van Gogh zijn eerste tekenlessen. Deze lessen werden gegeven in het voormalige Paleis-Raadhuis in Tilburg, Vincent woonde in die tijd ‘op kosthuis’ in Tilburg, op het huidige adres van dit huis (Sint-Annaplein 18-19) vind je nog een klein herinneringsplaatje aan deze tijd. Van Vincents tekenlokaal is een reconstructie gemaakt en dit lokaal kun je nu bezoeken. Heb je altijd gedacht dat er een ware van Gogh in jou schuilt, dan kun je dat ook bewijzen door in het tekenlokaal te tekenen op een tablet, of op papier. Daarnaast worden er hier ook workshops gegeven.

3. Van Gogh zijn eerste atelier in Etten-Leur

Het begin van de carrière van Vincent startte in Etten, zoals Etten-Leur toen genoemd werd. De vader van Vincent van Gogh was namelijk dominee in Etten en het gezin Van Gogh woonde daarom van 1875 tot 1882 naast de kerk in het dorp. Vincent van Gogh kwam hier regelmatig langs en kreeg hier zijn eerste tekenatelier, hij was toen 28. In Etten-Leur zijn er nu nog een aantal plekken die aan van Goghs tijd herinneren. De Van Gogh Kerk (die ook in gebruik is als raadszaal), waar Vincents vader dominee was, kun je op bepaalde tijden bezoeken. Maar ook als de kerk dicht is, kun je rondom de kerk wat meer vinden over Vincents tijd in Etten, door middel van informatiepanelen en luisterpalen. De pastorie waarin het atelier van Vincent gevestigd was staat er helaas niet meer, maar de kosterswoning kun je nog wel bekijken. Hier is ook het Vincent van Gogh Informatiecentrum gevestigd, je vindt hier meer informatie over Vincents tijd in Etten en kunt er ook een film kijken.

etten leur van gogh

4. Van Gogh dorp Nuenen

Vlakbij Eindhoven vind je het plaatsje Nuenen. Vincent van Gogh woonde hier samen met zijn ouders van 1883 tot 1885. Een kwart (!) van zijn schilderijen werd hier geschilderd, onder andere het beroemde schilderij ‘De Aardappeleters’. In Nuenen vind je nog veel plekken die aan hem doen herinneren. Van de ateliers waar hij geschilderd heeft tot plekken die hij met zijn kwast vastlegde. Bij Vincentre in Nuenen kun je ter plekke meer informatie inwinnen. Je vindt in Nuenen een van Gogh wandel- en fietsroute, waar je door middel van luisterpalen het bijbehorende verhaal kunt horen. Leuk is het om Nuenen ville te bezoeken. Het huis van zijn buurmeisje waar hij 4 maanden een relatie mee had. De eigenaresse van deze woning heeft de woning helemaal in oude staat teruggebracht en kan ontzettend boeiend vertellen over zijn tijd hier. De woning is op zaterdagmiddag te bezoeken en tussen 21 september 2019 en 12 januari 2020 ook op woensdag- en zondagmiddag (dit i.v.m. de tentoonstelling ‘Van Gogh’s intimi’ die in deze periode in het Noord-Brabants museum te zien is).

van gogh brabant nuenen

Van Gogh fietspad

Misschien meer nog dan op specifieke plekken, werd Vincent van Gogh in het algemeen geïnspireerd door de natuur in Brabant. Om dit te beleven kun je het beste (een deel van) de Vincent van Gogh route fietsen. De totale route is 435km lang en werkt met het fietsknooppuntsysteem. Je kunt ook een speciale routebox bestellen of app downloaden. Langs Nuenen loopt ook een bijzonder deel van het Vincent van Gogh fietspad, namelijk een deel dat verlicht wordt, geinspireerd op een werk van van Gogh ‘Starry night’. Dit kleine stukje fietspad is met glow-in-the-dark steentjes ingelegd en vormt als het donker is een prachtig verlicht patroon dat aan zijn schilderij doet denken. Let op: dit is alleen te zien als het echt donker is.

van gogh fietsroute nuenenwandelroute-van-gogh-nuenen

5. Het Noord-Brabants museum in Den Bosch

Wil je tenslotte wat van Vincents werken in het echt bewonderen? Dit kan in het Noord-Brabants museum in Den Bosch. Van 21 september 2019 tot 12 januari 2020 is hier bovendien een speciale tentoonstelling: ‘Van Gogh’s intimi’. Deze tentoonstelling gaat in op het karakter van Van Gogh en vertelt meer om de mensen die in zijn leven belangrijk waren. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, brieven en bijzondere documenten krijg je een heel compleet en persoonlijk beeld van Vincent van Gogh. Het laat zien dat Vincent van Gogh, in tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, wel degelijk veel dierbaren om zich heen had. Niet alleen zijn er werken van Van Gogh te bewonderen, maar ook die van bevriende schilders die hij bewonderde en van een aantal van zijn leerlingen.

noordbrabants museum

Ga je naar het Noord-Brabants museum in Den Bosch? Lees dan ook onze tips voor wat je kunt doen in Den Bosch.

Door ons geselecteerde accommodaties in Brabant

Nog meer Vincent van Gogh in Brabant

Naast bovengenoemde plekken zijn er nog veel meer activiteiten en bezienswaardigheden rondom Vincent van Gogh in Brabant. Deze plaatsen vind je allemaal op de speciale site van Van Gogh Brabant! Meer weten over de Van Gogh Europe route? Bekijk dan de site van Van Gogh Europe.

van gogh brabant

Meer inspiratie en tips voor Brabant

Wil je naast de historie rondom Vincent van Gogh meer van Brabant ontdekken? Lees dan ook onze tips voor Bergen op Zoom, een weekend Breda en een stedentrip Den Bosch.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen